2023.7.28 12:41
Olvasási idő 1:57
Maier Péter

Ha Kim Kardashian meg Rihanna is focimezben pózol, annak oka van – méghozzá az, hogy hódít a BLOKECORE

DIVAT FOCI SPORTRUHÁZAT

A divat néha olyan dolgokra is képes, amire álmunkban sem gondolnánk: például menővé teszi a szurkolói szubkultúra ruhadarabjait.

Brandon Huntley tiktokker, divatinfluenszer 2021 végén megosztott egy videót, amelyhez ezt írta: „2022 legmenőbb trendje: a blokecore“. Persze, nem ő találta fel a spanyolviaszt, ugyanis az elmúlt években már elég erőteljesen érződött, hogy kezdenek az utcai divat részévé válni a foci- és rugbymezek, illetve minden, ami a '90-es évek brit bloke kultúrájához tartozik.  

@londontonightfreestyle♬ Thiago Silva - Dave & AJ Tracey

Huntley elméletileg viccnek szánta az egészet, ugyanakkor mostanra látjuk, több volt annál. A trend azóta felerősödött.

Honnan ered a blokecore kifejezés?

A bloke egy elég ismert, évszázadok óta élő kifejezés, amely a magyar pasastaghapsi szavakhoz hasonló jelentéssel bír. A '90-es évek végén azonban új jelentéstartalom ragadt rá: azokat a brit férfiakat fémjelezte, akik élnek-halnak a futballért, és focimezt viselnek a pályán és azon kívül is. Ekkoriban alakult ki a „ős-blokecore“ esztétikája, amely elsősorban a Manchester United-szurkolók szubkultúráját jellemezte.

Noel Gallagher és néhány pár Gazelle Forrás Adidas Originals Fb

Az irányzat később megjelent más csapatok szurkolóinak körében is. Eszünkbe juthatnak Nick Hornby regényei, a Green Street Hooligans és a Football Factory című filmek, de nem állt messze ettől a világtól az Oasis zenekar sem. Ők voltak azok egyébként, akik gyakran hordták az Adidas Gazelle és Samba cipőit, amiről már mi is értekeztünk, amikor arcon csapott minket a valóság, hogy ezek a lábbelik már megint (még mindig) ultramenők:

Kiemelt tartalom
Mégis miért van mindenkin ilyen cipő? – Már megint (még mindig) hódít az Adidas Gazelle Mégis miért van mindenkin ilyen cipő? – Már megint (még mindig) hódít az Adidas Gazelle 2023.2.17 12:51

Valószínűleg van összefüggés a Gazelle és a blokecore kultúra újdonsült népszerűsége között. De mit is jelent pontosan ez az egész?

Hogy lett nem kínos mezt viselni?

Ahogy az már nagyjából kiderült, a blokecore lényege, hogy lányok-fiúk egyaránt olyan cuccokat hordanak, amelyek ebből a bizonyos szubkultúrából származnak. A legjellegzetesebb darab természetesen a focimez (vagy más sportmezek), de a cipzáros melegítőfelsők, az Adidas Samba és Gazelle, illetve a jellegzetes egyenesszárú farmer is megidézi a stílt.

Adidas bloke-core szett Forrás adidas

Hozzá kell tenni, hogy a '90-es évek blokecore-jához képest a mostani hullám egy sokkal modernebb jelenség. Ez különösen a női szetteken látszik, ahol a váratlanság óriási erény az irányzat képviselői szerint. 

A blokecore egészen váratlan megoldásokat hozott el a női divatban Forrás INSTAGRAM/PONAHALO, INSTAGRAM/ALLISONFULLIN, GETTY IMAGES/GOTHAM/GC IMAGES

A trend egyik királynője Rihanna, aki így viselt egy Wu-Tanges jégkorongmezt pár hónapja:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

CLBRTY (@jamesclarke456) által megosztott bejegyzés

A tavalyi portugál Rolling Loudra így érkezett kedvese, A$AP Rocky koncertjére egy Balenciaga x Adidas kollab futballmezben, és hozzá illő, túlméretezett melegítőnadrággal, Hermès vintage sállal és masszív ékszerekkel kiegészítve az outfitet:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Mickey Pierre-Louis (@itchyeyephotos) által megosztott bejegyzés

Emlékezetesre sikerült még a Loewe rögbimezében való megjelenése is, amit aztán Hailey Bieber is rokkolt:

Rihanna és Hailey Bieber a Lowew 800 eurós (nagyjából 300 ezer forintos) rögbimezében Forrás GETTY IMAGES/THECELEBRITYFINDER/BAUER-GRIFFIN/GC IMAGES

Kim Kardashiant a Paris Saint-Germain 2001-02-es szezonbéli mezében kapták lencsevégre:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Kim Kardashian (@kimkardashian) által megosztott bejegyzés

De csatlakozott a trendhez Bella Hadid is, akinek a szettje a TikTok-felhasználók szerint inkább „blokette“, azaz a bloke női verziója:

Bella Hadid Forrás Getty Images/ Arnold Jerocki/GC Images

Jól látható tehát, hogy az ilyen darabok hordása napjainkban messze túlmutat a szurkolói kultúrán, a blokecore hódít, és tök mindegy, hogy fiú vagy, vagy lány, te is tudod rokkolni.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!