2023.2.27 17:45
Olvasási idő 8:30
Kovács M. Dávid

Sátánista szertartások, vad bulik és hegyekben álló emberi csontok – interjú a párizsi katakombák magyar kalandorával

Sátánista szertartások, vad bulik és hegyekben álló emberi csontok – interjú a párizsi katakombák magyar kalandorával
Forrás Brandon Rosenblum / Getty Images
BESZÉLGETÉSEK FRANCIAORSZÁG INTERJÚ PÁRIZS

Párizs alatt egy közel 300 kilométer hosszú, zegzugos alagútrendszer húzódik, amelyben mintegy hatmillió ember maradványait helyezték el. Lendér Norbert idáig négyszer járt a titokzatos földalatti birodalomban, legutóbb éppen néhány hete. Erről kérdeztük.

Évente több mint 30 millió turista érkezik Párizsba, és bár a többségük a klasszikus látnivalók – az Eiffel-torony, a Louvre, a Champs-Élysées, a diadalív és a többi jól ismert attrakció – miatt keresi fel a francia fővárost, közben egyre többen vannak azok is, akik a város kevésbé romantikus arcára is kíváncsiak.

Franciaország fővárosa alatt egy mesterséges alagútrendszer húzódik, amely mintegy hatmillió ember földi maradványait őrzi. A 250-300 kilométer hosszúra becsült labirintusrendszer jelentős része még mindig feltáratlan, egy része viszont a tiltás ellenére is rendszeres használatban van. Noha több ezer eurós bírság is sújthatja azokat, akiket elkapnak a Párizs alatti járatok valamelyikében, köztudott, hogy odalent rendszeres a mozgolódás, különböző szubkultúrák találtak búvóhelyet a mélyben, sok egyéb más mellett okkult szeánszokról, bulikról és orgiákról szólnak a városi legendák.

De nem csak a szóbeszédről, hanem a konkrét tényekről is érdemes röviden megemlékezni: 2017 nyarán egy 16 és egy 17 éves fiút keresőkutyák segítségével mentettek ki a Párizs alatti katakombákból, miután három napra eltévedtek a város alatti útvesztőben. A kétezres években pedig a katakombarendszer egyik termében egy horrorfilmekkel felszerelt vetítőtermet fedezett fel a rendőrség. Noha pár évvel a földalatti mozi felfedezése előtt egy 1,7 kilométeres szakaszt megnyitottak a turisták számára, a többi járatba hosszú ideje tilos leereszkedni.

Kiemelt tartalom
„Volt olyan ruhája Bellának, aminek öten varrtuk a nyakát“ – Interjú Hegedűs Dórával, a Szegény párák tervezőasszisztensével „Volt olyan ruhája Bellának, aminek öten varrtuk a nyakát“ – Interjú Hegedűs Dórával, a Szegény párák tervezőasszisztensével 2024.3.6 19:56

A párizsi alagútrendszer elődjei egyébként azok a kőbányák voltak, amelyekből a város építéséhez szükséges követ bányászták. Mikor azonban a városi sírkertek olyan szinten megteltek, hogy időnként az elhantoltak egyes testrészei is kilógtak a földből, a közeli pincékben pedig még a bor is megsavanyodott, a súlyos közegészségügyi veszélyt jelentő temetőket felszámolták, a halottak maradványait pedig a föld alatt kialakított barlangrendszerben kezdték el felhalmozni.

Lendér Norbert néhány hete három társával vágott neki a párizsi katakombák hivatalosan nem látogatható részének. A januári kalandra összeverődött csapat csaknem tíz órát töltött odalent, ezalatt mintegy 30-35 kilométert tettek meg Párizs utcái alatt. 

Mint megtudom, a párizsi katakombarendszer egy 2014-es horrorfilm, az Úgy fent, mint lent kapcsán került fel a férfi bakancslistájára, amelyben egy csapat kutató bemerészkedik a földalatti útvesztőbe, hogy megtalálja a legendás bölcsek kövét. A Karantén és az Ördög rendezőjének filmje akkora hatással volt rá, hogy elhatározta, maga is felkeresi a forgatás helyszínét. (Fun fact: itt játszódik a Katakombák című horror is, amelyben Alecia Moore, azaz Pink, alakítja az egyik főszerepet.)

Lendér Norbert idáig négyszer járt a párizsi katakombarendszerben Forrás Lendér Norbert

Interjúalanyom tavaly májusban jutott el életében először a párizsi katakombákba. „Nagy nehézségek árán ugyan, de végül sikerült rávennem az egyik barátomat erre a kalandra. Bár úgy készültünk, hogy odalent alszunk, ez a magas vízállás és a nyirkos levegő miatt végül nem jött össze. Összesen 16 órát sikerült lent töltenünk, ez alatt az idő alatt csaknem 60 kilométert jártunk be. Ez volt a leghosszabb időtartam, amit egyhuzamban lent töltöttem.“

Kiemelt tartalom
„Lehet egy ilyen országban úgy punknak lenni, hogy közben vállalkozó maradsz?” – interjú Tenner Benivel, a Konyhakör alapítójával „Lehet egy ilyen országban úgy punknak lenni, hogy közben vállalkozó maradsz?” – interjú Tenner Benivel, a Konyhakör alapítójával 2024.3.2 9:41

Lendér Norbert azóta három alkalommal járt Párizs földalatti birodalmában, legutóbb éppen januárban, amikor három huszonéves, egri társával vágott neki az ismeretlennek. „Ők azt követően találtak rám, hogy az első útról készített felvételeimet feltettem a netre. Rám írtak, hogy ők is ilyesmivel foglalkoznak, össze tudnánk-e hozni egy találkozót. Mivel az egyikük pont Párizs közelében él, a szállásunk is meg volt oldva.“ Lendér továbbra is a TikTok-oldalán teszi közzé a katakombákban készült videóit.

A párizsi katakombák magyar felfedezője egyébként a harmincas évi első felét tapossa, magánvállalkozóként, fuvarozással keresi a kenyerét. Jelenleg Kecskeméten él, de a hegyek a Heves megyei Sirokra vonzották, ahol várandós párjával most éppen egy régi parasztházat újítanak fel, ezeket a hónapokat a két település közt ingázva töltik. Vele interjúztunk a párizsi utcák alatt átélt élményei kapcsán – tudomása szerint ők voltak az első magyarok, akik a párizsi katakombarendszer ezen szakaszait bejárták.

@l.norbertoexplore Párizs alatt egy régi vasútvonal húzódik..inenn indul a járat még lejebb ☠💀👻 #catacombes#paris#travel#urbex#foryou #SlurpeeRun♬ i want it i got it - Official Sound Studio

Mit szoktál mondani, amikor megkérdezik, hogy mi a hobbid?

Azt, hogy főleg az extrémebb dolgok, az átlagostól eltérő nyaralások, a barlangászat kevésbé szokványos formái érdekelnek. Ez vezetett a francia főváros katakombarendszerébe is.

Mennyi ideig készültél az első földalatti túrádra Párizsban?

Olyan három intenzív hónapot, de ebben benne van a felszerelés összeállítása, az internetes nyomozás, valamint a megfelelő térkép beszerzése is. Utóbbiról a helyszínen persze viszonylag gyorsan kiderült, hogy nem a legjobb. Mivel a 18. században készült, nem fedte tökéletesen a mai állapotokat, időközben sok omlás, lefalazás vagy más építkezési beavatkozás történt – például olyan járat is akad, amit mostanra betonnal töltöttek fel.

Kiemelt tartalom
Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon Túlórák, injekciókkal ébren tartott erekciók: így készültek a kilencvenes évek legendás pornófilmjei Magyarországon 2024.2.25 10:07

Ezáltal viszonylag sok zsákutcába futottunk. Előfordult, hogy már egy órát haladtunk előre, amikor egy betonfal állta az utunkat – ilyenkor nincs más választás, vissza kell fordulni. A második-harmadik utunknál viszont volt olyan szerencsénk, hogy belefutottunk egy másik, a miénkhez hasonló csoportba, akik miután megtudták, hogy milyen térképet használunk, csak annyit mondtak: nyugodtan dobjuk ki az első kukába. Ezután digitális formában elküldték nekünk a saját térképüket, ami tényleg sokkal jobb volt a miénknél.

Honnan tudtátok, hogy honnan érdemes megközelíteni a katakombarendszert?

Először gőzünk sem volt, hol van pontosan a lejárat, ezért miután leszállt a repülőnk, elindultunk gyalogosan felfedezni a környéket. A film egyik jelenetéből próbáltam kivenni, hol lehet az a hely, amit keresünk. Kezdetben csak azt tudtam, hogy húzódik egy régi vasútvonal Párizs alatt, és valahonnan onnan nyílik az a lejárat, amit kerestem.

A nyomozásom alapján egy boltíves hidat kerestem, arról viszont fogalmam sem volt, hogy ilyenből hat is van a városban.

Öt órán keresztül biztosan kerestük az említett lejáratot: hajnali egytől reggel hat-hét óráig bóklásztunk a hidegben. És még csak ezután következett az a 16 óra, amit ténylegesen lent töltöttünk.

Mi fogadja az embert, amikor lemerészkedik Párizs alá?

Ahogy egyre beljebb hatolunk, úgy gyarapodnak az élmények is. Az elején még sok telegraffitizett falfelületet, bulizásra használt termeket találunk, ám amikor már öt-hat órája haladunk befelé, és eljutunk a második-harmadik szintekre, ott már kicsit durvul a helyzet: szektásokkal, sátánista terekkel és nagy mennyiségű emberi csontokkal is találkozhatunk.

Összesen mintegy hatmillió ember földi maradványai találhatóak a párizsi alagútrendszerben. Forrás Lendér Norbert

És hogy fest testközelből egy sátánista szertartásoknak otthont adó terem?

A falakat jellemzően kos- és kecskekoponyák díszítik, de több kőből kifaragott totemet, különböző ördögábrázolásokat, valamint egy áldozati asztalt is találtunk, amit sötét foltok borítottak – azt nem tudom, hogy ez vér volt-e, mindenesetre nem túl bizalomgerjesztő látvány. A gondosan elrendezett emberi csontokról nem is beszélve.

Hogyan lehet felkészülni egy-egy ilyen katakombatúrára?

Erre nem lehet felkészülni. A sok kúszás-mászás miatt némi barlangászati tapasztalat mindenképp jól jön, és a jó fizikum is nagy előny, mert nagyon kimerítő tud lenni egy-egy ilyen kaland. Klausztrofóbiásoknak szintén nem ajánlott lemenni: olyan is előfordulhat, hogy 20-30-50 métereket kell kúszni egy-egy 30-40 centiméter átmérőjű nyíláson.

@l.norbertoexplore Sok város alatt egy másik város lakozik itt éppen a holtak városa..💀☠️ #paris#catacombes#travel#bones#urbex#explore#urbexworld#hell#foryoupage#foryou#traveltiktok#adventure#ghost#word#demon♬ Halloween songs that mix fun and creepy - NRT-Sound

Mit szoktál magaddal vinni? Milyen felszerelésre van szükség odalent?

Így utólag azt gondolom, hogy az első útra kicsit túlkészültem: kb. 25 kilogrammnyi felszerelést vittem magammal egy túrazsákban, illetve egy kisebb hátizsákban. Természetesen rengeteg víz és élelem volt nálam, valamint gyertyák, fejlámpák és powerbankok. És mivel sok járat víz alatt van – térdig, de akár mellkasig is érhet a vízszint –, egy-egy pár gumicsizmára és váltóruhákra is feltétlenül szükség van.

A víz más problémákat is okozhat még a katakombarendszerben?

Igen. Mi az első alkalommal úgy terveztük, hogy lent alszunk, de mivel szinte mindenünk átázott – nemcsak a ruháink, hanem például a hálózsákunk is –, ezért ezt a tervünket módosítani kellett.

Mi a legrosszabb, ami odalent történhet az emberrel? Mik a veszélyei a katakombatúrának?

Elég sok van, de a legnagyobb veszélyforrás egyértelműen az omlások lehetősége. Mi is jártunk olyan részen, ahol a fejünk felett meg volt repedezve a mennyezet.

Az is nyugtalanító, hogy sosem lehet tudni, hogy milyen társaságok vagy elemek vannak még lent rajtunk kívül. Annyi biztos, hogy aki oda lemegy, az semmiképp sem átlagember.

Mi is futottunk már bele feltűnően bódult csoportosulásba, de a szektás kántálásoktól is könnyű beparázni.

Velük történt valami interakció?

A társaságunk kettéoszlott: ketten a kántálók után eredtünk, ketten pedig inkább a hangokkal ellenkező irányba mentek. Szerettük volna kamerára venni őket, de mire odaértünk, felszívódtak – utólag már azt mondom: hála Istennek! Akkor viszont jó bulinak tűnt a közelükbe merészkedni.

Jól tudom, hogy amit csináltok, az nem teljesen legális?

A párizsi katakombarendszernek van egy legálisan látogatható része, ahová néhány euróért lehet belépőt váltani – én itt még sosem jártam. Ám annak a résznek a látogatása, ahol mi is mozogtunk, határozottan illegális. Még egy katakombarendőrség is működik, és akiket a razziáik során elkapnak, párezer eurós büntetésre számíthatnak.

Kiemelt tartalom
„A Wembley-ben állva mintha az utolsó kívánságom teljesült volna“ – Interjú Siklósi Petrával, aki a Nottingham Forestet is fotózta „A Wembley-ben állva mintha az utolsó kívánságom teljesült volna“ – Interjú Siklósi Petrával, aki a Nottingham Forestet is fotózta 2024.2.24 10:12

Szerencsére még egyszer sem futottunk össze velük, de ez főleg annak köszönhető, hogy mi elég mélyre szoktunk merészkedni, ők ezeket a részeket nem annyira ellenőrzik, inkább a különböző bulikra, rave partikra vannak ráállva. De az is érdekes, hogy sok hamis térkép kerül fel a netre, valószínűleg szándékosan.

Van valami titkos tudás arra vonatkozólag, hogy lehet őket elkerülni, vagy milyen útvonalon közlekednek?

A térképünk jelöli az útvonalukat, lehet tudni, hogy hol szoktak lejönni, és melyik termeket ellenőrzik elsősorban. Értelemszerűen nincs arra kapacitásuk, hogy bejárják a katakombarendszer teljes, több száz kilométeres hosszát.

És te ennek a Párizs alatti világnak nagyjából mekkora részét tudtad idáig lefedni? Mire volt elég ez a négy alkalom?

A becsléseim szerint eddig olyan harminc százalékát ismerem a katakombarendszernek. De jó lenne többet is. Tényleg hatalmas területről van szó, pedig még Párizs külterületén is jártunk, ahol egy náci bunkert kerestünk fel, ami szintén ehhez a földalatti rendszerhez kapcsolódik.

@l.norbertoexplore ☠💀👻📽📽📽#paris#urbexworld#urbex#traveltiktoker#elveszettvilag#Útapokolba#catacombes#catacombes#labirintusPárizsalatt#foryoupage#urbexfrance#foryou#hell♬ Horror - Night Terrors - mjrminor

Mi volt a legextrémebb helyzet, amit átéltél odalent?

Egyszer megláttunk egy termet, de ahhoz, hogy meg tudjuk közelíteni, emberi csontokon kellett kúsznunk kb. száz métert. Egy idő után már annyira szűk volt a hely, hogy a fejünk is alig fért el, az állunk súrolta a csontokat. Ráadásul egy részük elég éles is volt, egy törött lábszár még a nadrágomat is felhasította. Végül vissza kellett fordulnunk.

És mi volt a leghátborzongatóbb vagy legkülönösebb élményed?

Az egyik utunk alatt már néhány órája úton voltunk, amikor váratlanul szembejött velünk egy kisfiú.

Először csak a zseblámpája fényét láttuk, majd amikor odaért hozzánk, akkor vettük észre, hogy egy 10-12 évesnek tűnő gyerekről van szó – alig hittünk a szemünknek. De ő nem zavartatta magát, köszönt egyet, és tovább ment.

Máig nem értem, mit keresett ott. Én egyedül biztos, hogy nem mennék le, ha nem lenne muszáj.

Ez egy fontos állításnak tűnik.

Tényleg nem mennék le egyedül. Az első utamhoz is alig sikerült magamnak társat találnom.

És a kétesnek tűnő alakokon túl van valamiféle élővilág odalent?

Furcsamód egyetlen állattal sem találkoztunk, még egy denevért, patkányt vagy pókot sem láttam sosem.

