2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Divat
Maier Péter
2023.2.17 12:51
Olvasási idő  3:09

Mégis miért van mindenkin ilyen cipő? – Már megint (még mindig) hódít az Adidas Gazelle

Nyomába jártunk az utóbbi hónapok legnagyobb cipőtrendjének.

Maier Péter
2023.2.17 12:51 Olvasási idő  3:09
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Mégis miért van mindenkin ilyen cipő? – Már megint (még mindig) hódít az Adidas Gazelle
Forrás: Lloyd Wakefield / Harry Styles IG;

Mick Jagger, Noah Gallagher és a Beastie Boys régen, Harry Styles, Mo Salah és Harry herceg most. De tulajdonképpen Budapest utcáin lassan minden második emberre igaz, hogy a létező legegyszerűbb, (egykor) legolcsóbb Adidas cipőt hordja: ez az Adidas Gazelle, amelynek az újabb térhódítását egyszerűen nem lehet nem észrevenni. De mi a titok? Mi a története a lépőnek, amelyen osztoznak az átlagemberek és a legnagyobb A-listás sztárok? Cikkünkben utána mentünk az utóbbi hónapok nagy lábbelitrendjének.

 

A német sportolókról Mick Jagger lábára

Ahogy a népszerű streetwear cipőknél lenni szokott, a Gazelle is a sport világából került át a divatba. Ahogy a Sizeer cikkéből kiderül, olyan háromcsíkos modellek taposták ki az utat előtte, mint az 1960-ban, a római olimpiára készült Adidas Rom. Ezt követően 1966-ban dobta piacra az Adidas új cipőjét, amelynek a teljes felsőrésze velúrból készült (a sportcipőket akkoriban cserzett bőrből csinálták). Ez a forradalmi újítás volt a Gazelle, ami a velúrnak köszönhetően sokkal könnyebb súllyal bírt, mint az akkori sportcipők.

Akkoriban kizárólag két színben pirosban és kékben készült a cipő, a két modell pedig nem csak a szín miatt különbözött. A pirosat úgy alakították ki, hogy kültéren használható legyen, míg a kék beltéri viseletre volt alkalmas. 

 

A '70-es évekre a sportcipő hamar az utcai divat része lehet, köszönhetően annak, hogy olyan sztárok kezdték el viselni, mint Mick Jagger.

 

A Rolling Stones a '70-es években, Mick Jagger lábán Adidas Gazelle-lel Forrás: Hulton Archive/Getty Images

 

De nem csak a '70-es évek rockzenészei, hanem a '80-as évek rapbandái is szívesen töltöttek időt a háromcsíkos Gazelle-ben:

 

A Beastie Boys tagjai rokkolják a Gazelle-t Forrás: Larry Busacca/WireImage

 

Tényező volt a reggae világában, Bob Marley (aki imádott focizni) lábáról le se esett. Az Adidas Originals egy későbbi kampányában meg is emlékezett erről, amikor a zenészlegenda unokáját fotózták Gazelle-ben:

 

balra: Bob Marley Adidas Gazelle-ben dekázgat, jobbra: Selah Marley egy 2016-os Adidas Originals-kampányban Forrás: a: AP, b: Adidas Originals

 

De a britpop kultúra is magáévá tette a Gazelle-t, élén az Oasis-szel:

 

Noel Gallagher és néhány pár Adidas Gazelle Forrás: Adidas Originals

 

Egybefonódott a „terrace casuals“-ként ismert szubkultúrával is, ide tartoztak azok a brit focirajongók a thatcheriánus Angliában, akik az öltözködésükkel különültek el a korabeli huligánoktól:

 

A '80-as évek brit focikultúrájáról szóló The Firm című film, érdemes nézni a cipőket Forrás: Vertigo Films

 

És a '90-es évek grunge kultúrájának képviselői is nagyon szívesen hordták, ki ne emlékezne eme ikonikus jelenetre:

 

  

Napjainkban újra megérkezett 

Az utóbbi időben elég látványosan fellendült a kereslet a Gazelle-ek iránt, aminek köszönhetően rengeteg kollab és új modell piacra került. Az egy dolog, hogy Budapest belső kerületeiben minden második arc ezt a lépőt hordja, de láthatóan az iránta érzett vágyban osztoznak a legnagyobb A-listás sztárokkal. 

