2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Sport
Maier Péter
2022.11.16 11:36
Olvasási idő  2:56

Bojkottálni a világbajnokságot? – A Netflix FIFA-sorozata kiteregeti a focivilág legsötétebb ügyeit

Keserű szájízzel várhatjuk az év egyik legnagyobb sporteseményét, és erre még a Netflix is rátett egy lapáttal.

Maier Péter
2022.11.16 11:36 Olvasási idő  2:56
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Bojkottálni a világbajnokságot? – A Netflix FIFA-sorozata kiteregeti a focivilág legsötétebb ügyeit
Forrás: Ryan Pierse/Getty Images;

Most már több mint egy évtizede áll a bál a katari világbajnokság körül, ezt pedig csak tetézi, hogy a Netflix másfél héttel a nyitómeccs előtt hozta ki FIFA Uncovered (magyarul FIFA titkai) című rövid doku-sorozatát, amely részleteiben mutatja be a rendező ország kiválasztása körüli botrányokat, sőt, történelmi szinten ismerteti a nemzetközi futballt irányító szervezetben évtizedek óta jelenlévő korrupciót, megvesztegetéseket és oly sok minden mást is.

 

Mi a baj a katari világbajnoksággal?

Több országban is felmerült a világbajnokság esetleges bojkottja, de végül a magukat kvalifikáló válogatottak a részvétel mellett döntöttek. Németországban a mai napig feltűnnek molinók a bajnoki meccseken, amelyek arra szólítják fel az ottani szövetséget, hogy bojkottálják a világbajnokságot. Hogy miért? Nézzük is:

 

  • Az első és legsúlyosabb probléma, hogy az utóbbi bő évtizedben, amikor teljesen új stadionokat kellett felhúzni Katarban, emberek ezrei haltak meg – legalábbis jogvédő szervezetek beszámolója szerint ezres nagyságrendű azon munkások száma, akik életüket vesztették az építkezések során. A filmből kiderül, hogy a katari szervek mindössze három halálos áldozatot ismernek el a munkálatokkal összefüggésben, és 37 olyan halálesetet, amelyek nincsenek összefüggésben az építkezésekkel. 
  • Egy olyan országban rendeznek világbajnokságot, amely hadilábon áll az emberi jogokkal. Az LMBTQI+-embereket diszkrimináló törvényeik nehezen összeegyeztethetőek a nyugati labdarúgásban jelenlévő értékekkel, amelyekben az utóbbi években kiemelt részt képeztek a kisebbségben élő emberek jogai. 2022-ben elég fura lesz egy olyan labdarúgó világeseményt látni, ahol próbálják visszatartani a hasonló kiállásokat, márpedig a FIFA most inkább erre hajlik.
  • A sorozat legmélyebben a szervezetben zajló sötét ügyeket érinti. A 2010-es évek elejétől kezdve ugyanis folyamatosan korrupciós botrányok vannak a FIFA körül, és maga a katari vb megrendezése is úgy került a közel-keleti országhoz, hogy több szavazójoggal bíró tisztviselőt is lefizettek, hogy mellettük tegye le a voksát. Hiába derültek ki ezek az esetek, a vb náluk maradt, és most, 12 évvel a szavazás után megtartják a tornát, ráadásul a megszokottnál eltérő időpontban.
  • A FIFA Uncovered alapvetően a focivilág politikai részéről szól, nem arról, ami a pályán történik. Viszont utóbbit (ami a lényeg lenne) erőteljesen befolyásolja az, hogy a katari vébét az éghajlat miatt nem lehet nyáron tartani, így teljesen felborult a legnépszerűbb futball-ligák menetrendje a szezonban. Ennek pedig rengeteg következménye van: korábban kellett kezdeni a bajnokságokat, ami miatt a csapatoknál nem volt idő a megfelelő előszezon megtartására, többen is ebben látják a páratlanul sok sérülés okát az idei szezonban. Nem beszélve arról, hogy a szűkös menetrend miatt a legtöbb csapatnak heti két mérkőzést is le kell játszaniuk már szeptember óta, ami óriási megterhelést jelent a játékosokra nézve.

 

"Boycott Qatar 2022" feliratú molinóval szurkolnak a német drukkerek a Borussia Dortmund - VfL Bochum Bundesliga-meccsen Forrás: Bernd Thissen/picture alliance via Getty Images

 

Miért nézd meg a Netflix doku-sorozatát?

Az utóbbi években a dokumentumfilmek már messze nem azt jelentik, mint gyerekkorunkban, amikor leültettek minket a tanárok megnézni valami unalmas régi dokut a fizikáról, mi meg végig telefonoztuk az egészet. A Netflix egyébként is bővelkedik az izgalmas és kifejezetten szórakoztató doku-sorozatokban, elég csak a szintén sport témában készült, Michael Jordanről és a Chicago Bulls-ról szóló The Last Dance-re, vagy a már-már kultikussá váló Tiger Kingre gondolni.

 

A FIFA Uncovered is ezek sorába illeszkedik. A minisorozat talán legkirályabb része, hogy nem csak a katari vébé körüli történéseket meséli el, hanem egészen a 70-es évekig visszamegy, megmutatja az elmúlt évtizedek visszaélési ügyeit, ezzel szemléltetve, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szervezetét alapjaiban szövi át a korrupció. Megismerjük a fiatal Sepp Blattert, a későbbi karrierútját, hogyan betonozza be magát a FIFA elnöki székébe 17 évre, hogyan történnek meg az ő irányítása alatt a különböző megvesztegetések, amelyek hatalmas világesemények sorsáról döntenek. Ez a fajta történelmi háttér és képbehelyezés teszi igazán szórakoztatóvá a sorozatot. A FIFA Uncovered csak részben szól a futballról, valójában egy bűnügyi doksi, a korrupció alapvető jellegére és természetére mutat rá, ajánlott azoknak is, akik szeretik a focit, de a politikát nem, és azoknak is, akik épp fordítva vannak ezzel.

 

 

 

Mindenesetre a 2022-es labdarúgó világbajnokságon vasárnap (november 20-án) magyar idő szerint délután 5-kor el fog hangozni a kezdősípszó a Katar - Ecuador nyitómeccsen, a tavaly átadott Al Bayt Stadionban, Al-Horban, Katar egyik tengerparti nagyvárosában. Az, hogy ezek után hány nézőt tud majd a tévé elé csábítani, hány szurkoló lesz a stadionokban, és milyen ellenálló akciókra lehet számítani, az elkövetkező hetekben kiderül. A Netflix remekül időzítette a megjelenést, a négyrészes minisorozat jelenleg trendingel a platformon, de biztos nem fogja senki kedvét meghozni a vb-meccsekhez, ugyanakkor az is biztos, hogy ráerősített a hírverésre. Mi a Refreshernél figyelni fogjuk a világbajnokság történéseit, mind a pályán, mind azon kívül, és be is számolunk róluk, így, ha ti mindezek után nem szeretnétek egy kéteshírű világesemény nézői közé kerülni, nálunk azért értesülhettek a legfontosabb hírekről.

 

Felmérés Mutasd az eredményeket > Eredmények elrejtése >
Te tervezed nézni a foci-vb meccseit?
Igen, mégiscsak vébé! Nem, én elvből nem. Engem nem érdekel a foci :( Szavazok.
Igen, mégiscsak vébé! 20%
Nem, én elvből nem. 20%
Engem nem érdekel a foci :( 60%
Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Netflix
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában sport
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra