2023.2.22 14:23
Olvasási idő 4:19
Maier Péter

Nyugi, biztonságban vagy (ha fizetsz) – ez a bajunk az új Facebook prémiummal

TECH-TUDOMÁNY ELON MUSK VÉLEMÉNY

A Meta Verified, azaz a fizetős Facebook és Instagram egy-két szolgáltatását még le lehet nyelni, de mégis mi az, hogy "extra védelmet" biztosítanak a profillopás ellen? – Maier Péter írása.

Néhány napja megírtuk, hogy Elon Musk Twitterének mintájára érkezik a fizetős Facebook és Instagram. A Meta Verified csomag által nyújtott szolgáltatásokból természetesen mindenki a kék pipát emeli ki, ugyanakkor a 4-5 ezer forintos előfizetésért több további szolgáltatást is nyújtanak Zuccék:

  • jobb elérés a posztokra,
  • közvetlen hozzáférés az ügyfélszolgálathoz,
  • exkluzív matricák sztorikhoz és Reels-videókhoz,
  • havi 100 ingyen csillag, amivel a Facebookon díjazhatók az alkotók,
  • és a legérdekesebb: extravédelem a profillopás ellen.
Forrás Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Na most az, hogy vállalatoktól, influenszerektől, márkáktól a Meta ezentúl egy kicsit többet „kér vissza“, mint eddig – tekintve, hogy tulajdonképpen a legfontosabb reklámfelületet és kereskedelmi csatornát biztosítja számukra – önmagában nem ördögtől való. Igaz, ezek a vállalatok, influenszerek és márkák költenek el náluk vagyonokat néhány kattintásért az év minden szakaszában, de némi jóindulattal fogadjuk el, hogy a két fél ellenszolgáltatásai így egyenlítődnek ki igazán.

Kiemelt tartalom
Amy Winehouse a modern kor egyik legnehezebben eladható popsztárja, és nem is sikerült eladni a róla készült filmmel Amy Winehouse a modern kor egyik legnehezebben eladható popsztárja, és nem is sikerült eladni a róla készült filmmel 2024.4.14 9:41

Az, hogy akik fizetnek, közvetlenebb ügyfélszolgálat-eléréssel rendelkezzenek, hát, nagyon távol áll az ideálistól, de nyilván temérdek humánerőforrásra lenne szükség ahhoz, hogy a Facebook és Instagram minden felhasználója kimaxolt ügyfélszolgálati lehetőségekhez jusson.

Az, hogy exkluzív matricákat meg virtuális csillagokat kaphatnak az előfizetők, az meg tényleg csak egy újabb hülyeség, amivel lehet mutogatni, hogy valakinek több van, mint másnak, de azért túl sok vizet nem zavar.

Ellenben az, hogy elindultunk egy olyan világ felé, ahol a minőségi és valamire való adatbiztonsági feltételekért a zsebükbe kell nyúljanak az emberek, jóval érdekesebb, mondjuk ki, ijesztőbb trendnek tűnik.

Több pénz, nagyobb biztonság

Persze, ez sosem volt másként. A való életben is akkor vagy nagyobb biztonságban, ha több pénzed van. Akkor húzhatsz fel jobb kerítést, akkor lehet jobb egészségbiztosításod, akkor van nagyobb (= biztonságosabb) autód, ha minél több anyagi javad van. Minél gazdagabb vagy, annál inkább csökkented annak a kockázatát, hogy valamilyen baj ér az életben. Ez a világunk alaptörvénye, sosem volt másképp, és végsősoron a biztonság lehetősége vonz minket a leginkább afelé, hogy – akár más emberi értékeket feladva is –  széthajtsuk a seggünket a gazdagságért

Kiemelt tartalom
Az elégetett milliárdokból csak egy erőltetett, Disney-szerű adaptációra futotta - Megnéztük a Most vagy soha! című filmet Az elégetett milliárdokból csak egy erőltetett, Disney-szerű adaptációra futotta - Megnéztük a Most vagy soha! című filmet 2024.3.15 15:53

Ezzel Zuckerbergék is tökéletesen tisztában vannak, ahogy azzal is, hogy semmilyen kockázatot nem tartogat, ha szépen lassan elkezdik kihasználni az emberek biztonság iránti igényét arra, hogy a (elvileg) leszállóágban lévő üzletük további növekedését, de legalább stabilitását fenntartsák. Miért ne tennék? Mindenki ezt csinálja. A nagy pénzek annál jönnek be, aki rá tud érezni arra, hogyan adhatja el a biztonságérzet élményét, függetlenül attól, hogy az egy autóba, egy riasztórendszerbe, egy paprikaspray-be vagy kék pipába van csomagolva.

A biztonságélmény iránti kereslet ott tart, hogy lényegében katonai járműveket árulnak civil utcai használatra. A Rezvani Vengeance SUV tervezőjét arra kérte a kaliforniai autógyártó, hogy olyan városi terepjárót tervezzen, ami egy sci-fi játékban is elmenne. Forrás Rezvani Motors

Persze, mi átlagemberek aligha látjuk át, milyen jelentősége van az adatbiztonságnak, hiszen az sem az utakon, sem az utcán, sem a betörésektől nem védi a testi épségünket. Valljuk be, a legtöbbünk számára a kétfaktoros hitelesítés is valami idegesítő hülyeség, amit mutasd már meg, hogy lehet kikapcsolni. Pedig lassan érdemes mindenkinek elkezdeni megbarátkozni a valósággal. Azzal a valósággal, amelyben a legnagyobb érték az életében nem a háza, a kocsija, hanem a rendelkezésére álló adat lesz, függetlenül attól, hogy azok az egyszerű személyes adatai, vagy egy nagyvállalat jogi osztályáról származó dokumentumok. A lényeg tehát, hogy nemsokára mindenki át fogja látni, hogy a legfontosabb dolog a mai ember életében az adat, és ha ezek úgy lehetnek igazán biztonságban, hogy azért plusz pénzt kell ráfizetnie, akkor előbb-utóbb el fog jönni a pillanat, hogy megteszi. Nekik pedig pont lesz egy ajánlatuk. Most még csak azok számára, akiket üzleti cél fűz a közösségi médiához, később pedig majd mindenki más is kap egyet, aki csak azért regisztrált, mert milyen jó már, hogy itt lehet egymással beszélgetni meg lehet k*rólájkolni azt, akivel sosem beszéltél. 

Ismert mondás, hogy „az adat az új olaj“. Való igaz, hogy nem csak a magánéletünkben, de még az üzleti világban is kiaknázatlanok az adatok adta lehetőségek, de nagy az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy ez változni fog. Magánszemélyként folyamatosan a személyes adatainkkal „fizetünk“ bizonyos szolgáltatásokért az interneten, emellett mindegyikünk profilja (üzenetek, fényképtár) tele van olyan adatokkal, amelyek komoly értékkel bírnak, és a vagyonunk részét képezik, vagy akár a „kézzel fogható vagyonunk“ tárolásához kapcsolódnak (pl . bankszámlaszám). 

Visszatérve tehát, persze, lehet azzal érvelni, hogy nincsen ebben semmi különös, nagyobb biztonság mindig is több pénzbe került, csak van itt egy apró probléma. Mégpedig az, hogy ez az internet. A világot megváltó demokratikus tér, amivel kapcsolatban elhitették velünk, hogy itt mindenki egyenlő lesz és ugyanazokkal az esélyekkel indul. Ahol mind ugyanannyit érünk, ahova ugyanannyit rakunk be, és ugyanannyit veszünk ki. Mert hogy a megszületésekor ezt a potenciált láttuk bele, ha ma már röhejesnek tűnik is.

Persze, naiv gondolat volt elhinni mindezt, de a nap végén azért elég ijesztő belegondolni, hogy az adatainkat kezelő embereknek a jelenleginél jobb megoldásaik is vannak azok biztonságban tartására, csak azokat olyan néhányak számára tartogatják, akiknek ebben a világban még arra is van pénzük, hogy ezért előfizessenek.

Tényleg, az egészben ez a legbosszantóbb. Hogy az elmúlt évek másról sem szóltak, mint arról, hogyan vagyunk veszélyben a profillopások miatt, újra kellett értelmezni mindent, amit az internetről gondoltunk, mert kiderült, hogy az adatokat egyáltalán nem egyszerű biztonságban tartani. Kiderült, hogy totálisan félvállról vettek mindent, ami adatbiztonság, erre most, hogy elvileg kitalálnak valamilyen „extrás“ módszert a profillopások ellen, képesek azt mondani, hogy „nana, ezért fizetni kell, de cserébe tessék, itt egy kék pipa“. Persze, amúgy „ne érts félre, a te adataid is nagyon nagy biztonságban vannak, csak akik megtehetik, hogy fizessenek nekünk, azokét még biztonságosabban tároljuk“.

Mindezt a civilizációnk történetének talán legkomplexebb válsága idején, amikor azoktól az emberektől várnánk a legkevésbé, hogy saját javukra monetizálják az emberi biztonságot, akik a mindennapi életünket irányítják.

Szóval eszem ágában sincs azt gondolni, hogy egy egyszerű üzleti lépésről van szó. Inkább azt gondolom, hogy azok az emberek, akiknek tulajdonképpen a kezünkbe adjuk a sorsunkat, századik felszólításra sem képesek vállalni ennek a szerepnek a felelősségét, miközben a javait halmozzák és kiélvezik. A Meta Verified is ezt szimbolizálja, tűnhet bármennyire nevetségesnek ez a felvetés 2023 Magyarországán, ahol egyelőre sokkal kézzelfoghatóbb értékekkel szokás visszaélni, mint holmi személyes adatokkal.

Mark Zuckerberg jelentkezik be online egy előadásra 2022 novemberében Forrás Thos Robinson/Getty Images for The New York Times

Senki nem hiszi el azt a hülyeséget, hogy a Földön élő emberek között az egyenlőségnek csak a csírája is megjelent volna valaha. De sokan azért eléggé elhittük, hogy a demokratikus internet majd legalább az érzetét elhozza annak, hogy a közöttünk való egyenlőségnek lehet létjogosultsága. De ahol még a legalapvetőbb biztonsági kérdésekben is belépési küszöb van, ott hogy ne érezzük magunkat úgy, mint egy disztópikusan technokrata videójátékban?

Kiemelt tartalom
Turai Barna: Az vagy, amire figyelsz Turai Barna: Az vagy, amire figyelsz 2024.3.2 10:05

Persze, egy vállalatnak a fennmaradáshoz plusz bevételre van szüksége. Persze, a „minden ingyen van“-típusú internet sosem volt fenntartható. Persze, persze, persze, de ne csináljunk úgy, mintha itt egy egyszerű üzleti lépésről lenne szó. Itt arról van szó, hogy azok az emberek, akik az életünkért felelnek, az életünk alapvető elemeit teszik fizetési fal mögé, aminek azért jóval büdösebb szaga van, mint hogy letudjuk annyival, hogy „nagyvállalati válságkezelés“.