 

Közülük a legnagyobb egyértelműen Harry Styles, aki ráadásul a Gucci és az Adidas együttműködésének ékkövét tudhatja magáénak:

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

@harrystyles által megosztott bejegyzés

 

Jó, persze, itt egy közel 600 fontos (közel 250 ezer forintos) cipőről beszélünk, ami ritkán jön szembe az utcán, de a két márka együttműködéséből létrejött modellt azért képeken is szívesen nézegeti az ember, főleg így, ezzel a szettel.

Nem csak a zene világában sikerült emlékezetessé tenni a klasszikus Adidas-modellt, a GQ Mohamed Salah-val, a Liverpool egyiptomi sztárfocistájával készített egy fotósorozatot, ami egy kissé szokatlanabb projekt, de annál esztétikusabb:

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

GQ (@gq) által megosztott bejegyzés

 

Azt nem tudjuk, hogy Harry herceg a jó stílusáról híres-e, illetve mennyire számít divatdiktátornak, de még őt is egy pár Gazelle-ben kapták lencsevégre még 2018-ban:

 

Harry és Meghan Sidney-ben, 2018-ban Forrás: Chris Jackson/Getty Images for the Invictus Games Foundation

 

Ez a legfrissebb hullám egyébként 2016-ig vezethető vissza, ekkor döntött úgy ugyanis az Adidas, hogy újra beleáll a Gazelle-projektbe. A ráncfelvarráson átesett cipőt igyekeztek a klasszikus modell mintájára elkészíteni, és a kampányolás olyan jól sikerült, hogy a 20. század második felének egyik legikonikusabb divatcikke visszakerült az őt megillető helyre.

 

Mi a titok?

Nekünk az a feltételezésünk, hogy Harry Styles-nak, illetve a Gucci-kollabnak van a legnagyobb szerepe abban, hogy a 2016-ban elindított „Gazelle-reform“ mostanra érett be, Kevés emberről mondható el, hogy ennyire intenzíven diktálná a divatot, mint Styles, és ennek a cipőnek az esete is ezt mutatja.

Az utóbbi időben jött népszerűségnek az is az oka lehet, hogy – ahogy már a melegítő szettek terjedésénél is írtuk – a járvány miatti bezárás után megnőttek az igények a funkcionális, kényelmes, egyszerű darabok iránt, amilyen a Gazelle is – egy olyan cipő, amit még papucsnak is használhatsz, ha úgy van. 

 

Olcsó. Vagyis olyasmi. Előfordul a divatban (nem is olyan ritkán), hogy egy-egy olcsóbb, nagy tömegeknek is elérhető darab „elitté válik“, ez történt az Adidas klasszikus háromcsíkos „teremcipőjével“ is, pedig egész biztos, hogy a terjedésében közrejátszott az ára. A Gazelle ugyanis a legolcsóbb Adidas-modellek közé tartozik. Legalábbis azok közé tartozott, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a modellek mostanában elég intenzív tempóban drágulnak. Ezt nyilván az infláció is generálhatja, de azért élhet bennünk a gyanú, hogy a kiemelt szerep a divatvilágában nem az árnövekedés visszamaradását idézi elő. Könnyen lehet, hogy egyre nagyobb luxus lesz Gazelle-t viselni, úgyhogy javasoljuk, hogy minél hamarabb szerezzetek be egyet, ha szívesen rokkolnátok a háromcsíkos sportcipőt. Például úgy, mint Kate Moss:

 

Kate Moss Adidas Gazelle-ben 1993-ban Forrás: YouTube

 

Ahogy az 501-es Levi's farmer, úgy az Adidas Gazelle is rengeteg szubkultúrának lett „sajátja“, és egész biztos, hogy a legnagyobb, legikonikusabb ruhadarabok között kell számon tartanunk függetlenül attól, hogy meddig él majd ez a friss hullám. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: gq-magazine.co.uk Thumbnail:  Adidas x Gucci
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában divat
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra