2024.1.3 16:34
Olvasási idő 3:56
Maier Péter

Dezinformációk ezrei és bolyongás a metaverzumban: így változtatja meg az életed a technológia 2024-ben

Dezinformációk ezrei és bolyongás a metaverzumban: így változtatja meg az életed a technológia 2024-ben
Forrás REFRESHER Magyarország
TECH-TUDOMÁNY ELON MUSK MARK ZUCKERBERG MESTERSÉGES INTELLIGENCIA META TECHNOLÓGIA THREADS TWITTER

2023 sem volt feledhető év a techvilágban, de nagyon sok tavaly elindult változás idén, 2024-ben érik csak be igazán, ezeknek pedig óriási hatásuk lesz az életünkre is. Lássuk, mit jósolnak a szakértők!

2023-ra úgy fogunk visszaemlékezni, mint a ChatGPT évére. Nem véletlenül, hogy a keresőszó a Wikipédián magasan az első helyen végzett tavaly. De a Twitter X-szé való átváltozása és a Meta által elindított konkurencia, a Threads megjelenése is mind-mind olyan változások, amelyek hatással lehetnek a felhasználók mindennapjaira. A GQ által megkérdezett szakértők beszámolói alapján megnéztük, mik lehetnek a legizgalmasabb technológiai innovációk az új év során, amelyek a mi életünkben és felhasználói szokásainkban is szignifikáns tényezők lehetnek majd. 

Nem menekülsz a mesterséges intelligencia elől 

Már 2023-ban is minden a mesterséges intelligenciáról szólt, de ennél csak durvább lesz az MI hódítása 2024-ben. „Szerintünk ez az elmúlt 30 év legnagyobb technológiai forradalma“ – mondja Dan Ives, a Wedbush Securities ügyvezető igazgatója és vezető részvényelemzője.

A ChatGPT felülete
Te használtad a ChatGPT-t tavaly? Forrás Gabby Jones/Bloomberg via Getty Images

Számíthatunk rá, hogy az OpenAI megjelenik a ChatGPT-t működtető technológia új verziójával, illetve a versenytársak is igyekeznek majd felzárkózni hozzá. „A magánszemélyek és a cégek továbbra is kísérletezni fognak generatív MI-eszközökkel, kialakulnak a gyakorlatok arra vonatkozóan, hogyan lehet őket felelősségteljesen integrálni a meglévő folyamatokba“ – mondja Jeanna Matthews, a New York-i Clarkson Egyetem professzora utalva arra, hogy az élet és a gazdaság minden területén növekszik majd a ChatGPT és a hozzá hasonló eszközök szerepe.

Még több időt töltesz majd TikTokon 

Ha 2023-ban még nem függtél rá a rövid formátumú videók platformjára, akkor 2024-ben valószínűleg rá fogsz. Főként azért, mert mindenki ott lesz, akinek a mondandója érdekel majd. „Több hagyományos hírportált, több politikust és civil szervezetet fogunk látni, amelyek itt próbálják majd elérni a közönségüket“ – mondja Marcus Bösch, a HAW Hamburg kutatója, a TikTok szakértője. „Hosszabb videók, több livestream, valamint több effekt és filter is megjelenik majd a platformon“. Annak ellenére, hogy a kormányok világszerte folyamatosan az alkalmazás betiltásával fenyegetőznek, Bösch úgy véli, ez a veszély nem fenyegeti a TikTok-ot.

Nem úgy az X-en

Európában is beindult a Threads, Mark Zuckerbergék kísérlete arra, hogy tőkét kovácsoljanak a néhai Twitter összeomlásából. A jelenleg X-ként futó platform Elon Musk tulajdonosi megérkezésével már tavalyelőtt alkonyához érkezett, ezen pedig a brandváltás sem segített. 

Kiemelt tartalom
Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? 2024.3.22 20:43

A Threads-et december 15-e óta mindenki használhatja Európában, Matt Navarra közösségimédia-szakértő szerint ez a piaci lépés lehet a meghatározó abban, hogy legyűrje az X-et a Meta új platformja: „Ez egyértelműen nagy lökést ad majd neki, és élénkebbé teszi a platformot“ – mondja. „És még inkább segít megvizsgálni, milyen méreteket és léptékeket érhet el potenciálisan“. Valószínűleg az sem segít, hogy Musk mindent megtesz, hogy a saját cége befuccsoljon, például úgy, hogy szó szerint azt mondja a saját hirdetőinek, hogy „b*sszák meg magukat“.

Rengeteg MI-generált dezinformációval találkozol majd

2024-ben a tervek szerint több mint 100 országban tartanak választásokat. Ez pedig azt jelenti, hogy rengeteg kampányra kerül majd sor, nekünk meg figyelnünk kell, hogy amit látunk, az törvényes és valódi-e.

