2022.12.27 13:06
Olvasási idő 0:40
Szöllősi Anna

Nívós listán kapott helyet a Kölcseyből elbocsájtott Törley Katalin

KÖZÉLET DIÁKTÜNTETÉS KÖLCSEY FERENC GIMNÁZIUM OKTATÁS TANÁRTÜNTETÉS

A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) listáján olyan hétköznapi emberek szerepelnek a környező országokból, akik „fáradhatatlanul dolgoztak, hogy inspirálják társadalmunkat és változást idézzenek elő.”

A Balkan Insight listáján a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott Törley is szerepel, akit úgy jellemeztek, mint aki „feláldozta munkáját a lelkiismeretéért”.

Szeptember végén összesen öt tanárt bocsátottak el rendkívüli, azonnali hatályú felmondással a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, miután polgári engedetlenséggel tiltakoztak azért, hogy kellő nyomatékot tudjanak adni a követeléseiknek. A kirúgottak között volt az intézmény franciatanára, a Tanítanék Mozgalom alapítója, Törley is.

November végén újabb három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntették meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát polgári engedetlenség miatt – emlékeztet a 24.hu. 

Törley a BIRN-nek elmondta: elsírta magát, amikor megtudta, hogy kirúgták.

Mélyen megbántott, ugyanakkor úgy éreztem, hogy végre kiváltottunk egy reakciót a kormányból; sikerült áttörnünk a hallgatás falát.


– mondta Törley, hozzátéve: úgy gondolja, elbocsátása törvénytelen és aránytalan volt. 

„Nem vagyok mártír. De Magyarország oktatási rendszere mély válságban van. Az ország jövője forog kockán. Nem lehet hallgatni. (…) Remélem, meg tudjuk tanítani a fiatalabb generációnak, hogy fontos kiállni az értékeinkért. Állampolgárnak lenni sokkal többet jelent, mint négyévente szavazni: részt kell venni a közéletben és alakítani kell a jövőnket“ – nyilatkozta.