2024.8.8 11:14
Olvasási idő 3:42
Hegedűs Eszter

Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt

Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt
Forrás Nisian Hughes / Getty Images
TÁRSADALOM 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA ENTR IMANE KHELIF OLIMPIA PÁRIZS TÁRSADALMI TISZTOGATÁS

A világ szemei még pár napig Párizson, a figyelő tekintetek pedig jelentős nyomást helyeznek a francia döntéshozókra – elvégre a főváros és a franciák imidzse forog kockán. Na de végülis mennyit érhet ez az imidzs?

Ma már nem feltétlen számít istenkáromlásnak az, ha régi tradíciók létjogosultságát kérdőjelezzük meg, de legalábbis felülvizsgálódik a kivitelezési mód. Ugyan ez már az olimpia kapcsán is jelentkezik, a kritika (jogosan) környezet- és városvédelmi, esetleg biztonsági kérdéseket céloz. Idén a magas tesztoszteronszintű algériai bokszolónő, Imane Helif esetével habzószájú ideológiai csatározást, és a korszellemhez méltó gyűlölködést is láthatunk, ám naivitás lenne azt hinni, hogy Helif az egyetlen, akinek integritását és legalapvetőbb tiszteletét kisemmizi – ha nem is közvetlenül – a párizsi olimpia. Sőt, a francia döntéshozóknak messzire nyúlik a keze, és nem is félnek kinyújtani azt, már ha szeretett fővárosuk imidzséről és globális megítéléséről van szó a 2024-es olimpián. Íme a social cleansing, vagyis a társadalmi tisztogatás, amellyel Párizs utcáit a képeslapok mintájára kívánták festeni és festették is, még mielőtt az egész világ szeme rászegeződött volna.

Az olimpia előtti párizsi kilakoltatás több, mint tízezer ember sorsát tette bizonytalanná. Forrás Luc Auffret/Anadolu via Getty Images

Fontos a képeslapimázs, de ennyire?

A társadalmi tisztogatás arra a folyamatra utal, amikor egy társadalmi csoportot tömegesen távolítanak el, vagy rosszabb esetben akár el is pusztítanak. Az ok lehet etnikai, gazdasági, vagy vallási – ez mindig az adott szociokulturális környezettől függ, ahogy az is, hogy mily módon kísérelnek meg megszabadulni (jellemzően politikai erők) a csoport tagjaitól. Ez megjelenhet kitelepítés, ellehetetlenítés vagy üldözés formájában.

Jelen esetben a társadalmi tisztogatás párizsi olimpia előtti megjelenéséről van szó, amely a sportesemény helyszíneinek környékéről, az Île-de-France régióból távolított el a társadalom perifériájára szorított embereket, nevezetesen bevándorlókat, hajléktalanokat és szexmunkásokat.

Kiemelt tartalom
Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval 2024.8.25 11:05

Ne legyenek illúzióink, mindez megtörténhet Európa egyik legfontosabb központjában, Párizsban, 2024-ben, az olimpiára hivatkozva. Párizsból ugyanis több mint 12 ezer bevándorlót és hajléktalant (köztük gyerekeket) lakoltattak ki a hatóságok és buszoztatták őket vidéki városokba és regionális menedékhelyekre a világ legnagyszabásúbb sportrendezvénye előtt, majd próbálták mindezt elütni azzal, hogy kilakoltatás általános jelenség, ami bizonyos esetekben indokolt. Mindennek természetesen „nincs köze az olimpiához, a hajléktalanok áttelepítése évek óta zajlik, a megfelelő körülményeket pedig minden esetben biztosítják” – tartja a hivatalos álláspont. A tények azonban mást mutatnak.

Tiltakozók állnak ki kilakoltatási gyakorlat ellen. Forrás Luc Auffret/Anadolu via Getty Images

A főleg afrikai gyökerekkel rendelkező bevándorlókat, hajléktalanokat, vagy szexmunkásokat célzó tisztogatásról a kifejezetten a területet célzó párizsi Le Revers de la Medaille (Az érem másik oldala) nevű, majd’ száz civilszervezetet magába foglaló tömörülés munkatársával, Antoine-nal beszélgettem. A tömörülés kifejezetten az olimpia előtti tisztogatás ellen esküdött fel, munkájuk eredményeként Antoine a következő megállapításokat osztotta meg:

  • 2023 áprilisa és 2024 májusa között összesen mintegy 12500 embert lakoltattak ki a párizsi hatóságok 138 akció során;
  • a kilakoltatások mértéke az olimpiát megelőző hónapokban intenzívebb lett, és főleg a sportrendezvény helyszíneit célozta;
  • a kilakoltatott emberek jobbára nem tudják, hogy mi fog történni velük, hova viszik őket, vagy mikor térhetnek vissza a fővárosba, sokan emiatt vesztik el a munkájukat vagy a párizsi lakhatásukat;
  • Párizs utcáiról eltűntek az „informális telepek” (például sátortáborok), és jobbára a hajléktalanok is – azok, akiket nem érintett a kilakoltatás kénytelenek bujkálni, ugyanis az egyébként is hírhedten erőszakos párizsi rendőrség jellemzően zaklatja őket;
  • a tevékenység a legmarginalizáltabb csoportokat célozza, nevezetesen etnikai kisebbségeket és szexmunkásokat, a rasszizmus és xenofóbia pedig egyértelműen kiütközik.

