2024.8.21 13:08
Olvasási idő 1:25
Szécsi Krisztián

Megalázóan bántak a hallgatókkal a BME óvszermentes gólyatáborában

TÁRSADALOM BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM FELSŐOKTATÁS GÓLYATÁBOR OKTATÁS

A beszámolók alapján a BME VIK gólyatábora inkább kiképzőtáborra hasonlított, ahol minden táskát átkutattak, korlátozták a mosdóhasználatot, a felsősöket pedig csak magázni lehetett. A durva bánásmód miatt többen is korábban hazamentek.

A résztvevők beszámolói szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) gólyatáborában kiképzésszerű hangulatot teremtettek az eseményt szervező felsőbbévesek, akiket csak magázni lehetett – olvasható az Eduline cikkében.

A cikk szerint a Bodajkon megrendezett, augusztus 14-től 17-ig tartó táborban a gólyákat egy órán keresztül a tűző napon sétáltatták, a gurulós bőröndöket csak kézben lehetett cipelni, érkezéskor pedig minden táskát átkutattak, még a gyógyszereket is elvették az elsőévesektől.

Érkezéskor az összes táskát kipakoltatták és minden egyes ruhádat kirázatták: póló, nadrág, alsónadrág, bugyi, melltartó, sőt a zoknit is. (Ha szerencséd volt rázhattad te, vagy ha nem volt, akkor az egyik felsőbbéves). A kaját (szendvicset, kávét) ki kellett dobni, gyógyszert elkobozták (fájdalomcsillapítót is). Este kérni kellett, ha szükséged volt rá. Mindenkinek kötelező a testi motozás, amit a biztonsági szolgálat végzett. Első nap csak késő este kaptunk enni

– írják az egyik beszámolóban.

A szállások koedukáltak voltak, a szobákban 13 fiúra egy-két lány jutott, ráadásul mindegyikben két földön alvó felsős is őrködött, akiknek az volt a feladatuk, hogy a testükkel akadályozzák, hogy bárki engedély nélkül mosdóba mehessen, hiszen a fürdőszoba-használat is korlátozva volt.

Kiemelt tartalom
Óvszertilalommal akarják megakadályozni a BME egyik gólyatáborában, hogy a hallgatók szexeljenek Óvszertilalommal akarják megakadályozni a BME egyik gólyatáborában, hogy a hallgatók szexeljenek 2024.8.16 12:28

„Külön mosdószünetek voltak. Napi max 3 db. 1 perc után üvöltve jöttek, hogy menjenek ki az emberek, jönne a következő csapat. A fürdés sem volt sokkal jobb. Fiúknak 2, lányoknak 5 percük volt. Stopperrel mérték. Ebbe beletartozott a tusolás. a fogmosás, a mosdózás és az öltözködés. Végig egy piros baseballütővel ütötték a falat és a zuhanyfülkéket, üvöltöztek, hogy siessünk, mindenki ránk vár. Nagymosdózni tilos volt, esélyed sem volt rá, mindig verték a fülke ajtaját“ – fogalmaz az egyik résztvevő.

Az Eduline cikke szerint a tábor szervezői még a spontán csoportosulásokat is megakadályozták, éjjel több gólyáról is fényképeket készítettek azzal a céllal, hogy azokat később az egész tábor előtt levetítsék. A megalázó bánásmód miatt többen is idő előtt elhagyták a tábort.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a BME VIK gólyatábora kitiltotta az óvszereket a tábor területéről. Radácsi Kristóf, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke erre reagálva azt mondta: idén azért is hoztak a szokásosnál is szigorúbb szabályokat, hogy „biztosítani tudják azt, hogy minden gólya úgy távozzon a táborból, hogy értékteremtő, jó hangulatú, biztonságos kikapcsolódásban volt része“.