2024.5.25 10:05
Olvasási idő 6:51
Nóra Szász

A harcos környezetvédő történetétől kezdve a sokkoló katasztrófafilmig: 13+1 film a környezetvédelemről

A harcos környezetvédő történetétől kezdve a sokkoló katasztrófafilmig: 13+1 film a környezetvédelemről
Forrás IMDB
FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM ÉLETRAJZI FILM FILMAJÁNLÓ FILMEK KÖRNYEZETSZENNYEZÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az ipari állattartás sötét oldalától, a pusztuló korallzátonyokon át a nagy gyárak talajszennyezéséig összegyűjtöttük a legfontosabb környezetvédelmi témákat feldolgozó filmeket, amelyeket neked is látnod kell.

Ugyan könnyed kikapcsolódást nem ígérnek ezek a filmek, de ha szeretnéd jobban megérteni, hogy milyen környezetvédelmi problémákkal kell szembenézni az emberiségnek, vagy kíváncsi vagy, miért olyan káros a divatipar, esetleg jobban bele szeretnél látni, miért emlékeztet Dávid és Góliát küzdelmére egy környezetszennyező cég felelősségre vonása, akkor összegyűjtöttünk 13+1 környezetvédelmi tematikájú filmet, amit látnod kell!

Válogatásunkba egyaránt szerepelnek játék- és dokumentumfilmek, sőt, még animációs filmek is, így biztosan megtalálod közöttük a hangulatodhoz és érdeklődési körödhöz leginkább passzolót.

Játékfilmek

Erin Brockovich – Zűrös természet (2000)

Ha egy környezetvédelemről szóló filmet kell mondani, valószínűleg még az is az Erin Brockovichot vágja rá, aki nem látta. Hogy mitől olyan erős? Egyrészt a történettől, másrészt Julia Roberts lehengerlő játékától. A film megtörténet eseményeket dolgoz fel, és ez teszi igazán megrendítővé, mégis pozitív kicsengésűvé: Erin 1993-ban kulcsszerepet játszott Ed Masry ügyvéd a nyomozó munkájában, amely feltárta, hogy a kaliforniai Hinkley városa közelében található Pacific Gas & Electric Company (PG&E) üzemének szennyvize milyen egészségügyi károkat okozott a helyi lakosoknak. A családok generációkon át káros vegyi anyagokkal szennyezett vizet ittak, abban fürödtek, és azzal öntözték kertjüket, ennek eredményeként pedig komoly egészségkárosodás alakult ki náluk, rákkal és más súlyos betegségekkel diagnosztizáltak őket.  

Kiemelt tartalom
ADHD, Stockholm-szindróma, kényszerbetegség: 5 Disney hercegnő, akik valamilyen mentális zavarban szenvedhettek ADHD, Stockholm-szindróma, kényszerbetegség: 5 Disney hercegnő, akik valamilyen mentális zavarban szenvedhettek tegnap 09:31 -kor

A film nem a globális környezetszennyezésről szól, hanem egy aprócska település lakóinak tragikus történetét mutatja be, mégis felveti a kérdést, hogy hány ilyen aprócska település van gyárak (például akkumulátorgyárak), bányák és más ipari létesítmények mellett világszerte? Hány olyan eset van, amiről nem is tudni? Ugyan a környezetszennyezés ilyen esetekben elszigetelten történik, ugyanúgy figyelmet nagy figyelmet érdemelnek. 

A film nagyon jól rávilágított arra is, hogy a vállalatok miként próbálják eltussolni az ilyen botrányokat, és milyen hősi munkára van szükség, hogy igazságot szolgáltassanak nekik.

 

Sötét vizeken (2019)

Szintén megtörtént eseményeken alapul 2019-ben Mark Ruffalo főszereplésével bemutatott Sötét vizeken című film. Ahogy az Erin Brockovich-nál láthattuk, úgy Robert Bilott ügyvéd esete is jól példázza, hogy egy fecske igenis képes nyarat csinálni, csak egyetlen elszánt és rettenthetetlen emberre van szükség, hogy megállítsuk a nagyvállalatokat.

Ez esetben a hunyó Amerika egyik legnagyobb vegyipari vállalata, a DuPont volt, és szintén a gyáruk közelében található 70 ezer fős város vizét szennyezte a tevékenységük évtizedeken át. Egészen addig, amíg egy vállalati jogász, Bilott rá nem jött az összefüggésre a megmagyarázhatatlannak tűnő megbetegedések és az ivóvíz között.

Rob Bilott az az ember, akinek köszönhetően tudjuk, hogy mik azok az örök vegyi anyagnak nevezett PFAS vegyületek, amelyek a műanyagokban találhatóak meg, és sem a környezetben, sem az emberi szervezetben nem bomlanak le soha.

 

Holnapután (2004)

Kevésbé ajánljuk ezt a filmet klímaszorongással küzdőknek, de ha nem félsz a legrosszabb forgatókönyvtől, akkor érdemes megnézned ezt a filmet, mert jól szemlélteti, milyen következményei lehetnek, ha a kutatók figyelmeztetéseit nem kezeljük kellő komolysággal. A történet főszereplője Jack Hall (Dennis Quaid) klimatológus, aki kutatásai révén előrejelzi egy szupervihar kialakulását. Hiába figyelmezteti azonban a döntéshozókat, süket fülekre talál. Miután az ENSZ tisztviselői, és a világ vezetői nem veszik komolyan a közelgő tragédiára vonatkozó adatait, bekövetkezik a katasztrófa.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit ismersz fel a klasszikus nyári kasszasikerek közül? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit ismersz fel a klasszikus nyári kasszasikerek közül? tegnap 09:30 -kor

A Holnapután egy olyan éghajlati eseményt mutat be, amely nem is áll olyan távol a valóságtól. A filmben leáll az Atlanti-óceán áramlása, ezzel pedig jégkorszak köszönt be a Földön. Mivel egyre több a bizonyíték arra, hogy az óceán keringési rendszere gyengül, nem zárhatjuk ki, hogy valami hasonló valóban megtörténik a (távoli) jövőben.

 

Okja (2017)

Mielőtt a Élősködőkkel a világ figyelmét a dél-koreai filmgyártásra irányította volna, Bong Joon-ho egy „öko-parabolát” rendezett a Netflix számára. Bong zökkenőmentesen vált a különböző műfajok között, az idilliből hamar vált borzongatóra, és az elkötelezett színészi játékkal együtt ez teszi az Okját egyszerre szívmelengető és elgondolkodtató alkotássá. Az Okja éppúgy szól az ipari állattartásról, az erőforrások kizsákmányolásáról és az állatok jogairól, mint egy fiatal dél-koreai lány, Mija (Ahn Seo-hyun) és az Okja gyermekien tiszta és őszinte kapcsolatáról.

A címszereplő Okja, egy genetikailag módosított sertés, akit létrehozói megpróbálnak kizsákmányolni. Amikor a Tilda Swinton által alakított karikatúraszerű gonosz vállalati vezető visszaköveteli Okját, Mija világkörüli utazásra indul, hogy megmentse az állatot. Utazása során összefog egy csapat ökoterrorista szabadságharcossal, akiket többek között Paul Dano és Lily Collins alakítanak, és egy kegyvesztett természetfilmes műsorvezetővel (Jake Gyllenhaal) is szembe kell néznie, hogy megóvhassa barátját.

 

Animációs filmek

WALL-E (2008)

Komoly és elszomorító, mégis kedves és vicces – a Walt Disney-nek sikerült egy komoly témát minden korosztály számára érthetővé és közelivé tennie ezzel az animációs filmmel. WALL-E univerzumában az egykor zöld és kék színekben pompázó, élő bolygót végtelen, szemetes tájak uralják, ahol az élet szikráját sem lehet felfedezni, kivéve egy szerethető csótányt. Jó meséhez méltán, a WALL-E mondanivalója is örökérvényű: tanuljuk meg értékelni azt, amink van, mert könnyedén elveszíthetjük, ha nem vagyunk elég óvatosak.

 

A vadon hercegnője (1997)

A vadon hercegnője című japán film annak ellenére, hogy 27 évvel ezelőtt jelent meg, még mindig az egyik legkedveltebb és legaktuálisabb film az éghajlatváltozásról. A főszereplő Asitaka egy démoni átok ellenszerét kereső utazás során az erdei istenek és Tatara, a bányászkolóniák közötti háború kellős közepébe csöppen. A politikai témákat feszegető anime egyszerre szól a természetpusztítás következményeiről és arról, hogy az emberiség képtelen harmóniában élni a környezetével. Erős üzenet, ami sajnos ma is nagyon aktuális.

