ma 2024.10.3 15:25
Olvasási idő 1:43
Maier Péter

Részletes memoárral és megrendítő börtönnaplóval érkezik Alekszej Navalnij önéletrajzi könyve

KULTÚRA ALEKSZEJ NAVALNIJ KÖNYV KÖZÉLET PUTYIN

A világpremierrel egyszerre idén magyarul is olvasható lesz a Putyin hatalmi gépezetével szembeszálló ellenzéki vezető, c saját szavaival leírt drámai története.

Már 2024-ben olvasható lesz az idén elhunyt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij önéletrajza. A világpremierrel egyszerre magyarul is megjelenő könyvben olvasható a Putyin hatalmi gépezetével szembeszálló politikus memoárja, amelyben saját szavaival meséli el pályáját, az ellene elkövetett merénylet részleteit, de elolvashatjuk Navalnij drámai börtönnaplóját is, amelyet 2024 elején bekövetkezett haláláig vezetett.

„Ez a könyv Alekszej életének s egyben a diktatúra elleni elhivatott küzdelmének testamentuma – a meggyőződésének, amiért feláldozott mindent, végül az életét is. A könyv oldalain keresztül az olvasó megismerheti az embert, akit annyira szerettem: a makulátlanul tisztességes és rendületlenül bátor férfit. Történetének közreadása nem csak tisztelgés az emléke előtt; inspirációval szolgálhat másoknak is, hogy álljanak ki az igazukért, és soha ne veszítsék szem elől azokat az értékeket, amelyek igazán számítanak“

– fogalmazott Julija Navalnaja, a politikus felesége, aki március 15-én a magyaroknak is üzent.

Navalnijról megemlékező plakát Milánóban
Navalnijról megemlékező plakát Milánóban Forrás Giovanni Mereghetti/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Ahogy a könyvet kiadó Helikon Kiadó közleményében írja, Alekszej Navalnij 2020-ban kezdte írni a memoárját, nem sokkal azután, hogy kis híján végzetes merényletet kíséreltek meg ellene. Elmeséli a teljes élettörténetét: ifjúkorát, politikai tevékenységének kezdeteit, mesél a házasságáról és családjáról, arról, ahogy mind keményebben és hatékonyabban szállt szembe a világ egyik szuperhatalmával, amely el akarta hallgattatni, és a meggyőződéséről, hogy Oroszországban a változás elkerülhetetlen – s neki, a munkatársaival együtt, mindent meg kell tennie érte.

Kiemelt tartalom
Antikapitalizmus, szexfüggőség és a jóemberkedő hollywoodi elit – Négy nem fikciós olvasmány a nyárra, ami nem Oravecz Nóra Antikapitalizmus, szexfüggőség és a jóemberkedő hollywoodi elit – Négy nem fikciós olvasmány a nyárra, ami nem Oravecz Nóra 2024.7.20 10:03

Memoárja második felében a börtönbeli élményeiről mesél – gyakran derűsen, sőt humorral, máskor tökéletesen érthető ingerültséggel. Olvashatjuk a börtönnaplóját, leveleit, Instagram-posztjait – ám írni egyre ritkábban tudott, és egyre kevesebb írását tudta kijuttatni a börtönből. Közben újabb és újabb nevetséges vádakat emeltek ellene, egyre hosszabbodott büntetése, és Navalnij számára már világos volt, hogy élete – vagy a rezsim fennállása – végéig börtönben fog maradni. Kegyetlen és cinikus eszközökkel próbálták megtörni az akaratát és a méltóságát – de ez sohasem sikerült.

Alekszej Navalnij nemzetközileg is ismert és elismert orosz ellenzéki vezető, politikus, korrupcióellenes aktivista és politikai fogoly. Élete során számos magas rangú elismerésben részesült, többek között neki ítélték az Európai Parlament gondolatszabadságért járó Szaharov-díját, az emberi jogok és a demokrácia genfi csúcstalálkozóján kiosztott Erkölcsi Bátorság Díjat, valamint a Drezdai Békedíjat.

„Egy napon egyszerűen meghoztam azt a döntést, hogy nem fogok félni. Mindent mérlegeltem, megértettem, hol állok – és elengedtem a félelem érzését. Ellenzéki politikus vagyok, és tökéletesen értem, kik az ellenségeim, de ha folyton azon aggódnék, hogy megölhetnek, akkor nem lenne értelme annak, hogy Oroszországban éljek. Vagy emigrálnom kellene, vagy valami más elfoglaltság után nézni. De szeretem, amit csinálok, és úgy gondolom, folytatnom kell. Nem vagyok se őrült, se felelőtlen, de rettenthetetlen se. Egyszerűen csak mélyen legbelül tudom, hogy ezt kell csinálnom, ez a feladatom az életben”

– olvasható a könyvben.

A Hazafi című mű várhatóan november közepén kerül a könyvesboltok polcaira.