2024.7.24 11:12
Olvasási idő 3:12
Maier Péter

Elegancia és népi motívumok: ezek lesznek a párizsi olimpia nyitóceremóniájának legizgalmasabb outfitjei

Elegancia és népi motívumok: ezek lesznek a párizsi olimpia nyitóceremóniájának legizgalmasabb outfitjei
Forrás Illyés Tibor / MTI
DIVAT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK SPORT

Valakinek Ralph Lauren jutott, valakinek Heavy Tools, de a lényeg, hogy mindenki remekül fest majd!

Nem titkoltuk eddig sem, mennyire szeretjük, amikor a divat és a versenysport összeér, de eddig leginkább csak a futball aspektusából írtunk a két világ kapcsolatáról. Míg a focipályán leginkább olyan sportszergyártók tündökölhetnek, mint a Nike vagy az Adidas, az olimpiai nyitóceremónia tökéletes felület arra, hogy a luxusdivat képviselői is megmutassák, milyen perspektívából tekintenek a sportolókra. Cikkünkben elhoztuk a július 26-i ünnepség legizgalmasabb outfitjeit, amelyekben egyszer az elegancia, máskor az adott nemzet népi kultúrája dominál, ezekből pedig egészen különleges eredmények születtek. 

Franciaország – Berluti 

Franciaország nemcsak az idei olimpia házigazdája, de a magasdivat egyik fellegvára is, így nyilván máshogy nézi a világ a francia sportolók felvonulását, mint bárki másét. A nagy múltú, de nem épp közismert Berluti márka talán története legnagyobb mainstream reprezentációja elé néz azzal, hogy ők tervezték a francia olimpiai csapat egyenruháját. Mind a férfi, mind a női sportolók éjkék gyapjúszmokingot viselnek majd, kék és piros színű hajtókával, a francia zászló fő színeivel. Az öltönyzsebeket és a kendőket szövethulladékokból készítették a környezetvédelem jegyében, míg a fehér ingek a luxust és a kényelmet képviselik pamut és selyem keverékével. 

A francia olimpiai csapat egyenruhája
A francia olimpiai csapat egyenruhája Forrás Berluti

Haiti – Stella Jean

Az egyik legnagyobb hype egyértelműen a Karib-térség országának egyenruhája körül van, amit a haiti-olasz tervező, Stella Jean készített. A cél az volt, hogy a politikai zavargások sújtotta ország egy másik oldalát mutassa meg, annak kulturális sokszínűségével. Ebből a célból Jean együttműködött Philippe Dodard haiti festővel, akinek a Passage című művét használta fel a dizájnban, többek között a szoknyán és az egyenes szárú nadrágon. Mindkét változathoz tartozik egy hagyományos haiti stílusban szőtt kék chambray ing is. A ruhákat ugyan csak 15 sportolónak lesz lehetősége viselni Párizsban, ugyanakkor Jean szerint ők már így is nyertesek: „úgy vélem, hogy ezek a sportolók már a párizsi jelenlétükkel is megnyerték a legfontosabb érmet: az emberi fenntarthatóság díját, ami a legfontosabb“ – fogalmazott a tervező utalva arra, milyen súlya van annak, hogy ilyen nehézsorsú országok is képviseltetik magukat a sportvilág legnagyobb színpadán, megmutatva azt, hogy csillagok bárhonnan érkezhetnek. 

A haiti olimpiai csapat Stella Jean által tervezett egyenruhája
A haiti olimpiai csapat Stella Jean által tervezett egyenruhája Forrás Stella Jean

Mongólia – Michel & Amazonka

Haiti mellett a másik kiemelkedően népszerű kollekció a 32 sportolót felvonultató Mongóliáé, amit egy ulánbátori tervező páros, Michel és Amazonka Choigaalaa terveztek. Outfitjeiket a hagyományos mongol folklór inspirálta, de természetesen a dizájn modern élt kapott. Mongóliában gyakran viselnek szőtteseket, különösen a Naadam, az ország nyárközépi fesztiválja idején, ahol a sportolók birkózásban, lóversenyben és íjászatban versenyeznek. A mellényen elhelyezett hímzések a fesztiválra utalnak, köztük például a kilenc fehér lobogó, amelyek a Nadaam nyitóünnepségén állnak a nemzeti stadion közepén. A lobogók mellett szimbolikusabb hímzések láthatók, mint az olimpiai fáklya, virágok és hegyek, amelyek közül az utóbbi a sportolók kemény munkáját és kitartását jelképezi. A mongol egyenruhák rendkívül igényes munkával készültek, egy darab elkészítése körülbelül 20 órát vett igénybe. Mivel az idei olimpia egyenruháinak nagy része meglehetősen egyszerű és letisztult, a Michel & Amazonka tervei művészi kidolgozottságuk miatt teljesen lenyűgözték az internetet; a mongolok outfitje már hetekkel a megnyitó ceremónia előtt virális lett, ami elmondásuk szerint a tervezőpárost is teljesen lesokkolta.

