2024.8.22 13:59
Olvasási idő 1:03
Maier Péter

Elbukott a magyar csipszadó, a szegények arányaiban többet fizetnek, mint a gazdagok

ÉLETMÓD BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM EGÉSZSÉG KUTATÁS MAGYARORSZÁG TÁPLÁLKOZÁS

A Corvinus friss kutatása szerint nem eszünk kevésbé egészségtelenül a 2011-ben bevezetett népegészségügyi termékadó miatt, sőt, hét évvel a bevezetése után már több egészségtelen élelmiszert fogyasztottak a magyarok.

Nem érte el a célját a csipszadó Magyarországon, annak 2011-es bevezetése után ugyanis még több egészségtelen élelmiszert fogyasztottak a magyarok – derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem friss kutatásából.

Forbes cikke szerint a kutatást vezető Berezvai Zombor és társai a magyarok fogyasztási szokásainak változását vizsgálták 2010 és 2018 között, amihez a GfK háztartáspanel kétezer háztartásra vonatkozó adatait használták fel.

A kutatásban a csokoládé, az édes kekszek, a cukros szénsavas üdítőitalok, a sós snackek és az alacsony gyümölcstartalmú italok fogyasztását vizsgálták – ezek az adóztatott termékek teljes forgalmának több mint 90 százalékát tették ki a bevezetés előtt.

A kutatók arról számolnak be, hogy a csipszadó nem szorította vissza az egészségtelennek titulált ételek fogyasztását, a bevezetése után egyre többet fogyasztottak ezekből a magyarok, ráadásul a fogyasztók teljes élelmiszerköltésének nagyobb részét tették ki. Az adóköteles termékek aránya a megvásárolt napi fogyasztási cikkeken belül a 2010-es 5,9 százalékról 2018-ra 7,4 százalékra nőtt.

A csipszadó által érintett termékek fogyasztásának változása 2011-től 2018-ig
A csipszadó által érintett termékek fogyasztásának változása 2011-től 2018-ig Forrás Budapesti Corvinus Egyetem

A kutatásból nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy a szegényebb háztartások arányaiban több csipszadót fizetnek, mint a gazdagabbak. „A fogyasztás növekedése minden társadalmi rétegben megfigyelhető volt. Míg a magas jövedelmű háztartások nagyobb abszolút összeget fizettek ebből az adóból, az alacsony jövedelmű háztartásokat mégis hátrányosabban érintette, mivel rendelkezésre álló jövedelmük nagyobb hányadát költötték erre“ – fogalmaznak a kutatásról írt tanulmányban.

Kiemelt tartalom
Nézz körül úgy Budapesten, mint egy turista – 5 programötlet, hogy (újra) beleszeress a magyar fővárosba Nézz körül úgy Budapesten, mint egy turista – 5 programötlet, hogy (újra) beleszeress a magyar fővárosba 2024.8.17 10:22

A népegészségügyi termékadót (ismertebb nevén: csipszadót) 2011 óta fizetjük az egészségtelennek ítélt élelmiszerek után. Habár a kutatás arra enged következtetni, hogy Magyarországon ez nem vált be, nemzetközi tudóscsoportok továbbra is az ultrafeldolgozott élelmiszerek megadóztatását szorgalmazzák. Carlos Monteiro, a Sao Pauló-i Egyetem professzora korábban például arról beszélt, hogy úgy kellene kezelni az ilyen típusú élelmiszereket, mint a dohánytermékeket.

Kiemelt tartalom
Egy tudós szerint ugyanolyan figyelmeztetésekkel kéne árulni az ultrafeldolgozott élelmiszereket, mint a dohányárut Egy tudós szerint ugyanolyan figyelmeztetésekkel kéne árulni az ultrafeldolgozott élelmiszereket, mint a dohányárut 2024.6.27 10:21