2023.11.7 17:45
Olvasási idő 2:24
Szöllősi Anna

Meztelen dress code, medencés technóklub és a német Beat On The Brat: ezek a bulihelyek még Berlinben is extrának számítanak

ÉLETMÓD BERLIN BULI BULIZÁS NÉMETORSZÁG SZÓRAKOZÁS TECHNO

Arra az esetre, ha már letudtad a kötelező turistáskodós köröket a német fővárosban, összegyűjtöttünk néhány ízig-vérig berlini szórakozóhelyet, ahol ihatsz egy jó koktélt vagy reggelig táncolhatsz.

A hipszterek mekkája, a technó fellegvára, Európa legjobb dönere, kismillió történelmi nevezetesség és persze szupervad bulikultúra – ezek jutnak elsőre eszünkbe Berlinről, ahova legalább egyszer mindenkinek el kellene jutnia. Hoztunk néhány helyet, ami még berlini viszonylatban is kitűnik a sorból.

A berlini Beat On The Brat: S036 

Az S036-ra véletlen találtunk rá a barátaimmal néhány éve, és egyöntetűen megállapítottuk, hogy ez pont olyan, mint a budapesti Beat On The Brat. Aki néhány évvel ezelőtt mozgott a pesti éjszakában, annak biztosan nem kell bemutatni a kapualjban megbújó Beatet: a klub az underground és indie arcok elsőszámú törzshelye lett, akik biztosan több időt töltöttek a hely előtt cigizve és beszélgetve, mint a táncparketten. A Beat eredeti formájában mára sajnos bezárt, de a S036 klubban a Toto Africa című számát üvöltve újra a Nyár utcában éreztem magam, amit egy általam lőtt pixeles fotóval próbálok alább illusztrálni.  

Forrás REFRESHER

A Szimpla unokatestvére: Badehaus 

A budapesti Szimpla 2001-ben nyitotta meg kapuit minden idők első romkocsmájaként a Kazinczy utcában, mára pedig a turisták egyik kedvenc helyévé nőtte ki magát. A koncepció akkorát szólt, hogy a szimplás srácok később Berlinben nyitották meg második, hasonlóan bohém kocsmájukat. Bár a berlini Szimpla mára lehúzta a rolót, a projekt szellemi atyja, Kiss Attila megálmodta a Badehaus (eredetileg Badehaus Szimpla) nevű koncerthelyszínt Berlin Friedrichshain negyedében, ami 2011-es indulása óta szinte minden lehetséges műfajnak otthont adott a japán pszichedelikus bluestól kezdve a kazah hiphopig, és rengeteg művészt fogadott be a világ minden tájáról. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Badehaus Berlin (@badehaus_berlin) által megosztott bejegyzés

Az „elérhetetlen“ és agyonhájpolt: Berghain

Berlin a technó szubkultúra alfája és omegája, nem csoda hát, hogy Európa egyik legkultikusabb technóklubja, a Berghain is itt található. Annyira nehéz ide bejutni, hogy még külön YouTube-tutorialokat is szenteltek annak, hogyan juthat át az ember a face controllon (ehhez képest az amerikai vagy izraeli reptér security checkje gyerekjáték),  a rendezvényeken pedig szigorúan tilos fotókat és videókat készíteni. Ha az ember véletlen átcsúszik a biztonsági ellenőrzésen, az biztos, hogy egy nagyon furcsa világ tárul elé.

Kiemelt tartalom
Honnan jön a technó műfaja, ami Berlinben a világörökség része lett, és kulturális bojkottal áll ki a palesztinok mellett? Honnan jön a technó műfaja, ami Berlinben a világörökség része lett, és kulturális bojkottal áll ki a palesztinok mellett? 2024.4.3 19:32

A Berghain épületében bújik meg a Lab-oratory nevű, elsősorban férfiakat és melegeket megcélzó fétisklub, ahol nem épp a megszokott dress code az elvárt: van, hogy sportos viseletben, de a legtöbb bulira meztelenül, csupán egy cipőben kell, hogy érkezz. Ez a műfaj kétségtelenül nem való mindenkinek, de ahogy mondani szokták, ízlésről nem lehet vitatkozni. 

Medencés technó: KitKat Club

A KitKatClub berlini éjszakai klubot 1994 márciusában nyitotta meg Simon Thaur osztrák pornószínész és élettársa, Kirsten Krüger, a hely pedig szexuálisan gátlástalan partijairól volt ismert. A klub mottója: „Csinálj bármit, de kommunikálj!“ Manapság a klubban a hangsúly inkább a zenére és a táncra helyeződik, mint a szexuális tevékenységekre. Az ajtón való belépést szigorú öltözködési szabályokhoz kötik, amihez csillogó viseletet, latexet és bőrt kell viselnünk. A helyszín – amit a berlini festő, Vigor Calma UV-fénynél világító, fluoreszkáló színes festményi díszítenek – három táncparkettből és egy szabadtéri, medencés területből áll. A hely kezdetben a goa és klasszikus trance zenére ment rá, de mára az elektronikus zene uralja, ami elég vad közönséget tud bevonzani. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Thomas Wallow (@thomas_wallow_1962) által megosztott bejegyzés

Turi és dizsi: Sisyphos

A Sisyphos sem épp egy lightos szórakozóhely: este 10-kor nyit, és egészen reggel 6-ig rophatjuk. Egy berlini klubhoz méltóan a Sisyphos repertoárjában is az elektronikus zene dominál, de más műfajoknak is teret ad, így például a hiphop zene kedvelői is megtalálják itt a helyüket. A Sisyphos egy turi és dizsi egyben: a helyen és a honlapon stílusos darabokra és kiegészítőkre csaphatunk le. 

Forrás Unsplash / kağan yaldızkaya
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!