Azt, hogy pontosan hova, hogyan és meddig szállítják ezeket az embereket, a civil szervezet kevés esetben tudja nyomon követni. Sokszor a kapcsolat teljesen megszakad a civilmunkások és a kitelepített emberek között.

De mégis miért?

A társadalmi tisztogatást ugyan semmilyen körülmény sem legitimálhatja, Antoine-t a miértekről faggatva a vártnál is sokkal bagatellebb, ha úgy tetszik bugyutább választ kaptam. Szerinte ugyanis az indok nemes egyszerűséggel a képeslapimázs. A francia politikusoknak feltett szándéka volt, hogy az olimpia során fenntartsa a képet, amit a képeslapokról, a L’ecsóból, vagy az Amélie csodálatos életéből ismerünk, amelyben francia sapkás, cigarettázó és szigorúan fehér emberek andalognak a Montmartre-on – egy olyan képet, ami mára a legnagyobb jóindulattal is elég messze áll a valóságtól (És ami talán soha nem is volt – a szerk.).

Kiemelt tartalom
Mindenki kiborult Imane Helif sikerén, pedig a férfias jegyekkel bíró női sportolók nem a modern, „beteg világ“ hozományai Mindenki kiborult Imane Helif sikerén, pedig a férfias jegyekkel bíró női sportolók nem a modern, „beteg világ“ hozományai 2024.8.11 9:46

Na jó, de hát csak volt más oka is annak, hogy a francia hatóságok erőforrást és jóérzést nem kímélve pateroltak ki több ezer embert a városból. Kell, hogy legalább biztonsági érdekek indokolják mindezt.

Ám Antoine szerint ez utóbbi valójában nem számított annyit. Mégpedig azért nem, mert ha így lett volna, úgy nem főleg etnikai alapon döntötték volna el, hogy mely hajléktalanok vagy szegény emberek maradhatnak a városban, hanem egyértelmű diszkrimináció nélkül szabadulnak meg a „nemkívánatos elemektől”.

Míg általánosságban a kitelepítést és az informális hajléktalantelephelyek felszámolását biztonsági okokkal magyarázzák, Antoine szerint ez nem állja meg a helyét a hatóságok rasszista tendenciái miatt. „Nem a származása, hanem az utcán töltött élet tesz valakit erőszakossá” – mondja, és hozzáteszi, hogy a Franciaországban erősödő szélsőjobboldali erők idegenellenessége nagy valószínűséggel hozzájárult a nyílt kirekesztéshez. 

A célzott csoportokat buszokkal szállították vidéki regionális központokba. Forrás Luc Auffret/Anadolu via Getty Images

Egy inkluzív esemény

Az eset már csak azért is pikáns, mert az idei olimpia rendezői vért izzadva próbálták elhitetni a nagyérdeművel, hogy ez bizony egy el- és befogadó esemény, amely nem nézi el a kirekesztést. Kulcsszó: az inkluzivitás. Ez a narratíva persze már a felszínen is hiteltelennek érződik, és azokra az esetekre hajaz, amikor fast fashion óriások próbálják környezetbarát kampánnyal hülyíteni a népet, ám a társadalmi tisztogatás az inkluzivitást zászlajára tűző olimpia előtt azért mégiscsak a képmutatás új szintje.

Kiemelt tartalom
Akit kiskorú elleni nemi erőszak miatt ítélnek el, ne szerepeljen olimpián: a Steven van de Velde-botrány Akit kiskorú elleni nemi erőszak miatt ítélnek el, ne szerepeljen olimpián: a Steven van de Velde-botrány 2024.8.10 10:09

Míg Imane Helif esete jól mutatja az alapvető gyarlóságot és toleranciára való képtelenséget, ami a ma viszonyait jellemzi, ebben a kontextusban vizsgálva azt is kihangosítja, hogy az osztálytartozás a láthatóság alfája és omegája. Helif karaktergyilkossága és nyilvános ízekre tépése ellen rengetegen kiállnak (nagyon helyesen), a vidéki városokba buszoztatott több ezer ember sorsa azonban nemigen üti meg az ingerküszöböt – vagy azért, mert el sem jut a szélesebb nyilvánosságig, ám talán inkább azért, mert a szegény, perifériára szorult emberek láttán tényleg a legegyszerűbb elfordítani a tekintetünket.

Ez a tartalom az ENTR európai tartalomgyártói hálózat része. #entr_hu
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!