2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Életmód
Szöllősi Anna
2022.11.4 13:40
Olvasási idő  4:14

„Szorítsd össze a fogad és tanulj meg vele együtt élni” - A fájdalmas menstruáció nem normális és nagy bajt jelezhet

Az endometriózis 10-ből legalább 1 nő életét keseríti meg, a diagnózis felállításáig mégis hosszú-hosszú évek telhetnek el.

Szöllősi Anna
2022.11.4 13:40 Olvasási idő  4:14
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
„Szorítsd össze a fogad és tanulj meg vele együtt élni” - A fájdalmas menstruáció nem normális és nagy bajt jelezhet
Forrás: Unsplash/ Verne Ho;

A láthatatlan, nagyon nehezen diagnosztizálható betegség főleg a 25-35 év közötti nőket érinti, és a tüneteit a mai napig sokan hajlamosak elbagatellizálni. Az endometriózis legfőbb intő jele a fájdalmas menstruáció, amit a társadalom még 2022-ben is stigmatizál, a kínzó fájdalmakat átélő nőket pedig gyakran egyszerűen csak hisztisnek vagy gyengének minősítik.  

 

Számtalan nő számol be róla időről időre a környezetemben, és személyes tapasztalatból is tudom: a nőgyógyászok a panaszos betegeknél sokszor csak legyintenek, és úgy csinálnak, mintha minden a lehető legnagyobb rendben lenne, mondván, az ember fájdalma csak pszichoszomatikus. Vagy éppen azt sulykolják, hogy a fájdalmas menstruáció egy teljesen normális dolog, ami a női lét elemi és megkerülhetetlen része; „a szülés úgyis sokkal rosszabb lesz.“ Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni: a belénk nevelt tévhittel ellentétben a fájdalmas menstruáció NEM normális dolog.

 

Az endometriózisnál a méh nyálkahártyája a méhen kívül, a hasüregben terjed el. Ezek a méhet bélelő szövetek leggyakrabban a petefészkekben, a kismedencét bélelő szövetekben (hashártyában), vagy a méhfalban (adenomiózis) ágyazódnak be, de ritkább esetekben a kismedencét is elhagyhatják, és megjelenhetnek bélben, tüdőben, agyban vagy akár a vesében. 

Nem könnyű a diagnosztika

Az endometriózis diagnózisát száz százalékig biztosan csak laparoszkópos műtéttel lehet felállítani, emiatt rendszeres probléma, hogy gyakran hosszú éveken át félrekezelik (vagy nem is kezelik) a pácienst, mire a sokadik orvosnál fény derül a betegségre. Az Egyesült Államokban a tünetek kezdete és a végleges diagnózis között átlagosan 11 év, az Egyesült Királyságban 7 év, hazánkban pedig 4 év telik el - emlékeztet az Endometriózis Magyarország. 

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Endometriózis Magyarország (@endometriozismagyarorszag) által megosztott bejegyzés

 

Az endometriózis kórképének ismerete még orvosi körökben sem annyira elterjedt, és a betegség gyanúja gyakran még a legsúlyosabb (és legegyértelműbb) tüneteket produkáló pácienseknél sem merül fel; a sokadik adag, kellő körültekintés nélkül felírt antibiotikum és a kezeletlen betegség viszont annál nagyobb bajt képes okozni.  Az adenomiózisra (a méh izomzatában megjelenő endometriózis) utaló jelek sok esetben láthatóak hüvelyi ultrahanggal, viszont ehhez olyan érzékeny műszer és olyan speciális szaktudás szükséges, hogy jelenleg egy hagyományos felszereltségű nőgyógyászati rendelőben aligha jutunk megoldáshoz. 

Évekig tartó kálvária

Ferenczi Szoni neve a Skeemers zenekarból lehet ismerős, jelenleg pedig a Peach Mirror énekese. Szoni azok közé tartozik, akik tényleg jóra használják a közösségi médiát, és „endó-harcosként“ minél több ember figyelmét próbálta felhívni a betegségre. Ő maga egy sürgősségi vizsgálat során hallott róla először, majd 2017-ben a laparoszkópos műtét során bebizonyosodott: ő is egyike annak a legalább 190 millió nőnek, akik endometriózistól szenvednek.

 

Instagram/ @szoniferenczi Forrás: Instagram/ @szoniferenczi

 

Mire a SOTE II-n sor került az operációra, odáig fajultak a tünetei, hogy minden hónapban kénytelen volt hiányozni a munkahelyéről, hányt, lázas volt, és a kínzó hasfájástól még a kutyáit is képtelen volt megsétáltatni. Az orvosok az ő esetében is azt sugallták, hogy ez normális, ő pedig nem is gyanakodott nagyobb bajra. „Mindenkinek fáj, szorítsa össze a fogát!" – hallotta több orvostól is. Szoni egészen 2017-ig abban a hitben élt, hogy a fájdalmas menzesz teljesen rendben van, amit minden nőnek el kell viselnie; úgy sejti, 7-9 év telhetett el a betegség kialakulása és a tényleges diagnózis között.

