2023.12.1 18:42
Olvasási idő 4:56
Szécsi Krisztián

Húzz már gumit a farkadra, a rohadt életbe! – Tények és tévhitek a HIV-ről az AIDS világnapján

Húzz már gumit a farkadra, a rohadt életbe! – Tények és tévhitek a HIV-ről az AIDS világnapján
Forrás World AIDS Day
ÉLETMÓD AIDS-VILÁGNAP EGÉSZSÉG HOMOSZEXUALITÁS SZEX

December 1-jén, az AIDS világnapján mindazokra emlékezünk, akik életükkel segítették az orvostudomány fejlődését. Ebben a cikkünkben most összegyűjtöttük azokat a tényeket és tévhiteket, melyeket társadalmunk még mindig előszeretettel hangoztat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988 óta, már 35 éve, minden december 1-jén nemzetközi szinten hívja fel a figyelmet az AIDS-cel élők támogatására és a betegséggel kapcsolatos szakmai információk átadására. Ezen a napon vörös szalagot tűzünk szívünk fölé, mely a szerelem és a szeretet szimbóluma, ezzel is tisztelegve azok előtt, akik életüket adták azért, hogy majd négy évtizeddel később a HIV-fertőzöttek is teljesértékű életet élhessenek. 

Bár a 80-as évek HIV- és AIDS-krízise óta rendkívül sokat fejlődött az orvostudomány, a mai napig számtalan tévhit kering az elsődlegesen szexuális úton terjedő betegségről. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a történelem során mindenekelőtt az LMBTQ+-közösséghez, a csoporton belül is a homoszexuálisokhoz kötötték a vírust. A múlt század végi prevenciós kampányok és kutatómunkák végül több áttörő sikert értek el, és azontúl, hogy HIV-pozitív személyeknek gyógyszeres kezelésekkel teljességében kordában tartható a vírus, az elmúlt években olyan eseteket is dokumentáltak, ahol a fertőzöttet kigyógyították a betegségből. Bár a szivárványközösség nagy része igen felelősségteljesen, rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, a legújabb adatok azt mutatják, hogy vannak országok, ahol a HIV-számok stagnálásáért már nem az LMBTQ+-emberek, hanem pont a heteroszexuálisok felelnek.

Az egykori walesi hercegé, Diana, nem véletlen, hogy 'A szívek királynője'-ként is ismeretes volt. Állhatatos munkájával rengeteget tett azért, hogy társadalmunk ne stigmatizálja az AIDS-cel élő embereket. Forrás Fotó: Princess Diana Archive / Stringer

HIV vs. AIDS

Társadalmunk gyakorta szinte szinonimákként kezeli a HIV és AIDS orvosi kifejezéseket, pedig tulajdonképpen nem feleltethetők meg egymásnak.

A HIV (humán immundeficiencia-vírus) egy vírus, mely nyálkahártya-kontaktuson keresztül olyan testnedvekkel terjed, mint az ondó, a hüvely- és előváladék, a vér vagy az anyatej. A fertőzés legtöbbször szexuális úton adható tovább, ám bármilyen helyzetben, amiben a kórokozó nyálkahártyával vagy sérült bőrfelülettel érintkezik, a fertőzés esélye fennáll.

Az angol Acquired Immune Deficiency Syndrome (szerzett immunhiányos tünetegyüttes), röviden AIDS egy állapot, ami a szervezet végelgyengülését jelöli. Társadalmunk azért is a HIV-vírus általi megbetegedéshez kapcsolja, mert az említett kórokozó szintén az emberi immunrendszer módszeres leépülését okozza. Akár úgyis fogalmazhatnánk, hogy az AIDS a HIV végstádiuma, ami a fertőzött halálával végződik.

A HIV természetes lefolyása mindenkiben máshogy zajlik le. Van, hogy valakinél rövid időn belül, már pár év alatt kifejlődik a végstádiumú AIDS-állapot, míg vannak olyan esetek is, ahol a vírus évekig tünetmentesen lappang egy adott szervezetben. Ezért is rendkívül fontos rendszeres STD-vizsgálatokra járni, ahol azonnal kiszűrhetők a nemi úton terjedő betegségek.

