2023.9.17 9:12
Olvasási idő 4:39
Kremmer Magdi

Ezt gondoljátok ti a gyerekvállalásról – Megkérdeztük, miért akartok vagy éppen nem akartok gyermeket a következő években

Ezt gondoljátok ti a gyerekvállalásról – Megkérdeztük, miért akartok vagy éppen nem akartok gyermeket a következő években
Forrás Fox Searchlight Pictures/ Best Hollywood
TÁRSADALOM GYEREKVÁLLALÁS

Bár néha egészen nehéz beszélni róla, a gyerekvállalásról való diskurzus egyre gyakoribb a fiatalok körében még annak ellenére is, hogy egyre többen vannak, akik tudatosan a gyermekmentes életet választják. Mi most a ti véleményetekre voltunk kíváncsiak.

A gyermekvállalás és családalapítás mindig aktuális téma. Jelenleg különösen nagy figyelem van körülötte, hiszen folyamatosan csökken a születések száma és öregedik el a társadalmunk. A magyar kormány folyamatosan, újabb és újabb családpolitikai intézkedésekkel próbálja meghozni a fiatalok kedvét a gyerekneveléshez – egyelőre nem túl sok sikerrel. A CSOK, a babaváró és a fiatal anyák adókedvezménye ellenére sem tűnik úgy, hogy többet szeretnének szülni a fiatalok.

Ez a trend nem csak Magyarországra, de a legtöbb fejlett országra jellemző: a gyermekvállalás kitolódik és egyre kevesebb gyermek születik. Ennek számos különböző oka van: a fogamzásgátláshoz való nagyobb hozzáférhetőség, a házassághoz és a gyermekvállaláshoz való hozzáállás változása, a kétkeresős családmodell terjedése, a gyereknevelés költségeinek növekedése és a jövőn való szorongás csak néhány a leggyakrabban emlegetett tényezők közül.

Nem kell szociológusnak lenni ahhoz, hogy ezeket a változásokat észrevegyük, a közösségi médián is megjelentek a  “gyerekmentes” csoportok, amelyek teret adnak a gyerekvállalásról való, nem feltétlenül mainstream diskurzusnak, és amelyekben a fiatalok őszintén beszélhetnek arról, hogy miért nem szeretnének gyereket vállalni. Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a “DINK” életmód, ami a „double income, no kids” vagyis „kétkeresős család, gyerek nélkül” -kifejezésből ered. A DINK-ek komoly párkapcsolatban élnek és a pár mindkét tagja dolgozik, azonban tudatosan nem vállalnak gyereket. A bevételüket magukra vagy épp a házikedvencükre költik és közösségi médián keresztül mutatják meg és ünneplik a gyerek nélküli életet.

@nicolepellegrin0 The most spoiled rescue dog ever 💕🐕 #dink#dinkwad#rescuepuppy#doubleincomenokids♬ original sound - Shannon

Szintén nagyot mennek TikTok-on @yuniquethoughts videói. A lány létrehozott egy listát azokról az okokról, ami miatt ő soha sem szeretne gyereket. Rengetegen szeretik és követik Yuni listáját, amikor valaki feltölt egy videót a terhesség nehézségeiről vagy a rosszalkodó gyerekekről, gyakran bukkan fel a szarkasztikus komment , a „hol van a lány a listájával?”.

Kiemelt tartalom
Mi az a gendersemleges nevelés? – Ilyen, amikor nem ragaszkodnak a szülők a megszokott nemi szerepekhez Mi az a gendersemleges nevelés? – Ilyen, amikor nem ragaszkodnak a szülők a megszokott nemi szerepekhez 2023.9.19 17:51

Yuni pedig teszi a dolgát és tovább írja a listát, amiben rendszeresen szedi össze a terhesség alatt felmerülő problémákat, a szülés alatti lehetséges komplikációkat és a gyereknevelés nehézségeit is. A listán olyan indokok szerepelnek, minthogy soha nem fogsz ugyanúgy aludni, rengeteg pénzbe kerül, hogy életben tartsd legalább 18 évig, a terhesség alatt nem ehetsz bármit, mert a méhedben élő kis kobold nem biztos, hogy szeretni fogja, de olyan is előfordult, hogy Yuni csak ennyit írt a listára: „baba=parazita”.  A TikTokker ugyan sok kritikát kap kendőzetlen véleménynyilvánítása miatt, sok fiatal nő mégis úgy véli, az oldal segít megmutatni a terhesség, a szülés és a gyerekvállalás valóságát.

@yuniquethoughts#yuniquethoughts#nokidsforme#dailybirthcontrol#YUNISLIST#childessbychoice#babyfevertiktok♬ original sound - Yuni

Huszonévesen, a barátaimmal beszélgetve én is gyakran tapasztalom, hogy sok velem egykorú nem szeretne gyereket. Újra és újra felmerülő téma közöttünk, hogy el lehet-e dönteni ennyi idősen, biztosan szeretnénk-e gyermeket, vajon felelősségteljes döntés-e ebben a gazdasági helyzetben a gyerekvállalás, és persze az is, lehet-e gyerek nélkül teljes életet élni?

Kíváncsiak voltunk, hogy ti mit gondoltok ezekről a kérdésekről, így megkérdeztük a Refresher olvasóit, mi a véleményük a gyerekvállalásról. A válaszok és kommentek alapján szinte mindenki egyetértett abban, miszerint igenis el lehet dönteni akár már tizen-, huszonévesen, hogy valaki nem szeretne gyereket annak ellenére, hogy az idősebb korosztálytól folyton azt halljuk: „majd meggondolod magadat”.

„Mikor nagyon fiatalon kinyilatkoztatod, hogy nem akarsz gyereket, csak legyintenek rá. Túl fiatal vagy hozzá. Még nem értheted, milyen csodás anyává válni. Hülyeség. Számos oka lehet annak, miért nem akar valaki gyereket, és szerencsére egyre többen vállalják a gyermektelenséget ilyen-olyan okokból, amikkel sokan tudnak azonosulni. Én nem érzem magamban az anyaságot. Két nővérem van, az idősebbnek kettő, a fiatalabbnak egy kicsi gyereke van. Én nem tudnék úgy élni, mint ők…Nem dolgoznak, hanem betöltik a tradicionális családanya szerepét, ami számomra az individualitás öngyilkossága… Mind a ketten ezt választották és imádják. Nekem is imádnom kellene? Ugyanazon az úton végigmenni, mint ők? Miért kell minden nőnek ezt választania?”

Persze azzal sincsen semmi baj, ha idő közben változik a véleményünk:

„Régen én sem akartam. Aztán ez szerencsére teljesen megváltozott. Ettől függetlenül nem mindenkinek való és kell a gyerek. Az anyaság és apaság árnyoldalairól soha senki nem beszél, pedig vannak. Nem mindenki bírja hosszútávon az otthonlétet sem, és azt az idegeskedést és bizonytalanságot, amit egy elsőgyerekes szülő átél.”

Volt, aki szerint csak azt tudjuk eldönteni, hogy aktuálisan mit akarunk:

„Azt lehet eldönteni, hogy most akarunk-e gyereket. Számtalan példával találkoztam már. Makacsul nem akart gyereket, majd jött egy új pasi és 3 hónap múlva már pocakosodott. De volt, aki nagyon akart gyereket, 30 évesen viszont eldöntötte, hogy inkább mégsem. Olyan is van, hogy lett gyerek, majd megbánta. Folyamatosan változunk.”

Kiemelt tartalom
Most akkor tartozunk mi bármivel is szüleinknek? – A pszichológus megmondja Most akkor tartozunk mi bármivel is szüleinknek? – A pszichológus megmondja 2023.9.10 3:33

Az anyagi biztonság hiánya szintén gyakori téma a gyermekvállalás kapcsán. Míg a szüleink generációja átlagfizetésből házat vett és kényelmesen fel tudott nevelni 2-3 gyereket, az elszálló ingatlanárak, a folyamatos infláció és az alacsony bérek mellett a gyermekvállalás anyagi vonzata sokak szemében teljesíthetetlen feladatnak tűnik.

„Szerintem a felelősségteljes gyermekvállaláshoz időre van szükség olyan értelemben, hogy elsőnek meg kell teremteni ennek az alapjait. Én úgy nőttem fel, hogy a szüleim erről nem gondoskodtak, a mai napig szívom ennek a levét. Én személy szerint csak akkor vállalnék gyereket, ha már elértem az életemben valamit, ha befejeztem a tanulmányaimat, ha fix állásom/foglalkozásom van, és ha egy olyan ember van mellettem, aki nem hagy ott egyből, vagy pár év elteltével…. Csakis abban az esetben vállalnék gyereket, ha biztos jövőt tudok neki biztosítani” – írtátok.

Az anyagi gondokra más szerint azonban mindig lehet megoldást találni:

„Mivel én egyedül nőttem fel, egykeként sosem volt nagy családunk, csak a hagyományos ünnepeket, például a karácsonyt ünnepeltük, és sokszor éreztem magam magányosnak . Számomra ezért már kicsiként fontossá vált, hogy megteremtsek magamnak egy nagy családot, hagyományokat, szokásokat… Én ezekben a kijelentésekben, hogy “nem lesz erre pénzem” nagyon nem hiszek. A szüleimnek szinte semmije nem volt, amikor megszülettem, egy 20 négyzetméteres lakásban laktunk, de ahogy nőttem fel, minden rendeződött és sosem volt hiány semmiből. Szerettek a szüleim és ez bőven elég volt egy jó gyermekkorhoz.”

A Nézz mindkét irányba! című film megmutatja mi történne egy egyetemista lánnyal, ha pozitív lenne a terhességi tesztje és mi, hogyha nem. Forrás Look both ways - Netflix

Többen is arról írtatok, hogy szeretnétek gyereket, de félelmetes dolognak tartjátok a gyermekvállalást:

„97-es vagyok és mindig is akartam gyereket. Kisgyermeknevlő, bébiszitter vagyok, folyamatosan gyerekek között töltöm a napjaim. És imádom! Feltöltenek és rengeteg szeretetet kapok és adhatok nekik…. Közelről mégis kívülről látom a szülői megpróbáltatásokat és az örömöket is. De közben egyre inkább veszítem el a hitemet a világban és a jövőnkben, félek önző, ha ezt a nagy vágyamat megélve a gyermekem élete tele lenne (az alapvetőkön túli) nehézségekkel…”

Kiemelt tartalom
Téged is feszt csesztettek szüleid súlyod miatt? – Elmondjuk, kik is a mandulaanyák, és mit is tehetünk ellenük Téged is feszt csesztettek szüleid súlyod miatt? – Elmondjuk, kik is a mandulaanyák, és mit is tehetünk ellenük 2023.8.1 15:22

Annak ellenére, hogy én is gyakran érzem bizonytalannak saját magam és a világunk jövőjét illetően, számomra mindig egyértelmű volt, hogy egyszer szeretnék gyereket. A nővérem 27 éves volt, amikor megszülte az első kisfiát, manapság kimondottan fiatal anyukának számít. Elképesztő lelkesedéssel és szeretettel ugrott fejest a gyereknevelésbe és az ő példáját látva én magam is rájöttem: nem kell az egész életünket megváltoztatni csak azért, mert családot alapítunk. A gyerek szempontjából a legfontosabb, hogy odafigyeljünk rá és szeressük, nem pedig az, hogy tökéletes kiságya és méregdrága ruhatára legyen. Egy gyerek hatalmas felelősség, sok-sok pénz és lemondás, gyereket nevelni mégis a legtermészetesebb dolog a világon, amiről szerintem nem kell lemondanunk.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!