 

A betegség leggyakoribb tünete lehet a fájdalom menstruáció alatt, a menstruáción kívül jelentkező kismedencei fájdalom, a székeléskor, vizeléskor vagy szexuális együttlétkor tapasztalt fájdalom, intő jel még a fokozott vagy rendszertelen vérzés, emellett a betegek körülbelül 40%-ánál meddőség fordul elő. 

Ezerarcú betegség 

A diagnosztikát nem könnyíti meg, hogy bár a jellegzetes tünetek előfordulása gyakoribb, minden beteg esete egyedi, és a tünetek is roppant sokszínűek lehetnek. Emellett sokszor az is félreviheti a dolgot, hogy a tünetek erőssége nincs összefüggésben a betegség súlyosságával, ami lehet minimális, enyhe, mérsékelten súlyos vagy súlyos, kezelés nélkül pedig idővel romolhat. Sőt az is előfordulhat, hogy a beteg teljesen tünetmentes, az endometriózisra csak egy teljesen más ok miatt végzett műtét során, vagy a meddőség hátterében álló okok keresésekor derül fény


Ferenczi Szoni februárban egy nagyszabású projektbe vágta a fejszéjét, az Ezerarcú Endometriózis kampányába, ahol 30 endometriózisban érintett nőt kért meg, hogy meséljék el saját történetüket.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

an awesome wave 🌊 (@szoniferenczi) által megosztott bejegyzés

 

A projekt tökéletesen szemlélteti, hogy ez a betegség tényleg annyiféleképpen jelentkezhet, ahányan szenvednek tőle. Mint mondja, a szereplőket közösségi oldalán toborozta, de olyan sokan jelentkeztek, hogy a végén le kellett szednie a posztot.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

an awesome wave 🌊 (@szoniferenczi) által megosztott bejegyzés

 

Ahogy Szoni korábban a kampány kapcsán fogalmazott, nem szenvedő, síró nőket akart bemutatni, hanem élettel teli, gyönyörű nőket, felhívva a figyelmet arra, hogy a betegség valóban láthatatlan, és nem tudhatjuk, a másik min megy keresztül. 

 

A sorozattal azt szerettem volna elérni, hogy a nők, akik sejtik, hogy baj van - de nem biztosak benne - a történeteket és edukációs kártyákat olvasva minél előbb foglaljanak időpontot egy specialistához. Illetve azt, hogy azok, akik épp nyakig vannak az endometriózisban, kicsit kevésbé érezzék magukat magányosnak, még ha csak egy pillanatig is. 

 

– mondta el Szoni a REFRESHER-nek.

„Jó lenne, ha fél éven belül teherbe esne”

A különböző történeteket olvasva bárki számára egyértelművé válhat, hogy ez a betegség túlmutat a fizikai tüneteken, a lelki teher ugyanis legalább akkora kihívás, mint maga a fájdalom; a sorozatos műtétek és a betegség kiújulásától vagy súlyosbodásától való félelem elképesztően megterhelő. Emellett a fájdalmas szex, vagy a nehezített, bizonytalan vagy éppen sürgetett gyermekvállalás a párkapcsolatra és mentális egészségre is kihat. 

 

Amikor kitoltak a műtőből, még magamhoz sem tértem, a doktornő egy mondattal várt: „jó lenne, ha fél éven belül teherbe esne.“ 29 éves voltam, nem állt rendelkezésemre sem az anyagi, sem a párkapcsolati háttér, ami ezt megengedhette volna, ezért csak egy ernyedt röhögés tudta elhagyni a számat“ 

 

– meséli Szoni.

Kihez fordulhatsz, és miért tedd meg mihamarabb?

A betegségről évről évre többet tudunk, és az is egyre biztosabb, hogy több nő érintett, mint minden tizedik. A szakmai (és társadalmi) diskurzusa azonban még mindig gyerekcipőben jár, ezért ha endometriózisra gyanakszol, minél hamarabb keress fel egy erre szakosodott specialistát, aki diagnózist állít fel, és gyógyszeres vagy műtéti kezelést javasol, de egyes pácienseknek az életmódváltás is sokat segíthet. Orvosi kontroll alatt lassítani lehet a betegség előrehaladását, ami súlyos stádiumban nagyobb eséllyel okoz meddőséget. 

 

Azt javaslom mindenkinek, aki most szembesült vele, vagy gyanítja, hogy endometriózisa van, hogy edukálja saját magát, tegye le a voksát a számára megbízható gyógymód(ok) mellett - legyen az nyugati, keleti orvoslás, mentális vagy fizikai gyógyulás.

 

– tanácsolta Szoni.

 

További hasznos és edukatív tartalmakat találhatsz még az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány honlapján, ami itthon az egyetlen hivatalos civil szervezet, akik orvosokkal, intézményekkel és egyéb szakértőkkel karöltve nyújtanak segítséget az endometriózissal küzdőknek, vagy tájékozódhatsz az Endometriózis Szakértői Csoport Facebook-csoportban.
Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Unsplash/ Verne Ho
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában életmód
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra