2024.1.5 11:41
Olvasási idő 1:45
Krajnyák Petra

Újabb dokumentumok jelentek meg Jeffrey Epstein-ügyről

KÖZÉLET ANDRÁS HERCEG BILL CLINTON BŰNÜGY JEFFREY EPSTEIN SZEXUÁLIS ERŐSZAK SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

Egy nappal a hatalmas terjedelmű dokumentumköteg megjelenése után újabb iratok láttak napvilágot.

Egy nappal a 900 oldalas irat megjelenése után további 300 dokumentumot hoztak nyilvánosságra Jeffrey Epstein szexuális bűnözővel kapcsolatban. A szerdán és csütörtökön, az amerikai szövetségi bíró utasítására nyilvánosságra hozott bírósági iratok egyaránt tartalmaznak utalásokat András brit hercegre és Bill Clinton volt amerikai elnökre is.

Jeffrey Epstein magánszigete, ahol kiskorúakat zsákmányolt ki szexuálisan.
Jeffry Epstein magánszigete. Forrás Wikipedia

Loretta Preska, New York-i bíró a múlt hónapban úgy döntött, hogy már nincs jogi alapja annak, hogy visszatartsák annak a több mint 150 személynek a nevét, akiket Virginia Giuffre, Epstein egyik áldozata, már 2015-ben egy rágalmazási perben említett. 

Az András hercegről korábban megfogalmazott, általa tagadott állítások mellett új információk is szerepelnek. A dokumentumok szerint a yorki herceg szexuálisan molesztált egy kiskorút Londonban, New Yorkban és Epstein Virgin-szigeteki magánszigetén. A tinédzser a korábban bűnrészesként említett Ghislaine Maxwell közvetítésével került a Epstein körébe. 

Kiemelt tartalom
Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását 2024.4.21 9:32

Az új dokumentumokban szerepel Virginia Giuffre ügyvédjének azon felvetése is, hogy Clinton volt elnök "információval rendelkezhet" a lányokat közvetítő Maxwell és Epstein tevékenységéről, mivel velük utazott. Clinton elismerte, hogy Epstein egykori üzlettársa volt, akinek magángépén is repült, de tagadta bűnösségét, vagy hogy tudott volna a bűncselekményekről. Egyetlen dokumentum sem említi, hogy Clinton bűncselekményt követett volna el.

Jeffrey Epstein rendőrségi fotója, melyet letartóztatásakor készítettek.
Jeffrey Epstein rendőrségi fotója. Forrás Wikipedia

Egy másik iratban Giuffre azt állítja, hogy Clinton besétált a Vanity Fair szerkesztőségébe, és megfenyegette őket, hogy ne írjanak szexkereskedelemről szóló cikkeket jó barátjáról, Jeffrey Epsteinről. A BBC megkereste a Clinton Alapítványt, hogy kommentálja az esetet. Az alapítvány szóvivője a Vanity Fair egykori szerkesztőjének, Graydon Carter nyilatkozatát idézte, melyben azt állította, hogy az állítólagos incidens „kategorikusan nem történt meg”.

Az iratokban megjelenő e-mailek egyikében Giuffre éppen készülő, a The Billionaire's Playboy Club (A milliárdos Playboy Klubja) című könyvét úgy jellemezte, mint egy nő története a csillogásról, a bánatról, az együttérzésről és az igaz szerelemről. A memoárt soha nem adták ki, de a kéziratot bírósági bizonyítékként nyújtották be. 

A dokumentumok új megvilágításba helyezik Epstein és Maxwell illegális tevékenységeit is.
Joseph Recarey, a floridai Palm Beach rendőrnyomozója 2016-os vallomásában azt állította, hogy körülbelül 30 nő adott masszázst és nyújtott egyéb szexuális szolgáltatásokat Epstein otthonában, a lányok toborzásában pedig Maxwell aktívan részt vett. Recarey vallomásából az is kiderül, hogy a lányok közül csak kettő rendelkezett tényleges masszázs tudással, és többségük 18 év alatti volt. Arra a kérdésre, hogy Epstein hogyan tudott ennyi kiskorú lányhoz hozzáférni, a nyomozó azt mondta, hogy minden áldozatot arra kértek, hogy hozzák el a barátaikat is.

Kiemelt tartalom
Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz 2024.4.20 10:42

Epstein 2008-ban bűnösnek vallotta magát egy kiskorú prostituálásban, akkor 18 hónap börtönbüntetésre ítélték. Büntetése nagy részét munka-szabadságprogram keretében töltötte, amely lehetővé tette számára, hogy napközben elhagyja a börtönt, hogy irodájába menjen, majd éjszakára visszatérjen. Mielőtt még bíróság elé állhatott volna szexkereskedelem vádjával, 2019 öngyilkos lett. Maxwell, Robert Maxwell milliárdos lánya, jelenleg 20 éves börtönbüntetését tölti Epstein toborzójaként betöltött szerepéért. Ügyvédei fellebbeznek az ítélet ellen.