2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Zene
Maier Péter
2022.12.24 12:25
Olvasási idő  2:51

Lett egy magyar dal, ami karácsony előtt győzte le Mariah Carey ünnepi klasszikusát

„Magyarországon nincs karácsony, itt BAGIRA van.“

Maier Péter
2022.12.24 12:25 Olvasási idő  2:51
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Lett egy magyar dal, ami karácsony előtt győzte le Mariah Carey ünnepi klasszikusát
Forrás: Budapest Park/Nagy Marci;

A Spotify péntekenként közli a heti toplistáit. Az idei Szentestét megelőző héten olyasmi történt, ami nem gyakran: NEM az All I Want For Christmas Is You az első helyezett a streaming szolgáltató magyarországi chartján. De nem is a Wham, a Rockin' Around The Christmas Tree vagy Bublé taszítja le a trónjáról, hanem Beton.Hofi és Hundred Sins közöse, a BAGIRA. Ilyen, hogy nem Mariah Carey vezeti a fő hallgatottsági listát itthon, hat éve fordult elő utoljára. De mi a titok?

 

Letaszítani Mariah Carey-t, karácsony előtt

A szokatlannak tűnő állásról a Spotify-t is megkérdeztük, akik alátámasztották az elképzeléseinket: az elmúlt öt évben (2017-2021) minden éven Mariah Carey All I Want For Christmas Is You című slágere vezette a hazai toplistát a december 24-ét megelőző héten. Utoljára 2016-ban fordult elő, hogy egy másik dal volt az első helyen a karácsony előtti napokban, az nem más, mint a Rockabye, Clean Bandit, Sean Paul és Anne-Marie közöse. Ki ne emlékezne rá?

 

 

Elég szűk elitbe csatlakozott tehát Beton.Hofi és Hundred Sins közös dala, amely single-ként augusztusban jelent meg, majd szerepelt a rapper második, szeptember 1-jén kiadott PLAYBÁNIA című albumán. A szám több mint 6 millió lejátszásnál jár Spotify-on, illetve a Miki357 által rendezett klipje meghaladja a 4 milliós megtekintést YouTube-on is. Jelenleg a napi listán nem vezet ugyan, de 21-én még ott is első volt, a heti összesítésben pedig több mint 20 ezret ver az All I Want For Christmas-re.

 

 

Miben rejlik a BAGIRA-esszencia?

Beton.Hofi, aki legutóbb egy karácsonyi pop-up koncerttel ajándékozta meg rajongóit, 2019-ben bukkant fel POWERBANK című dalával, majd 2021-ben megjelentette első, nagysikerű lemezét (comic sins). A lécet idén rakta még egy fokkal magasabbra a PLAYBÁNIA érkezésével, amelyet a nagyszabású, színpadon bográcsozós Budapest Park-koncert, avagy a Citromail Gang első országos találkozó követett szeptember közepén. 

Azt ki lehet jelenteni, hogy a második lemez kampánya előtt már komoly rajongói bázissal rendelkezett a rapper – ezt mutatja az is, hogy több hazai klubot megtöltött az ország különböző pontjain. Beton.Hofi alapvetően sok figyelmet fordít arra, hogy legyenek olyan motívumok, amelyek összetartják a bázisát, ilyen például a szokatlanul mély kötődése a 2000-es évek népszerű e-mail szolgáltatójához, a Citromailhez, vagy visszatérő elem nála a híres budapesti 0-24-es, a Manna ABC szeretete is – olyannyira, hogy az üzletlánc Kálvin téri boltjában állította ki Fonogram-díját, amit az év rap-hiphop albumáért kapott (comic sins). 

 

Ebbe a motívumrendszerbe kapcsolódott bele A Dzsungel könyve fekete párduca, Bagira, akit már a dal megjelenése előtt össze lehetett kapcsolni Beton.Hofival. Ez annak is köszönhető, hogy kiadatlanként több koncertjén előadta, kvázi kipróbálta a számot a rapper, mindez pedig pozitívan sült el, a közönség imádta, és ahogy virálisan terjedtek róla a videók, tömegek kezdték várni a megjelenését. 

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

beton.hofi (@beton.hofi) által megosztott bejegyzés

 

Önmagában persze a jól felépített kampány nem elég ahhoz, hogy egy dalból sláger legyen. Hundred Sinst, a BAGIRA készítésében közreműködő producert arról kérdeztük, zeneileg miben látja a szám sikerét. Úgy fogalmazott, sok kis apróságból áll össze a kép, amik magukban nem lennének elegek egy ekkora méretű sikerhez. 

 

„A teljes szám 1:57, amibe két verze és két refrén fér bele, a mai számokhoz képest is nagyon kevés, azért, hogy miután meghallgattad, hiányérzeted legyen. Nincsenek filler sorok, mindegyik maradandó, mindenhol van valami, ami miatt könnyű megjegyezni a szöveget.“ – fogalmaz a producer.

 

 

„Az alap 172 BPM-es drum and bass, amiben a basszus végig zúz és nem enged el. Van az egészben egy lázadó-dühös-agresszív hangulat, amit mostanában kevés számban hallhattunk ilyen formában. Valahogy generációtól függetlenül mindenki tudja élvezni, ami szerintem nagyon ritka, a beszélni nem tudó babáktól a nyugdíjasokig, mindenkit el tud kapni.“

Hundred Sins hozzátette, a dal készítésekor érezték, hogy mindkettőjük diszkográfiájában meghatározó lesz, de azt nem, hogy ennyire. „Utólag könnyű részünkről belemagyarázni és fejtegetni, de ez nem volt ennyire tudatos. Szerencsés napunk volt, jól álltak a csillagok.“

 

 

A producer egyébként már 2019-ben elkészítette a BAGIRA alapját, akkor még 6363-nak (avagy Gegének), vagy a Slow Village-ben rappelő Goulasch-nak szánta a zenét, Beton.Hofi „akkor még nem is létezett“.

 

Egy biztos, a csillagok tényleg jól álltak, a dal akkora sláger lett, hogy az sikerült neki, ami utoljára 6 éve a Rockabye-nak, Mariah Carey-nek pedig újabb kudarcot kell feldolgoznia azután, hogy még A Karácsony Királynője megnevezést sem tudta levédetni magának.

 

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Mariah Carey YouTube
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában zene
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra