2024.9.9 15:41
Olvasási idő 1:13
Kovács M. Dávid

Már a rendőrség vizsgálhatja a BME bodajki gólyatáborának ügyét

KÖZÉLET BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM EGYETEM FELSŐOKTATÁS GÓLYATÁBOR MŰEGYETEM POLT PÉTER VADAI ÁGNES

Polt Péter feljelentésként értékelte a DK-s Vadai Ágnes kérdését.

Milyen lépéseket tesz az ügyészség a BME VIK bodajki gólyatáborában történtek minden
körülményre kiterjedő feltárására? – fogalmazta meg Polt Péter legfőbb ügyészhez intézett írásbeli kérdését augusztus második felében Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.

A legfőbb ügyész a DK-s országgyűlési képviselő kérdésére a szeptember 9-én, hétfőn, kelt válaszlevelében azt írta: „Írásbeli kérdését tartalmilag feljelentésként értékeltem, és azt elbírálás végett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának küldtem meg.“

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) gólyatábora előbb azzal került be a hírekbe, hogy a szervezők előre jelezték: nem lehet óvszert vinni a tábor területére.

A sajtóértesülésekre reagálva Radácsi Kristóf, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke azt mondta: idén azért hoztak a szokásosnál is szigorúbb szabályokat, hogy „biztosítani tudják azt, hogy minden gólya úgy távozzon a táborból, hogy értékteremtő, jó hangulatú, biztonságos kikapcsolódásban volt része“.

Kiemelt tartalom
Megalázóan bántak a hallgatókkal a BME óvszermentes gólyatáborában Megalázóan bántak a hallgatókkal a BME óvszermentes gólyatáborában 2024.8.21 13:08

Ehhez képest később a résztvevők közül többen is arról számoltak be, hogy a VIK-es gólyatábor inkább kiképzőtáborra hasonlított, ahol minden táskát átkutattak, korlátozták a mosdóhasználatot, a felsősöket pedig csak magázni lehetett. A körülmények és a megalázó bánásmód miatt többen is idő előtt elhagyták a tábort.

Érkezéskor az összes táskát kipakoltatták és minden egyes ruhádat kirázatták: póló, nadrág, alsónadrág, bugyi, melltartó, sőt a zoknit is. A kaját (szendvicset, kávét) ki kellett dobni, gyógyszert elkobozták (fájdalomcsillapítót is). Este kérni kellett, ha szükséged volt rá. Mindenkinek kötelező a testi motozás, amit a biztonsági szolgálat végzett.

Nem sokkal a Bodajkon történtek után megkezdte munkáját a BME munkacsoportja, amelynek feladata, hogy felülvizsgálja a felsőoktatási intézmény gólyatáborainak szabályozását. Az egyetem közleménye szerint a jövő évtől új modell szerint, központilag szervezik a gólyatáborokat, amelyekben mostantól pszichológusok is segíteni fogják az elsőéveseket.

Kiemelt tartalom
Gyökeresen átalakítják a BME gólyatáborait a VIK-es panaszok után Gyökeresen átalakítják a BME gólyatáborait a VIK-es panaszok után 2024.8.23 13:42

Augusztus végén Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa – aki szintén a sajtóból értesült arról, hogy az egyetemre felvett fiatalok jogai súlyosan sérülhettek – vizsgálatot indított a bodajki táborban történtek miatt.