2024.5.8 17:08
Olvasási idő 4:11
Nóra Szász

98 év a Föld nevű bolygón: David Attenborough csodálatos élete

98 év a Föld nevű bolygón: David Attenborough csodálatos élete
Forrás Chris Young - PA Images/PA Images via Getty Images
TÖRTÉNETEK DAVID ATTENBOROUGH KÖRNYEZETSZENNYEZÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM TERMÉSZET TERMÉSZETFILM TERMÉSZETJÁRÁS TERMÉSZETVÉDELEM

Hét évtizede ültet le generációkat a képernyő elé, hogy megmutassa, milyen csodálatos az élet a Földön. David Attenborough május 8-án tölti be a 98-at, és bár rendkívüli életét nem lehet egy cikkbe sűríteni, felelevenítjük pályája legfontosabb állomásait.

Műsorvezető, természettudós, klímaaktivista – ma ünnepli 98. születésnapját David Attenborough. Közel száz év a Földön rendkívül hosszú idő, hát még ha az ember olyan aktívan tölti, mint Attenborough. Bejárta a bolygó legelszigeteltebb zugait, miközben generációkat ültetett a képernyő elé, hogy megmutassa nekik, milyen gyönyörű és sokszínű az otthonunk. Korszakalkotó műsorok kötődnek a nevéhez, amelyek örökre megváltoztatták azt, ahogy a természethez viszonyulunk. Isten éltesse Sir David Attenborough-t!

Sir David Attenborough a londoni Tate Galéria kertjében pihen. (Fotó: Chris Young - PA Images/PA Images via Getty Images)
Sir David Attenborough a londoni Tate Galéria kertjében pihen. Forrás Chris Young - PA Images/PA Images via Getty Images

Ha nem is tudsz róla, biztos, hogy láttál már David Attenborough természetfilmet. Azonban nem csak archív felvételeken lehet találkozni a természettudóssal. Attenborough a százhoz közelítve is a fiatalokat megszégyenítő munkatempót diktál, az elmúlt években is számos új természetfilmje és -sorozata jelent meg. Születésnapja alkalmából felelevenítjük életét és munkásságát.

A történet kezdete

Sir David Frederick Attenborough 1926. május 8-án született Isleworth Middlesexben, Angliában, Frederick és Mary Attenborough középső gyermekeként. (Három évvel idősebb bátyja egyébként később igen híres színész-rendező lett. Sir Richard Attenborough 2014-ben hunyt el)

Kiemelt tartalom
Brazil esőerdőket pusztítanak ki a Zara és a H&M pamutnacijaiért, de hogyan lehet fenntarthatóságot jelző cédula a ruhákon? Brazil esőerdőket pusztítanak ki a Zara és a H&M pamutnacijaiért, de hogyan lehet fenntarthatóságot jelző cédula a ruhákon? 2024.4.29 16:46

Leicesterben nőtt fel, ahol apja a helyi egyetem igazgatója volt. A második világháború alatt szülei a Menekült Gyermekek Mozgalmán keresztül befogadtak otthonukba két zsidó kislányt, Helga és Irene Bejachot, akik Németországból menekültek el.

David korán erős érdeklődést mutatott a természettudományok iránt, és már ekkor kövületeket, köveket és különböző élőlényeket kezdett el gyűjteni. Apja mutatta be őt Jacquetta Hawkesnak, egy fiatal akadémikusnak, aki egy doboznyi kincset küldött a fiatal Davidnek, melyben kövületek és szárított csikóhalak voltak. Ez az ajándék is szerepet játszott abban, hogy később a természettudományos pályát választotta.

Miután befejezte tanulmányait a Wyggeston Grammar Schoolban, 1945-ben ösztöndíjat nyert a Cambridge-i Egyetemhez tartozó Clare College-ban, ahol természettudományi diplomát szerzett. 1947-ben behívták a Királyi Haditengerészethez nemzeti szolgálatra, így a következő két évet Észak-Walesben töltötte. Leszerelése után 1949-ben egy oktatási kiadónál kezdett dolgozni. Utólag visszatekintve talán nem túlzás azt mondani, hogy sorsa akkor pecsételődött meg, amikor 1952-ben elvégezte a British Broadcasting Corporation (BBC) képzési programját. Nem telt el sok idő, és gyakornokból a BBC televíziós producere lett.

David Attenborough egy 6 hetes medvebocs társaságában, 1956 szeptembere.
David Attenborough egy 6 hetes medvebocs társaságában, 1956 szeptembere. Forrás Arthur Greated/Daily Mirror/Mirrorpix/Getty Images

1950-ben David feleségül vette Jane Elizabeth Ebsworth Orielt, akivel két gyermekük született, Robert és Susan. Összesen 47 évig, Jane 1997-ben bekövetkezett haláláig voltak házasok.

Az első természettudományos műsor

Attenborough a mai napig úttörőnek számít a televíziózás történetében, számos mérföldkő köthető a nevéhez. Az első ilyen a korszakalkotónak számító Zoo Quest című televíziós sorozat volt, amit 1954-ben indított a londoni állatkert hüllő-kurátorával, Jack Lesterrel. A műsor különlegessége az volt, hogy kombinálta az élő stúdiófelvételeket a vadon élő állatokról, külső helyszíneken készült felvételekkel, amire korábban még nem volt példa. Az emberek nappaliját elsőként töltötték meg a természet csodáival, és a műsor sikere bizonyította a BBC vezetőinek, hogy igenis van érdeklődés a vadon élő állatokkal foglalkozó műsorokra. Ez volt Attenborough első munkája a kamerák előtt.

 

Felfelé a ranglétrán

Tehetsége és újító szelleme szakmai sikereket is hozott neki. 1965-ben Attenborough elfogadta a BBC ajánlatát, hogy a BBC 2 új tévécsatornájának vezetője legyen. A zenétől a művészeteken át a kísérleti vígjátékokig és az utazós témákig, változatos műsorokkal alapozta meg Attenborough a fiatal csatorna arculatát a következő évtizedekre. Az ő felügyelete alatt kerültek adásba olyan meghatározó műsorok, mint a Match of the Day, a Call My Bluff és a Monty Python Repülő Cirkusza című, korszakalkotó komédiája.

David Attenborough brit természettudós egy lámával.
David Attenborough brit természettudós egy lámával. Forrás Evening Standard/Getty Images

Attenborough-nak abban is része volt, hogy kiszínesedett a tv: ő felügyelte az első színes adásokat Európában. Hogy megmutassa a fejlesztés jelentőségét, elkezdtek snookert közvetíteni a BBC-n, a golyók élénk, vibráló színei pedig gyönyörűen demonstrálták a színes televízióban rejlő lehetőségeket.

Kiemelt tartalom
Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb Hiába tarolja le pár száz forintos cuccokkal a Temu a Sheint, az olcsó kütyük új tárháza talán még problémásabb 2024.4.6 9:20

1969-ben Attenborough-t a BBC programigazgatójává léptették elő. Azonban vezetői ambícióit legyőzte a természet iránti szeretete, és 1972-ben felmondott, hogy szabadúszó műsorvezetőként a szívének legkedvesebb témával foglalkozhasson.

Elhozta a természetet az emberek otthonába

Attenborough egyszer azt mondta: „A természeti világ megértése nemcsak a kíváncsiság, hanem a beteljesülés forrása is.” Ez a csillapíthatatlan kíváncsiság vonzotta Attenborough-t, hogy az igazgatótanácsi széket egy Jeep ülésére, az elegáns ruhákat pedig drapp szettekre váltsa, és a vadvilág felfedezőjeként a Földet járva lélegzetelállító természetfilmekkel hozza közelebb a vadvilágot a nézőkhöz.

Sir David Attenborough természettudós és műsorvezető otthonában, Londonban nézi a gyilkos bálnákat bemutató videót Az élet próbái című filmből. Sir David Frederick Attenborough (született 1926-ban) brit műsorvezető és természettudós. A természettudományi műsorok arcaként és hangjaként több mint 50 éve tart a karrierje. Leginkább arról ismert, hogy a BBC Természettudományi Csoportjával közösen írta és vezette a kilenc Life-sorozatot, amelyek együttesen átfogó áttekintést nyújtanak a bolygó összes élőlényéről. A BBC korábbi vezetője, aki az 1960-as és 1970-es években a BBC Two irányítója és a BBC Television programigazgatója volt. Attenborough-t széles körben nemzeti kincsnek tartják Nagy-Britanniában, bár ő maga nem szívesen használja ezt a kifejezést. Richard Attenborough rendező, producer és színész öccse.
Sir David Attenborough természettudós és műsorvezető londoni otthonában. Forrás In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images

Attenborough új filmezési technikákat és dokumentumfilmes stílusokat fejlesztett ki, és a természettudományi műsorok határait feszegetve magával ragadó filmeket készített. Ezek közül is kiemelkedik az azóta legendássá vált Élet a Földön (1979) sorozata, amely azóta is a természetfilmek minőségi mércéje. Világszerte több mint 500 millióan nézték meg, és hatalmas kereskedelmi sikert hozott a BBC számára. Öt évvel később az Élő bolygó (1984) mondhatni már papírforma szerint hozta a sikert, és megszilárdította a természetfilm műfajának aranyszabályait.

Kiemelt tartalom
Újabb kulturális kézikönyv egy újabb mesterműhöz: Miről szól valójában a Chihiro Szellemországban? Újabb kulturális kézikönyv egy újabb mesterműhöz: Miről szól valójában a Chihiro Szellemországban? 2024.3.10 10:59

Az ezt követő években és évtizedekben Attenborough tovább emelte a tétet és a filmkészítés határait feszegette, hogy soha nem látott látványt és hangokat vigyen a kis képernyőre. A színesektől a nagy felbontásig, a virtuális valóságtól a 4K felbontásig Sir Attenborough folyamatos törekvése az újításokra és a lenyűgöző látványra garantálta, hogy hét évtizeden keresztül le tudja ültetni a nézőket a képernyők elé.

Fáradhatatlan munkássága nem maradt elismerés nélkül, számos kitüntetés mellett 1985-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, majd 2022-ben ismét lovagi kitüntetést kapott, amit Károly herceg adott át neki.

A modern kor kihívásai

Bár Attenborough munkássága túlságosan kiterjedt ahhoz, hogy egyetlen cikkbe beleférjen, ha ki kellene választanunk néhányat, akkor a Kék bolygó és a Föld bolygó franchise-ok lennének a befutók, mivel mindkettő rendkívül ambiciózus.

A 2021. október 21-én megjelent exkluzív képen David Attenborough beszél a színpadon a 2021-es Earthshot-díj átadásán az Alexandra Palace-ban 2021. október 17-én Londonban, Angliában.
A 2021. október 21-én megjelent exkluzív képen David Attenborough beszél a színpadon a 2021-es Earthshot-díj átadásán az Alexandra Palace-ban 2021. október 17-én Londonban, Angliában. Forrás Chris Jackson/Getty Images for Earthshot

Az utóbbi években Attenborough az éghajlatváltozást helyezte előterébe, hogy felhívja a figyelmet a bolygót és hőn szeretett élővilágát fenyegető veszélyekre. Míg mi csak a híradásokból és legfeljebb felvételeken láthatjuk, Attenborough a saját szemével követte végig, miként pusztultak az elmúlt évtizedek során a bolygó természeti értékei.

 Bizonyára a mi felelősségünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy olyan bolygót teremtsünk, amely nemcsak nekünk, hanem a Földön élő összes élőlénynek otthont ad

– mondta.

A bolygónk (2019) és a David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (2020) című filmek szépítés nélkül szembesítenek az emberi tevékenység mindent letaroló voltáról. Azonban Attenborough vonzereje többek között abban rejlik, hogy a valóság kendőzetlen bemutatásán túl filmjei mindig pozitív hangvételűek voltak, így a remény ezekben is felcsillan. Változtatásra ösztönöz, mert csak így őrizhetjük meg természeti értékeinket.

 

Úgy tűnik Attenborough nem tervez visszavenni a tempóból. 2022 májusában megjelentette a Prehisztorikus bolygó című ötrészes természettudományi sorozatát a dinoszauruszok életéről. Legutóbbi munkája a 2023-ban bemutatott ötrészes Wild Isles volt, amely Nagy-Britanniát és Írországot mutatja be a nézőknek. A hírek szerint műsorvezetőként ez volt az utolsó szereplése, de ez nem jelenti, hogy ezután nyugdíjba vonulna. Kíváncsian várjuk, hogy még milyen mondanivalója van!

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!