2024.6.6 17:07
Olvasási idő 3:16
Kremmer Magdi

A zaklatás lélektana: miért és hogyan lesz valakiből megszállott “stalker”?

A zaklatás lélektana: miért és hogyan lesz valakiből megszállott “stalker”?
Forrás Netflix
TÁRSADALOM BABY REINDEER BÁNTALMAZÁS MENTÁLIS BETEGSÉG SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

A Netflix legújabb sikersorozata, a Baby Reindeer megrázó őszinteséggel mutatja be egy éveken át tartó zaklatás történetét. De mi pontosan a stalking, és miért lesz valakiből megszállott zaklató?

Április elején jelent meg a Netflixen a Baby Reindeer című hét részes minisorozat, ami azóta is a streaming szolgáltató legnézettebb műsorai között van. A sorozatot Richard Gadd brit humorista írta és ő játssza benne a főszerepet is. Ahogy az első epizód felvezetőjéből is kiderül, a Baby Reindeer igaz történeten alapul Gadd karrierútjáról, az őt ért abúzusokról és egy négy éven át tartó zaklatási ügyről. 

A sorozat sikere épp abban rejlik, hogy teljesen új megvilágításba helyezi a zaklatást. A filmvásznon általában thrillerek őrült gyilkosait láthatjuk stalkerekként, ahogy az is előfordul, hogy a zaklatást romantizálják a filmkészítők és az a mindent elsöprő szerelem bizonyítékaként jelenik meg romantikus történetekben. Egy biztos: a stalkingról soha nem kaphattunk még olyan őszinte és valós képet, mint most. A Baby Reindeer részletesen bemutatja, hogy miként alakul ki egy zaklató kapcsolat a pultosként dolgozó, feltörekvő humorista Donny Dunn és egy hozzá járó vendég, a középkorú Martha között. A nő, akiről Marthát mintázták, négy év alatt több, mint 41.000 emailt, 350 órányi hangüzenetet és 106 levelet küldött Richard Gaddnek. Emellett az “igazi” Martha követte, abuzálta és szexuálisan zaklatta a humoristát. 

A zaklatás lélektana
Martha négy éven át zaklatta Donnyt a Netflix új, igaz történeten alapuló sikersorozatában. Forrás Baby Reindeer (2024) - Clerkenwell Films

Ha nem láttad a sorozatot, valószínűleg felmerül benned a kérdés, hogy mégis miért tűri ezt el valaki négy éven át? Nem eltekintve attól, hogy a hatóságok gyakran nem tudnak mit kezdeni a zaklatási ügyekkel, amíg a zaklatás nem válik valós fenyegetéssé, a Baby Reindeert nézve éppen azt érthetjük meg, hogy mennyire összetett egy ilyen eset és hogyan hat egy többszörösen traumatizált áldozatra egy ilyen viszony. A sorozatban hamar egyértelművé válik, hogy Martha mentális problémákkal küzd, Donnyhoz hasonlóan pedig egyszerre érzünk sajnálatot iránta, és ítéljük el a tetteit. Az áldozat maga is próbálja megérteni, hogy miért történik ez az egész, szeretné megfejteni, hogy mi motiválja a zaklatóját. A zaklatás, ahogy Martha esetében, úgy a valóságban is összetett jelenség, aminek számos oka lehet, és több típusát is megkülönböztetik. De mit is jelent pontosan a stalking, hogyan lesz valakiből zaklató és mégis mit akar elérni az, aki megszállottan követi egy másik személy minden lépését? 

A stalking nem egy mentális betegség

A stalking kifejezésre nincs megfelelő magyar szavunk, azt általában zaklatásként szokták fordítani. A stalking az a viselkedésforma, amikor egy személy ismételten, szándékosan, nem kívánt módon megfigyel valakit, vagy kapcsolatba lép az adott személlyel, ezzel félelmet és szorongást keltve az áldozatban. A zaklatás történhet online és offline is, általában többszörös kérés és felszólítás ellenére sem ér véget. Bár különböző mentális zavarok szerepet játszhatnak a zaklatásos viselkedés kialakulásában, az, hogy valaki  zaklatóvá válik önmagában nem egy mentális betegség. A zaklatók általában nem fogadják el, hogy a viselkedésük abnormális és a közeledésük kéretlen. A stalking leggyakoribb motivációi a harag, amit a zaklató nem képes megfelelően megélni - feldolgozni, és az intimitás iránti vágy, valamilyen közeli kapcsolat kialakítására irányuló törekvés. 

