Kedd 2022.11.29

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Sport
Maier Péter
2022.11.17 17:35
Olvasási idő  3:03

Amikor a focivilág és a divat összeér: ez a világbajnokság 6 legszebb meze

A Refresher szerkesztősége megszavazta a megszavazhatatlant: ezek a vébé legszebb válogatott mezei szerintünk.

Maier Péter
2022.11.17 17:35 Olvasási idő  3:03
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Amikor a focivilág és a divat összeér: ez a világbajnokság 6 legszebb meze
Forrás: Jean Catuffe/Getty Images;

Mindig nagyon vicces, amikor a futballvilág és a divat összeér, mert valójában a két közeg alig állhatna távolabb egymástól. Visszatérő esemény, amikor egy-egy mezgyártó megpróbál egy kicsit izgalmasabb, a streetwear-világhoz kapcsolódó felszerelést alkotni, a szurkolók – akik általában a klasszikusabb, letisztultabb mezeket kedvelik – felháborodva fogadják, hogyan csinálnak „divatmajmokat“ a kedvenc játékosaikból. Valójában az a helyzet, hogy a focivilág még mindig erőteljesen maszkulin, a hagyományosabb férfiízlés szövi át, ezzel szemben a divat, és annak a részét képező a streetwear nem igazán alkalmazkodik a klasszikus „szabályokhoz“. Legtöbbször az a kompromisszum születik, hogy a Nike, az Adidas vagy a Puma letisztult, klasszikus hazai felszerelést gyárt, míg a vendégmezeknél elrugaszkodik kicsit a megszokottól. Nem csoda, hogy nálunk a Refresher szerkesztőségében sikeresebbek voltak az idegenbeli szerelések, amikor összeültek lányok-fiúk, divatkedvelők és focirajongók, és megszavaztuk, szerintünk melyek a foci vébé legmenőbb mezei.

 

Mexikó – vendég

Nem állítunk fel sorrendet, de abban tökéletes egyetértés volt a szerkesztőségen belül, hogy Mexikó vendégmeze mindent visz idén. Ebben egyébként nem vagyunk egyedül, az Adidas által gyártott piszkosfehér-vörös mez még azoknak is tetszik, akik alapvetően nincsenek oda a kirívó szerelésekért. A darabot egyébként az ország kultúrájában fontos azték mitológia inspirálta, azt a Tollaskígyót (Quetzalcóatl) ábrázolja, amely a tudás és a tanulás istene.

 

Mexikó idegenbeli meze 2022-ben Forrás: Adidas

 

Franciaország – vendég

Hiába alapul hasonló elven, mint a fent említett mexikói, a franciák vendégmeze jóval megosztóbb lett. Valahol érthető, mert kicsit furcsább grafikai megoldásokat alkalmaztak itt, mint a latin-amerikai válogatottnál. A Nike elképzelése értékelendő, itt is kultúrtörténetbe hajlik a koncepció, a francia történelem fontos eseményei és helyszínei sínlenek fel a halvány minták között. Mi végül úgy döntöttünk, hogy értékelni fogjuk az izgalmas megoldást, és ha a grafika és a minták elhelyezése finoman szólva érdekes is ugyan, az mindenképpen ízlésesebbé és érdekesebbé teszi, hogy csak közelről látszanak pontosan.

 

Franciák idegenbeli meze 2022-ben Forrás: Nike

Dél-Korea – vendég 

Dél-Korea olyan vendégmezzel megy a katari vébére, amilyet simán el tudunk képzelni valami hypebeast pop-up show-n. A fekete színű szerelésen kék, sárga és piros minták találhatóak, ezektől egy kicsit olyanná válik, mint egy absztrakt expresszionista festmény. Habár a cél nem ez volt, hanem, hogy kiemeljék a dél-koreai kultúra egyik legfontosabb elemét, a zászlójukon is megtalálható Taegeukot, amely lényegében a koreai yin-yang. Kétségkívül elég szabadon értelmezték ezt a mintát. Mindenesetre, Szon Hungminnek elég jól áll, és valójában ez a lényeg.

