2024.1.11 18:46
Olvasási idő 3:48
Vank Antal

Az elnökválasztás az interneten, a hackerek pedig már a spájzban vannak – 5 techtrend, amire érdemes lesz idén figyelni

Az elnökválasztás az interneten, a hackerek pedig már a spájzban vannak – 5 techtrend, amire érdemes lesz idén figyelni
Forrás <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href=" X/ Donald Trump" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');"> Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images</a>
TECH-TUDOMÁNY AI TECHNOLÓGIA TREND

Alig pár hónap alatt rengeteg minden történik a digitális világban, elég csak az eleinte bénácska, AI-vezérelt chatbotra gondolni, ami mára szinte tökéletesen imitál egy emberi párbeszédet. Megmutatjuk, mik lehetnek az új digitális trendek 2024-ben.

Digitális trendek jönnek és mennek – amióta felgyorsult a világ (és a világháló), ez az állítás megkérdőjelezhetetlen. Pár éve minden a kriptovalutákról szólt, a tavalyi esztendő pedig természetesen az AI-ról, vagyis a „mesterséges intelligenciáról”, amely elképesztően rövid idő alatt értelmes válaszokat adó chatbottá, gyönyörű festményeket és rajzokat alkotó technológiává alakult. De vajon mi várható 2024-ben? Nem kevesebbre vállalkoztunk most, mint arra, hogy ezt megpróbáljuk kideríteni. 

5.) Okosbotokkal megbolondítani kívánt amerikai elnökválasztás

A világpolitika egyik legfontosabb kérdése négyévente mindig az, hogy vajon ki kerül majd az Egyesült Államok élére, és nem lesz ez másképp 2024-ben sem. Bár már jó ideje jelzik a különböző országok kibervédelemmel foglalkozó szakemberei, hogy az elmúlt négy, sőt nyolc évben gyakorlatilag nem múlt el úgy voksolás nemcsak az USA-ban, de Európában sem, hogy azt ne próbálták volna meg manipulálni, de idén kifejezetten nagy a tét, mindennél durvább külső behatások várhatóak. A jelenleg regnáló elnök, Joe Biden minden erejével igyekszik támogatni Ukrajnát, várható ellenfele, a 2020-as választásokat elveszítő Donald Trump azonban hírhedten oroszbarát, ráadásul számtalanszor leszögezte már, hogy „Amerika az amerikaiaké”, így ő nem akar pénzelni az adófizetők kárára egy olyan harcot, amelyhez az országnak szerinte nincs köze.

Az álhírek mellett – amelyekkel szemben nem nagyon tud továbbra sem fellépni a Facebook – a néhai Twitteren valószínűleg elszabadul majd a pokol, elvégre a platformot irányító Elon Musk nem túl nagy híve az általa csak cenzúrának nevezett moderálásnak, feltéve, ha nem róla vagy a neki kedves ügyekről van szó.

4.) Még okosabb és még félelmetesebb AI

Már tavaly is rengeteg szó esett a mesterséges intelligenciáról, amely egyre durvábban és emberszerűbben alkot, legyen szó akár írásról, akár képekről, videókról. Idén ez a trend valószínűleg tovább virágzik majd, miközben felhangosodnak majd azok, akik szerint valamit tenni kellene a dolog ellen. A tavalyi hollywoodi színész- és írósztrájk már érintette a mesterséges intelligencia témát, amikor pedig ezek a technológiák tovább erősödnek, valószínűleg még többen lesznek, akik vagy a munkájukat, vagy akár az emberiség jövőjét féltve próbálják fékezni ezeket.

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 2024.4.25 18:22

Persze a félelmetes szót, amelyet az alcímben használunk, nem valószínű, hogy úgy kell érteni, hogy szilveszterre lerohanják a terminátorok az emberiséget, de az sokat elmond, hogy még a leghozzáértőbb szakemberek szerint is kellene valami gátat szabni a technológia fejlődésének, mert egyelőre megjósolni sem tudjuk, hová fog kifutni. Sajnos hiába minden aggodalom, a cégek várhatóan nem fogják behúzni a kéziféket, hiszen azzal indokolatlan előnyt adhatnak azon versenytársaik számára, akiket az etikai része a folyamatnak egyáltalán nem érdekel.

Kiemelt tartalom
Dezinformációk ezrei és bolyongás a metaverzumban: így változtatja meg az életed a technológia 2024-ben Dezinformációk ezrei és bolyongás a metaverzumban: így változtatja meg az életed a technológia 2024-ben 2024.1.3 16:34

3.) Az X, vagyis a néhai Twitter sorsának eldőlése

Amikor a Facebookon mindenki elkezdett belefáradni a családi képekbe, a népi bölcsességekbe, a csalóbotokba és a többi, a platformmal együtt járó marhaságba, valóságos felüdülés volt a Twitter, amelyben bárki bármiről elmondhatta a véleményét észszerű keretek között, erre pedig mások reagálhattak – egy meghatározott és meglehetősen alacsony karakterszámban. Nem volt lehetőség kisregényeket írni, tömören és okosan kellett megpróbálni megragadni a figyelmet, ez pedig sokaknak bejött. A Twitter azonban sosem tudott igazán profitot termelni, hiába lett többek között az amerikai művészi és technikai elit kedvenc helye.

Amikor Elon Musk végül egy hirtelen döntésből felvásárolta a platformot, pont úgy esett neki az egésznek, mint ahogyan egy elefánt viselkedik a porcelánboltban: kulcsfontosságú embereket küldött el, felesleges dolgokra (például az ismert brand átnevezésére) pazarolt el erőforrásokat, miközben nem, hogy nyereséget nem tudott összehozni, de a hatalmas elvándorlás mellett gyakorlatilag lassan, de biztosan sírba teszi az egykoron nagyobb reményekkel indult platformot. 2024 vízválasztó lehet az X számára: Trump hozzáférését ugyan a tulajdonos maga engedélyezte újra, a potenciális elnökjelölt egyelőre még a saját „alternatíváján” osztja az észt, de ha az amerikai kampány beindul, az fel is emelheti, de a sötétbe is taszíthatja az egykoron szép reményekkel indult néhai Twittert.

2.) A kiberbiztonság hirtelen mindenhol fókuszba kerül

Bár a téma érintőleg felmerült az elnökválasztás és az AI kapcsán is, szinte biztosak vagyunk abban, hogy 2024-ben mindennél több szó esik majd a kiberbiztonságról. A fejlődő AI lassan simán átver bárkit, aki gondolkodás nélkül adja majd meg bankkártyája adatait neki, a deep fake videók bárkivel elhitethetik majd, hogy egy görbe este tényleg elkövette azokat a kompromittáló dolgokat, amelyek a neki küldött videón láthatóak, a mesterségesen generált képek pedig bizonyos pénzösszegek át nem utalásáért családokat tehetnek tönkre.

Kiemelt tartalom
Sokaknak ment rá a Facebook-profilja a „ChatGPT“-re –  Így védd ki a csalásokat Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató szerint Sokaknak ment rá a Facebook-profilja a „ChatGPT“-re – Így védd ki a csalásokat Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató szerint 2023.3.31 14:16

Ezek olyan problémák, amelyekre muszáj lesz válaszokat találni, miközben az egyre kegyetlenebbül működő zsarolóvírusok modern intézményrendszereket, hatalmas technikai cégeket tudnak térdre kényszeríteni a mai napig. Ráadásul a biztonságot egyelőre még a már említett nagyobb vállalatok is félvállról veszik, egészen addig, amíg meg nem ütik a bokájukat. Jó példa erre a Rockstar, amelynek az elméletben zárt szervereire olyan szabadon járkálnak ki-be a hackerek, mintha lengőajtót szereltek volna fel rájuk: néha korai GTA VI videókat lopnak el, néha a játék előzetesét, hogy azt korábban kirakják a világhálóra, máskor meg a cég elképesztő sikerének, a GTA V-nek a teljes forráskódját osztják meg a világhálón.

Mindenkinek be kell látnia, hogy a biztonsággal ma már nem csak az ablakra szerelt rácsokkal és nyolc ponton záródó ajtókkal kapcsolatban kell foglalkoznunk, 2024 pedig ebből a szempontból is vízválasztó lehet.

1.) Zöld technológiák mindenek (?) előtt

Egyre több cég hirdeti magáról, hogy vagy karbonsemleges, vagy igyekszik az lenni, és gyanítjuk, hogy jó pár hurrikán, árvíz, 20°C-os karácsony és 40-50°C-os hőségben lezajló nyári hónap után az életünkre egyre nagyobb hatást gyakorló klímaváltozás ellen egyre többen igyekeznek majd tenni is valamit. Bár az AI-t említettük már negatív kontextusban, sok segítséget nyújthat abban, hogy ma talán még nem is létező vagy kezdő startupként leledző cégek olyan megoldásokat nyújtsanak bizonyos problémákra, amelyekre ma még gondolni sem merünk. Utópisztikus? Az, de még mindig jobb ilyesmiben reménykedni, mint csendben, semmivel sem törődve farmolni a kriptovalutát a szénerőművekből előállított energiával. Reméljük, 2024 ebből a szempontból is előrelépés lesz.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!