2024.6.14 16:41
Olvasási idő 3:29
Maier Péter

Mbappé vagy Ronaldo lesz csinosabb? – Ezek a németországi Európa-bajnokság legszebb mezei a Refresher szerint

Mbappé vagy Ronaldo lesz csinosabb? – Ezek a németországi Európa-bajnokság legszebb mezei a Refresher szerint
Forrás Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images
DIVAT ADIDAS CRISTIANO RONALDO FOCI FOCI-EB KYLIAN MBAPPÉ NIKE SPORT

Immár hagyományt teremtve ismét megszavaztuk az aktuális focitorna legszebb felszereléseit.

Hogyan lehet bevonni az Eb-lázba azokat a kollégáidat, akiket hidegen hagy a foci? Szavaztasd meg velük a legszebb mezeket! Ahogy a 2022-es világbajnokság idején, most is bedobtuk szerkesztőségünkbe a torna felszereléseit, és megvoksoltuk, melyeket tartjuk a legesztétikusabbnak. 

Kiemelt tartalom
Amikor a focivilág és a divat összeér: ez a világbajnokság 6 legszebb meze Amikor a focivilág és a divat összeér: ez a világbajnokság 6 legszebb meze 2022.11.17 17:35

Sajnos a katari vébéhez képest elég nagy visszalépés lesz a németországi torna, ugyanis olyan remekműveket, mint a 2022-es mexikói és dél-koreai vendég- vagy a brazil kapusmez, nem látunk majd az öreg kontinens tornáján. A legtöbb márka eléggé egy dizájnra húzta fel az összes általa szponzorált válogatott mezét, és csak nagyon kevés tudott kiemelkedni a masszából, amit a németországi Eb-n látunk majd. Reméljük (mondjuk úgy, bízunk benne), hogy a játék színvonala magasabb szintekre rúg majd, mint a divatérték, végülis elsősorban az a lényeg. De lássuk is, melyek azok a mezek, amiket a Refresher szerkesztősége beszavazott a legjobbak közé.

5. helyezett: angol hazai – Nike

Az az igazság, hogy ez a mez kicsúszott volna a top5-ből, de az a szerencséje, hogy a negyedik helyen holtverseny van, így megkapta az ötödik pozíciót. Sokak szerint (a vendégverzióval együtt) ez a legjobb felszerelése az angol csapatnak, mióta Gareth Southgate a kapitány. A 2024-es hazai erősen emlékezteti a szurkolókat a 90-es/2000-es évek Umbro-mezeire, amire szívesen emlékszünk vissza, főleg a blokecore aranykorában, amikor mindenki áhítozik egy-egy vintage focimez után. A karcsú lehajtott gallér és a visszafogott színes csíkok szépen illeszkednek a királyi fehér alapszínhez, ami arra az 1966-os csapatra emlékezteti a szurkolókat, amelyik először és utoljára nyert világversenyt. „Is it coming home?

Jude Bellingham az angol válogatott 2024-es Eb-mezébenAz angol válogatott 2024-es hazai Eb-mezeAz angol válogatott 2024-es hazai Eb-mezeAz angol válogatott 2024-es hazai Eb-meze
Galéria megtekintése
(4)

4. helyezett: belga vendég – Adidas

Belgium egyik legfontosabb ikonja, Tintin és az ő állandó szerelése inspirálta az Eb-re készült vendégmezüket. Az Adidas odafigyelt rá, hogy a mesehős szerkója nemcsak a mez színében, de a gallérjában is visszaköszönjön. Egy kicsit talán rétegízlésnek való, különösen az alig kivehető geometriai mintákkal, de egy biztos: ebben a babakékben Kevin De Bruyne is otthonosan érezheti magát, hiszen a Manchester Cityben is ugyanilyen színű mezben játszik, úgyhogy ha véletlenül Belgiumnak le kell váltani a hazai piros (bordó?) szerelését, legalább könnyebb dolga lesz kiosztani azokat legendás Hollywood-passzokat, mert nem téveszti majd el a csapattársait. 

A belgák idegenbeli meze a 2024-es Eb-nA belgák idegenbeli meze a 2024-es Eb-nA belgák idegenbeli meze a 2024-es Eb-nA belgák idegenbeli meze a 2024-es Eb-n
Galéria megtekintése
(4)

Vásárold meg itt: Belga idegenbeli mez – About You – 39 990 Ft

4. helyezett: horvát hazai – Nike

Merészen átalakították az ikonikus piros-fehér kockákat, amik a horvátok hazai mezének hagyományos dizájnját meghatározzák, az eredmény meg egy nagyobb négyzetekkel tarkított, elegáns műalkotás lett. A PR-szöveg szerint a fehér-piros párosítás a szenvedély és az öröm együttesét jelképezi, és ha már a felszerelés emocionális eladhatóságát szeretnénk fokozni, mindenképp érdemes megemlíteni a gallér belső oldalán található „Obitelj“ feliratot, ami családot jelent. 