@l.norbertoexplore Egy kis nehezités a túrán 💀😅 persze hogy a víz se maradhat el ..🖕 #paris#catacombes#demon#word#ghost#adventure#traveltiktok#foryou#foryoupage#hell#urbexworld#explore#urbex#bones#travel♬ Piano main dark and creepy horror song - ハシマミ

Ha nem lenne illegális, mernéd ezeket a kalandokat ajánlani bárkinek is?

Senkinek nem ajánlanám jószívvel. Az omlásveszély miatt ez tényleg egy nagyon veszélyes dolog, és a járatokban, termekben felbukkanó alakok sem feltétlenül bizalomgerjesztőek. Szerintem még mi sem álltunk készen arra, ami ránk várt odalent.

Kiemelt tartalom
Fillérekből készültek és vagyonokat kaszáltak a legijesztőbb filmekkel: a kézikamerás horrorok felemelkedése és bukása Fillérekből készültek és vagyonokat kaszáltak a legijesztőbb filmekkel: a kézikamerás horrorok felemelkedése és bukása 2024.2.18 10:03

De erre nem is nagyon lehet felkészülni. Hiába megy el az ember barlangászni néhány alkalommal, az teljesen más élményt ad. A párizsi katakombarendszerben időnként egészen hosszú szakaszokat kell kúszva-mászva megtenni, ami rendkívül fárasztó tud lenni.

Én is mindig hulla vagyok, miután visszatérünk a felszínre. És nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nagyon megterhelő a lent töltött idő.

Amikor a videóimat visszanézem, a szívem mindig kalimpálni kezd.

És amikor nem a párizsi katakombákban, akkor hol szoktál barangolni?

Hasonló helyeken. Legutóbb például Párizstól egy órára felfedeztük egy hegybe vájt bunkerrendszert, amit szintén a nácik használtak. Ebben olyan nyolc órát tölthettünk, ezalatt aknákat, gránátot és éles lőszereket is találtunk odalent.

Itthon is vannak hasonló helyszínek, ugye?

Bőven! Csak ezek nem annyira publikusak, sok le is van zárva közülük. Például Budapest alatt is akad rengeteg, csak ezeket nem igazán ismeri a nyilvánosság.

De te ismered őket?

Csak egy kis részét, sajnos. De ami késik, nem múlik.

Tudod már, hogy mi lesz a következő állomásod? Vannak terveid?

Terveim mindig vannak, általában időm nem marad megvalósítani őket. Elsőként egy lentalvós túrára tervezek majd visszatérni Párizsba. Szeretnék még több időt lent tölteni, még mélyebbre jutni, még több mindent felfedezni.

"Nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nagyon megterhelő a lent töltött idő" Forrás Lendér Norbert

Meddig lehet ezt folytatni? Mikor fogod azt mondani, hogy oké, nagyjából ismerem, ami odalent van?

Úgy gondolom, sosem lehet eléggé felfedezni. Bőven akadnak például feltáratlan részek, vagy éppen lefalazások – a jó ég tudja csak, mi lehet mögöttük.

Milyen hosszú a bakancslistád?

Rengeteg katakombarendszer van még a világban: Franciaországban is akad még pár a párizsin kívül, amit még nem ismerek, ahogy Moszkvában és Rómában is, és ahogy említettem, nálunk, Magyarországon is.

Kiemelt tartalom
„Környezetvédelemmel foglalkozni nem lemondások sorozata, hanem felszabadulási folyamat” – Erről szól a Bolygó Közösségi Tér „Környezetvédelemmel foglalkozni nem lemondások sorozata, hanem felszabadulási folyamat” – Erről szól a Bolygó Közösségi Tér 2024.2.17 9:36

A bakancslistámról szerencsére sok mindent kipipálhattam már. Európában egy-két ország kivételével mindenhol megfordultam, és ahol egy elhagyatott gyár vagy kastély az utamba került, azt mindig igyekeztem megnézni.

Hogyan szoktak reagálni az emberek, amikor kiderül, hogy mi a hobbid?

Időnként azért megkapom, hogy nem vagyok normális.

De te annak tartod magad? Egy egyszerű, hétköznapi csávónak?

Valószínűleg sokan nem tartanak annak, de engem az ilyen élmények segítenek abban, hogy átvészeljem a szürke hétköznapokat.