2023.1.29 13:59
Olvasási idő 3:15
Kovács M. Dávid

Párizs sokkal több, mint az Eiffel-torony – ingyenes látnivalók és egyéb pénztárcabarát tippek a francia fővárosba utazóknak

Párizs sokkal több, mint az Eiffel-torony – ingyenes látnivalók és egyéb pénztárcabarát tippek a francia fővárosba utazóknak
Forrás Agustin Munoz / Getty Images
UTAZÁS FRANCIAORSZÁG KIÁLLÍTÁS PÁRIZS UTAZÁS

Senki sem mondta, hogy Párizs olcsó lenne, de azt sem, hogy nem tudsz spórolni, amikor Franciaország fővárosába utazol. Ebben a cikkünkben olyan tippeket olvashatsz, amelyekkel pénztárcabarát módon fedezheted fel az európai kultúra lenyűgöző fellegvárát.

„De hiszen Párizs valóságos óceán. Beledobhatod a mérőónt, mélységét soha nem ismered meg“ – írta a világirodalom egyik legjelentősebb alakja, Honoré de Balzac a francia fővárosról, amelyben ő maga is otthonra lelt.

Talán nem véletlen, hogy épp ide vágyik a legtöbb magyar, legalábbis a Kiwi.com keresési adatai alapján, ám ehhez képest a repjegykereső oldal foglalási listáján már csak az ötödik helyen találjuk a várost. És ezek friss számok: Párizs a 2022. december 1. és 2023. január 12. között leadott foglalások alapján foglalta el helyét az említett listán.

Vajon túl drágának találjuk a francia fővárost? Az biztos, hogy rengeteg pénzt el lehet költeni Claude Monet, François Truffaut és Emma Watson szülővárosában, de jó ha tudjuk, számos olyan látnivaló és élmény is akad Párizsban, amelyekkel költséghatékonyan fedezhetjük fel az ezer titkot rejtő várost.

A tematikus séták Párizsban is működnek

A gyalogos városnézésnél kevés pénztárcakímélőbb módja van egy-egy város felfedezésének. Ez természetesen Párizsra is igaz, amely számos ingyenes gyalogtúrával vár, csak rajtad áll, hogy melyik területre vagy a legjobban kíváncsi, bebarangolhatod például a Montmartre-t, a Latin vagy a Marais negyedet.

Hangulatos utcarészlet Párizs Montmartre negyedében Forrás KavalenkavaVolha / Getty Images

Ha a történelem vonz, akár tematikus sétákba is bekapcsolódhatsz, így megismerheted például a helyi mítoszokat és legendákat, a mozi történetének híres párizsi helyszíneit, a helyi zsidóság történetét, megtudhatod, mit élt át francia főváros a háborúban, vagy felfedezheted a város irodalmát is.

Ingyenes múzeumok? Ne nevettess!

A repjegykereső egy másik, több mint ezer fős felméréséből az is kiderült, hogy a magyar fiatalok kulturális éhsége kiemelkedő, a 18-29 évesek 30 százaléka kifejezetten azért utazik, hogy kiállításokat nézzen és koncerteket hallgasson meg.

Kiemelt tartalom
Elindultunk Szerb Antal Mihálya után – Ilyen egy Utas és holdvilág-túra a 2020-as években Elindultunk Szerb Antal Mihálya után – Ilyen egy Utas és holdvilág-túra a 2020-as években 2024.6.8 9:40

Ha te is ebbe a csoportba tartozol, van egy remek hírünk számodra: Párizsban 18 év alatt mindenki, 26 év alatt pedig minden uniós állampolgár ingyen tudja látogatni a helyi múzeumokat.

Így csillan meg a lemenő nap fénye a Louvre üvegpiramisán, háttérben a Carrousel-diadalív (Arc de Triomphe du Carrousel) Forrás Jon Hicks / Getty Images

De akkor se csüggedj, ha már idősebb vagy, mert a Louvre, a Pompidou központ és a Musée d'Orsay is belépődíj nélkül látogatható minden hónap első vasárnapján – a kényelmes cipő azért legyen alap, érdemes hosszú sorban állásra számítani.

De vannak a városban olyan múzeumok is, amelyek mindig ingyenesek, ilyen például:

Ingyenes zenei élmények? Ez sem lehetetlen!