 

Szon egy Costa Rica elleni barátságos mérkőzésen a 2022-es koreai vendégmezben Forrás: Chung Sung-Jun/Getty Images

 

Brazília - kapus

Nehogy már kapusmez ne legyen a listán! A Nike eléggé odarakta magát, a torna egyik legnagyobb esélyese, Brazília mondjuk meg is érdemli, hogy a hálóőrei megfelelő szettben legyenek, elvégre a világ tíz legjobb kapusa közül kettő a dél-amerikai válogatottban véd. Messziről mondjuk elképzelhető, hogy feketének fog tűnni a mez, de ettől csak ízlésesebb, közelről pedig kifejezetten izgalmas ezzel a leopárd mintával. Ráadásul, olyan embereken fogjuk látni, mint az amúgyis extravagánsan kinéző Ederson, vagy a futballvilág egyik legnagyobb chadje, Alisson Becker:

 

Alisson Becker a Brazília - Ghána barátságos meccsen 2022 szeptemberében, rajta a katari vébére készülő válogatott egyik kapusmeze Forrás: Jean Catuffe/Getty Images

 

Spanyolország – vendég

A spanyolok idegenbeli mezénél az Adidas vintage szerelésekből inspirálódott. A póló a '82-es vb-rendező spanyol válogatott előtt tiszteleg. Külön finomság, ami mostanában elég gyakran köszön vissza a focipályákon, hogy a márkalogó és a címer is egymás alatt van középen, ettől is húszadik századvégi vibe-ok kerülnek elő. A hullámos minta kifejezetten esztétikus, úgyhogy kijelenthetjük, hogy a spanyol csapat meze egy fokkal talán jobban összeállt, mint maga a válogatott. Persze, így is az esélyesek között vannak.

 

A spanyol válogatott idegenbeli meze 2022-ben Forrás: Adidas

 

Dánia – hazai 

Kicsit ellentmondva önmagunknak egy hazai mezt, ráadásul egy letisztult, minimalista szerelést is beválasztottunk a legjobbak közé. A Hummel által gyártott szett, amelyben a vébé egyik titkos esélyese játszik majd, a minimalizmusa miatt önmagában is figyelemfelkeltő és ízléses, de kontextus nélkül nem lehet igazán értékelni: a Hummel ugyanis azért választotta ezt a megoldást, mert nem akarta, hogy a márka egy olyan világbajnokságon szerepeljen kirívóan, amelynek a megszervezése emberek ezreinek életébe került. Ezt pedig szimplán nem lehet nem figyelembe venni, amikor a mezre nézünk, akár a művészeti alkotások értékét, ezt is meghatározzák a körülmények. Arról, hogy milyen botrányok vannak a világbajnokság körül, és hogyan mutatta be ezeket a Netflix, itt írtunk

 

 

 

Különdíjak

 

Honorable mentions: amerikaiak közül a kapusmez (szép szín), holland hazai (szép minta), japán hazai (izgi), német vendég (jó színek)

 

A legmenőbb márka: Nehéz lenne megmondani, hogy az Adidas vagy a Nike, ugyan ezen a listán Nike-ból van több, a mexikóiért pluszpont jár az Adidas-nak. És akkor még nem is beszéltünk a Hummel gesztusáról... Szóval ez itt már filozófiai kérdés. 

 

A leglúzerebb márka: Nem kérdés, hogy a Puma. (Nem először.) Ezt és ezt, na meg ezt mégis hogy gondolták?

 

Felmérés Mutasd az eredményeket > Eredmények elrejtése >
Szerintetek melyik mez a legmenőbb?
Mexikói vendég Francia vendég Dél-koreai vendég Brazil kapus Spanyol vendég Dán hazai Szavazok.
Mexikói vendég 67%
Francia vendég 0%
Dél-koreai vendég 0%
Brazil kapus 33%
Spanyol vendég 0%
Dán hazai 0%

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Jean Catuffe/Getty Images;
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában sport
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra