ma 2024.9.21 9:12
Olvasási idő 6:51
Szécsi Krisztián

10+1 érdekesség az idén 45 éves Alienről

10+1 érdekesség az idén 45 éves Alienről
Forrás IMDB/ 20th Century-Fox/ InterCom Zrt.
FILMEK + SOROZATOK ALIEN HORROR SCI-FI

Az Alien-sorozat első része 1979-ben gyakorlatilag új szintre emelte a sci-fi és a horror műfajok keveredését. A kultikus alkotás idén 45 éves, ennek alkalmából hoztunk nektek 10+1 érdekességet.

A franchise-ok világában az a rendkívül izgalmas, hogy teljesen mindegy hogyan, milyen új megközelítéssel szégyenítjük meg az alapmatériát, pont az alapmatéria különlegességére, netán zsenialitására hivatkozva bármikor megbocsátunk a későbbi rossz folytatásoknak, és meg is nézzük őket. Rossz folytatás – értsük ez alatt az egy bizonyos lore-hoz tartozó rajongók által egyöntetű értékítéletet. Például: a Jurassic Park jó, de ahogy kikerült Spielberg a rendezői székből, a folytatások színvonala is zuhanni kezdett; az eredeti Indiana Jones-filmek jók, de nem volt sok értelme újra kalandra küldeni a professzort 30 évvel a nagy debütálás után; az Avatár – Az utolsó léghajlító jó, de a Korra legendája nem ér fel hozzá; a Halloween – A rémület éjszakája jó, de inkább parádés, mintsem rémisztő, hogy Michael Myerst nem sikerült végleg kinyírni majd 50 év alatt 13 (!) filmben; és hát az A nyolcadik utas: a Halál jó, de vajon kellett-e egyáltalán folytani a filmet?

Nem mintha a cikk erre a kérdésre keresné a választ, s nem is az Alien-univerzum legújabb részét veszi górcső alá. Azt már megtettük, a filmről írt kritikánkat itt tudjátok elolvasni. Mindenesetre tagadhatatlan, hogy Ridley Scott 1979-ben egy önálló filmográfiai irányt alkotott azzal, hogy a borzongást kivitte az űrbe, ezzel pedig megszületett a sci-fi horror műfaja. A nyolcadik utas: a Halál egyedi hangulata, látványvilága és történetisége később plusz három folytatást, Alien vs. Predator-spinoffokat, majd a 2010-es évektől kezdve előzménytörténeteket inspirált. Az eredeti alkotás idén 45 éves, ennek alkalmából pedig most összegyűjtöttünk 10 fun factet a filmről.

alien a nyolcadik utas a halal
Forrás IMDB/ 20th Century-Fox/ InterCom Zrt.

1. Nem Alien volt az eredeti cím

Dan O'Bannon forgatókönyvíró eredetileg a Memory (Emlék) címet adta a projektnek, amit aztán They Bite-ra (Harapnak), majd Star Beast-re (Csillagszörny) változtatott. Végül az Aliennél állapodott meg, miután rájött, hogy ez a szó sokszor szerepel a forgatókönyvben. Az alien, vagyis idegen azért is volt szerencsés választás, mert egyszerre főnév és melléknév, továbbá senki nem használta korábban filmekben. 

2. Az Alien története egy angol regény átirata

A legelső dolog, amivel a filmben találkozunk, az maga a tragikus cselekmények helyszíne, a Nostromo teherszállító űrhajó. Ridley Scott az űrjármű nevét Joseph Conrad lengyel származású brit író azonos című könyvéből szedte, és a regény főszereplője után adta. 

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a kultikus horrorfilmek megkérdőjelezhető minőségű folytatásait? REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a kultikus horrorfilmek megkérdőjelezhető minőségű folytatásait? 2024.9.15 8:42

nostromo olaszul hajótársat jelent, ami lazán kettős jelentéssel bírhat, ha belegondolunk, hogy az űrhajó xenomorph potyautasa is egyfajta „utas“. Ám a neven kívül, mintha Scott magát a regény cselekményét is felhasználta volna. A könyv Nostromo, a tengerész történetét meséli el, akire egy gazdag bányavállalat csak egy feláldozható emberként tekint Sulaco városában – Sulaco, a film második részében hívják így azt az űrhajót, amelyen Ripley-ék visszatérnek az LV-426-ra. Hasonlóképpen az A nyolcadik utas: a Halálban Ripley is „hajós“, akit szintúgy pótolhatónak gondol a cég, amelynek dolgozik, s – micsoda véletlen –, a nő pont egy bányászattal foglalkozó vállalatnak gályázik.  

alien a nyolcadik utas a halal
Forrás IMDB/ 20th Century-Fox/ InterCom Zrt.

3. Ősi civilizáció az LV-426-on

Amikor a Nostromo leszáll az LV-426-ra, hogy felkutassák azt a jelet, amit a hajó radarjai észleltek, egy elnéptelenedett űrhajóra találnak. A járművet átkutatva, egy mély lyukra lesznek figyelmesek a hajópadlón, amin Kane, az egyik űrutazó le is merészkedik, egyenesen a xenomorpf-tojásokat tartalmazó kamrába. 

Az eredeti forgatókönyv szerint a tojásokat egy ősi piramisszerű építményben találták a bolygón. Ezt a producerek először kiírták, és egy katonai bunker koncepciójára cserélték. Ám amikor Scott képbejött mint rendező, megtetszett neki az ősi civilizáció ötlete, és visszarakatta a scriptbe. Ez tehát azt jelenti, hogy az idegen tojásokat tartalmazó kamra valójában nem az idegen űrhajón van, hanem egy ősi építményben, és az idegen hajó csak erre az objektumra zuhant.

A kamrára, és a bennük lévő tojásokra a film elején kapunk egy kis utalást, amikor egy jó hosszú snitten keresztül látjuk, ahogy a Nostromo legénysége ébredezni kezd. Az egyik teremben egy bólogató tyúkot látunk – Scotték ezzel szerették volna előrevetíteni a tojásokat.

alien nyolcadik utas a halál
A tojásokat tartalmazó kamra egy ősi xenomorph-civilizáció templomában helyezkedett el. Forrás IMDB/ 20th Century-Fox/ InterCom Zrt.

4. Ki is a rejtélyes pilóta?

Mielőtt Kane leereszkedne a tojáskamrába, társaival, Dallasszal és Lamberttel a hajó irányítójába jutnak. Itt egy hatalmas székben egy még hatalmasabb csontvázra bukkannak. A film nem ad magyarázatot, hogy ki is ő pontosan, de az Alien-fandom legtöbbször pilóta vagy space jockey-ként hivatkozik rá. Az évek során rengeteg rajongói spekuláció született arról, hogy mi vagy ki lehet az ez a bizonyos űrzsoké, és Ron Cobb, a film egyik koncepciótervezője meg is magyarázta.

alien nyolcadik utas a halal
A pilóta igazából egykoron egy Mérnök volt, aki az emberi faj teremtéséért is felelős volt. Forrás IMDB/ 20th Century-Fox/ InterCom Zrt.

Cobb azt mondta, hogy valamilyen kataklizmikus esemény miatt a xenomorphok kipusztulnak a bolygóról, de a tojások épek maradnak. Azonban évekkel később a Mérnökök (a Prometheusban is látható istenszerű lények, akik az emberi fajt is teremtették) egy faja az LV-426-ra érkeznek és megtalálják a fentebb említett kamrát. Azonban az egyik tojásból kikel egy facehugger, ami, miután kifejlődik fiatal xenomorphá, mészárlásba kezd. Az idegent megölik, ám savas vére átégeti a hajótestet, így pedig a Mérnökök a bolygón rekednek. Vészjelzést adnak le, amelyet évekkel később a Nostromo vesz fel, de addigra az életben maradt Mérnökök éhen halnak.

Kiemelt tartalom
Megnéztük a Beetlejuice folytatását, amely a kaotikussága ellenére is képes szórakoztatni Megnéztük a Beetlejuice folytatását, amely a kaotikussága ellenére is képes szórakoztatni 2024.9.6 12:43

A 20th Century Fox stúdió eredetileg nem akarta megépítetni a pilóta szettjét, de Cobb végül meggyőzte őket. Hogy ráerősítsenek a Mérnök hatalmas méreteire, a jelenetben nem az űrhajósokat eredetileg alakító színészeket láthatjuk, hanem Ridley Scott és Derek Vanlint rendező gyerekeit. Még egy kis érdekesség: a film 79-es premierje alatt végleg elveszett a pilóta díszlete, miután valaki véletlenül egy égő cigarettát helyezett rá, így pedig az óriási szobor lángra gyulladt.

5. Az Alien többek között a szexről szól

Az egész filmet átjárja a szexualitás, az alapvetően biológiai reprodukció, a születés, újjászületés és halál kérdésköre:

  • a xenomorph fejének formája fallikus, szájából kiugró második állkapcsa szintén, hosszú skorpiószerű farka is péniszre hasonlít;
  • az LV-426-on lerobbant űrhajó belseje péniszszerű kitüremkedésekkel díszített;
  • amikor a xenomorph fészket kezd építeni a gazdatestek köré, hálója szintén férfi nemi szervre, nyálkája a spermára hasonlít;
alien nyolcadik utas a halal
A xenomorph fejformája fallikus, a szájából kiugró második állkapocs szintén falloszra hasonlít. Forrás IMDB/ 20th Century-Fox/ InterCom Zrt.
  • a Kane mellkasából kitörő űrlény szintén falloszra hasonlít;
  • abban a jelenetben, amikor Ash megtámadja Ripleyt, tulajdonképpen szexuálisan próbálja megerőszakolni: egy pornómagazint dug le száján, az androidból kispriccel fehér, spermára hasonlító vére;
  • a xenomorph farkával szúrja fel lába között Lambertet;
  • bár nem az első film, de A bolygó neve: Halál című második film elején Lambertről kiderül, hogy transzszexuális nő;
alien nyolcadik utas a halal
Miután Ash és Lambert lefejezi Asht, a férfiről kiderül, hogy android. Testéből spermaszerű fehér folyadék lövel ki az erőszakjelenetet követően. További érdekesség, hogy a fehér folyadékot tészta, kaviár, tej és üveggolyók keverékéből alkották meg. Forrás IMDB/ 20th Century-Fox/ InterCom Zrt.
  • amikor először látjuk a Nostromo legénységét, egy jó hosszú snitten keresztül figyelhetjük meg, ahogy az űrhajósok felébrednek hibernációjukból – kvázi megszületnek;
  • a Nostromót irányító mesterséges intelligencia neve Anya;
  • mielőtt Brettet megölné a xenomorph, a férfi egy teremben a csöpögő víz alá áll – megtisztítja, megkereszteli magát halála előtt;
  • az alientojások teteje virágra, egy női nemi szervre hasonlít;
  • a facehugger, a xenomorph parazitáját hordozó lényt direkt úgy alkották meg, hogy egy vulvára hasonlítson.
alien a nyolcadik utas a halal
A facehuggert, vagyis a xenomorph embrióját tartalmazó parazitát direkt úgy tervezte meg a film stábja, hogy eltorzítva, de mégis egy női nemi szervre hasonlítson. Forrás IMDB/ 20th Century-Fox/ InterCom Zrt.

6. A chestburster-jelenetről egy színész sem tudott

Az ikonikus jelenethez, amikor John Hurt által alakított Kane törzséből egy fiatal xenomorph robban ki, Scott a lehető legélethűbb reakciót akarta a színészektől. Ezért Hurtot leszámítva szándékosan titkolta a részleteket a stáb többi tagjától. A színészek tudták, hogy egy lény fog előbukkanni valahonnan, látták a bábut, de fogalmuk sem volt arról, hogy milyen véres jelenet vár rájuk. A The Guardian szerint a Parkert alakító Yaphet Kotto a jelenetet követően hazament, hálószobájába zárkózott, és nem akart senkivel sem beszélni. 

7. Négy perc

A földönkívüli a 117-ből mindössze 4 percig látható az egész filmben, és a jelenetei mindig nagyon rövidek. Sőt a film első órájában egyáltalán nem is jelenik meg, és a film végéig sem derül ki, hogy a földönkívüli tulajdonképpen micsoda. Semmilyen információval nem rendelkezünk róla a folytatásokig. A nyolcadik utas: a Halál többek között pont ettől lesz egy igazi hátborzongató filmélmény – nem tudjuk, pontosan mitől is félünk. 

alien a nyolcadik utas a halal
A xenomorfot egyébként Bolaji Badejo nigériai színész játszotta. Scotték egy bárban találkoztak a férfival, akit 208 centiméteres magasságával kitűnt a tömegből. Forrás IMDB/ 20th Century-Fox/ InterCom Zrt.

