2024.1.2 16:57
Olvasási idő 2:43
Kremmer Magdi

Mohából betét, fájdalmas vérzés a hidegben és boszorkányság: meglepő tények, amiket nem tudtál a menstruációról

ÉLETMÓD EGÉSZSÉG MENSTRUÁCIÓ

Elvileg már a hetedikes biológia órán mindenki megtanulja, hogy mi az a menstruáció, és miért véreznek a nők havonta egyszer. A valóságban azonban a menstruációt még ma is sokan tabuként kezelik, és kimondottan keveset tudnak a női ciklusról.

Néhány éve nagyot ment Marcia Belsky 100 tampons című dala, amiben a humorista a NASA női ciklusról való tudását, vagyis inkább annak hiányát figurázta ki. A történet szerint mielőtt az első amerikai űrhajósnőt, Sally Ride-ot felküldték volna 6 napra az űrbe, a NASA összekészített neki 100 darab tampont és megkérdezték Ride-tól, hogy elég lesz-e ennyi tampon az útra. Hihetetlennek tűnik, de az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb koponyái tényleg nem tudták, hogy 100 tampont egy nő nem hogy 6 nap alatt, de majdhogynem 6 hónap alatt nem használ el. Persze gondolhatjuk azt, hogy az atomfizikusok minden eshetőségre fel akartak készülni, de azért 100 tampon mégiscsak túlzásnak tűnik. Sally Ride és a NASA története azonban nagyon jó példa arra, hogy miért is annyira fontos többet beszélni a menstruációról.

A női menstruáció különböző korszakokban és különböző kultúrákban mind máshogy volt kezelve. A menzesz sokáig Európában is tabu volt, bizonyos kultúrákban a menstruáló nőket elzárták a közösségtől, mert a vérzésre piszkos dologként tekintettek. Bár a női emancipáció és a nőjogi mozgalmak elérték, hogy a ciklusunk elfogadottabb és kevésbé ördögtől való dolog legyen, annak elismerése, hogy a menstruáció és a menstruációs ciklus jelentős hatással van a nők közérzetére és egészségügyi állapotára, még mindig sok helyen várat magára.

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

Ma már egyre több munkahely ad menstruációs szabadságot, több kutatás szól a menstruációról és olyan országok is vannak, ahol ingyenesek a menstruációs termékek. A közösségi médián is újra és újra felbukkanó téma a menstruáció, legyen szó TikTokokról, amikben menstruációs fájdalmat szimuláló berendezésekkel tesztelik a férfiak fájdalomtűrését vagy videókról, ahol az utca emberét kérdezik arról, hogy mennyit tudnak a női ciklusról. És bár már sokkal kevésbé tabu téma a menstruáció, még mindig sok az olyan fontos információ, ami nem jut el az emberekhez a téma kapcsán. Éppen ezért összeszedtünk néhány olyan érdekes tényt a női ciklusról, amiről még lehet, hogy te sem hallottál!

@getsomedays Man looked like he was in labour 👀 #periodsimulator#funny#periodcramps♬ original sound - Somedays | Period Pain Relief

 

Az ókori Rómában nagyon összezavarta a férfiakat a menstruáció

Az ókori Rómában a férfiak úgy gondolták, hogy a nők boszorkányokká válnak a menstruációjuk alatt. Valljuk be, ez nem tűnik túl praktikus boszorkányságnak…

A havi vérzés nem volt mindig rendszeres

A rossz táplálkozás, a korábbi menopauza, a gyakoribb terhesség, majd az azt követő szoptatás kombinációja miatt a középkorban a nőknek sokkal rendszertelenebb volt a ciklusuk. Amikor mégis megjött a menstruációjuk, anyagokat vagy mohát használtak betétként – nem is baj, ha nem menstruáltak túl gyakran.

„Amikor megkérdezik, hogy miért nézel ki úgy, mint akinek fájdalmai vannak./ „Vérzek. Harminc perce !!!” Forrás Reddit

A hideg felerősíti a menstruációs tüneteket

Sok minden hatással van a menstruációs ciklusra, többek között az időjárás is. A téli hónapokban a menstruációs vérzés erőssége, időtartama, sőt a görcsök és a fájdalom szintje is növekedhet a nyáron megszokottakhoz képest. Ez a hidegebb éghajlaton élő nőkre általánosságban is igaz. Ezt valószínűleg a D-vitamin hiánya okozza, ami általánosságban negatívan hat a hangulatra, közérzetre és az egészségi állapotra.

Életünk során összesen nagyjából 7 éven át menstruálunk

Egy átlagos nő élete során megközelítőleg 450 alkalommal menstruál. Nem is olyan sok, igaz? Ez nagyjából 2700 napot, vagyis valamivel több, mint 7 évet jelent. Ha viszont belegondolunk, hogy 7 év alatt mennyi betétre vagy tamponra van szükségünk, rögtön megértjük, hogy miért is lenne fontos ingyenessé tenni a menstruációs termékeket.

A menstruáció hatással van a hangodra és az illatodra

Hangképzéssel foglalkozó kutatók szerint a nők hangja a menstruációs ciklus különböző szakaszai alatt megváltozhat, mivel a reproduktív hormonjaink hatással vannak a hangszálakra. Ez főleg a menstruáció napjaira jellemző, sőt, a kutatások szerint elvileg ilyenkor a nők hangja kevésbé vonzó. Ugyanezek a hormonok befolyásolják az illatunkat is, ami szintén megváltozik, amikor menstruálunk.

Az első menstruációról szóló filmet a Disney készítette…

 …méghozzá A menstruáció története címmel 1946-ban. A 10 perces animációs rövidfilm egy oktatósorozat része volt, amit iskolás gyerekek számára készítettek nőgyógyászok közreműködésével. A film részletesen bemutatja a menstruációs ciklus fázisait és, hogy miként alakul ki majd változik a nők ciklusa az életük során. Egyes források szerint ez volt az első film, aminek forgatókönyvében szerepelt a “vagina” szó.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!