2024.8.18 9:05
Olvasási idő 3:49
Szöllősi Anna

Ezek a legnépszerűbb reggelik a világon

Ezek a legnépszerűbb reggelik a világon
Forrás Unsplash / Deepansh Khurana
GASZTRO GASZTRO GASZTROTÖRTÉNET ÖSSZEÁLLÍTÁS

„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus!“ Cikkünkben összeszedtük, melyek a nap legfontosabb étkezésének slágerfogásai világszerte!

A Taste Atlas portál összeállította a világ legnépszerűbb reggelijeinek rangsorát, ami között akad sós és édes étel is, de a válogatásba még egy leves is bekerült.

10. Angol reggeli

A hagyományos brit étel több variációban, regionális eltérésekkel, de a világon szinte mindenhol elérhető. Eredetileg egy reggeli fogásról van szó, ami elég kiadós ahhoz, hogy akár ebédidőben is fogyaszthassuk. 

Tartalmaz húst, általában kolbászt és szalonnát, sült babot és paradicsomot – utóbbinak az édes íze és savassága szépen ellensúlyozza a tányéron lévő, zsírosabb komponenseket. Végül egy ropogósra sült kenyér és két-három tükörtojás teszi fel az i-re a pontot. A kiadós reggeli mellé általában ketchup vagy barna mártás, de még egy csésze tea is jár. Személyes és regionális preferenciától függően szolgálnak fel hozzá fekete pudingot, gombát vagy krumplit is.

9. Amerikai fahéjas csiga

Ebben az esetben nem a szupermarketekben kapható, szegényes európai fahéjas csigára gondolunk, hanem a nagyon édes, cukormázas változatra. Az amerikai típusú fahéjas csigának élesztős tésztája van, és jellemzően sokkal nagyobb és puhább, mint amit itthon megszoktunk.

Kiemelt tartalom
7 vad testközpontú Insta-fiók, ami keveri a szexualitást a művészettel 7 vad testközpontú Insta-fiók, ami keveri a szexualitást a művészettel 2024.9.5 18:00

A nyers tésztát téglalap alakúra nyújtják, megkenik vajjal és fahéjas cukorral, felcsavarják, a tepsiben szorosan egymás mellé helyezik, sütés után pedig általában cukormázzal öntik nyakon. Számos variációja létezik, akár a feltétet, akár a tölteléket illetően, amit gyakran dobnak fel dióval vagy mazsolával. A fahéjas tekercseket általában reggelire vagy uzsonnára fogyasztják.

8. Eggs Benedict

A bőséges reggeli a 19. századi New Yorkból származik, és az eredeti recept szerint angol muffinból, sonkából vagy baconből és buggyantott tojásból áll, nyakon öntve hollandi mártással. Azóta számos verziója érhető el, sok reggelizőhelyen például lazaccal tálalják. 

7. Kínai fánk (jutiao)

A youtiao – pontos fordításban „sült szellem“ – az egyik legnépszerűbb reggeli Kínában. A kínai, pálcára felfűzött fánk a Szung-dinasztia idejéből származik, amikor Csin Hui politikus a felesége hatására kivégeztette a közkedvelt Jüe Fei tábornokot. Egy szakács tiltakozása jeléül elkészítette a kenyérpálcikát – amik két emberre, Csin Huira és a feleségére hasonlítanak –, és szimbolikusan forró olajban sütötte azokat ki. Az eredmény egy kívül ropogós, belül puha snack lett, amit többnyire szójatejjel, rizskásával, vagy húslevessel fogyasztanak.

 6. Gofri

A gofri a belgák leghíresebb kulináris védjegye. Belgiumban a desszertnek két különböző változata létezik, a könnyedebb tésztájú brüsszeli gofri és a sűrűbb, liege-i gofri. A legfontosabb különbség a tésztában rejlik: míg a brüsszeli desszert tésztája folyósabb, az eredmény pedig vékonyabb, addig a liège-i változat sűrűbb, briós-szerű tésztából készül, az eredmény pedig egy amorf formájú édesség. Bár maga a gofri már a középkor óta jelen van a belga konyhában, és eredetileg árpa és zab keverékéből készült, az 1964-es New York-i világkiállításon tett szert nemzetközi sikerre. 

5. Amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta hasonlít ahhoz a palacsintához, amit gyerekkorunkban mi is megszoktunk: tojásból, lisztből, tejből és sütőporból álló, csak valamivel sűrűbb tésztából készül, amit fel lehet turbózni gyümölccsel, például almával, eperrel és áfonyával, valamint csokoládéforgáccsal. Tálaláskor általában rétegesen pakolják egymásra a palacsintákat, majd vajjal, juharsziruppal, gyümölcslekvárral, mézzel, tejszínhabbal vagy mogyoróvajjal öntik nyakon. Az USA-ban és Kanadában az amerikai palacsinta az egyik legnépszerűbb reggeli, amit néha tükörtojás, szalonna vagy kolbász kíséretében fogyasztanak.

Kiemelt tartalom
Öt horrorfilmsorozat, amelyek hosszú idő óta tetszhalott állapotban vannak Öt horrorfilmsorozat, amelyek hosszú idő óta tetszhalott állapotban vannak 2024.8.29 11:19

A palacsinta eredetileg a napot szimbolizálta, és fontos szerepe volt az amerikai őslakosok korai vallási szertartásaiban, akik először az ételt őrölt kukoricalisztből készítették el, majd forró kövön sütötték meg. Amerikában ma már többféle palacsintát is megkülönböztetnek, a legnépszerűbb a johnnycake, ami kukoricalisztből készül és a silver dollar pancakes, ami kisebb, mint a hagyományos palacsinta. 

4. Miso leves

Meglepő lehet, de Japán kedvenc levese reggeliként is megállja a helyét, sőt becslések szerint a helyiek 70%-a ebben a napszakban fogyasztja. Az Egyesült Államok japán éttermeiben a miso levest gyakran előételként szolgálják fel.

A miso egy hagyományos szója alapú leves, ami dashi alapléből, miso pasztából és további összetevőkből, például hínárból vagy tofuból áll, és számos jótékony egészségügyi hatása is van. 

A miso évszázados múltra tekint vissza, és gyökerei a csiangban gyökereznek – ez egy erjesztett szójababpaszta, amit több mint 2500 évvel ezelőtt találtak fel buddhista papok Kínában. Mivel az étel viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető, Japánban még miso-automaták is léteznek, ahol kis csészékben kapható a leves instant változata. 

3. Churros

A churros egy hosszúkás, ropogós, cukorral bevont spanyol – de világszerte elterjedt – édesség. A jellegzetes formát úgy érik el, hogy a tésztát egy műanyag csövön keresztül nyomják ki.

Eredetileg a spanyol pásztorok készítették el, akik egy serpenyőben, nyílt lángon sütötték meg a rudacskákat. Bár a churros eredetileg madridi specialitás, számos variációja létezik: Sevillában könnyedebb a tésztája, Kubában guavával, Mexikóban karamellkrémmel, Uruguayban pedig sajttal töltik meg. 

Kiemelt tartalom
Ezeket a sportágakat most láthatjuk először az olimpián Ezeket a sportágakat most láthatjuk először az olimpián 2024.7.20 10:26

A fahéjas cukorral megszórt desszertet Spanyolországban és Latin-Amerikában leginkább reggeliként, egy feketekávé vagy egy csésze forrócsoki kíséretében tálalják. 

2. Burek

A burek egy réteshez hasonló alapú (a görög konyhában filo, a török konyhában pedig yufka néven számon tartott) tésztából készül, amibe vagy édes, vagy sós tölteléket raknak, de legtöbbször fetasajt, hús vagy zöldség kerül bele. Az eredeti recept feltételezhetően az Oszmán Birodalom idejéből és területéről származik, de egyes források szerint az étel elődjét már a Bizánci Birodalomban is fogyasztották.

A pitének mára számos változata létezik, a yufka ugyanaz maradt, és szinte minden, amit ebbe a tésztába pakolnak, bureknek nevezhető. Ez a szó eredetét is magyarázza: a burek a török bur szóból származik, ami azt jelenti, hogy csavarni. 

1. Croissant

Ezek a könnyed tésztájú, aranybarnára sült, félhold alakú sütemények rengeteg vajjal és enyhén édes élesztős tésztával készülnek. Létezik egy teória, miszerint a croissant-ra hatással volt az osztrák kipfel, vagyis a kifli, amit 1683-ban, Bécs török ostromának idején talált fel egy pék. A formája állítólag a török zászlón található félholdat utánozza. A croissant akkor válhatott franciává, amikor elkezdték azt – a francia innovációnak számító – leveles tésztából készíteni.

Kiemelt tartalom
Öt játék, ami felkészíthet minket a világvégére Öt játék, ami felkészíthet minket a világvégére 2024.7.10 19:07

Ma a péksüteményt csokoládéval, lekvárral vagy akár sonkával és sajttal töltve is kínálják, és a franciák főleg reggelire szerzik be azt a boulangerie-kben.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!