2024.1.15 14:08
Olvasási idő 0:52
Szöllősi Anna

Posztolgatunk, posztolgatunk? A NOB előírja az olimpikonoknak, mit oszthatnak meg a neten a világgal

SPORT KÖZÖSSÉGI MÉDIA OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK

A NOB előírása szerint a sportolók legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a közösségi oldalukra a párizsi olimpia alatt, az élőzés pedig egyenesen tiltólistás.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.

A szabályzat szerint a versenyzők képeket, audio- és videótartalmakat közzétehetnek ugyan, ám utóbbiak hossza legfeljebb két perc lehet, és az olimpia ideje alatt egyáltalán nem jelentkezhetnek be élőben.

Ezen felül csak saját telefonnal készült fotó megjelenítése engedélyezett, és semmilyen reklám nem jelenhet meg a felvételeken, ugyanakkor az olimpikonok név és termék említése nélkül köszönetet mondhatnak támogatóiknak a posztjaikban.


Az élőzés mellett a mesterséges intelligenciával készült anyagok posztolását is tiltja a NOB szabályzata, ami arra is kitér, hogy a tartalmaknak az olimpiai mozgalom értékeivel összhangban kell lenniük, illetve mások személyiségi jogait nem sérthetik (közös fotó és videó csak az adott személy beleegyezésével jeleníthető meg), és nem lehetnek kirekesztőek, illetve ízléstelenek.


A szabályok a nyitó- és záróünnepségre is vonatkoznak, valamint az olimpiai falura, a verseny- és edzéshelyszínekre. A versenyekre további korlátozások is érvényesek, ugyanis az adott szám rajtja előtt maximum egy órával lehet feltölteni tartalmat, a verseny után pedig csak akkor, amikor az adott sportoló már elhagyta a vegyes zónát és a doppingellenőrzés helyét.

A NOB már korábban létrehozott egy internetes zaklatások elleni szolgálatot, ami figyeli és valós időben jelenti a sportolókat ért támadásokat a közösségi médiában. A párizsi olimpiai faluban működik majd egy mentális egészség-zóna, ahol szakemberek segítségét kérhetik az olimpikonok.