A szexuális védekezés elsődleges eszköze az óvszer. Forrás mikroman6/ Getty Images

Mit tehetsz a HIV ellen?

  • Pofonegyszerű: ne szexelj!
    De nyilván felesleges életed konstans félelemben, illetve cölibátusban élni, hiszen pár következetes és felelősségteljes lépéssel már nagyban minimalizálhatod a HIV-vel való kontaktba kerülést.
  • Járj rendszeresen STD-szűrésekre! 
    Szerencsére Magyarországon számtalan helyen végeznek anonim és ingyenes HIV-szűréseket, így bőven van miből válogatni. Ha mindenképpen azonnali megnyugtatásra vágysz, léteznek gyorstesztek is – ebben például már az Altalap is segítségedre lehet. További szűrőpontokért pedig nézd meg a Semmelweis Egyetem honlapját, ezek a vizsgálatok számtalan helyen ingyenesek.
  • Válassz olyan szexuális partnert, aki szintén rendszeresen jár szűrésre! 
    A szex egy bizalmi dolog, és sokszor nem csupán érzelmi, hanem egészségügyi következményekkel is járhat. Ne kamuzz az állapotodról!
  • Használj óvszert! 
    Akár 90 százalékkal is csökkentheti az STD-betegségek kockázatát.
    Ne váltogasd sűrűn partnereidet! Tudjuk, nagy a kísértés, de ha mindenképpen vadászhatnékod van, azt tedd tudatosan. HIV-szűrésre az együttlét után egy hónappal érdemes menni, mert akkor már kimutatható a vírus jelenléte a szervezetben, ezért célszerű kivárni azt a 30 napot. A megszakításos módszert (tudod, amikor az ejakuláció előtt kihúzod az adott testnyílásból) egy életre felejtsd el, mert már a 60-as években is nagyon ciki volt.
  • Szedj PrEP-et! 
    Mi is az a PrEP? A PrEP (azaz pre-expozíciós profilaxis – esemény előtti megelőzés) eredetileg egy HIV-gyógyszer, de használják a HIV fertőzés megelőzésére is. Óvszerrel együtt nyújtja a legnagyobb védelmet, hiszen akkor is véd, ha netán elszakadna a gumi. Fontos tudnod, hogy más STD-betegségek ellen nem véd, szóval tényleg nem érdemes csupasz pisztollyal akciózni. Sajnos itthon csak kifejezetten HIV-specialista írhatja fel, ráadásul nem TB által támogatott gyógyszer, szóval mélyen zsebbe kell nyúlni, ha mégis belevágnál, viszont tény, hogy akár 90 százalékkal is meggátolhatja a HIV-fertőzések esélyét. Tudj meg többet a PrEP-ről a Háttér Társaság honlapján!
  • Ha mégis para van, használj PEP-et!
    A PEP a Post Exposure Prophylaxis (esemény utáni megelőzés) rövidítése.
    Ez egy olyan kezelés, amely megvédhet a HIV-fertőzéstől, ha a vírus mégis bekerült a testedbe, netán védekezés nélküli szex alatt, vagy ha HIV-fertőzött (vagy feltehetően fertőzött) személlyel közösültél, és óvszerbaleset történt. Ez egy négyhetes HIV-gyógyszeres kúra, amit az aktus után 72 órával meg kell kezdeni.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Dr. Tamási Béla PhD (@drtamasibela) által megosztott bejegyzés

 

Tények és tévhitek

A HIV-vírust övező fals információk a már fentebb említett múltszázadi epidémiából táplálkoznak. Egy betegséggel kapcsolatban alapvetően sem érdemes az internetről tudakozódnunk, de ha mégis így teszünk, tegyük azt több forrásból. A legjobb opció mégis az orvosi szaktudás.

