2024.8.23 13:42
Olvasási idő 0:59
Szöllősi Anna

Gyökeresen átalakítják a BME gólyatáborait a VIK-es panaszok után

KÖZÉLET BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM EGYETEM FELSŐOKTATÁS GÓLYATÁBOR

Jövő évtől központilag szervezik meg a BME gólyatáborait, amelyekben mostantól pszichológusok is segíteni fogják az elsőéveseket. Közben Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indít a bodajki táborban történtek miatt.

Megkezdte munkáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportja, amely felülvizsgálja a felsőoktatási intézmény gólyatáborainak szabályozását – közölte az egyetem pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint csütörtökön meg is tartották az első ülésüket.

A munkacsoport új, egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét. Azt ígérik, az új szabályozás középpontjába a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás kerül. Mint írják, a munkacsoport minden beérkező bejelentést kivizsgál, ennek érdekében belső kommunikációs csatornát nyit.

A BME a jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort

– jelentette be pénteken az egyetem.

A BME közleménye szerint a rendezvényen pszichológusok is lesznek, akik mentálhigiénés és beilleszkedést támogató tanácsadást nyújtanak majd, emellett tovább fejlesztik a hallgatókat támogató szolgáltatásokat, amelynek pszichológus munkatársaihoz év közben is bármikor lehet nehézségekkel, problémákkal fordulni.

Kiemelt tartalom
Így legyél energikus az iskolakezdésre: 6 tipp, hogy felkészült legyél az új tanévben Így legyél energikus az iskolakezdésre: 6 tipp, hogy felkészült legyél az új tanévben 2024.9.3 10:06

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a BME villamosmérnöki és informatikai karának augusztus 14. és 17. között Bodajkon megrendezett gólyatábora először azzal került a címlapok hasábjaira, hogy kitiltották az óvszereket a tábor területéről. Később megalázó élményekről és durva bánásmódról szóló beszámolók láttak napvilágot, amelyek szerint a gólyatábor leginkább egy kiképzőtáborra hasonlított, ahol minden táskát átkutattak, korlátozták a mosdóhasználatot, a felsősöket csak magázni lehetett.

Kiemelt tartalom
Megalázóan bántak a hallgatókkal a BME óvszermentes gólyatáborában Megalázóan bántak a hallgatókkal a BME óvszermentes gólyatáborában 2024.8.21 13:08

Vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa 

Az MTI szerint a gólyatáborban történtek miatt hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos, aki a sajtóhírekből értesült arról, hogy az egyetemre felvett fiatalok jogai súlyosan sérülhettek.


Pénteki tájékoztatása szerint azok, akik segíteni szeretnék a történtek feltárását és megértését, akár a nevük elhallgatása mellett, megtehetik ezt az oktbiztos.hu honlapon megtalálható elérhetőségek bármelyikén.

Kiemelt tartalom
Óvszertilalommal akarják megakadályozni a BME egyik gólyatáborában, hogy a hallgatók szexeljenek Óvszertilalommal akarják megakadályozni a BME egyik gólyatáborában, hogy a hallgatók szexeljenek 2024.8.16 12:28