2023.10.28 10:12
Olvasási idő 6:15
Krajnyák Petra

2023 nyomokban 2013-at tartalmaz – Mutatjuk, mennyire nem változott semmit a világ 10 év alatt

2023 nyomokban 2013-at tartalmaz – Mutatjuk, mennyire nem változott semmit a világ 10 év alatt
Forrás REFRESHER / Krajnyák Petra
KULTÚRA DIVAT GRUNGE HELLO KITTY INTERNET KAWAII POPKULTÚRA SOFT GRUNGE THE 1975 TUMBLR

Akárcsak a történelem, a popkultúra is ismétli önmagát. Bizony, a tíz évvel ezelőtti popkultúrális trendek és jelenségek új köntösben tértek vissza anélkül, hogy észleltük volna.

Világjárvány, háború, gazdasági válság, olvadó gleccserek, perzselő nyarak, sártengerré változott sivatagok... fogalmazzunk úgy, hogy bolygó és összes lakója látott már szebb napokat. A cudar jelen elől a múltba menekülünk. Örök nosztalgikusként még olyan korokat is képes vagyok romantizálni, melyekben nem is éltem. Miután a 20. századot kimerítettem, kénytelen-kelletlen elmerültem tinikorom nagy kedvenceiben.

Ekkor konstatáltam, hogy nemcsak a történelem, hanem a popkultúra is ismétli önmagát. Ugyanazokat a 2013-as trendeket követjük új köntösben, csupán a név változott. Ha újralátogatnád zsenge tiniéveid ominózus pillanatait, vagy szeretnél betekintést nyerni a rendezett káosz évébe és "eklektikus" divatirányzataiba, akkor kapaszkodj meg. Az időutazás végén rájössz, valójában semmi sem változott. 

Youtube + Instagram + Wattpad = Tumblr

A 2010-es években dübörgött a három az egyben Tumblr, mely megannyi képes, videós tartalomnak, köztük fanfiction-nek és pornográf tartalomnak adott otthont. Hozzáteszem, az eredeti alkotókat szinte lehetetlen volt lekövetni több ezer megosztás után, ugyanis saját képeid helyett leginkább másokét tűzhetted fel virtuális moodboardodra. A Pinterest depressziósabb, divatcentrikusabb verzióján cigire írt The Neighbourhood és Arctic Monkeys klipekből kivágott jeleneteket, dohányzós GIF-eket reblogoltak az elvont fiatalok. Ha a Skins sikersorozat főszereplőjének érezted magad, akkor becsúszott pár lila foltos térd, lesírt szempillaspirálos vörös szem, ködös táj, meg rúzzsal csempére írt mély idézet.

Forrás Tumblr

A spektrum másik végén a pasztell színekben pompázó, hiperfeminin, Lolita komplexusos romantika húzódik. Lana Del Rey Born to die és MARINA Electra Heart albuma szólt sokadjára a háttérben, közben púder rózsaszín háttérre írt idézeteket, naplementét, fehér harisnyás, csipkés outfiteket osztottak meg a lágy melankólia hívei. A populárisabb, kommersz vonal képviselői Victoria's Secret táskákkal, Yankee Candle gyertyákkal, Starbucksos italokkal, szemhéjpúder-palettákkal és pirosítókkal pakolták tele blogjaikat.

Forrás Tumblr

Sanszos, hogy a mai totebages bölcsészek, akik két előadás között átugranak a Humanába turizni, szintén valamely Tumblr-esztétika képviselői voltak, és nyomokban ma is táplálja az imidzsüket. 

Ezer arcú Tumblr girl

Mainstream és alternatív divatirányzatokban is bővelkedett az egykor virágzó közösségi oldal. A jelen alter ifjai, tehát az Auróra törzsvendégei, a rettenthetetlen Bánkitósok, a 30Y és a Csaknekedkislány közönsége két 2013-as ősforrással is rendelkezik. Először is ott voltak a hipszterek, az ügyeletes különcök, a kulturális főáramlaton kívül eső trendek bajnokai.

Jag Lever, hipszter ikon. Forrás jag lever

A szakadt boyfriend jeans, vintage szoknya, kordbársony overall, flanel ing, elvont grafikus póló, bőrdzseki, oversized pulóver és kardigán mind ruhatáruk elengedhetetlen eleme volt. Az i-re a pontot a színes haj, a széles karimájú kalap, a túlméretezett (lehetőleg fekete, szögletes) szemüveg és a hatalmas bakancs tette fel. Ráadásként a hipszter fiúk hetyke bajusszal vagy dús szakállal hódítottak.

Kiemelt tartalom
 Yee-haw! A cowgirl-esztétika belovagolt a popkultúrába, mi meg lasszóval vadásszuk a cowboy-csizmákat Yee-haw! A cowgirl-esztétika belovagolt a popkultúrába, mi meg lasszóval vadásszuk a cowboy-csizmákat tegnap 10:38 -kor

A "nem olyan mint, a többi" lányok másik táborát a soft grunge képviselői alkották. De akár az Arzenálban, újonnan az INOTA Fesztiválon kattogó technósok őseinek is tekinthetők. Mi a boldog steril békeidők iránt, ők a 90-es évek underground világa iránt vágyakoztak, de a rock mellett belefért a melankolikus indie is. Fekete gardróbjuk a lelkükben tátongó sötét űrt jelképezte, ajkukon a MAC Smoked Purple vagy valamilyen más bikavér árnyalat sötétlett.

tumblrtumblrtumblrtumblr
Galéria megtekintése
(13)

A Kate Moss féle heroin chic adta esztétikájuk gerincét, tehát a combok közötti rés és a cigi első számú kiegészítőjük lett. A tökéletes soft grunge szett bő farmerkabátból, sötét American Apparel skater-szoknyából, fekete szakadt vagy necc harisnyából, és Dr. Martens bakancsból állt. Tovább fokozta a kívülálló lázadó életérzést a platina szőke haj, kopott boyfriend jeans, kerek fekete szemüveg, choker, flanel ing és Nirvana póló.

Blokecore sem újkeletű szenzáció. Rihanna már 10 évvel ezelőtt is kosaras mezben, baseball sapkában és dzsekiben diktálta a trendeket, a Tumblr-ön garázdálkodók pedig megvesztek érte. Fejkendőkkel a fejükön, hatalmas fülbevalókkal, OBEY és Nike pulcsiban, izompólóban pózoltak a fiatalok, gyanúsan nagy füstöket eregető tekert cigivel a szájukban. Hát igen, a Bella Hadid-féle makulátlan teniszező külsőtől elég távol állt, de az életérzés egy tőről fakad.

tumblr, 2013tumblr, 2013tumblr, 2013tumblr, 2013
Galéria megtekintése
(15)

Szintén egy évtizeddel ezelőtt robbant be Nyugaton az ázsiai street style. A japán kawaii (cuki) divat futott, hogy aztán ma a K-pop idolok stílusa szárnyalhasson. Rózsaszín felhő szállt az internetre, miután az örök cukiságikon Hello Kitty, a pasztell színű szoknyák, csipkék és masnik árasztották el a Tumblr-t. Azt azért leszögezném, hogy az eredeti japán kawaii-nak egy mainstream-kompatibilis, felhígított, nyugatosított, "fogyaszthatóbb" verziója terjedt el. 

Költség takarékos that girl

A that girl, kinek első útja a konditerembe vezet, greenjuice-t iszik, és hálanaplózik, mozgalom sem napjainkban kezdődött. A korán kelő TikTok self-care dívák smoothie-mániája előtt megmagyarázhatatlan okból kifolyólag megvesztek a fiatalok a gyümölccsel telepakolt, szigorúan VOSS palackba zár vízért. Lényegében minden öltözködési stílushoz tartozott egy esztétikusnak beállított méregdrága folyadék, mint dobozos víz, Fiji ásványvíz, Arizona tea, és az átlátszó műanyag flakonos gyümölcslé. Utóbbi kizárólag akkor jöhetett szóba, ha fekete, egyszerű betűtípussal szerepelt az alapanyag lista, fehér címkén.

víz, tumblrvíz, tumblr, juicevíz, tumblrvíz, tumblr
Galéria megtekintése
(9)

Az idealizált egészséges életmód mindig is népszerű social media trend volt, mondjuk még így is pénztárcabarátabb volt egyszer megvenni, vagy csak lefotózni a csomagolás miatt egy vizet, mint minden reggel prémium matchát szürcsölgetni az organikus, boldog csirke tojásából készült rántotta mellé.

Wreck this journal Forrás Tumblr

A stressz és szorongás levezető naplózásra mindig is volt igény, de a 2023-as önfejlesztő manifesztációs listák és napi rutin felépítése helyett egy szó szerint destruktív trend hódított. 2013 nagy a őrülete a Wreck this journal volt, amibe az író utasításai szerint a koszos zsepitől kezdve a rágón át bármit ragaszthattál, belső monológot kellett írni, oldalakat kitépni vagy sárba mártani.

Táncpárbaj, lázálom szerű videók és vérnyúl filteres selfie-k

Idén is sorra születnek a K-pop koreográfia coverek, újabban a Madagaszkár pingvinjeinek táncát járja mindenki, aki nem a Bonney M Rasputin című slágerére tolja a Rubint Rékát megszégyenítő guggolásokat. Bár alig 5 perc képernyőidőt kapott a BLACKPINK Jennie Kim-je az Idolban, az HBO saját gyártású tragédiájában, mégis sikerült az általa megformált Dyanne-nek új táncos trendet indítania.

@_honey.doll___ Exactly what i want 😻😻😻#theidol#dyanne#dance#jennie♬ original sound - Cody

A 2013-as internetkultúra kaotikussága a Harlem Shake kihívással érte el csúcsát. Azért is terjedhetett vírus módjára – előrejelezve egy merőben más pandémiát –, mert egy csapat jól bemelegített emberen kívül, aki tökéletesen tud epilepsziás rohamot imitálva rángatózni, nem kellett hozzá semmi. Egyes iskolákban még közösségépítő programként is alkalmazták.

