ma 2024.10.11 16:07
Olvasási idő 0:57
Szöllősi Anna

Annyira naturalisztikusra sikerült egy operaelőadás Németországban, hogy 18-an rosszul lettek

KULTÚRA NÉMETORSZÁG OPERAHÁZ SZÍNHÁZ
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Meztelenül korcsolyázó apácák, valós időben történő piercingszúrás, illetve mű- és valódi vér is színpadra került abban a Stuttgartban is bemutatott operában, aminek hatására 18 ember súlyos hányingert kapott.

Florentina Holzinger nem a visszafogott művészetéről híres, de ezúttal saját magát is felülmúlta Sancta című darabjával, aminek következtében a szombati előadáson 8, vasárnap pedig 10 néző panaszkodott súlyos hányingerre – írta meg a 24.hu a Guardian nyomán. 

Sancta, Holzinger első operaelőadása májusban debütált a schwerini operaházban, és Paul Hindenmith 1920-as évekbeli expresszionista operája, a Sancta Susanna nyomán készült. Az eredeti történet szerint egy fiatal apáca szexuális izgalomba jön az egyik idősebb nő meséje hallatán, meztelenül az oltárhoz lép, és leszaggatja Krisztusról az ágyékkötőt. Ezután egy hatalmas pókkal való találkozás arra készteti, hogy megbánja a tettét, és könyörögni kezd a többi apácának, hogy falazzák be élve. 

A Sancta csak nőkből álló színészgárdája a nem szimulált szexjelenettől kezdve a valós időben történő piercingszúráson át sok megbotránkoztató jelenetet vitt színpadra, és Holzinger rendezése olyan polgárpukkasztó elemeket is beemelt, mint a meztelenül görkorcsolyázó apácák vagy a mű- és igazi vér. A darab olyannyira megosztóra sikeredett, hogy sokan fizikailag sem tudták elviselni a látottakat: a 18 rosszullétnél három esetben kellett orvost hívni.

Florentina Holzinger, színház, opera
Florentina Holzinger Forrás GettyImages / Alessandro Levati

Az osztrák származású rendező korábban azt nyilatkozta, hogy a Stuttgartban, Bécsben, és hamarosan Berlinben is színpadra vitt opera nem az egyház kigúnyolására készült, hanem, hogy rávilágítson a konzervatív intézmény és a BDSM-szubkultúra közötti párhuzamokra.

Kiemelt tartalom
A Réka és az Oltatlanok bemutatja, hogyan taszít nyomorba, majd fogyaszt el lassan a gyűlölet – Színházajánló Pintér Béla harmincadik rendezéséről A Réka és az Oltatlanok bemutatja, hogyan taszít nyomorba, majd fogyaszt el lassan a gyűlölet – Színházajánló Pintér Béla harmincadik rendezéséről 2024.5.11 9:20

A lap emlékeztet: Holzinger rendezéseinél megszokott, hogy a színészek teljesen meztelenül lépnek fel, korábbi előadásai között szerepelt már élő kardnyelés, tetoválás, maszturbálás, valamint vérrel és friss ürülékkel készült akciófestmény is.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Florentina Holzinger (@floholzinger) által megosztott bejegyzés