2024.4.17 15:47
Olvasási idő 2:16

Újra lesz Lányok Napja: robotika, motortervezés és élményvezetés segíti a továbbtanulásban és a pályaválasztásban a lányokat

TÁRSADALOM EGYETEM MUNKA MUNKAERŐPIAC MUNKAHELY TOVÁBBTANULÁS

A tavalyi siker után ismét megrendezik a Lányok Napját, melyen a 12-18 éves fiatalok kaphatnak inspirációt a pályaválasztáshoz, akár a tudományos szektorban is.

Idén április 25-én ismét megrendezik a Lányok Napját, amikor fiatal lányok ezrei szerezhetnek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz az ország legismertebb tech vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei segítségével, akik egyedülálló bepillantást engednek a kulisszák mögé. Több mint hatvan helyszín programjaiban merülhetnek el a 12-18 éves lányok, hogy intenzív élményeket és kézzelfogható tapasztalatokat szerezzenek a pályaválasztásukhoz. A hazai Lányok Napja eddigi története során 17 ezer lányhoz ért el, közel 200 fogadóintézmény bekapcsolódásával.

Forrás Lányok napja


Hogy kiknek szól a Lányok Napja? 

Minden felső tagozatos és középiskolás lánynak, aki még nem biztos benne, hol tanulna tovább, vagy nem látja maga előtt, milyen lenne az álommunkahelye.
Azoknak, akik nyitottak rá, hogy egyetlen nap leforgása alatt elképesztő mennyiségű gyakorlati és elméleti tudást halmozzanak fel a jövőjükkel kapcsolatban.

A jelentkezési lehetőség a 2024. április 25-én megrendezésre kerülő országos Lányok Napra eseményre a programsorozat hivatalos oldalán érhető el, ahol a különböző STEM területeken tevékenykedő cégek, egyetemek és kutatóintézetek színes programjai közül választhatnak a fiatal lányok. Az esemény ingyenes, bárki számára elérhető az ország több pontján. Sőt, a szervezők még az iskolai igazolásokról is gondoskodnak. 

Forrás Lányok Napja

 
Milyen programok várják a lányokat?

Egyetemek, kutatólaborok, technológiai cégek készülnek különböző programokkal, amik nemcsak elméletben vezetik be a lányokat az adott terület rejtelmeibe, de saját tapasztalatot is szerezhetnek, amelyek a legtöbb esetben átlagemberek számára is egyediek. Több helyszínen ismerkedhetnek a robotikával vagy a mesterséges intelligencia alapjaival, kipróbálhatják az élményautózást egy tesztpályán, saját szemükkel láthatják, milyen egy baleseti helyszínelés drónokkal, vagy éppen betekintést nyerhetnek abba, hogyan tervezik meg a gépészmérnökök azokat az autómotorokat, amik csak évek múlva kerülnek az utakra. Olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy  milyen is a fenntartható repülés, mi történik pontosan egy kibertámadásnál, vagy, hogyan telik egy női CEO tipikus napja egy IT cégnél. Megtudhatják, hányszor érik körbe az Egyenlítőt egy áramszolgáltató hálózatai, hogyan kelnek életre a mobilappok, és mi a szerepe ebben egy UX designernek. Megcsodálhatják az ország legmodernebb irodáját, felfedezhetik a Kvassay zsilipet, vagy kincseket kereshetnek GPS-szel. 

Forrás Lányok Napja


Miért csak lányoknak?

A STEM pályákon régóta fennálló probléma a nők alacsony aránya. Míg a munkaerőpiacon egyre jobban felértékelődnek a technológiai és informatikai ismeretek, a nők közül még mindig lényegesen kevesebben választják ezeket a szakterületeket, pedig a természettudományos és informatikai szektorban évek óta munkaerőhiány uralkodik. Ez az alacsony részvétel már a felsőoktatásban megmutatkozik, és a későbbiekben további  lemorzsolódás még fokozza ezt az aránytalanságot. Ennek okai változatosak, de fontos szerepet játszanak benne a társadalmi sztereotípiák és az információhiány. 

Kiemelt tartalom
7 jó tanács, amit fogadj meg, ha te is most írod a szakdolgozatod 7 jó tanács, amit fogadj meg, ha te is most írod a szakdolgozatod 2 nappal ezelőtt

Ez az a két terület, ahol a Lányok Napja program hatást tud elérni: képes megmutatni, hogy nők számára ugyanúgy nyitottak és vonzóak ezek a szakmák, és megállják a helyüket a technológiai és természettudományos pályákon, másrészt betekintést nyújt a STEM szakmák mindennapjaiba, ezzel közelebb hozza, és érthetővé teszi a résztvevők számára, hogy miről is szólnak ezek a területek. 

Ez utóbbi természetesen fiúk részére is éppúgy érdekes lehetne, de a számok azt mutatják, hogy ők enélkül is bátran mozdulnak ilyen irányba, míg a lányokra ez nem jellemző. 


Mit mutatnak a számok?

Jelenleg a természettudományos egyetemi szakokon átlagosan a tanulók 30-40%-a lány Európában, Magyarországon pedig mindössze 23%-a. Az informatikai képzések nemi aránya még ennél is jobban el van tolódva hazánkban: programtervező informatikus szakon például 15%-hoz közelít a női hallgatók aránya.

Az UNESCO legfrisebb jelentése alapján a nők továbbra is nagyon alulreprezentáltak mind a STEM-fókuszú oktatásban, mind ezzel a területtel összefüggő karrierekben: a mérnöki diplomát szerzők mindössze 28 százalékát, a mesterséges intelligenciával foglalkozók 22 százalékát teszik ki. 2022-ben az Eurostat adatai szerint 13,6 % volt a nők aránya Magyarországon az ICT területen, az EU-ban 18,9 %