Chris Hankin, a londoni Imperial College biztonságtechnikai intézetének munkatársa szerint a mesterséges intelligencia hatása a dezinformáció, avagy álhírek terjesztésére „a technológiapolitika egyik fő fókuszterülete“ lesz. „A választásokat megelőzően a félretájékoztatás és dezinformáció felderítése és megelőzése, valamint a szavazási folyamat kiberbiztonsága 2024-ben is jelentős technológiai kihívás lehet“ – mondja. Érdemes tehát szem előtt tartani, hogy a generatív mesterséges intelligencia megjelenése utáni világban, ahol könnyű mélyen hamisított hang-, videó- és képanyagot létrehozni, nem feltétlen lesz igaz, hogy „hiszem, ha látom“.

Tom Hanks sosem engedélyezte, hogy az arcát használják egy videós formátumú reklámhoz, amellyel fogászati terméket akartak eladni
Tom Hanks sosem engedélyezte, hogy az arcát használják egy videós formátumú reklámhoz, amellyel fogászati terméket akartak eladni Forrás Tom Hanks / Instagram

Még értékesebbek lesznek az adataid

A többi funfact mellett ez igencsak száraznak tűnhet, de rendkívül fontos téma. Elég volt megnézni az ünnepi időszakot, hogy lássuk, a hűségkártyák – és az általuk gyűjtött adatok – mennyire jelentősek az üzletek számára. A ezzel járó kedvezmények pedig egyre meredekebbek: egyes bevásárlókosarakra 83 százalékos akciót is adnak.

Kiemelt tartalom
Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál 2024.2.29 17:36

Jelenleg a szupermarketek világában jellemző ez a tendencia, de lehetséges, hogy 2024-ben más területeken, többek között a divat világában is találkozunk majd tagsági kedvezményekkel. Könnyen lehet, hogy a szabályozóknak is tenniük kell valamit, hogy megállítsák a kereskedők ragadozó magatartását, akik csak azoknak kínálnak meredek árcsökkentést, akik hajlandók átadni az adataikat. 

Kiemelt tartalom
Nyugi, biztonságban vagy (ha fizetsz) – ez a bajunk az új Facebook prémiummal Nyugi, biztonságban vagy (ha fizetsz) – ez a bajunk az új Facebook prémiummal 2023.2.22 14:23

Csak pislogni fogsz a streaming számláidtól

Rossz hír, ha már most is nehezen tudod követni, hol mit nézz, és hogy mennyi jön le a bankszámládról a Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime és a Disney+ szolgáltatások miatt. 2024 még bonyolultabb lesz.

Neked hány előfizetésed van jelenleg? Forrás Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Ezt jósolja a Deloitte a 2024-re vonatkozó éves technológiai, játék- és szórakoztatóipari előrejelzésében. A streaming platformok jelenleg átlagosan négy különböző szintű előfizetési lehetőséget kínálnak a felhasználóknak, többek között attól függően, hogy egyszerre több képernyőn akarják-e nézni a műsorokat és filmeket, illetve le akarják-e tölteni azokat. De a hirdetésekkel támogatott csomagok megérkezésével – amelyekkel a platformok felismerték, hogy alacsonyabb áron új ügyfeleket tudnak bevonni – ez a szám a következő 12 hónapban megduplázódhat a Deloitte szerint.

Végre tényleg beléphetsz a metaverzumba

A metaverzum egy ideje már lázban tartja a közvéleményt. Ez a valós élet digitális leképezése, amelyben állítólag létező városok virtuális valóságban létező változataiban fogunk bolyongani, és a többi ember digitális avatárjaival fogunk interakcióba lépni, mintha a Sims-nek egy hátborzongatóan furcsa változatában lennénk.

Kiemelt tartalom
Hamarosan itt a Sora, a mesterséges intelligencia hiperrealisztikus videói pedig már most a frászt hozzák a filmiparra Hamarosan itt a Sora, a mesterséges intelligencia hiperrealisztikus videói pedig már most a frászt hozzák a filmiparra 2024.2.27 18:25

2024 a metaverzum éve lehet, ugyanis már az Apple is beállt a projekt mögé. A techcég korábban már az okostelefonok számára is piacot teremtett 2007-ben, csak úgy, mint 2010-ben az iPadhez hasonló tableteknek. Tavaly nyáron bejelentették az Apple Vision Prót, a virtuális és kiterjesztett valóságra épülő headsetjüket, amely jövő év elején jelenik meg. „Az Apple színrelépése új lendületet ad a metaverzumról szóló diskurzusnak“ – véli Navarra. Azért azt tegyük hozzá, hogy a készülék nem lesz olcsó: több ezer fontba, egyes előrejelzések szerint nagyjából 1,2 millió forintba kerülhet majd egy darab megvásárlása.

Önvezető autót még valószínűleg nem fogsz vezetni

Talán egyébként sem féltél ennek a veszélynek a fenyegetésétől, de a helyzet az, hogy nemcsak te, hanem jó eséllyel senki nem vezet majd önvezető autót a mindennapi  életében. Amerikában december közepén a Tesla szinte összes járművét visszahívták a vállalat önvezető rendszeréhez kapcsolódó balesetek miatt, ami világszerte megingatta a technológiába vetett bizalmat, és azt sugallta, hogy az önvezető járművek még mindig nem állnak készen a reflektorfényre. Elon Musk valószínűleg nem ezt mondaná, ha megkérdeznéd, de miért beszélnél vele egyáltalán?

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!