2023.7.27 14:09
Olvasási idő 1:01
Masszi-Rigó Csilla

Meglepő helyen találták meg a kegyetlen Néró császár egykori színházát

KULTÚRA TÖRTÉNELEM

A színház egykori létezéséről csupán írások maradtak fent, most viszont ritka leleteket sikerült felfedezniük a régészeknek.

Egy Vatikán közelében található reneszánsz palota udvarában bukkantak rá Néró (Kr.u. 54-68 között uralkodó), római császár eddig csak leírásokból ismert színházának maradványaira, derül ki az MTI híréből. 

A császári teátrum létezéséről eddig csak antik szövegekből lehetett tudni, helye nem volt ismert, a színház maradványai a Szent Péter térre vezető, a Conciliazione-sugárúton emelkedő Palazzo della Rovere-palota udvarán folyó ásatások során kerültek elő.

Egy Four Seasons hotel építése közben találtak rá a romokra. Forrás MTI/AP/Andrew Medichini

A 2020-ban megkezdett ásatásokon felszínre kerültek a félköríves nézőtér részletei, márványoszlopok, aranyozott stukkódíszítések és olyan helyiségek is, amelyek valószínűleg a jelmezek és díszletek tárolására szolgáltak.


„Kivételesen jelentős felfedezésről van szó, annak a helynek a megtalálásáról, ahol Néró elpróbálta költeményei előadását és énekperformanszait. Létezését ókori források dokumentálták, de a helyét eddig sosem sikerült megtalálni”

– mondta Daniela Porro római műemlékvédelmi főfelügyelő.

A romokat feltárás után betemetik. Forrás MTI/AP/Andrew Medichini


A Rovere-palota a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend székhelye, ám egy nemrég kötött bérleti szerződés alapján a hatalmas épület egy részében rövidesen luxushotelt alakít ki a Four Seasons szállodalánc.


A fallal körülvett udvaron folyó ásatások során felszínre kerültek Agrippina kertjei is, ahol Caligula császár egy nagy cirkuszt építtetett lóversenyek céljára, továbbá középkori termelői és zarándoklati tevékenységek nyomaira is bukkantak az érintett területen. 

Igazi ritkaságokat találtak a feltárás során. Forrás MTI/AP/Andrew Medichini


Nagy jelentőségűek a középkori leletek is, mivel ritka bepillantást engednek a Római Birodalomtól a 15. századig tartó római történelem egy meghatározott szakaszába. Ritkaságszámba mennek például a 10. századi színezett üvegkelyhek. Ahogy azt Marzia Di Mento, az ásatások vezetője elmondta, ebből a korból eddig csak hét ilyen talpas pohár volt ismert, és most egyszerre további hét került elő.


Az olasz műemlékvédelmi illetékesek szerint a mozdítható régiségeket múzeumban helyezik el, a színházépület maradványait azonban a tudományos vizsgálatok után visszatemetik.