2023.1.9 17:02
Olvasási idő 5:18
Szécsi Krisztián

Vigyázat, red flag-veszély - 7 intő jel, amire mindenképpen figyelj randizás alatt

Vigyázat, red flag-veszély - 7 intő jel, amire mindenképpen figyelj randizás alatt
Forrás Fotó: Peter Lehmann / EyeEm//Getty Images
TÁRSADALOM PÁRKAPCSOLAT PSZICHOLÓGIA RANDIZÁS SZERELEM

Egy red flag még talán nem a világ vége, ám ha kiszemelted felett tízesével lobognak a piros zászlók, menekülj!

Bár, ahogy arról már mi is írtunk korábban, 2022 év szava a permakrízis lett, a rengeteg új, főként az angolból átvándorolt, jövevényszó mellett, mint a slay, periodt és társaik, talán a red flag az utóbbi idők legdivatosabb magyar internetes szava.

Mi is az a red flag?

A red flag (emotikonnal: 🚩) egy angol nyelvű kifejezés, amelyet leginkább párválasztás során vagy párkapcsolatban a partner különböző tulajdonságainak figyelmeztető jelként való feltűntetésére szoktunk használni, és amely rossz szokásokat felismerve, átgondoljuk, hogy érdemes-e folytatni a továbbiakban az adott illetővel való ismerkedést vagy kapcsolatot.

A red flag-ekről elég komplikált általánosságban beszélni. Ez főként azzal magyarázható, mert csakis a szubjektív álláspontokra támaszkodhatunk, és – akár tetszik, akár nem – mindenki más. Mindenkinek megvannak a saját igényei, és ezek az igények nem mindenképpen összeegyeztethetők. Ezenfelül a kis piros zászlókat szerelmi életünk mellett az élet akármelyik területén alkalmazhatjuk: munka, egyetem, politika, gazdaság – a lista hosszan mehetne még tovább.

Most mégis fókuszáljunk csak érzelmi életünkre és lessük meg közösen a REFRESHER Magyarország csapata által összeszedett 7 olyan red flag-et, amelyre mindenképpen érdemes odafigyelni párválasztás terén, ha nem akarjuk, hogy szívünket hamar összetörjék.

1. Túl gyors tempó

Forrás Fotó: Thomas Trutschel / Contributor

Jobb a dolgokat nem sürgetni, főleg ha szerelmi életünkről van szó.

Képzeljük csak el, megtörténik az első randi: minden szuper volt, remek volt a társaság, tök jót beszélgettetek, választottad még csinosabb és helyesebb, mint képzelted– minden adott ahhoz, hogy az elsőt egy második találka is kövesse. Majd másnap felébredsz és már jó korán reggel egy halom üzenet vár tegnapi randipartneredtől, amiben majdhogynem szerelmet vall.

Internetes terminus technicus-szal élve, a love bombing azt a jelenséget írja le, amikor kiszemelted rendkívül rövid idő után, gyakorlatilag már az ismerkedés elején túlzott figyelemmel, túláradó gesztusokkal próbál téged érzelmi manipulációba, majd függőségi helyzetbe kényszeríteni.

Hál' istennek az ilyenfajta red flag-et könnyű felismerni gyakran visszatérő mondatokról:

  • „Nem tudok nélküled élni.“
  • „Nem tudlak kiverni a fejemből.“
  • „Állandóan csak veled akarok lenni.“
  • „Soha nem találkoztam még olyannal, mint te.“
  • „Téged kerestelek egész életemben.“

Ne kezdj alkudozni magaddal! A love bombing (vagyis amikor túl sok figyelmet kapunk párunktól) baromi frusztráló lehet, és ha téged valóban zavar a gyors tempó és nem áll szándékodban a harmadik randi után összeköltözni valakivel, nyugodtan közöld ezt partnereddel. Ha valóban egymáshoz valók vagytok, tiszteletben fogja tartani érzéseidet... mielőtt még egy hét után megkérné apádtól a kezed.

2. Túl sok infó

Forrás Fotó: Chris Hondros / Staff

A kevesebb néha több – tartja a mondás. Természetesen, főleg egy ismerkedés elején, jobb minél hamarabb megtudni, hogy randipartnereddel egyazon lapon vagytok-e az életben, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az első találkozás alkalmával azonnal, olykor intim részletekbe menően mindent meg kell tudnod kiszemeltedről.

Az oversharing, vagyis túlzott megosztás elsősorban az internetes jelenléttel kapcsolatban szokott említésre kerülni, és akkor használjuk, amikor egy adott szociális média felületen a felhasználó túl sok információt oszt meg magáról. A jelenséget sokszor azzal magyarázzák, hogy statisztikailag jobban kedveljük azokat az embertársainkat, akik gyakorta posztolnak közösségi médiás felületeiken.