8. A kivágott jelenet: fészek

A film eredetileg sokkal konkrétabb befejezést kínált arra, hogy mi is történt a legénység több tagjával. Egy törölt jelenetben Ripley rátalál a még élő Dallasra és Brettre a xenomorph fészkében. Amikor Ripley számára világossá válik, hogy nem lehet őket megmenteni, felgyújtja az űrlény által épített gubókat. Szinte minden érintett úgy érezte, hogy a jelenet elhúzza Ripley menekülését, és mivel az eredeti vágás jóval több mint három órás volt, kihagyták a végleges filmből.

9. Mery Streep és Harrison Ford is majdnem bekerült a filmbe

Sigourney Weavert annyira összekapcsolják Ripley karakterével, hogy lehetetlen elképzelni, hogy valaki más alakítsa a szerepet. A karaktert azonban majdnem más játszotta el. A castingok során Weaverre és Meryl Streepre szűkítették a kört, ám Streep néhai szerelme, John Cazale a forgatások megkezdése előtt halt meg. A producerek úgy érezték, hogy nem lenne helyénvaló, ha a tragédia után közvetlenül szerepelne egy sötét horrorfilmben, ahol több szereplő is szörnyű halált hal.

Kiemelt tartalom
Öt horrorfilmsorozat, amelyek hosszú idő óta tetszhalott állapotban vannak Öt horrorfilmsorozat, amelyek hosszú idő óta tetszhalott állapotban vannak 2024.8.29 11:19

Tom Skerritt pedig nem kaphatta volna meg Dallas szerepét, ha akkor Harrison Ford igent nem mond. Ford, aki feltehetően nem akart a Csillagok háborúja után egy évvel még egy űrben játszódó filmet forgatni, visszautasította a szerepet. Persze néhány évvel később mégiscsak készített egy másik sci-fi filmet Ridley Scottal, a Szárnyas fejvadászt.

10. Jonsey-t négy macska alakította

Bár Ripley a történet igazi főhőse, nemcsak ő éli túl a xenomorph mészárlását. Jonesy, a vörös cica is megmenekült a Nostromo fedélzetéről, akit egyébként négy cica játszott el. Minden macskának megvolt a maga feladata: volt, akit kézben tartottak, volt, aki csak szaladgált a snitteken, és olyan is, akit sziszegésre ingereltek egy német juhászkutyával. 

alien a nyolcadik utas a halal
Fun fact: Jonesy a főszereplője a Jonesy a főszereplője a 'Jonesy: Nine Lives on the Nostromo' című könyvnek. Forrás IMDB/ 20th Century-Fox/ InterCom Zrt.

11. Űrlény a hűvösön

Az idegen xenomorphot a svájci művész, H.R. Giger alkotta meg, de a film idején még nem volt annyira ismert. Dan O'Bannon íróként dolgozott Alejandro Jodorovsky híres, de balul sikerült Dűne-projektjén, H.R. Giger pedig a művészeti csapat tagjaként volt jelen a forgatáson. O'Bannont lenyűgözte, amit a tervező a Dűnével csinált, és amikor a film gyártását leállították, lényegében magával vitte a kreatív csapatot, hogy elkészítsék az Alient, beleértve H.R. Gigert is. Amikor Ridley Scott lett az Alien rendezője, beleszeretett Giger Necronomicon című művészeti könyvébe.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by HR Giger (@giger_art)

Giger eredeti tervei alapján a facehugger-paraziták zöldbőrűek voltak. Ezt akkor változtatták meg, amikor Dan O'Bannon meglátta a díszletben a még festetlen modellt, és azonnal megtetszett neki, hogy a fehér emberi húsra emlékeztette. A kifejlett idegenek pedig eredetileg átlátszóak lettek volna, és a fejük tele lett volna élő férgekkel. Ez túl nagy technikai kihívást állított a dizájnerek elé, így végül elvetették. Érdemes megjegyezni, hogy a Giger által tervezett idegeneknek szemei voltak, ám ezt végül ő maga változtatta meg, hogy egy sokkal félelmetesebb kinézetet adjanak a lénynek.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by HR Giger (@giger_art)

Egyébként Giger illusztrációi nehezen jutottak át az amerikai vámon. Amikor például a tervező elküldte a facehugger első terveit, a vámtisztviselők annyira megijedtek attól, amit láttak, hogy visszatartották őket. Dan O'Bannonnak személyesen kellett elmennie a Los Angeles-i repülőtérre, hogy meggyőzze a hatóságokat, csupán egy horrorfilmhez készültek a tervek. A tisztviselő, akivel O'Bannon találkozott, úgy jellemezte a képeket, hogy „visszataszító torzalakok”.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!