Luka Modric a horvát válogatott 2024-es Eb-mezébenA horvátok hazai meze a 2024-es Euróba-bajnokságonA horvátok hazai meze a 2024-es Euróba-bajnokságonA horvátok hazai meze a 2024-es Euróba-bajnokságon
Galéria megtekintése
(4)

3. helyezett: portugál vendég – Nike

Talán a portugálok idegenbeli meze hasonlít leginkább a vébés kedvencünkre (mexikói vendég) abból a szempontból, hogy a dizájnja elég feltűnően merít az adott ország kultúrájából. Jelen esetben az azulejo csempék köszönnek vissza, amik egész Portugáliában elterjedtek, és nemzeti kincsként tekintenek rájuk (bár több mediterrán ország építészetéhez hozzátartoznak). A rejtett részletek a jelenlegi csapat összetartozását és egységét hirdetik, meglátjuk, ezt az egységet mennyire tudja majd fenntartani Roberto Martínez szövetségi kapitány akkor, ha véletlenül lecseréli, neadjisten nem rakja kezdőbe Cristiano Ronaldót. 

A portugál válogatott idegenbeli felszerelés a 2024-es Eb-nA portugál válogatott idegenbeli felszerelés a 2024-es Eb-nA portugál válogatott idegenbeli felszerelés a 2024-es Eb-nA portugál válogatott idegenbeli felszerelés a 2024-es Eb-n
Galéria megtekintése
(4)

2. helyezett: francia hazai – Nike

Az 1960-as évek francia mezeiből inspirálódó szerelésen minden eddiginél nagyobb gall kakas látható, aminek önmagában nem feltétlenül kellene jól kinéznie, de ebben a kontextusban valahogy nagyon jól sült el. A kéknek egy különleges, vintage-hatást keltő árnyalatát (kobaltkéknek becézik) találták meg a mez alapszínének, nagyon jól mutat rajta a mezszám is, és kiemelhetjük a francia zászló trikolorjából álló gallért, aminél azt is bevállalták, hogy nem szimmetrikus. A PR-szöveg szerint Franciaország vibráló és diverz kultúráját ünnepli még a szett, amit nem teljesen értünk, hogyan is jelenik meg, de még enélkül is bőven kiemelkedik az idei Eb-mezőnyből. Ennél csak egy jobbat találtunk, és az a helyzet, hogy ahhoz sem kell túl túl messzire menni. 

Antoine Griezmann a francia válogatott 2024-es hazai mezébenA francia válogatott hazai meze a 2024-es Eb-nA francia válogatott hazai meze a 2024-es Eb-nA francia válogatott hazai meze a 2024-es Eb-n
Galéria megtekintése
(5)

Vásárold meg itt: Nike Francia válogatott hazai mez – About You – 39 990 Ft

1. helyezett: francia vendég – Nike

Nagyon úgy néz ki, hogy nálunk Mbappéék behúzták az első és második helyet a mezversenyen, és azon sem lepődnénk meg nagyon, ha fociügyileg is e két pozíció valamelyikét foglalnák majd el a németországi Európa-bajnokságon. Nem csoda, hogy szerkesztőségünkben – ahol a divat népszerűbb téma, mint a foci – éppen ez aratott osztatlan és egyöntetű sikert, ugyanis erősen inspirálódik a francia divatházak jellegzetességeinek stílusjegyeiből amellett, hogy merít az 1980-as és 2000-es évek mezeiből is. Az oversized kakas itt is visszaköszön, ami szintén vintage hatást kölcsönöz a szettnek, a főbb jellegzetességei persze így is a szupervékony csíkok, amelyek az egyik felében pirosan, másik felében kéken pompáznak. Már csak abban reménykedhetünk, hogy a torna során szembejön majd a franciákkal egy kékmezes csapat, hogy ezt a felszerelést is láthassuk Mbappéékon. 

Kylian Mbappé a francia válogatott idegenbeli szettjében a Kanada elleni felkészülési meccsükön, 2024. június 9-énA francia válogatott vendégmeze a 2024-es Eb-nA francia válogatott vendégmeze a 2024-es Eb-nA francia válogatott vendégmeze a 2024-es Eb-n
Galéria megtekintése
(6)

Vásárold meg itt: Francia idegenbeli mez – About You – 39 990 Ft

Különdíjak 

Honorable mentions:holland hazai (menő dizájn), magyar vendég (mégiscsak magyar)

A legmenőbb márka: 6 kiválasztottunkból 5-öt a Nike csinált, így nem kérdés, hogy ezt az idei versenyt ők viszik. A legtöbb kreativitást ők vitték a különböző mezekbe, míg a többi márka nagyon egy sablonra húzta fel az összes válogatott felszerelését.

A leglúzerebb márka: Ebből lehetne sok, de idén az Adidast fogjuk mondani, mert ahhoz képest, hogy kitől mire számítunk, ők teljesítették leginkább alul az elvárásainkat.

Felmérés:
Nektek melyik a kedvencetek?
Angol hazai
Belga vendég
Horvát hazai
Portugál vendég
Francia hazai
Francia vendég
Angol hazai
16 %
Belga vendég
6 %
Horvát hazai
6 %
Portugál vendég
23 %
Francia hazai
19 %
Francia vendég
29 %
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!