2024.8.16 11:27
Olvasási idő 2:45
Kremmer Magdi

Folyton külső megerősítésre vársz? – 5 tipp, hogy megtanulj bízni magadban

ÉLETMÓD CSALÁD KÖZÖSSÉGI MÉDIA MENTÁLIS EGÉSZSÉG PSZICHOLÓGIA

Ha te is állandóan külső megerősítésre vágysz, könnyen lehet, hogy nem vagy túl magabiztos és nehezen mondasz nemet másoknak. Most elmondjuk, hogyan tudsz jobban bízni magadban annak érdekében, hogy jobban legyél.

Teljesen természetes, hogy fontosnak tartjuk mások véleményét. Szeretnénk, hogyha a nekünk fontos emberek elismernék az eredményeinket és úgy általánosságban is jó érzés, ha pozitív véleménnyel vannak rólunk az ismerőseink, osztálytársaink, a munkatársaink. Ha azonban bizonytalan vagy magadban és folyton arra vársz, hogy mások erősítsék meg az erényeidet, előbb-utóbb azt fogod tapasztalni, hogy nem tudsz büszke lenni önmagadra és csak akkor tartod magad bármire is, ha pozitív visszajelzéseket kapsz.

Mások rekacióira várni egy életen keresztül azonban egyáltalán nem hálás feladat és a mentális egészségednek sem tesz túl jót. A külső validációra való túlzott igény önbizalomhiányhoz, negatív önképhez, másoktól való függéshez és döntéshozási nehézségekhez vezethet. Épp ezért fontos megérteni, hogy miért is vágynak egyes annyira mások „jó szavára” és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez másképp legyen. 

Így bízz magadban a külső megerősítés helyett
BoJack Horseman is állandón mások megerősítésére vágyik. Forrás BoJack Horseman (2014-2020) - Tornante Television, Boxer vs. Raptor, ShadowMachine


A külső megerősítésre való állandó igény kialakulhat a gyermekkor alatti túl kevés és túl sok megerősítéstől is. Ha valaki gyerekként azt tapasztalta, hogy soha senki nem biztatja vagy biztosítja őt a képességeiről, felnőttként tart igényt ennek a bepótlására, de az is előfordulhat, hogy valakit a szülei túlságosan is, folyamatosan validáltak és felnőttként is csak akkor érzi jól magát, ha megkapja az ilyen szintű figyelmet, a gyakori megerősítést. Ezek a gyerekkori folyamatok aztán hatással lehetnek arra, hogy milyen kötődési mintáink alakulnak ki, hogyan tudjuk szabályozni az érzelmeinket és hogyan alakul a személyiségfejlődésünk. A modern, digitalizált világunk, amelyben egy-egy kattintással kifejezhetjük a véleményünket, tovább erősítheti az emberben a külső megerősítésre való igényt. Akármilyen furcsán is hangzik, de a lájkvadászat éppen arról szól, hogy a mások által leadott apró kis jelzések számához mérjük a saját értékünket. Könnyen lehet, hogy a mindennapokban nem érzed úgy, hogy külső megerősítésre vágysz, az online térben azonban mégis folyton a képeid népszerűségét csekkolod. Mindegy, hogy offline vagy online, a következő 5 tipp segít abban, hogy jobban bízz magadban és ne folyton mások megerősítésére várj!

Légy résen 

Az önismeret egy kimondottan fontos készség, azonban senki nem születik úgy, hogy átlátja és érti minden belső vívódását, működését. Épp ezért az önismeret fejlesztésére, önmagunk mélyebb megismerésére időt és energiát kell szánni. Végezz önvizsgálatot és próbáld feltérképezni a saját erősségeid, értékeid, céljaid. Figyelj oda a saját reakcióidra, érzelmi válaszodra bizonyos helyzetekben: mikor érzed magad elégedettnek és mikor csalódottnak? Mihez kötöd ezeket az érzéseket? Az önismeret elengedhetetlen ahhoz, hogy önbizalmat építsünk és képesek legyünk mások elismerése és visszajelzései nélkül is jól érezni magunkat a bőrünkben. 

Így bízz magadban a külső megerősítés helyett
Zuckkerbergék anno többek között azért hozták létre a facebookot, hogy mások elismerjék őket az egyetemi közegben - legalábbis a Közösségi háló c. film szerint. Forrás The Social Network (2010) - Dolby Digital

Bízz magadban

Amikor külső megerősítésre vágyunk, másokra támaszkodunk. Próbáld meg magadban is megtalálni a stabilitást, amihez jó kiindulópont lehet, ha különböző stresszoldó, önmagad megnyugtatására alkalmas módszereket gyakorolsz. A meditáció például javítja az önkontrollt és segíthet a döntéshozásban, de kipróbálhatsz különböző relaxációs gyakorlatokat, mindfulness technikákat is. 

Fókuszáj önmagad elfogadására 

Sokan, akik állandóan mások megerősítésére vágynak, nem tudnak szembenézni a saját gyengeségeikkel, hibáikkal és képtelenek elfogadni, ha ezeket esetleg valaki más is meglátja. Senki sem tökéletes és magadtól sem várhatod el azt, hogy mindig 110%-ot nyújts. Próbáld meg tudatosan végigvenni, hogy mik az erősségeid és mi az, amiben még fejlődnöd kell. Légy magaddal kedves és együttérző, ha esetleg valami nem úgy alakul, ahogy szeretted volna. 

Gyakorolj nemet mondani

A megerősítés állandó keresése és a másoknak való megfelelés megtörése nehéznek tűnhet, főleg akkor, hogyha félsz attól, hogy elveszítheted a szeretteidet, ha nem elégedettek veled. A saját határaink meghúzása és a nemet mondás képessége azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon jól legyünk. Eleinte kezdd azzal, hogy nemet mondasz kisebb szívességekre, kérésekre, amelyeket nem szívesen csinálnál meg, utána szépen lassan áttérhetsz a nagyobb dolgokra. Hidd el, az, hogy valakinek nemet mondasz, esetleg rövid időre csalódást okozol, még nem azt jelenti, hogy meg fog romlani a kapcsolatotok. 

Így bízz magadban a külső megerősítés helyett
Kat az online követői visszajelzéseihez méri a saját értékét. Forrás Euphoria (2019) - A24 Television

Ünnepeld meg az eredményeidet

Nem számít, hogy milyen kicsinek tűnnek, ismerd el és ünnepeld meg az eredményeidet. Ha jó jegyet szereztél a suliban, vagy sikerült egy vizsgád, amire sokat készültél, ne lépj tovább csak egyszerűen az eredményen. Légy magadra büszke és jutalmazd meg magadat valami aprósággal. Lehet az egy csokiszelet vagy egy csésze kávé, a lényeg, hogy add meg magadnak azt a pozitív visszajelzést, elismerést, amit általában másoktól várnál. 

Kiemelt tartalom
Hipszter kávé egy kiadós tanulás vagy egy nehéz munkanap után, mert megérdemled – Erről szól a little treat culture Hipszter kávé egy kiadós tanulás vagy egy nehéz munkanap után, mert megérdemled – Erről szól a little treat culture 2024.7.31 10:48
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!