2022.12.24 12:25
Olvasási idő 2:51
Maier Péter

Lett egy magyar dal, ami karácsony előtt győzte le Mariah Carey ünnepi klasszikusát

Lett egy magyar dal, ami karácsony előtt győzte le Mariah Carey ünnepi klasszikusát
Forrás Budapest Park/Nagy Marci
ZENE BETON.HOFI HUNDRED SINS KARÁCSONY ZENE

„Magyarországon nincs karácsony, itt BAGIRA van.“

A Spotify péntekenként közli a heti toplistáit. Az idei Szentestét megelőző héten olyasmi történt, ami nem gyakran: NEM az All I Want For Christmas Is You az első helyezett a streaming szolgáltató magyarországi chartján. De nem is a Wham, a Rockin' Around The Christmas Tree vagy Bublé taszítja le a trónjáról, hanem Beton.Hofi és Hundred Sins közöse, a BAGIRA. Ilyen, hogy nem Mariah Carey vezeti a fő hallgatottsági listát itthon, hat éve fordult elő utoljára. De mi a titok?

Letaszítani Mariah Carey-t, karácsony előtt

A szokatlannak tűnő állásról a Spotify-t is megkérdeztük, akik alátámasztották az elképzeléseinket: az elmúlt öt évben (2017-2021) minden éven Mariah Carey All I Want For Christmas Is You című slágere vezette a hazai toplistát a december 24-ét megelőző héten. Utoljára 2016-ban fordult elő, hogy egy másik dal volt az első helyen a karácsony előtti napokban, az nem más, mint a Rockabye, Clean Bandit, Sean Paul és Anne-Marie közöse. Ki ne emlékezne rá?

Elég szűk elitbe csatlakozott tehát Beton.Hofi és Hundred Sins közös dala, amely single-ként augusztusban jelent meg, majd szerepelt a rapper második, szeptember 1-jén kiadott PLAYBÁNIA című albumán. A szám több mint 6 millió lejátszásnál jár Spotify-on, illetve a Miki357 által rendezett klipje meghaladja a 4 milliós megtekintést YouTube-on is. Jelenleg a napi listán nem vezet ugyan, de 21-én még ott is első volt, a heti összesítésben pedig több mint 20 ezret ver az All I Want For Christmas-re.

Miben rejlik a BAGIRA-esszencia?

Beton.Hofi, aki legutóbb egy karácsonyi pop-up koncerttel ajándékozta meg rajongóit, 2019-ben bukkant fel POWERBANK című dalával, majd 2021-ben megjelentette első, nagysikerű lemezét (comic sins). A lécet idén rakta még egy fokkal magasabbra a PLAYBÁNIA érkezésével, amelyet a nagyszabású, színpadon bográcsozós Budapest Park-koncert, avagy a Citromail Gang első országos találkozó követett szeptember közepén. 

Kiemelt tartalom
Charli XCX, a Tumblr egykori dívája, aki shrekzöldre pingálta a popkultúrát és a divatot is Charli XCX, a Tumblr egykori dívája, aki shrekzöldre pingálta a popkultúrát és a divatot is 2 nappal ezelőtt

Azt ki lehet jelenteni, hogy a második lemez kampánya előtt már komoly rajongói bázissal rendelkezett a rapper – ezt mutatja az is, hogy több hazai klubot megtöltött az ország különböző pontjain. Beton.Hofi alapvetően sok figyelmet fordít arra, hogy legyenek olyan motívumok, amelyek összetartják a bázisát, ilyen például a szokatlanul mély kötődése a 2000-es évek népszerű e-mail szolgáltatójához, a Citromailhez, vagy visszatérő elem nála a híres budapesti 0-24-es, a Manna ABC szeretete is – olyannyira, hogy az üzletlánc Kálvin téri boltjában állította ki Fonogram-díját, amit az év rap-hiphop albumáért kapott (comic sins). 

Ebbe a motívumrendszerbe kapcsolódott bele A Dzsungel könyve fekete párduca, Bagira, akit már a dal megjelenése előtt össze lehetett kapcsolni Beton.Hofival. Ez annak is köszönhető, hogy kiadatlanként több koncertjén előadta, kvázi kipróbálta a számot a rapper, mindez pedig pozitívan sült el, a közönség imádta, és ahogy virálisan terjedtek róla a videók, tömegek kezdték várni a megjelenését. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

beton.hofi (@beton.hofi) által megosztott bejegyzés

Önmagában persze a jól felépített kampány nem elég ahhoz, hogy egy dalból sláger legyen. Hundred Sinst, a BAGIRA készítésében közreműködő producert arról kérdeztük, zeneileg miben látja a szám sikerét. Úgy fogalmazott, sok kis apróságból áll össze a kép, amik magukban nem lennének elegek egy ekkora méretű sikerhez. 

„A teljes szám 1:57, amibe két verze és két refrén fér bele, a mai számokhoz képest is nagyon kevés, azért, hogy miután meghallgattad, hiányérzeted legyen. Nincsenek filler sorok, mindegyik maradandó, mindenhol van valami, ami miatt könnyű megjegyezni a szöveget.“ – fogalmaz a producer.

„Az alap 172 BPM-es drum and bass, amiben a basszus végig zúz és nem enged el. Van az egészben egy lázadó-dühös-agresszív hangulat, amit mostanában kevés számban hallhattunk ilyen formában. Valahogy generációtól függetlenül mindenki tudja élvezni, ami szerintem nagyon ritka, a beszélni nem tudó babáktól a nyugdíjasokig, mindenkit el tud kapni.“

Kiemelt tartalom
A Brat csak ráerősített, amit előtte is tudtunk: Charli XCX akkora formabontó zseni, amilyen csak tízévente születik A Brat csak ráerősített, amit előtte is tudtunk: Charli XCX akkora formabontó zseni, amilyen csak tízévente születik 2024.7.18 13:30

Hundred Sins hozzátette, a dal készítésekor érezték, hogy mindkettőjük diszkográfiájában meghatározó lesz, de azt nem, hogy ennyire. „Utólag könnyű részünkről belemagyarázni és fejtegetni, de ez nem volt ennyire tudatos. Szerencsés napunk volt, jól álltak a csillagok.“

A producer egyébként már 2019-ben elkészítette a BAGIRA alapját, akkor még 6363-nak (avagy Gegének), vagy a Slow Village-ben rappelő Goulasch-nak szánta a zenét, Beton.Hofi „akkor még nem is létezett“.

Egy biztos, a csillagok tényleg jól álltak, a dal akkora sláger lett, hogy az sikerült neki, ami utoljára 6 éve a Rockabye-nak, Mariah Carey-nek pedig újabb kudarcot kell feldolgoznia azután, hogy még A Karácsony Királynője megnevezést sem tudta levédetni magának.