- terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
- szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
- erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
A Nemzeti Pálinkakiválóság Program valamint Gin és Egyéb Szeszes Ital Mustra elnevezésű szakmai versenyen szinte mindent vitt az Agárdi Pálinkafőzde.
Az idei esztendőben immáron tizedik alkalommal hirdette meg az Agrárminisztérium dr. Nagy István miniszter fővédnökségével a Nemzeti Pálinkakiválóság Program valamint Gin és Egyéb Szeszes Ital Mustra elnevezésű szakmai versenyét. A program célja szakmailag megalapozott kiválasztás és értékelés keretében minősített pálinkák és párlatok piacra jutásának támogatása, a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetése a hazai és külföldi fogyasztókkal.
Az Agrárminisztérium 2014-ben indította útjára a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot azzal a céllal, hogy az egyik legismertebb Hungarikum, a pálinka iránt érdeklődő fogyasztók számára egy nagyon szigorú szakmai alapokon nyugvó verseny lebonyolításával bemutassa a minőségi pálinkákat előállító vállalkozásokat, valamint hangsúlyozza a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságát.
A verseny 2023-ban bővült a gin és más minőségi szeszes italok mustrájával, ahol a hazai előállítású, pálinkának nem minősülő párlatok megmérettetése zajlott.
Mindkét kategóriában az érzékszervi bírálatot megelőzően a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal laboratóriuma vizsgálta a beküldött mintákat, biztosítva ezzel, hogy a versenyen csak analitikai szempontból hibátlan tételek szerepeljenek. Az érzékszervi bírálat a nagy elismertségnek örvendő Takács László szakmai elnök irányítása mellett a legjobb minősítők részvételével zajlott.
A pálinka kategóriában a TOP Pálinkakiválóság címet a 95-100, a Pálinkakiválóság címet a 80-94 pontot elérő tételek nyerhették el, míg a ginek és egyéb szeszes italok esetében az Arany minősítéshez 89-100, az Ezüst minősítéshez 80-88 pontot kellett elérni.
Hazánk vezető pálinka manufaktúrái több mint 150 kitűnő minőségű, csak legális kereskedelmi forgalomban kapható terméket indítottak ezen a versenyen. Az Agárdi Pálinkafőzde ebben a rendkívül erős mezőnyben is bizonyította, hogy már több mint 20 éve a minőségi magyar pálinka és párlat piac meghatározó szereplője.
A Bodza, Kajszibarack, Fekete cseresznye, Tokaji Sárgamuskotály törkölypálinkák TOP Pálinkakiválóság, a Szilva, Érlelt szilva, Irsai Olivér, Birs, Szivar Aszútörköly pálinkák pedig Pálinkakiválóság címet érdemeltek ki. Emellett a Single Malt Whisky Arany minősítést érdemelt ki, az Amphora gint pedig a Legjobb Ginnek választották a bírálók.