A klasszikus zene kedvelőinek ajánlott a Conservatoire National Supérieur de Musique (magyarul: Párizsi Konzervatórium) felkeresése, ahol az 1700-as évek óta tanítják a város legjobb zenészeit. Az École Normale de Musique de Paris ingyenes koncertek választékával várja az érdeklődőket a Salle Cortot-ban. Ezeken a koncerteken a diákok megtapasztalhatják, hogy milyen nagy helyszíneken, közönség előtt játszani – vagyis mindenki jól jár.

Kiemelt tartalom
Diákként szinte ingyen utazhatsz – 7 belföldi úticél, ahová érdemes ellátogatni idén nyáron  Diákként szinte ingyen utazhatsz – 7 belföldi úticél, ahová érdemes ellátogatni idén nyáron 2024.6.2 8:59

Ezeken felül Párizs számos templomában és katedrálisában kínálnak ingyenes zenei programokat az orgonakoncertektől a reggeli kórusokig, és alkalmanként kamarazenekarok, kvartettek vagy duók is várják az érdeklődőket. De nem csak a klasszikus zenében merülhetsz el: csütörtökönlént délután 1-kor a 8. kerületi városháza változatos stílusú (jazz, pop, elektronika, rock stb.) koncertekkel várja a zenebarátokat.

Ha csöndre vágysz, irány a temető!

Párizsnak van néhány csodálatos temetője, amelyek kanyargós útjaival, idős fáival a békét árasztják. Ha egy kicsi nyugalomra vágysz, eltávolodnál a nagyvárosi nyüzsgésétől, mindenképp érdemes a város 14 temetője közül felkeresni párat.

A több mint negyven hektáros Père-Lachaise temető sokak szerint a világ leglátogatottabb sírkertje Forrás jacquesvandinteren / Getty Images

A Père Lachaise nemcsak Franciaország, hanem egyúttal a világ egyik leghíresebb temetője is, amely számos híres művész és író – köztük Edith Piaf, Oscar Wilde, Frédéric Chopin, Frankel Leó, Jim Morrison vagy a cikkünk elején idézett Honoré de Balzac – sírjának ad otthont.

A 14. kerületben található, mintegy 19 hektáros Montparnasse-i temetőben olyan hírességek nyugszanak, mint Teleki Blanka, Susan Sontag, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Charles Baudelaire, Guy de Maupassant, Serge Gainsbourg vagy Jean-Paul Belmondo.

Nem csak az Eiffel-toronyból észbontó a kilátás

Letekinteni az Eiffel-toronyból természetesen hatalmas élmény, de nemcsak hogy nem úszhatjuk meg a belépő árát, hanem igazából ez az egyetlen hely a városban, ahonnan magát a tornyot – ezt az egészen lenyűgöző alkotást, amely minden irányból meghatározza a városképet – nem is láthatjuk.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk júniusban? – 7 kiállítás, amivel berúghatod a nyarat Hová menjünk, miket nézzünk júniusban? – 7 kiállítás, amivel berúghatod a nyarat 2024.6.1 8:49

Ha olyan helyet keresel, ahonnan ingyen, a főbb nevezetességeket is látva nézhetsz le a városra, akkor a Galeries Lafayette Haussmannban a helyed. A gyönyörű, szecessziós stílusú bevásárlógaléria a Boulevard Haussmann 40. szám alatt nemcsak designer butikokat tartalmaz, hanem egy ingyenesen látogatható tetőteraszt is.

Párizsi látkép a Galeries Lafayette egyik teraszáról Forrás Arndale / Getty Images

És hogy mi mindent láthatunk innen? Csak pár példa: az Eiffel-torony, az Opéra Garnier, a Sacré Cœur vagy a Notre Dame. Legyen napfelkelte, napnyugta vagy a nap bármelyik másik időszaka, mindig más arcát mutatja innen a város.

A párizsi átjárók nyomában

Párizsban összesen 21 „Passages couverts”, azaz 18. és 19. századi, üvegtetős, fedett átjáró található, amelyekben bájos üzletek, pékségek, kávézók vagy virágárusok működnek. Még csak nem is kell vásárolnod semmit, elég, ha egyszerűen csak megtalálod őket, és átéled a hangulatot, amit nyújtanak.