  • A HIV egyenlő egy halálos ítélettel: HAMIS.
    A korai stádiumban diagnosztizált HIV-fertőzöttek megfelelő kezeléssel ugyanolyan teljes életet élhetnek, mint a HIV-vel nem rendelkező embertársaik.
  • Csak a homoszexuálisok lehetnek HIV-esek: HAMIS
    Bárki, aki aktív szexuális életet él, elkaphatja a HIV-vírust. Sőt, Skóciában idén már több heteroszexuális HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak, mint az LMBTQ+-közösségből. A HIV nem szexuális orientáció alapján válogat.
  • A HIV terjedhet rovarcsípéssel: HAMIS.
    Ahogy a Semmelweis Klinika honlapja is írja: „A betegség nem terjed étellel, ivóvízzel, uszodavízzel, verejtékkel, könnyel, nyállal, rovarok csípésével. Továbbá nem terjed közös evőeszközzel, tüsszentéssel, kézfogással és WC-n sem.“
  • A HIV tünetei a szexuális aktus után azonnal észlelhetők: HAMIS.
    A vírus esetében a lappangási idő átlagosan 3-4 hét, így egy hónappal az aktus után érdemes szűrővizsgálatra menni.
  • A HIV-fertőzötteknek nem lehet gyerekük: HAMIS
    Ha egy HIV-fertőzött az adott ország egészségügyi szolgáltatója által javasolt módon naponta szedi HIV-gyógyszereit az egész terhesség alatt (beleértve a szülést is), akkor a HIV-transzmisszió kockázata az újszülött esetében 1 százalék lehet.
  • A HIV mindig AIDS-cel végződik: HAMIS.
    Ahogy már a cikk elején is tisztáztuk: az AIDS egy állapot. A HIV egy AIDS-állapotot okozó fertőzés, azonban megfelelő kezeléssel a végstádium teljesen elkerülhető.
  • Két HIV-fertőzött esetében nem kell óvszert használni: HAMIS.
    Tanulmányok is igazolták, hogy az a HIV-fertőzött személy, aki rendszeres antiretrovirális terápiában részesül, vagyis a gyógyszernek köszönhetően a vírus nem kimutatható szintre csökken a vérben, nem képes a HIV-vírust átadni partnerének szex közben. Azonban a HIV-fertőzöttek esetében is ajánlott az óvszer használata, hiszen nem feltétlenül azonos arányban kimutatható szervezetükben a vírus.

Magyarországon az újonnan nyilvántartásba vett HIV-betegek száma mintegy 10 éve mindig 200 fő fölött van, belőlük évente 40-50 személyt tartanak számon AIDS-stádiumban. Meglepő, de Magyarország még mindig viszonylag jó statisztikákkal rendelkezik az EU-n belül. Például a 2 millió lakosú Lettországban 2016-ban 6972 HIV- és 1786 új AIDS-fertőzöttet regisztráltak, így pedig a balti ország rendelkezik a legrosszabb rátákkal az Unióban.

 

Tudd már a státuszodat, a rohadt életbe!

Hazánkban a szexuális felvilágosítás még mindig nem jutott túl a műmell-műhere pároson, így valamennyire érthető, miért is nem járnak az emberek STD-szűrésekre. Azonban ezekről a fertőzésekről, vírusokról tényleg azt kell tudni, hogy annál jobb, minél hamarabb diagnosztizálják őket.

A vizsgálatok pedig teljességében fájdalommentesek. Egy gyorsteszthez csupán egy cseppnyi vér és 10-15 perces várakozási idő szükséges, viszont mégiscsak az egészségedet biztosíthatod azzal a negyedórával.

Ezenfelül minden szűrés rendkívül diszkrét keretek között zajlik, sok esetben az időpontfoglaláshoz meg sem adhatod a születési nevedet, csupán egy kódot, mellyel a vizsgálóba szólítanak. Az orvosok, ápolók is tisztában vannak vele, hogy egy-egy vizsgálat mennyi idegeskedést előz meg, de hidd el, pont ezért a lehető legkörültekintőbben és legnagyobb megértéssel fogadják a pácienseiket.

@drtamasibela Egy gyakori tévhit és egy kis bemutató arról, hogy történik a nemibeteg-szűrés #stdcheck#nemibetegség#drtamasibela#szűrővizsgálat#tiktokeducation♬ eredeti hang - Dr. Tamási Béla

Semmi nem szól az ellen, hogy feláldozd életedből azt a pár percet, mely az eredményhez szükséges. Ha rendszeresen váltogatod partnereidet, a minimum az, hogy védekezel. De saját egészséged és a társadalmi kontribúció érdekében, tudd a státuszod: járj rendszeresen szűrésekre!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!