Még a TikTok, és annak eredeti kínai verziója, a Douyin (ejtsd: dójín) előtti ősidőkben a Vine volt a videómegosztó appok etalonja. 2013. január 24-én indult a hat másodperces videoklipek népszerű platformja, mely az iOs App Store legtöbbet letöltött alkalmazása lett, és a megjelenésétől számított hat hónapon belül 40 millió követőre tett szert.

Igaz még ma is elérhető a Snapchat, mely utólag tekinthető a TikTok, Bereal és az Instagram sztorik szerelemgyerekének, de 2013 óta jelentősen lankadt iránta az érdeklődés. Az egykor népszerű appon a privát képes üzeneteket a feladó által meghatározott 1-10 másodpercig tekinthették meg az ismerősök, mielőtt elérhetetlenné váltak volna. Bár az üzenetek és 24 órás történetek számát nem korlátozták, ahogy a Bereal teszi, a megtekintések számát viszont igen, sőt jelezte ha screenshot készült a képről (pont, ahogy a Bereal teszi).

Az arcmódosító filterek előfutárával korlátlanul hányhattunk szivárványt, válogathattunk sminkekből, kedvünkre nyújthattuk arcunkat és varázsolhattunk magunkból rénszarvast vagy vérnyulat is. Mindezt mielőtt krumpliként nyomulhattunk volna TikTok-on.

A muzsika (és a rókák) hangja

Frusztráló és fülbemászó virális dalokból 10 éve sem szenvedtünk hiányt. Csupán a platform változott, az érzőidegsejt-pusztítás örök. Tízéves jubileumát ünnepli idén a What does the fox say? című, szerencsére nem örökzöld sláger, mely egyszerre fülbemászó és idegtépő. A TikTok-nak hála nem maradtunk irritáló slágerek nélkül. Mary on a cross, Oh No No No, Dance Monkey, Astronaut in the ocean, Made you look és még sorolhatnám. Az algoritmus majd úgyis gondoskodik a többiről.

Az Sziget Fesztivál szervezői egy kisebb retróbulit rendeztek, ugyanis 2013 két legnépszerűbb előadóját is nagyszínpadra invitálták. Lorde Pure Heroine című első albumával ekkor robbant be a köztudatba, egy Tumblr blogról sem hiányozhatott albumborítója. Macklemore első, és egyben utolsó aranykorát élte Thrift Shop című nótájának köszönhetően, mely napjainkban 1,8 milliárd megtekintéssel büszkélkedhet Youtube-on.

A világ változik, de a popdívák időérzéke koránt sem. A jelenleg is turnézó Beyonce idén vette át 32. Grammy-díját, így ő lett a legtöbb Grammy-győzelmet elért előadó. Tíz évvel ezelőtt szintén történelmet írt Beyonce című albumával, mely előzetes beharangozás nélkül jelent meg digitális formátumban az iTunes Store-ban. Három nappal később a Billboard 200-as lista élére került, 6 nap alatt pedig több, mint 1 milliós hallgatottságot produkált. 

2013 és 2023 is Miley Cyrus éve volt, aki mindkét évben új, hatalmas port kavaró albumot adott ki. Bár két korszaka stílusban szöges ellentétei egymásnak, hasonlóan nagy mérföldköveket jelölnek. Előbbivel búcsút intett a Disney sztárságnak, utóbbival kisebb fricskákkal körítve volt férjének, Liam Hemsworth-nek. 

Az adaptációk évei

Tíz évvel ezelőtt is alkotói válsággal küzdöttek a filmstúdiók. Nemcsak én szenvedek kóros nosztalgiában, idén is életrajzi filmek tömkelegét üdvözölhettük, lásd például az Oppenheimert. Mielőtt még idén sztrájkba kezdtek volna, a forgatókönyv írók a valóságot vették alapul, 2013-ban pedig az ifjúsági könyveket: Lenyűgöző teremtmények, A burok, Percy Jackson, A végzet ereklyéi: Csontváros és még sorolhatnám a kasszasikernek aligha elkönyvelhető filmadaptációkat. Az éhezők viadala: futótűz kivételt képez, mely folytatta a Harry Potter filmekkel kezdődő két részes finálé hagyományát.

Részlet a Nagy Gatsby című filmből. Forrás IMDB

Muszáj megemlítenem a Barbenheimer jelenség 10 évvel ezelőtti ikertestvérét, a Nagy Gatsby-t. Eposzi hosszúságú, akárcsak Oppenheimer, divatdiktátor, akárcsak Barbie, és garantálhatom, ugyanannyian fognak Barbie bőrébe bújni idén Halloweenkor, ahányan tíz évvel ezelőtt magukra öltötték az 1920-as évek fodros flapperruháit valamilyen tematikus bulin. A soundtrack éke, Lana del Rey Young and beautiful című dala pedig úgy hódította meg a toplistákat, mint Dua Lipa Dance The Night nótája a Barbie albumról.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!