2023.1.29., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Tech
Kaposi Máté
2023.1.23 18:14
Olvasási idő  3:47

Az Egri csillagokat még nevetségesen elemzi, 2060-ra viszont emiatt a félelmetesen okos chatbot miatt nem lesz munkád

Az iskolák betiltják, mert túlságosan egyszerű házifeladatot írattatni vele, a Microsoft pedig 10 milliárd dollárt fektet a fejlesztő cégbe, ezzel is borsot törve a Google orra alá. Vajon mit tud 2023-ban a ChatGPT, az OpenAI félelmetesen okos chatbotja?

Kaposi Máté
2023.1.23 18:14 Olvasási idő  3:47
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Az Egri csillagokat még nevetségesen elemzi, 2060-ra viszont emiatt a félelmetesen okos chatbot miatt nem lesz munkád
Forrás: Getty Images;

Elképesztő népszerűségnek örvend 2023-ban is a tavaly novemberben bemutatott ChatGPT. TikTokos üzleti guruk százai prédikálnak a platformról, mellyel véleményük szerint százmilliós vállalkozásokat lehet építeni, míg a szakértők szerint még hosszú utat kell megtennie a mesterséges intelligenciának ahhoz, hogy tökéletes legyen. Az iskolai beadandódat már egészen magabiztosan megírja, viszont elképesztő tárgyi tévedésekre is képes, így most még jobban jársz, ha inkább saját erőből írod meg a dolgozatot. Vajon tényleg egy chatbot miatt leszel munkanélküli, vagy csak egy újabb internetes trendről lenne szó? Összefoglaltuk, hogy mit lehet tudni az elmúlt évek egyik legizgalmasabb tech projektjéről.

 

Elon Musk újabb forradalmi projektjétől retteg a Google

„Az OpenAI-t 2015-ben alapította Elon Musk, Ilya Sutskever, Greg Brockman, Wojciech Zaremba és Sam Altman. Céljuk az volt, hogy hozzájáruljanak a gépi tanulási technológiák fejlesztéséhez, hogy azok a társadalom javára használhatóak legyenek. Az alapítók úgy gondolták, hogy a gépi tanulás potenciálja kihasználatlan, és hogy egy önálló szervezetben, amelynek nincsenek pénzügyi érdekei, jobban tudnának kutatni és fejleszteni ezeket a technológiákat.“

És ezt vajon honnan tudjuk? Megkérdeztük a ChatGPT-t. Bizony, az előző sorokat nem egy gondosan megírt Wikipedia szócikkből másoltuk ki, hanem egy elképesztő méretű információs bázisra rálátó, beszélgetésre tanított szoftver válaszolta meg a kérdésünket. És pontosan ez az, ami borzasztóan megijesztette a világ egyik legnagyobb tech cégét, a Google-t. A folytatásban már ígérjük, hús-vér szerző írja a sorokat. 

 

Új csillag a keresőszoftverek területén?

A ChatGPT a Google egyik legnagyobb problémáját hidalja át. Miközben a legnépszerűbb keresőszoftver csak olyan oldalakat ajánl, ahol valószínűleg választ kaphatsz a kérdéseidre, addig az AI által működtetett program rögtön a választ tálalja neked. Ez viszont tulajdonképpen a platform legnagyobb gyengepontja is – a tanulási fázisa elején járó program már-már nevetséges őrültségeket is tényként kezel, ezeket pedig egyre nehezebb lesz kiszűrni. 

 

A ChatGPT még nem olvasta az Egri csillagokat, így érdemes fenntartásokkal kezelni az általa írt olvasónaplót Forrás: OpenAI - ChatGPT

 

A ChatGPT egészen magabiztosan beszél olyan témákról is, melyekről nyilvánvalóan még nem tud sokat, így fenntartásokkal kell kezelni minden olyan információt, amit innen szerzünk. Az viszont kétségtelen, hogy elképesztő potenciállal rendelkezik az OpenAI és az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a tech piac legsúlyosabb nagyágyúinak reakciója. A Microsoft rögtön meglátta bennük az üzleti lehetőséget, így egy szemmel egészen jól látható összeget fektettek a kaliforniai cégbe – a 10 milliárd dolláros beruházással a Google mögött csúnyán leégő keresőjüket, a Binget élesztenék újra, a ChatGPT-re alapozva. Ráadásul egyes források biztosra veszik, hogy nem csak a keresőbe építenék be a félelmetesen okos AI-t, hanem az Office-ba is integrálni fogják.

 

Gondolj csak bele, mennyivel egyszerűbb lesz az Excelt használni, ha innentől nem kell bonyolult függvényeket magolnod, hanem bőven elég lesz a programot utasítani egy adott feladat végrehajtására. 

 

A chatbot megjelenése, illetve a Microsoft befektetése pedig kisebb pánikhelyzetet okozott a Google-nél, hiszen a tech-óriásnál úgy érzik, a ChatGPT megzavarhatja a hosszú évek óta tartó monopol helyzetüket a keresőmotorok piacán. A New York Times szerint a vállalatnál ki is adták a vörös riasztást, Sundar Pichai vezérigazgató arra utasította a cég döntéshozóit, hogy tekintsék prioritásnak egy olyan AI létrehozását, mely a ChatGPT versenytársa lehet, illetve az ehhez elengedhetetlen átcsoportosításoknak is zöld lámpát adott. 

 

Nincs ingyen ebéd

TikTok guruk hada épít karriert olyan tartalmak gyártására, melyekben könnyű meggazdagodást ígérő kurzusokat adnak el az egyszerűen megtéveszthető közönségüknek. Nekik pont kapóra jött a ChatGPT, videók ezrei lepték el a platformot, amiben azt ecsetelik fiatalok, hogyan vásárolhatsz pár hét után Ferrarit, ha a chatbotra alapozol egy üzletet. Ezzel mindössze annyi a probléma, hogy a szolgáltatás egyrészt limitált ideig lesz ingyenes, 2023-ban vezetik be az előfizetői rendszert, másrészt, ha egy szabadon elérhető eszközzel a világon bárki meg tud valósítani egy adott folyamatot, arra nem lehet profitábilis üzletet alapozni. 

 

@timcarambat #stitch with @alexsedlak1 There's no such thing as easy money it turns out. 😞 There's a closing window of time right now where you MIGHT be able to make money with AI tools and ChatGPT, but if it takes you 10mins to do, someone will copy and do it in 2mins. Its a race to the bottom, build something with real value first. That's how you build a business.🤘 #entrepreneur #ai #aitoolsforbusiness #youtubeautomation #chatgpt #openai #wantrepreneur #gpt #aitools ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

 

2060-ra nagy eséllyel az AI miatt nem lesz munkád

Bár rengeteg hibát találhatunk még a szolgáltatásban, az már most tisztán látszik, hogy a jövőben rengeteg területen lehet óriási segítség a mesterséges intelligencia. Pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy egyes beszámolók szerint a jelenleg 175 milliárd paramétert feldolgozó ChatGPT 3 utódja, a hivatalos megjelenési dátummal még nem rendelkező négyes széria 1 trillió paraméterből gazdálkodhat majd. Ezek a számok már nagyon nehezen értelmezhetőek, így hoztunk egy kimondottan látványos vizualizációt, melyet a tech témákban jártas Simon Høiberg készített. 

 

 

Egy biztos: a ChatGPT-re nem szabad aranytojást tojó tyúkként tekinteni, de mindenképp érdemes elmélyedni a mesterséges intelligencia témájában. Már csak azért is, mert a Roland Berger stratégiai tanácsadó cég tanulmánya szerint elég magas esély van rá, hogy 2060-ra minden létező emberi munkakört effektívebben, ráadásul olcsóbban lássanak el a gépek, mint hús-vér tulajdonosaik. 

Addig is, amíg nem válunk munkanélkülivé egy AI versenytársaként vereséget szenvedve, kimondottan jól szórakozunk a ChatGPT-t használva – mert valljuk be, van benne valami egészen szürreális, hogy egy géppel folytatunk értelmes, már-már emberi beszélgetést. Ráadásul, ha hozzátesszük, hogy napjainkban egészen fejlett a beszédfelismerő funkció már telefonokban is, szövegek felolvasására pedig már évek óta képesek az egyszerűbb programok is, nem kizárt, hogy hamarosan a Star Wars filmekből ismert C3PO-hoz hasonló droidokkal is találkozhatunk az utcán. 

 

Mutatjuk a kedvenc beszélgetéseinket a bottal, melyek néha kissé esetlenek, de mindenképp szórakoztatóak. Az oldalt korlátozott ideig még ingyen próbálhatjátok ki, egy rövid, egyszerű regisztrációt követően. 

 

A Térfigyelő Múzeummal eddig nem voltunk képben, mindenesetre a feladatot becsülettel elvégezte a bot.
Egyetemi beadandó a klímaváltozásról? Nem akadály!
A ChatGPT még tanulja a főzés csínját-bínját, mindenesetre kreatív recepteket alkot
A kulináris területet még tanulja, verselemzésben még nem tökéletes, működő programokat viszont magabiztosan ír
1 / 4
Forrás: OpenAI - ChatGPT
A Térfigyelő Múzeummal eddig nem voltunk képben, mindenesetre a feladatot becsülettel elvégezte a bot.

 

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában tech
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra