2024.3.15 11:26
Olvasási idő 0:57
Krajnyák Petra

UNESCO szellemi kulturális örökség lett a berlini technó

KULTÚRA BERLIN BULI BULIZÁS ELEKTRONIKUS ZENE EURÓPAI UNIÓ KULTÚRA NÉMETORSZÁG POPKULTÚRA TECHNO ZENE

Az UNESCO a technó jegyében öt másik német hagyomány mellett Berlin egyedülálló klubkultúráját is méltatja. A kulturális hagyományok megőrzésére és támogatására létrehozott jegyzék elismeri a rave-kultúra hozzájárulását Berlin kulturális identitásához.

Nem árulunk el sok újdonságot, ha azt mondjuk Berlin híres éjszakai életéről és bulikultúrájáról. Most közel három évig tartó globális elismerésért folytatott kampány után a német főváros végre felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára, írja az Euronews. Március 14-én a berlini techno mellett az évente frissített jegyzékbe bekerült továbbá a szászországi hegymászás, a Kirchseeon Perchtenlauf és a bajorországi téli felvonulás is, így Németországban jelenleg összesen 150 UNESCO kulturális örökség található.

Az UNESCO szerint a techno az 1980-as évek közepe-vége óta nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Berlin elnyerje mai formáját.  A berlini techno-klubok és zenészek számára létrehozott szervezet, a Clubcommission szerint a város producerei művészei, klubüzemeltetői és rendezvényszervezői számára nagy mérföldkövet jelent az esemény.

„Lutz Leichsenring, a szervezet elnökségi tagja a német DW-nek elmondta:

„A döntés segít abban, hogy a szórakozóhelyi kultúrát értékes, védelemre és támogatásra érdemes ágazatként ismerjék el.“

A Rave The Planet nonprofit szervezet, mely évekig kampányolt, hogy a város techno szcénája végre felkerülhessen a listára, közleményében gratulált mindazoknak a kulturális alkotóknak, akik formálták és építették a berlini techno kultúrát

„Ez egy jelentős mérföldkő az egész kultúra számára, és örömünk szavakkal kifejezhetetlen.“

– áll közleményükben.

Az UNESCO, vagyis az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az 1972-es világörökség egyezmény kiterjesztéseként 2003-ban fogadta el az egyezményt, melynek célja a szellemi kulturális örökségek megőrzése. Ilyen örökség lehet szóbeli hagyomány és kifejezési forma, tradicionális előadó művészet, társadalmi szokás vagy rítus, ünnepi esemény, természettel kapcsolatos ismeretek, valamint a hagyományos kézművestermékek előállításához szükséges tudás és készség is.