2024.4.18 16:40
Olvasási idő 3:47
Oláh Krisztina

Csereprogramok, gyakornokság, önkénteskedés EU-s pénzből – összeszedtük, miért jó uniós fiatalnak lenni

UROPE DISCOVEREU ERASMUS EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ

Kevesebb mint két hónap van hátra a június 9-i európai választásokig, nézzük meg, mit tesz az EU annak érdekében, hogy kiérdemelje a szavazatunkat.

Ha az EU fiatalokat célzó intézkedéseire gondolunk, sokunknak alighanem az Erasmus ugrik be először, és mostanság nem feltétlen pozitív kontextusban. A népszerű csereprogramból, amely az uniós egyetemisták féléves külföldi tanulását teszi lehetővé, jövőre 4500 magyar fiatal maradhat ki, ha a kormánynak nem sikerül sürgősen megegyeznie az Európai Bizottsággal. Szerencsére az Erasmus-on túl is kínálkoznak lehetőségek az európai, köztük a magyar fiatalok számára.

Az EU gyakornoki programjai közül legnépszerűbbek az Európai Bizottság Blue Book és az Európai Parlament Schuman programjai. Forrás Thierry Monasse/Getty Images

Bevonni. Összekapcsolni. Felhatalmazni.

Röviden és tömören ezzel a három szóval jellemzi az Európai Unió a 2019 és 2027 közötti időszakra szóló ifjúsági stratégiáját. Ez alatt bővebben azt értik, hogy szeretnék, ha a fiatalok:

  • bevonódnának az állampolgári és demokratikus életbe;
  • az EU-n belül és kívül is kapcsolódni tudnának egymáshoz, ami jó hatással lenne az önkéntes szerepvállalásukra, a tanulási mobilitásukra, valamint növelné a szolidaritást és a kultúrák közötti megértést;
  • a munkájuk minősége, innovációja és elismerése révén ösztönözve éreznék magukat arra, hogy több felelősséget vállaljanak.

A közösségi szerepvállalás és az aktív polgári részvétel ösztönzésére szervezik az olyan eseményeket, mint az Európai Ifjúsági Rendezvény (EYE) vagy az egyszerre több országban és helyszínen zajló Ifjúsági Hét. Emellett Európának minden évben van ifjúsági fővárosa is, 2022-t pedig az Ifjúság Európai Évének választották.

Az EU rengeteg programot kínál a fiataloknak, mutatjuk a legnépszerűbb lehetőségeket. Forrás GETTY IMAGES

Az uniós fiatalokat ugyanakkor nagyobb volumenű programokkal is támogatják abban, hogy közelebb kerüljenek az EU-hoz, ennek pedig legjobb módja az utazás. Az alábbiakban összeszedtünk néhány lehetőséget azok számára, akik szívesen kiruccannának pár hétre vagy hónapra az EU pénzén egy másik országba.

Ifjúsági csereprogramok

Az Erasmus+ keretében megvalósuló csereprogramokra ifjúsági szervezetek révén vagy 13-30 év közötti fiatalokból álló informális csoportok tagjaként lehet pályázni. Az 5-21 napos utak során többek között workshopokon, vitákban, interkulturális esteken, sport-, szabadtéri és művészeti tevékenységekben, valamint szerepjátékokon vehetnek részt a fiatalok, de helyi lakosokkal is találkozhatnak. Az útiköltséget és a program költségeit is állják. További információkat és részletes tájékoztatást itt találsz

Discover EU

Ez a program 18 éves fiataloknak kínál lehetőséget arra, hogy vonattal (ha a célországba jutás esetében ez nem kivitelezhető, akkor más tömegközlekedési eszközzel) bejárják Európát. Idén a 2005. július 1. és 2006. június 30. között születettek pályázhatnak egyénileg vagy csoportosan maximum 30 napig tartó utazásokra. A jelentkezőknek egy kvízt kell kitöltenie, ez alapján dől el a kiválasztás.

@sos.anna Here’s the main things you need to know after being selected by DiscoverEU for this life-changing experience :) #DiscoverEU#traveling#interrailing#europe♬ Brazil - Declan McKenna

A programról korábban mi is írtunk, további információkat ide kattintva találsz. 

Európai Szolidaritási Testület

A félkatonai szervezetnek tűnő név nem egy NATO alakulatot, hanem egy önkéntes programot takar, amelynek keretén belül 18 és 30 év közötti fiatalok többek között oktatással, környezetvédelemmel, migrációval és kultúrával összefüggő projektekhez csatlakozhatnak a hazájukban vagy külföldön. A hosszútávú önkéntes tevékenység esetében 2 hónaptól 1 évig terjedő, teljes munkaidőben végzett elfoglaltságra, míg a rövidtávúnál minimum 2 hetet és maximum 2 hónapot felölelő időszakra kell gondolni. Emellett lehetőség van szolidaritási projektben és humanitárius segítségnyújtásban való részvételre is.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

European Solidarity Corps (@eusolidaritycorps) által megosztott bejegyzés

EU-s gyakornoki programok

Szinte minden uniós intézményhez lehet jelentkezni gyakornoknak. A legismertebb ezek közül az Európai Bizottság Blue Book és az Európai Parlament Schuman gyakornoki programja. Mindkettőt évente kétszer hirdetik meg és öt hónapra kínálnak munkát a Bizottság, illetve a Parlament különböző székhelyein és főosztályain. A lehetőség minden EU-s állampolgár előtt nyitva áll, aki rendelkezik legalább egy alapdiplomával és magasszintű nyelvtudással két uniós nyelvből. (A Bizottsághoz az egyik nyelv kötelezően az angol, a francia vagy a német, a másik viszont a magyar is lehet, míg a Parlamentnél nincs ilyen megkötés.)

@dora.budimir 👩🏻‍💻🗓️📂 #fyp#summerinternship#law#publicrelations#diplomacy#europeaninstitution#europeanparliament#politics♬ Full Crate x Jungle Back On 74 Remix - Full Crate

Ha érdekelne valamelyik gyakornoki pozíció, a jelentkezési feltételeket itt, további információkat pedig itt találsz

Az EU számít a Z generációsok szavazataira

A közelgő választások tétjét Brüsszelben is érzik, ezért még nagyobb fokozatra kapcsoltak annak érdekében, hogy szavazásra buzdítsanak. Ehhez pedig készek minden fegyvert bevetni. Az Európai Bizottság egyik alelnöke, Margaritisz Szkínász például Taylor Swift segítségével mozgósítaná a fiatalokat, de nem kizárt, hogy az amerikai énekesnő csak az első a sorban. Európai hírességek is akadnak szép számmal, többek között a Måneskin együttes, Dua Lipa, Stromae és Angèle neve is felröppent, mint bevethető celebeké.

Kiemelt tartalom
Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? 15 perce

A bizottsági alelnök ráadásul nem kevesebbet vár az európai fiataloktól, minthogy megvédjék a demokráciát az Európát fenyegető populista gyűlölethullámtól, amit a szélsőjobb előretörése tartogatna. A reménykedésnek pedig van is alapja. A legutóbbi, 2019-es európai választásokon azért sikerült 50% fölé tornázni a tipikusan alacsony részvételi arányt, mert a 25 éven aluliak nagyobb számban mentek el szavazni. Bár azt nem tudni, hogy ez a korcsoport júniusban kire fogja majd leadni a voksát, öt tagállamban (Belgiumban, Görögországban, Németországban, Máltán és Ausztriában) már a 16-17 éveseket is engedik szavazni.

@europeanparliament How do you remember important dates?    ✏️ Whether you put everything in your phone or prefer good old-fashioned pen and paper - put it in your calendar!    🇪🇺 The #EUelections take place on 6-9 June.   Sign up to be reminded to #UseYourVote on elections.europa.eu - link in bio #eu#europe♬ Jungle Back On 74 - Shay’s Dance Archive

A választói korhatárcsökkentés és az influenszerek mellett a közösségi média is jó kampányeszköz lehet a Z generációs szavazók bevonzására. A Tiktokon sorra jelennek meg az európai pártcsaládok és képviselőik, sőt már az Európai Parlamentnek is van hivatalos Tiktok-csatornája. A Politico összesítése alapján a legaktívabb és legnagyobb követőtáborral együttvéve a szélsőjobbos Identitás és Demokrácia (ID) csoport politikusai rendelkeznek, akiket érdekes módon a legkisebb formáció, a szélsőbalos Baloldal tagjai követnek. A magyar EP képviselők közül négyen – a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna, a DK-s Dobrev Klára és a jobbikos Gyöngyösi Márton – vannak fenn hivatalosan a platformon. A tiktokozó európai politikusok átlagéletkora kábé 45-50 év, vagyis jóval idősebbek azoknál a Z generációsoknál, akiknek a tartalmaikat gyártják.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.