Ezenfelül több pszichológiai kutatás is azt bizonyította, hogy a legtöbb internetes felhasználó az oversharinggel próbálja kompenzálni vagy elnyomni magányosságát.

Ez a viselkedésforma egyre szélesebb körben megjelenik a valós, fizikai világban is.

Legyünk őszinték: ha már az elején mindent tudsz róla, hol marad a későbbiekre a vonzó misztikum?

Kiemelt tartalom
Szerinted mi volt 2022 szava? (A KRÉZIT VAGY AZ ÁRSAPKÁT PÖRGETTED? 💬) - A Te hangod Szerinted mi volt 2022 szava? (A KRÉZIT VAGY AZ ÁRSAPKÁT PÖRGETTED? 💬) - A Te hangod 2022.11.26 18:47

3. „Ezt most túlreagálod.“

Forrás Fotó: Bloomberg / Contributor

A gaslighting, amit magyarul valamiért gázlángolásként szeretnénk meghonosítani, az utóbbi évek egyik leggyakrabban használt pszichológiai kifejezése lett hazánkban. 

A jelenség egy olyan pszichológiai és érzelmi terrort jelöl, ami során az áldozat elveszti ítélőképességét, tisztánlátását és megkérdőjelezi saját normalitását.

A nárcisztikus manipuláció alatt hiába próbálunk higgadt kommunikációt folytatni a gázlángolás alkalmazójával, mindig úgy fogja alakítani és terelni a beszélgetést, hogy ne ő jöjjön ki belőle rosszul.
Ha netán te is rendszeresen megkapod partneredtől, potenciális kiszemeltedtől ezeket a mondatokat, akkor bizony nálad is csavargatják a gázkapcsolót:

  • „Nem ezt mondtam.“
  • „Rosszul emlékszel. Ez nem is így volt.“
  • „Már megint túlreagálod!”
  • „Miért kell cirkuszolni?“
  • „Túl érzékeny vagy.“

Ahogy már említettük, a gaslighting nem vicc! Egyáltalán nem szabad könnyelműen kezelni, hiszen gyorsan rámehet a saját mentális egészséged, ha folyamatosan azt tolják az arcodba, hogy saját percepciód, ahogy érzékeled a világot, hamis.

Ha jobban érdekel a téma és kicsit utána mennél a kifejezés eredetének, ajánljuk a magyar származású amerikai rendező, George Cukor 1944-es Gázláng című filmjét.

4. Azt se tudja, mit akar

Forrás Fotó: weheartit.com/ Bridget Jones's Diary

Ó, hát ide a teljes Bridget Jones-sorozatot bemásolhatnánk, kiemelve azokat a passzusokat, melyekben az érzelmi lejtmistákat részletezi a könyv írónője.

Az érzelmi lejmolás első szakasza egybeesik a teljes ghostolással. Az angol ghostingkifejezésből ízesen magyarosított ghostolás a randiszcéna egyik legcsúnyább jelenségét írja le. Az adott illetővel kezdetben remekül alakulnak a dolgok: már túl vagytok egy csomó randin, megvoltak a legnagyobb lelkizések, sőt akár már az első szex is. Kellemes, rózsaszín érzelmekben úszkálsz, közben telnek a napok, talán már pár hét is tovaszállt, amikor egyszeriben csak eltűnik a kiszemelted. Nem keres, nem ír, nem hív és a te üzeneteidre sem válaszol. Mintha nem is létezett volna. 

Megsiratod, meggyászolod, hibáztatod magad egy kicsit, aztán okosan rájössz, hogy igazából semmi probléma nincs veled és ez valószínűleg nem rajtad múlott.

Ám amint már túl lennél az egész helyzeten, hirtelen láss csodát, hát visszatér a tékozló fiú/lány és a lehető leggázabb kifogásokkal próbálja magát visszakönyörögni hozzád. Hogy ő megijedt, nehéz időszakon megy keresztül, meg kicsit bekattant, de közben rájött, hogy te kellesz neki.

Igen, ha netán pont ilyen lenne randipartnered, egy érzelmi lejtmistával állsz szemben, aki tulajdonképpen maga se tudja, mit szeretne tőled. Ne dőlj be neki! Az ilyen emberek csupán biztonsági hálónak, érzelmi és szexuális támasznak akarnak ott tartani maguknak, hogy az első ígéretesebb alkalommal ismét ejtsenek. Óvakodj az érzelmi lejmistáktól!

Kiemelt tartalom
Új év új én? (MIT FOGADUNK IDÉN?🥳) - a Te hangod Új év új én? (MIT FOGADUNK IDÉN?🥳) - a Te hangod 2023.1.6 18:26

5. Mindig csak az ex

Forrás Fotó: pch.vector/ freepik.com

Így az ex, úgy az ex... Erre a helyre az exével is sokat járt, tavaly az exével volt Milánóban, az exének is van két keze és – nem is hinnéd – az exének is volt két lába.

Ha valamit jobb elkerülni az első randin: az a múltbéli szerelmi élet. Igazából a későbbiekben is, ha netán úgy érzitek, hogy kedvelitek egymást annyira, hogy rendszeresen találkozzatok, érdemes óvatosan, kis dózisokban adagolni ezt a témát.

Félreértés elkerülése végett: az exekről beszélni lehet, de nem mindegy, mikor, milyen gyakran és főként nem mindegy, hogyan.

Általános pszichológiai felfogás, hogy ha partnerünk folyamatosan visszatereli a beszélgetést előző párkapcsolataira – leginkább az utolsóra –, az valószínűleg azt jelenti, hogy még nincs túl az adott illetőn, így pedig a későbbiekben könnyen hideg zuhanyként érhet téged meglepetés.

Ebben az esetben is a kommunikáció lehet a kulcs. Érdemes megkérdezni tőle, hogy érez-e még valamit előző barátja/barátnője iránt, egyáltalán készen áll-e arra, hogy visszatérjen a randiszcénára. De nézzük a jó oldalát, hiszen valami igazán jó is kisülhet abból, ha állandóan felhozza előző szerelmét: megtudhatod, hogy hogyan is beszél róla, mert ha feszt savazza, akkor bizony az egy újabb red flag.

6. Senki se jó neki

Forrás Fotó: aconsciousrethink.com


Pattog a pincérekkel? Direkt beszólogat a bartendernek? Úgy en bloc bunkón beszél másokkal? Valószínű veled is hamarosan így fog viselkedni.

A nyilvános agresszív, passzív-agresszív viselkedéskultúra legtöbbször nem más, mint a saját önbizalomhiányának kivetülése. Sokat elárulhat partnerünkről, és szociális nézeteiről az, hogy hogyan viselkedik másokkal, például társadalmunk által annyira mellőzött és alulértékelt vendéglátásban dolgozó embertársainkkal. Biztosan szívesen komolyabb vizekre eveznél azzal, aki a randi közepén úgy érzi, hogy joga van durván viselkedni a pultossal? Kérdd a gin tonic-od elvitelre és tipli haza!

7. Ő, ő, mindig csak ő!!!

Forrás Fotó: Adam Larkey / Contributor

Ilyen emberrel fixen mindenkinek volt már dolga: állandóan magáról beszél, ám amikor másra kerülne a sor, olyan mintha kicsekkolna. Az énközpontú személyek ismertető jegye, hogy szinte megrögzötten követelik a figyelmet. Gyakran hosszú és zavarba ejtően részletes adomákba kezdenek életükről, mindig magukra terelik a témát, makacsul érvényesítik saját akaratukat és egyáltalában nem érdeklődnek mások hogyléte felől, közönyösek maradnak őket nem érintő kérdések iránt és igazából mondhatunk bármit is, normális gondolatot fixen nem fűznek hozzá.

Kiemelt tartalom
Szerinted ki volt 2022-ben az év embere? (ANYUKÁD, VAGY A VALMAR A NYERŐ?🎉) - a Te hangod Szerinted ki volt 2022-ben az év embere? (ANYUKÁD, VAGY A VALMAR A NYERŐ?🎉) - a Te hangod 2022.12.29 19:00

Az ilyen típusú emberek mellett rendkívül könnyen magányosnak és unalmasnak érezhetjük magunkat, ami rövid időn belül komoly önértékelési problémákhoz vezethet. Ha mindez párosul egy toxikus domináló attitűddel, akkor akár az is előfordulhat, hogy önként szállunk harcba a nárcisztikus ember figyelméért eldobva saját szuverenitásunkat. Nehéz lenyelni ezt a békát, de a nárcisztikus embert, önmagán kívül, egyszerűen nem érdekli más. Valószínűleg érdemben te sem. Kell ennél nagyobb red flag?

Felmérés:
Te a felsoroltak közül melyiket tartod a legdurvább red flag-nek?
Ha valaki nagyon nyomulós.
Ha valaki túl sok infót oszt meg magáról.
Ha valaki gaslightingol.
Ha valaki érzelmileg lejmol.
Ha valaki állandóan csak az exéről beszél.
Ha valaki mindenkibe beleköt.
Ha valaki nárcisztikus.
Ha valaki nagyon nyomulós.
14 %
szavazatok száma: 36
Ha valaki túl sok infót oszt meg magáról.
1 %
szavazatok száma: 3
Ha valaki gaslightingol.
19 %
szavazatok száma: 51
Ha valaki érzelmileg lejmol.
14 %
szavazatok száma: 36
Ha valaki állandóan csak az exéről beszél.
9 %
szavazatok száma: 23
Ha valaki mindenkibe beleköt.
14 %
szavazatok száma: 38
Ha valaki nárcisztikus.
29 %
szavazatok száma: 78