2024.2.16 12:53
Olvasási idő 0:56
Krajnyák Petra

Meghalt Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb riválisa

KÖZÉLET GYÁSZ OROSZORSZÁG POLITIKA

Az orosz ellenzéki politikus halálhírét az orosz börtönhatóság is megerősítette.

47 éves korában meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin elnök egyik leghangosabb bírálója, közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat helyi adminisztrációja.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és blogger beszél egy Putyin-ellenes tömeggyűlésen 2011. december 24-én Moszkvában, Oroszországban. Forrás Konstantin Zavrazhin/Getty Images

A hírt a több külföldi lap mellett az orosz Meduza is közölte, amelynek értesülései szerint a 47 éves férfi a Jamalo-Nyenyec Autonóm Körzet 3. számú büntetés-végrehajtási intézetében vesztette életét. A közlések szerint rosszulléte után orvost hívtak hozzá, de már nem tudták újraéleszteni. A halál pontos okát még nem hozták nyilvánosságra. 

Alekszej Navalnij édesanyja, Ljudmila Navalnij a Novaja Gazeta Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy fia egészséges és boldog, amikor utoljára látta őt február 12-én. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Navalnij halálhíre igazolja a Putyin által felépített rendszer gyengeségét és rothadását. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a müncheni biztonsági konferencián a BBC-nek úgy nyilatkozott, megvárja, amíg a család megerősíti a hírt, mielőtt nyilatkozatot adnánk ki.

2020 augusztus 20-án Navalnij Tomszkból Moszkvába tartott, amikor rosszul lett a repülőn. Később kiderült, hogy novicsok idegméreggel mérgezték meg. Putyin ugyan elismerte az ellenzéki politikus megfigyelését, azt azonban tagadta, hogy az ő parancsára mérgezték volna meg.

MOSZKVA, OROSZORSZÁG - MÁJUS 24. (RUSZORSZÁG OUT) Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, korrupcióellenes harcos és a Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) alapítója, Alekszej Navalnij a képernyőn a kilencéves börtönbüntetése elleni fellebbezése során a moszkvai városi bíróságon, 2022. május 24-én, Moszkvában, Oroszországban. A Kreml-kritikus Navalnij fellebbezését kedden elutasította a bíróság. (Fotó: Contributor/Getty Images)
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, korrupcióellenes harcos és a Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) alapítója, Alekszej Navalnij a képernyőn a kilencéves börtönbüntetése elleni fellebbezése során a moszkvai városi bíróságon, 2022. május 24-én, Moszkvában, Oroszországban. Forrás Contributor/Getty Images

Az ellenzéki politikust a gondolat- és véleményszabadságért járó Szaharov-díjjal tüntette ki az Európai Parlament 2021-ben. Ugyanebben az évben hazájában azonban csalásért, a szabadság és a bíróság megsértésért 12 év börtönre ítélték. Tavaly augusztusi tárgyalásán ezen felül szélsőséges közösség létrehozásában, szélsőséges tevékenységek finanszírozásában és számos más bűncselekményben is bűnösnek találták, így további 19 évnyi fegyházra ítélték.

Ezek az utolsó nyilvános felvételek róla: