2024.1.28 12:01
Olvasási idő 1:09
Szöllősi Anna

Elárverezik Banksy installációjának egy darabját, ami egy felkavaró háborús jelenetből inspirálódott

KULTÚRA ÁRVERÉS BANKSY

Árverésre bocsájtják Banksy "Crazy Horse" installációjának egy szeletét, ami az iraki háború egyik felkavaró esetét idézte fel.

Akár 200.000 dollárt is érhet az autóajtó, ami a street art művész Crazy Horse című installációjának része volt – írja a HypeBeast. A Crazy Horse 2013. október 9-én debütált a művész New York-i tartózkodása alatt, a Better Out Than In (Jobb kint, mint bent) sorozat részeként, és Banksy munkásságához híven erős társadalmi-politikai üzenettel bír. (A cím egyébként Paul Cezanne 19. századi impresszionista festő szavaira utal: „...a műteremben festett képek soha nem lesznek olyan jók, mint a kint festettek.“)

Az street art installáció megvadult lovakat ábrázol, amik egy csapat rémült emberre támadnak. A képet tovább fokozta egy hangkomponens: egy telefonszám, amit tárcsázva a 2007-es bagdadi Apache légicsapás hangfelvételei játszódtak le. A légicsapást végrehajtó katonák hívójele a Crazy Horse 1/8 és 1/9 volt, innen kapta az installáció is a nevét. 

Légicsapás Bagdad külvárosában 

Az iraki háború egyik legfelkavaróbb esete 2007. július 12-én történt, amikor két amerikai Apache helikopterrel hajtottak végre légitámadás-sorozatot Bagdad külvárosában. A támadások 2010-ben világszerte nagy visszhangot és vitát váltottak ki, miután a WikiLeaks nyilvánosságra hozott egy 39 perces, titkos felvételt. A felvételen, amelynek a WikiLeaks a Collateral Murder címet adta, a katonák egy csoport emberre lőnek, többek életét kioltva (köztük a Reuters két újságírója is az áldozatok között) és gúnyt űzve a civil áldozatokból.

„Ó, nos. Ők (az irakiak) tehetnek róla, hogy a gyerekeiket a csatába hozták“ – hangzott el az egyik katona szájából, amikor figyelmes lett egy fiatal áldozatra. Ezek a sorok a dermesztő közöny rétegeit adják hozzá a Banksy-műhöz.

Kiemelt tartalom
Újabb rövid életű Banksy-alkotás jelent meg egy tengerparti kisvárosban, nem sokkal később bontani kezdték az épületet Újabb rövid életű Banksy-alkotás jelent meg egy tengerparti kisvárosban, nem sokkal később bontani kezdték az épületet 2023.3.16 16:20

Később megerősítették a felvétel hitelességét, ami globális vitát váltott ki a morálisan is eléggé problémás támadások jogszerűségéről. Az USA hadserege kivizsgálta az ügyet, és megállapította, hogy a katonák elvileg a szabályoknak megfelelően jártak el, ellenséges csoporttal szemben jogosan léptek fel, és nem volt információjuk arról, hogy újságírók is lehettek a felkelők között.