A cikk a Maltofer támogatásával készült.
2024.12.14 9:09
Olvasási idő 2:34
Tóth Csilla

3 könnyen és gyorsan elkészíthető, vasban gazdag nasi az ünnepi bulikra, hogy ne csak jót, egészségeset is egyél!

VIDEÓ GASZTRO KARÁCSONY SZILVESZTER

Jönnek az ünnepek, vendégségbe mész, vagy éppen te magad tartasz bulit, de nem tudod, mivel készülj? Mutatunk három extrás, de nagyon egyszerű receptet, amit pikk-pakk összedobhatsz a barátoknak (és még egészségesek is)!

Az ünnepi készülődésbe bele lehet őrülni. Hiába vannak meg az ajándékok, csomagolni kell, fát díszíteni, vagy csak egyik helyről a másikra sietni, hogy a család minden tagjával tudj együtt tölteni egy kis időt. Persze nem lehet üres kézzel menni, vagy csupasz asztallal várni a vendégeket, meg is kell őket etetni! 

Az ünnepekre összedobtunk nektek három nagyon egyszerű és nagyon gyorsan elkészíthető nasit: az édesszájúaknak céklás brownie-t, a sós sütikre pályázóknak egy spenótos tekercset, az egészség megszállottjainak pedig egy majonézes-lencsés-csicseriborsós salátát. Mindhárom recept vasban gazdag, ami azért is fontos, mert a vasban gazdag ételek által jobban fogod bírni az ünnepi szaladgálást (jót tesz az izmoknak), segít a koncentrációban (javítja az agyműködést), erősíti az immunrendszert és segít a fáradtság leküzdésében is. És aki igazi iron man vagy lady szeretne lenni, a lencse saláta mellé egyen még virslit, húsgolyót, sült pulykát, lazacot vagy bármilyen neki kedves húst is. Na, de ne szaporítsuk tovább a szót, íme a receptek is! 

Forrás Gelencsér Zsombor / Refresher Magyarország

Majonézes lencsesaláta 

Hozzávalók: 

  • 250 g lencse

  • 2 közepes db piros kaliforniai paprika

  • 200 gramm bébirépa

  • 1 db salottahagyma

  • 250 g csicseriborsó (konzerv)

  • só és bors ízlés szerint 

  • 1 csokor koriander

  • 200 g majonéz

  • 50 ml olívaolaj

  • 200 g füstölt szalonna

  • 100 g csemegeuborka

  • 1 evőkanál mustár

  • 1 evőkanál méz

  • 1 fél citromból nyert citromlé

A lencsét tegyük egy tálba ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, (ha nem konzervet használunk, engedjük fel bő vízzel és főzzük puhára, de ne főzzük szét). Amikor kész, szűrjük le, hagyjuk lecsepegni és kissé kihűlni. Ezzel egy időben blansírozzuk meg a bébirépákat. 

Kiemelt tartalom
A Maurin család tragikus halála: a fenyőfaárus házaspár, akiknek gyilkosait több mint 20 évvel később tartóztatták le A Maurin család tragikus halála: a fenyőfaárus házaspár, akiknek gyilkosait több mint 20 évvel később tartóztatták le 2025.1.12 8:15

A hagymát vágjuk finomra. A kaliforniai paprikát kockázzuk fel az uborkával és a répával. Adjuk őket a lencséhez a csicseriborsóval együtt, és forgassuk össze.

A majonézt keverjük össze a mustárral, a mézzel, az olívaolajjal, a citromlével és a finomra vágott korianderrel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg adjunk hozzá egy kis római köményt. A lencsés keveréket öntsük nyakon a majonézes dresszinggel, és jól keverjük össze.

Tegyük egy nagy tálba, fedjük be fóliával, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órára, hogy jó alaposan összeérjenek az ízek. Tálalhatjuk magában vagy a szilveszteri bulira olajon megpirított virslikarikákkal. 

3 konnyu nasi szilveszterre
Forrás Gelencsér Zsombor / Refresher Magyarország

Spenótos tekercsek

  • 20 dkg spenót

  • 1 tekercs leveles tészta

  • 10 dkg reszelt sajt

  • 3 evőkanál tejszín

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 1 db tojás

  • 1 gerezd fokhagyma

  • só és bors ízlés szerint

Kevés olajon kezdjük el pirítani a lereszelt fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd mehet rá a tejszín is. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap formájúra, majd mehet rá a spenót és a reszelt sajt. Tekerjük fel a tésztát és vágjunk ujjnyi vastag csigákat. Ezeket sütőpapíros tepsire terítsük ki, kenjük le felvert tojással és szórjunk rá még egy kis sajtot, majd légkeveréses sütőben süssük készre 180°C-on 15 perc alatt. 

Forrás Gelencsér Zsombor / Refresher Magyarország

Céklás brownie 

  • 3 db cékla
  • 100 g margarin
  • 15 g olvasztott étcsokoládé
  • 1 dl mandulatej
  • 225 g finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 3 evőkanál növényi joghurt (kókuszjoghurt)
  • 5 g cékla (1 tk céklapüré)
  • 125 g porcukor
  • 20 g mandula (pirított)
  • 5 g málna (liofilizált)

A céklák csücskeit levágjuk, majd alufóliába csomagoljuk. 175°C-os sütőben nagyjából 45 perc alatt készre sütjük. A megpuhult céklákat meghámozzuk és krémesre turmixoljuk. Egy kanálnyit tegyünk félre a püréből a mázhoz.

Egy nagy tálban összekeverjük a pürésített céklát, az olvasztott margarint, az olvasztott étcsokoládét és a mandulatejet.

Egy másik tálba beleszitáljuk a szilárd hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a kakaóport és a sütőport. Összekeverjük és a céklás krémhez adjuk.

Csomómentesre keverjük a nedves és a száraz alapanyagokat. Egy kb. 20x25-ös sütőformát kikenünk margarinnal és kilisztezünk, majd belekanalazzuk és eligazgatjuk a tésztát.

185°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk picit hűlni, majd szeleteljük fel. 

A díszítéshez a joghurtot és a céklapürét kikeverjük. Kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, amíg jól besűrűsödik. Akkor jó az állaga, ha a keverőkanállal 8-as formában tudjuk csorgatni a mázat. A felszeletelt brownie-kockák tetejét megcsurgatjuk a mázzal, majd aprított mandulával és liofilizált málnával is megszórjuk.