2024.8.2 14:28
Olvasási idő 2:16
Krajnyák Petra

Tovább dagad a párizsi olimpia eddigi legnagyobb botránya Hámori Luca szombati ellenfele miatt

SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA BOX HÁMORI LUCA IMANE KHELIF OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség szerint vállalhatatlan és felháborító az algériai Imane Helif olimpiai szereplése, a MOB egyeztetést kezdeményezett a NOB-bal, ami viszont a sportoló mellett áll. Közben Hámori Luca inkább a szombati győzelemre koncentrál.

Hámori Luca a csütörtöki nyolcaddöntőben 5-0-ra verte az ausztrál Marissa Williamsont, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a párizsi olimpia női ökölvívótornáján. Hámorinak szombaton az algír Imane Heliffel kell összecsapnia a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében, akinek indulása az ötkarikás játékokon hatalmas botrányt okozott.

Két évvel ezelőtt ugyanis a sportoló megemelkedett tesztoszteronszintje miatt nem indulhatott el Indiában a világbajnokságon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kritériumainak ugyan megfelelt, párizsi kvalifikációját azonban sokan megkérdőjelezik.

Helif a csütörtöki mérkőzése után került a kritikák kereszttüzébe, amely mindössze 46 másodpercig tartott. Olasz ellenfele, Angela Carini ugyanis az első hírek szerint orrtörést szenvedett és feladta a meccset. Az eredmény kihirdetése után Carini sírva rogyott össze a ring közepén, Helif kézfogását is elutasította.

Az olasz sportoló edzője, Emanuele Renzini a Telegraph-nak elmondta: nem szerepelt a terveik között a meccs feladása, versenyezni akartak, méghozzá annak ellenére, hogy az közvélemény egyöntetűen arra kérte őket, hogy ne álljanak ki. Renzini próbálta rábeszélni tanítványát, hogy legalább az első menetet bokszolja végig, de Carini képtelen volt folytatni. Az ügyben Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is megszólalt, szerinte a női sportolók védelme érdekében nem lenne szabad indulni a női számokban olyan személyeknek, akiknek férfi karakterisztikájuk van.

Hámori Luca: Valahogy be lett bizonyítva, hogy lány

Hámori Luca a Nemzeti Sport megkeresésére elmondta, hogy nem akar különösebben az üggyel foglalkozni, inkább a győzelemre koncentrál. „Elindult a híresztelés, hogy ő fiú, két éve el is tiltották a világbajnokságon, amin nem lepődtem meg, mert kinézetre és alkatra is nagyon fiús.

Ha valaki a Földön megengedte neki, hogy itt lehessen, valahogyan be lett bizonyítva, hogy lány. Nem tudom erre a kérdésre a választ, ez most nem igazán érdekel, így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül legyőznöm.

Személyesen nem ismerem, edzésen sem bokszoltam vele, versenyeken nyilván már láttam. Nem kerültünk még szemtől szembe egymással, de nem érdekel, mindent megteszek a győzelemért, mert már az érem lesz a cél, amiért idejöttem” – mondta.

A MÖSZ szerint felháborító, a MOB a NOB-bal egyeztetne

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) sem maradt csöndben. Bejelentették, hogy a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) is hivatalos levélben fognak tiltakozni, amiért egy olyan versenyzőt engedtek a NOB versenyrendszerébe, akinek korábban XY kromoszómát találtak a szervezetében. Berkó Lajos, a magyar szövetség ügyvivő testületének tagja szerint vállalhatatlan és felháborító, hogy ilyen megtörténhetett.

Kiemelt tartalom
Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval 2024.8.25 11:05

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) péntek reggel közleményt adott ki, melyben leszögezték, hogy minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán állnak, és a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának versenye kapcsán is mindent megtesznek a magyar sportolók védelmében.

A női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiáig minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak

– áll a közleményben.

Mint írják, Gyulay Zsolt, a MOB elnöke egyeztetést kezdeményezett a NOB sportigazgatójával a helyzet tisztázására, emellett az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségével és más, a sportágban érintett nemzeti olimpiai bizottságokkal is szorgalmazta a párbeszédet.

Imane Helif isteni igazságosságról beszél, a NOB mellette áll

Az algériai sportoló mellett a NOB, az Algériai Olimpiai Bizottság és Amy Broadhurst ír bokszoló is kiállt. A 27 éves Európa- és világbajnok két évvel ezelőtt pontozással győzte le a világbajnoki döntőn Helifet. 

„Személy szerint nem gondolom, hogy bármit is tett, az „csalás” lenne. Szerintem egyszerűen így született, ez nem olyasmi, amit irányítani tudna. Az a tény, hogy már kilenc nő legyőzte korábban, mindent elmond” – írta Broadhurst az X-en.

 

A NOB kiállására Imane Helif a közösségi médiában reagált: „Hála Istennek az isteni igazságosságért“ – írta Facebook-oldalán, amikor megosztotta a NOB állásfoglalását az ügyben.