 

Dokumentumfilmek

The True Cost (2015)

Ma már köztudott, hogy a fast fashion ruhamárkák a dolgozók (főleg ázsiai gyári munkások) és a természet kizsákmányolása révén tudják alacsonyan tartani a termékeik árait, de ez nem mindig volt széles körben ismert tény. Andrew Morgan rendező kameráján keresztül kellett szembesülnie a nyugati vásárlóknak azzal, hogy a fejlődő országok fizetik meg az olcsó ruhadarabok valódi árát. A 2015-ös The True Cost ugyan elszomorító képet fest a divatipar működéséről, ugyanakkor az információk révén nagyobb hatalmat is ad a nézők kezébe: a valóság ismeretében tiéd a döntés, akarod-e vásárlásoddal támogatni ezt.

 

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

A vegánság talán az egyik legmegosztóbb környezetvédelmi kérdés napjainkban. Míg a ’70-es években eredendően állatjogi mozgalomként indult, mára a bolygónkat lakó többi élőlény tiszteletén túl más szempontok is előtérbe kerültek, így a klímaváltozás elleni harc egyik fontos mozzanata lett az állattartás radikális átalakításának szükségessége. Az évezredek alatt berögződött szokásrendszereket, így a húsevést sem lehet pár év vagy évtized alatt felülírni.

Kiemelt tartalom
Bárcsak mindenkit megilletne a méltó búcsú és feloldozás – Végre megnéztük az All Of Us Strangers című filmet Bárcsak mindenkit megilletne a méltó búcsú és feloldozás – Végre megnéztük az All Of Us Strangers című filmet 2024.6.9 10:00

Ha megkérdezel egy vegánt (vagy növényi étrendet követő személyt), hogy mi volt nála az a pont, ami a váltásra késztette, több különböző választ kaphatsz, de az egyik leggyakoribb, hogy az ipari állattartás valóságát bemutató film vagy videó után képtelen volt húsra és tejre nézni az illető. Hiszen a hűtőpultokban becsomagolt termékek előtt állva ritkán látjuk, milyen módon került oda az a termék. Ha neked is hiányzik a végső lökés, hogy elhagyd (legalább részben) az állati eredetű élelmiszereket, akkor ez a dokumentumfilm elhozhatja a fordulópontot.

Figyelem! A film megrázó felvételeket is tartalmaz, így erre érdemes felkészülni lélekben.

 

A fenntartható halászat valódi arca (2021)

Óriási felzúdulást váltott ki a pandémia kellős közepén, amikor megjelent a Netflixen A fenntartható halászat valódi arca című dokumentumfilm. Sokan kritizálták, mert túlságosan részrehajló volt az alkotó, ám egy olyan területre irányított a figyelmet, amivel eddig keveset foglalkoztak: a halászat környezeti hatásaira. A dokumentumfilm talán leginkább amiatt elszomorító, hogy a fenntartható halászatot támogató különböző tanúsítási rendszerekről is lerántja a leplet.

 

Kellemetlen igazság (2006)

Al Gore, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista, a klímaválság szószólója évtizedek óta. Miután 2000-ben alulmaradt az elnökválasztáson George Bush-sal szemben, ismét ennek a témának szentelte magát, és 2006-ban megírta Kellemetlen igazság című könyvet, amely a globális felmelegedés elleni lépéseket veszi számba és ezek megtételét szorgalmazza.

Kiemelt tartalom
Környezetvédelmi világnap: kiderül, mikor jön el az idei túllövés  Környezetvédelmi világnap: kiderül, mikor jön el az idei túllövés 2024.6.5 19:18

A könyvben foglaltakat előadássorozat formájában is megosztotta az emberekkel, útján pedig Davis Guggenheim rendező követte nyomon, így nemcsak a jelenlévők hallgathatták meg ezeket, hanem bárki, aki érdeklődik a téma iránt. Prezentációiban részletes grafikonok, folyamatábrák és látványtervek segítségével támasztja alá mondanivalóját.

A 2006-os Sundance Filmfesztiválon bemutatott Kellemetlen igazság elnyerte mind a kritikusok, mind a nézők tetszését, megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat (több más elismerés mellett), miközben minden idők egyik legtöbb bevételt hozó dokumentumfilmje lett. A végén Gore hangsúlyozza, hogy „mindannyian okozói vagyunk a globális felmelegedésnek, de a megoldások a mi kezünkben vannak”.

 

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (2020)

Ez a dokumentumfilm a most 97 éves természettudós, David Attenborough egyfajta fordított memoárjaként szolgál, mivel azt követi végig, miként pusztult a bolygó biológiai sokfélesége a hét évtizedet felölelő pályafutása során.

Kiemelt tartalom
98 év a Föld nevű bolygón: David Attenborough csodálatos élete 98 év a Föld nevű bolygón: David Attenborough csodálatos élete 2024.5.8 17:08

A történet Pripjatban, az egykori csernobili atomerőműnek otthont adó szellemvárosban kezdődik, majd a világ különböző pontjaira repíti el a nézőt. Miközben lélegzetelállító felvételeket látunk a Földről, azzal is szembesít a természetfilmes, hogy milyen ütemben és mértékben csökken sokszínű élővilága. Azonban nem lenne igazi Attenborough, ha a komor tények mellett nem bukkanna fel a remény. A film során Attenborough megoldási javasaltokat is tesz, amelyek segítségével helyre lehetne állítani a biológiai sokféleséget. Visszaemlékezés és a jövőbe tekintés egyszerre ez a film, amely méltó megkoronázása a még ma is aktív Attenborough munkásságának, és nagy eséllyel pályázik minden idők legjobb természetfilmjének címére.

 

2040 (2019)

Ha valami kevésbé komor és inkább optimista hangvételű néznivalót keresel, a 2040 egy üdítően pozitív hangvételű alkotás. Ahelyett, hogy a problémák sürgősségére összpontosítana, a megoldásközpontú dokumentumfilm egy ausztrál apuka történetét mutatja be, aki elképzeli, milyen lesz négyéves kislánya élete a jövőben.

Kiemelt tartalom
5+1 sorozat, amit még azelőtt elkaszáltak, hogy igazán befuthatott volna 5+1 sorozat, amit még azelőtt elkaszáltak, hogy igazán befuthatott volna 2024.5.26 9:26

A film nagy részében Damon Gameau, aki egyszerre rendezője és főszereplője a filmnek, felvonultatja a technológiai áttöréseket és a kreatív alternatívákat az éghajlatváltozás kihívásainak kezelésére. A megújuló energiaforrásoktól, így a tetőkön elhelyezett napelemektől, a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatokon át az élelmiszerhiány problémájára megoldást jelentő tengeri moszatok sokoldalú felhasználásáig rengeteg már létező, és elérhető technológiát mutat be. Ezzel a reményt is megadja a nézőnek, hogy képesek leszünk alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz.

Chasing Coral (2017)

A Chasing Coral dokumentumfilm a gyorsan eltűnő korallzátonyok globális problémájának súlyosságát magyarázza el a nézőknek. A film egy búvárokból és tudósokból álló csapat szemszögéből mutatja be a korallfehéredés pusztító hatásait a változó óceáni körülmények között, és a kihalás szélére sodródott ökoszisztémákat mutat be. Bár ezek az életközösségek alapvetően láthatatlanok az emberek számára, fontos szerepet töltenek be a Föld működésében, eltűnésük pedig beláthatatlan következményekkel járna. Idén ráadásul a jelentések szerint a Nagy-korallzátonynál minden eddiginél rosszabb korallfehéredést figyeltek meg, így szomorú, de aktualitása is van a filmnek.

 

+1) Ne nézz fel (2021)

Habár nem kimondottan a környezetvédelemről vagy a klímaválságról szól, az alkotók kifejezett célja volt, hogy párhuzamot állítsanak a filmben a bolygót fenyegető üstökös, és a klímaválság problémája között. Ugyan mindkettő pusztulással fenyegeti az emberi civilizációt, hiába kongatják a vészharangot a kutatók, a döntéshozók elbagatellizálják a helyzetet, és nem foglalkoznak velük. Frusztráló és bosszantó néznivaló.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!