Jönnek az ünnepek, vendégségbe mész, vagy éppen te magad tartasz bulit, de nem tudod, mivel készülj? Mutatunk három extrás, de nagyon egyszerű receptet, amit pikk-pakk összedobhatsz a barátoknak (és még egészségesek is)!
Az ünnepi készülődésbe bele lehet őrülni. Hiába vannak meg az ajándékok, csomagolni kell, fát díszíteni, vagy csak egyik helyről a másikra sietni, hogy a család minden tagjával tudj együtt tölteni egy kis időt. Persze nem lehet üres kézzel menni, vagy csupasz asztallal várni a vendégeket, meg is kell őket etetni!
Az ünnepekre összedobtunk nektek három nagyon egyszerű és nagyon gyorsan elkészíthető nasit: az édesszájúaknak céklás brownie-t, a sós sütikre pályázóknak egy spenótos tekercset, az egészség megszállottjainak pedig egy majonézes-lencsés-csicseriborsós salátát. Mindhárom recept vasban gazdag, ami azért is fontos, mert a vasban gazdag ételek által jobban fogod bírni az ünnepi szaladgálást (jót tesz az izmoknak), segít a koncentrációban (javítja az agyműködést), erősíti az immunrendszert és segít a fáradtság leküzdésében is. És aki igazi iron man vagy lady szeretne lenni, a lencse saláta mellé egyen még virslit, húsgolyót, sült pulykát, lazacot vagy bármilyen neki kedves húst is. Na, de ne szaporítsuk tovább a szót, íme a receptek is!
Majonézes lencsesaláta
Hozzávalók:
250 g lencse
2 közepes db piros kaliforniai paprika
200 gramm bébirépa
1 db salottahagyma
250 g csicseriborsó (konzerv)
só és bors ízlés szerint
1 csokor koriander
200 g majonéz
50 ml olívaolaj
200 g füstölt szalonna
100 g csemegeuborka
1 evőkanál mustár
1 evőkanál méz
1 fél citromból nyert citromlé
A lencsét tegyük egy tálba ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, (ha nem konzervet használunk, engedjük fel bő vízzel és főzzük puhára, de ne főzzük szét). Amikor kész, szűrjük le, hagyjuk lecsepegni és kissé kihűlni. Ezzel egy időben blansírozzuk meg a bébirépákat.
A hagymát vágjuk finomra. A kaliforniai paprikát kockázzuk fel az uborkával és a répával. Adjuk őket a lencséhez a csicseriborsóval együtt, és forgassuk össze.
A majonézt keverjük össze a mustárral, a mézzel, az olívaolajjal, a citromlével és a finomra vágott korianderrel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg adjunk hozzá egy kis római köményt. A lencsés keveréket öntsük nyakon a majonézes dresszinggel, és jól keverjük össze.
Tegyük egy nagy tálba, fedjük be fóliával, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órára, hogy jó alaposan összeérjenek az ízek. Tálalhatjuk magában vagy a szilveszteri bulira olajon megpirított virslikarikákkal.
Spenótos tekercsek
20 dkg spenót
1 tekercs leveles tészta
10 dkg reszelt sajt
3 evőkanál tejszín
1 evőkanál olívaolaj
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma
só és bors ízlés szerint
Kevés olajon kezdjük el pirítani a lereszelt fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd mehet rá a tejszín is. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap formájúra, majd mehet rá a spenót és a reszelt sajt. Tekerjük fel a tésztát és vágjunk ujjnyi vastag csigákat. Ezeket sütőpapíros tepsire terítsük ki, kenjük le felvert tojással és szórjunk rá még egy kis sajtot, majd légkeveréses sütőben süssük készre 180°C-on 15 perc alatt.
Céklás brownie
- 3 db cékla
- 100 g margarin
- 15 g olvasztott étcsokoládé
- 1 dl mandulatej
- 225 g finomliszt
- 15 dkg cukor
- 30 g cukrozatlan kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 3 evőkanál növényi joghurt (kókuszjoghurt)
- 5 g cékla (1 tk céklapüré)
- 125 g porcukor
- 20 g mandula (pirított)
- 5 g málna (liofilizált)
A céklák csücskeit levágjuk, majd alufóliába csomagoljuk. 175°C-os sütőben nagyjából 45 perc alatt készre sütjük. A megpuhult céklákat meghámozzuk és krémesre turmixoljuk. Egy kanálnyit tegyünk félre a püréből a mázhoz.
Egy nagy tálban összekeverjük a pürésített céklát, az olvasztott margarint, az olvasztott étcsokoládét és a mandulatejet.
Egy másik tálba beleszitáljuk a szilárd hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a kakaóport és a sütőport. Összekeverjük és a céklás krémhez adjuk.
Csomómentesre keverjük a nedves és a száraz alapanyagokat. Egy kb. 20x25-ös sütőformát kikenünk margarinnal és kilisztezünk, majd belekanalazzuk és eligazgatjuk a tésztát.
185°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk picit hűlni, majd szeleteljük fel.
A díszítéshez a joghurtot és a céklapürét kikeverjük. Kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, amíg jól besűrűsödik. Akkor jó az állaga, ha a keverőkanállal 8-as formában tudjuk csorgatni a mázat. A felszeletelt brownie-kockák tetejét megcsurgatjuk a mázzal, majd aprított mandulával és liofilizált málnával is megszórjuk.