A mongol olimpiai csapat egyenruhája, amit a Michel & Amazonka márka tervezett
A mongol olimpiai csapat egyenruhája, amit a Michel & Amazonka márka tervezett Forrás Michel & Amazonka

Írország – Laura Weber (LW Pearl)

„Számomra a fehér szín azt képviseli, amiről a megnyitó ünnepség szól: a sportolók üres vászonként tekinthetnek a játékokra, azt érezve, hogy bármi megtörténhet” – fogalmazott az ír olimpiai csapat magazinjában Laura Weber ír származású New York-i tervező a színválasztásról, ami az ír nemzettől némileg szokatlan, ugyanis — ki ne tudná – náluk a zöld a go-to szín. A hagyományos és modern irányzatokat vegyítő outfitek Írország olimpiai részvételének 100. évfordulója előtt tisztelegnek, és egy különleges, ECO-Hybrid taft nevű anyagból készültek, amelyet újrahasznosított pólók és műanyag palackok felhasználásával állítanak elő. A ruhákon megjelenik az egyes sportolók megyéjének címere, valamint az Írország négy tartományát jelképező négylevelű lóhere. Weber természetesen nem hagyta ki a jellegzetes hímzést sem, és minden egyes kabáton szerepel majd az adott sportoló neve, ami még inkább egyedivé tesz egy-egy darabot.

Az írek nyitóceremóniás outfitjei Laura Weber tervezésében
Az írek nyitóceremóniás outfitjei Laura Weber tervezésében Forrás Matthew Thompson

Amerikai Egyesült Államok – Ralph Lauren

Elképzelhető, hogy az USA nyitóceremóniás szettjében – amitől egy borostyán ligás egyetem kampuszán érezzük magunkat – inkább a név érdekes, mint maga a ruha, ugyanis egyértelműen ezen az outfiten dolgoztak a legnagyobb ismertségnek örvendő márkák. Az inget, illetve a zakókat és blézereket Ralph Lauren tervezte – ezek az amerikai zászló színeiben pompáznak, a farmerek pedig a Levi's-hoz köthetők, ezáltal az outfit sokszínűen átadja az amerikai életérzést: felül Logan Huntzberger, alul Bruce Springsteen.

A Ralph Lauren által tervezett amerikai egyenruha az olimpiai nyitóceremóniára
A Ralph Lauren által tervezett amerikai egyenruha az olimpiai nyitóceremóniára Forrás Ralph Lauren / Richard Phibbs

+ 1: Magyarország – Heavy Tools

Nemzeti öntudatunk nem hagyja, hogy ne említsük meg a magyar olimpiai csapat egyenruháját, amit a Heavy Tools tervezett, és amit május elején, T. Danny közreműködésével mutattak be a Várkert Bazárban. 20 éve ez a legnagyobb olimpiai csapat, amit küldünk, jelen állás szerint 178 magyar sportolónak szoríthatunk, akik az alább látható outfitben vonulnak majd fel a Szajna partján péntek este. A nőknél a zöld a domináns szín, míg a férfiaknál a házigazda franciák előtt tiszteleg a kék zakó. Reméljük, szerencsét hoz majd.

Kertész Róbert paralimpiai tollaslabdázó és Kocsis Paulina énekesnő a magyar olimpiai és paralimpiai csapat 2024-es divatbemutatóján a Várkert Bazárban.
Kertész Róbert paralimpiai tollaslabdázó és Kocsis Paulina énekesnő a magyar olimpiai és paralimpiai csapat 2024-es divatbemutatóján a Várkert Bazárban. Forrás Illyés Tibor / MTI
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!