2023.4.2 11:50
Olvasási idő 3:46
Szöllősi Anna

„Ez nem az a játék, amit anno a bazárokban vagy a falunapon megismertünk“ – Kollár Viktor Eb-bajnok jojóssal beszélgettünk

„Ez nem az a játék, amit anno a bazárokban vagy a falunapon megismertünk“ – Kollár Viktor Eb-bajnok jojóssal beszélgettünk
Forrás Marjanovic Mira
BESZÉLGETÉSEK INTERJÚ JOJÓ SPORT

Mennyibe kerül egy versenyjojó, milyen válfajai léteznek a jojózásnak, és sport-e egyáltalán? Kollár Viktor négyszeres országos bajnok és Eb-bajnok a REFRESHER-nek adott interjúban mesélte el!

Hogy jött a jojózás az életedbe? Sportnak nevezhető egyáltalán ez a tevékenység?

A jojózással körülbelül általános iskola végén találkoztam először. Az egyik osztálytársam behozta, megnéztem, kipróbáltam, aztán így maradtam – nem sokkal később jött a felismerés, hogy ebből akár valami komolyabb dolog is lehetne. Fogós kérdés, hogy sport-e, de én mindig is inkább hobbiként tekintettem rá. Ennek ellenére nagyon sok olyan kezdeményezés van, hogy elismerjék a jojózást mint sportot: próbálják egységesíteni és olyan kötelező elemeket, vagy fix pontozást behozni, mint mondjuk műjégkorcsolyánál vagy a táncnál. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Kollár Viktor (@viktor.kollar) által megosztott bejegyzés

A mai gyerekek a technológia, és az internet térhódítása miatt kevésbé nyitnak az olyan manuális tevékenységek felé, mint a jojó. Te mit gondolsz erről a tendenciáról? 

Szerintem a legnagyobb probléma az, hogy sok videójátéknál azonnal megkapod az achievmentet, a folyamatos visszacsatolást arról, ha sikerült valamit elérned. Ez nagyobb kihívás, mert itt próbálkozni, gyakorolni kell, és az első néhány hónapban nem lesz gigaméretű, látványos fejlődés.

Milyen skillek kellenek ahhoz, hogy valaki jó legyen benne?

Gyakorlással bárki bele tud jönni, szerintem. Nyilván ha valakinek jó a szem-kéz koordinációja, jó a ritmusérzéke, akkor egy picit könnyebb dolga van, de nincs olyan, hogyha valaki nem kiemelkedően jó valamiben, az ne tudjon jojózni.

Milyen a helyzete a jojónak hazai színtéren és külföldön? Lehet egyesületi keretek között űzni? 

Itthon nincsen hivatalos egyesület, a Reflexshopban van olyan oktatás, ahol én is kezdtem, ami talán tekinthető egyesület-szintű megmozdulásnak. Külföldön más a helyzet: a braziloknak, a spanyoloknak vagy a cseheknek például elég nagy közösségük és egyesületük van, és ez meglátszik a versenyeken is: amellett, hogy nagyobb számban vannak jelen, szervezettebbek is. 

Milyen kategóriái léteznek a jojónak? 

Öt nagy kategóriáról beszélhetünk:

  • Az egyszerű, klasszikus jojóban csapágy van és az ujjra kell kötni. Ezt ha ledobod, pörög, és egy csomó trükköt meg lehet vele csinálni. 
  • Van, amikor két klasszikusabb jojó van, amit ledobok, visszajön, és minimálisat pörög lent. Ez akrobatikusabb és látványosabb olyan szempontból, hogy jobban ugrál, szaltózik.
  • Van, amikor két modern jojóval játszanak, és a kettő szinkronja az, ami a pontokat adja.
  • Van, ami egy picit nagyobb, nincs a zsinórra rákötve, ezért azt fel tudom dobni, vagy dobálni a testem körül.   
    Forrás Marjanovic Mira

Illetve, amiben én is Európa-bajnok lettem, a freehand kategória, tehát amikor nincs rákötve az ujjamra a jojó, így az egész komplex eszközt tudom dobálni, pörgetni és bejön a képbe egy ellensúly, ezért plusz lehetőségek vannak benne.

Úgy gondoltam, hogy ezt nem csinálják annyian, könnyebb kiemelkedőnek lenni benne, és szerencsére ez a teóriám be is jött. Emellett ez a technika sokkal látványosabb, mint mondjuk a klasszikus jojónál.

Mennyibe kerül egy versenyjojó, amivel már érdemes elkezdeni versenyezni? 

A modern jojók négy-ötezer forinttól kezdődnek, de akár harmincezer felé is mehetnek. 

És a versenyeken van pénzjutalom, lehetséges ezt megélhetési szintig elvinni? 

Szerintem csak a jojózásból elég nehéz megélni; én vegyészként dolgozom és mellette tartalmat gyártok. De ha a versenyzésen kívül gondolkodsz benne, azért vannak lehetőségek: a social médián közösséget lehet magad köré szervezni, ezek a platformok pedig adott esetben fizetnek is. A cseheknél például van egy egész, jojóra specializálódott üzlet, ez 5-6 embernek ad munkát. 

Te is aktívan jelen vagy a közösségi médiában, mi volt vele a fő célod? Mára már influenszernek titulálod magad? 

2014-ben vágtam bele, leginkább azért, hogy megmutassam a nagy jojógyártócégeknek, hogy létezem, és szerettem volna szerezni egy szponzort. Szerencsére sikerült, és lassan 10 éve dolgozunk együtt a Duncan Toys-szal; ők segítenek az utazásokban és a versenyek lebonyolításában.

És a célom volt eljuttatni minél több emberhez azt is, hogy ez nem feltétlen az a játék, amit anno a bazárokban vagy a falunapon megismertek. 

Viktor arca a Duncan Toys egyes termékeinek csomagolásán is szerepelt. Forrás Marjanovic Mira

A szponzorok a versenyeken is ott vannak? 

Igen, javarészt tárgynyereményt szoktak adni, belefolynak a szervezésbe, illetve, ha van pénzdíj, akkor abba is besegítenek. 

Milyen szempontok mentén értékelnek és pontoznak a versenyeken? (időtatam, esztétika, technika?) Mennyire betanult a koreográfia? 

Azt, hogy mennyi ideig állsz a színpadon, a kategória határozza meg. A kezdőben trükklista szokott lenni, a haladóban másfél, míg profiban három perc a megszabott idő.  Ezen belül értékelik a technikai részt, hogy mennyire egyedi, a saját trükköd-e, hogyan tudod kivitelezni, illetve a performansz részét is pontozzák, főleg a térhasználatot, a zenehasználatot, és, hogy mennyire vagy ütemre, bejárod-e a színpadot, passzol-e a zene az előadás hangulatához. Tehát alapvetően ez egy előre betanult koreográfia, de vannak kísérletek már az improvizációs jellegű formákra is. 

Mesélsz kicsit a saját sikereidről? Van olyan verseny, ahova mindenképp szeretnél eljutni? 

Négyszeres országos bajnok vagyok, az Európa-bajnoki címet pedig azután szereztem, hogy a csehekkel turnéztunk, és egy picit többet volt a kezemben a jojó, ennek köszönhetően nagyobb rutinom lett. Sokat készültem erre, de azért a szerencsén is múlott, hogy nyertem. Szokott lenni világbajnokság, idén Oszakában, oda nagyon jó lenne kijutni, akár csak megpróbálni, de ez még a jövő zenéje. 

Mennyi felkészülést igényel egy nagyobb verseny? 

Én általában minden nap forgatom a kezemben a jojót, és a verseny előtti utolsó pár hónapot szoktam megtolni. De mindenkinek más jön be, ismerek olyan világbajnokot, aki a verseny előtt fél évvel kész a koreográfiával, és csak azt gyakorolja napi egy-két órát.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Kollár Viktor (@viktor.kollar) által megosztott bejegyzés

Milyen maga a közösség? 

Szerintem nagyon jó és összetartó közösségünk van, de a Covid kicsit megtépázta persze, mert nem volt hol és mikor összegyűlni.

És amúgy mi a tapasztalatod, melyik generáció a leglelkesebb jojós? 

Ez nem igazán homogén, mert megfordul itt az édesapám korosztálya és olyanok, akik akár a gyerekeim lehetnének, de sok 20-30-as fiatal is akad.

Mit tanácsolnál azoknak, akik kedvet kaptak a jojóhoz, hova érdemes amatőrként csak úgy besétálni? 

A Reflexshopot tudnám ajánlani, ahol én is tanultam, majd oktattam jojózást, mára pedig egy rendszeresebb együttműködés van közöttünk. Itt minden szombaton déltől kettőig van ingyenes oktatás, ahol nagy készséggel segítenek jojót választani és trükköket tanulni.