2024.6.27 10:21
Olvasási idő 1:16
Maier Péter

Egy tudós szerint ugyanolyan figyelmeztetésekkel kéne árulni az ultrafeldolgozott élelmiszereket, mint a dohányárut

ÉLETMÓD EGÉSZSÉG TÁPLÁLKOZÁS TUDOMÁNY

A fogalmat megalkotó táplálkozástudós arról beszélt, hogy komolyabban meg kéne adóztatni az ilyen élelmiszereket egészségkárosító hatásuk miatt.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) visszaszorítják az egészséges táplálkozást, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van az általuk okozott kockázatokra. A kifejezést elsőként megalkotó táplálkozástudományi szakértő szerint dohányáru-típusú figyelmeztetésekkel kellene árusítani őket.

A Sao Paulo-i Egyetem professzora, Carlos Monteiro a héten a Nemzetközi Elhízási Kongresszuson beszélt arról, hogy ezek az élelmiszerek egyre nagyobb veszélyt jelentenek a gyermekekre és a felnőttekre.

„Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyre nagyobb arányban vannak jelen a kollektív étrendben, és egyre inkább uralják azt, annak ellenére, hogy az egészségre nézve rendkívül kockázatosak, mivel növelik a krónikus betegségek kockázatát“

– fogalmazott Monteiro a Guardiannek a Sao Pauló-i konferencia előtt.

A tudós szerint ezek világszerte kiszorítják az egészségesebb, kevésbé feldolgozott élelmiszereket, és számos káros tulajdonságuk miatt az étrend minőségének romlását is okozzák. „Ezek az élelmiszerek együttesen az elhízás és más, táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, például a cukorbetegség világjárványát idézik elő.“

Kiemelt tartalom
Angus Barbieri, a férfi, aki egy évig böjtölt, hogy 120 kilót fogyjon Angus Barbieri, a férfi, aki egy évig böjtölt, hogy 120 kilót fogyjon 2024.6.16 9:15

Az UPF-ek közé tartoznak például a gabonapelyhek, fehérjeszeletek, szénsavas üdítők, készételek és gyorséttermi ételek, amelyek a nyugati társadalmakban élők étrendjének több mint felét kiteszik, alacsonyabb társadalmi rétegekben ez az arány akár 80 százalékra is rúghat.

Februárban egy vizsgálat megállapította, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek közvetlenül összefüggésbe hozhatók 32 egészségkárosodással, beleértve a szívbetegségeket, a rákot, a 2-es típusú cukorbetegséget és a rossz mentális egészséget.

Monteiro és kollégái 15 évvel ezelőtt használták először az UPF kifejezést, amikor megtervezték a Nova nevezetű élelmiszerosztályozási rendszert. Ez nemcsak a tápanyagtartalmat értékeli, hanem azt is, hogy az élelmiszer milyen folyamatokon megy keresztül, mielőtt elfogyasztják. A rendszer négy csoportba sorolja az élelmiszereket és italokat: minimálisan feldolgozott élelmiszerek, feldolgozott konyhai alapanyagok, feldolgozott élelmiszerek és ultrafeldolgozott élelmiszerek.

Monteiro a Guardiannek elmondta, hogy annyira aggódik az ultrafeldolgozott élelmiszerek emberi egészségre gyakorolt hatása miatt, hogy a tanulmányok és felülvizsgálatok már nem elegendők ahhoz, hogy figyelmeztessék a lakosságot az egészségügyi veszélyekre, ezért a dohányzás elleniekhez hasonló egészségügyi kampányokra lenne szükség.

Kiemelt tartalom
Milyen ételek és italok segíthetnek csökkenteni a stresszt, és mi az, ami tiltólistás? Milyen ételek és italok segíthetnek csökkenteni a stresszt, és mi az, ami tiltólistás? 2024.6.6 19:10

A tudós betiltaná ezen élelmiszerek árulását iskolákban és egészségügyi központokban, illetve a dohánytermékekhez hasonló plusz adót vetne ki rájuk, amelynek a bevételét friss élelmiszerek termelésére fordítaná.