A zaklatás lélektana
A You egy zaklató sorozatgyilkos történetét mutatja be négy évadon keresztül. Forrás You (2018) - Warner Bros. Television

A zaklatás öt típusa

Paul Mullen pszichiáter, a Melbourne-i Egyetem professzora a stalking öt típusát különböztette meg a zaklatók motivációi alapján. 


A kikosarazott zaklató – A zaklatás ezen típusa általában egy közeli, jellemzően romantikus kapcsolat felbomlása után jellemző. Az áldozatok korábbi partnerek, közeli barátok vagy családtagok, akikkel a zaklatónak megszűnt vagy megromlott a viszonya. A zaklató motivációja a helyreállítása vagy a bosszúállás a visszautasításért. 

Kiemelt tartalom
Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz 2024.4.20 10:42

A neheztelő zaklató – A neheztelő zaklatás akkor jellemző, amikor a zaklató úgy érzi, hogy rosszul bántak vele, vagy hogy valamilyen igazságtalanság, megaláztatás áldozata volt. Az áldozatok olyan idegenek vagy ismerősök, akikről a zaklató úgy gondolja, hogy rosszul bántak vele a múltban. 


Az intimitást kereső zaklató – Az intimitást kereső zaklatás a magány és a közeli, intim kapcsolatok hiánya miatt alakul ki. Az áldozatok általában idegenek vagy ismerősök, akik a zaklató vágyának célpontjává válnak. Az intimitást kereső zaklatóknak gyakran vannak téveszméi, úgy gondolják, hogy már kapcsolatban vannak az áldozatukkal vagy viszonozzák az érzelmeiket, pedig a valóságban semmilyen romantikus, szoros viszony nincs az áldozat és a zaklató között. 

A zaklatás lélektana
A The Voyeurs című film főszereplői a szomszédaik életét figyelik megszállottan. Forrás The Voyeurs (2021) - Amazon Studios

A ragadozó zaklató – A zaklatás különböző szexuális devianciák velejárójaként is megtörténhet. A zaklatók jellemzően férfiak, az áldozatok pedig általában idegen nők, akik iránt a zaklató szexuális érdeklődést mutat. A zaklatás szexuális kielégülést okoz (például voyeurizmus esetén, amikor valakinek mások megfigyelése okoz kielégülést) vagy azért figyel meg a zaklató, hogy támadás előtt információt szerezzen az áldozatáról. 

Kiemelt tartalom
„Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről „Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket“ – Az otthon dolgozói is kitálaltak a kegyelmet kapott K. Endréről 2024.2.12 14:43

Az inkompetens udvarló – Az inkompetens udvarló az intimitást kereső zaklatóhoz hasonlóan magányos és jellemzően azért zaklat, hogy valamilyen szexuális vagy romantikus kapcsolatot alakítson ki valakivel. Az inkompetens udvarló általában rövid ideig zaklat, amikor hosszabb távon is fennáll a zaklatás, az általában azért van, mert a zaklató nem érti vagy közömbös az áldozat visszautasítása, szorongása iránt. 


Mindegy, hogy mi a mögötte álló motiváció, a zaklatás bűncselekmény, amit a hazai jog egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntet. Bár egyesek nem veszik komolyan a zaklatásos ügyeket és csak legyintenek, hogy ártalmatlan udvarlásról van szó, fontos, hogy elismerjük: a stalking igenis komoly dolog és nem szerelem, hanem birtoklás, megalázás, manipuláció, bosszú vagy épp agresszió áll a hátterében. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!