tegnap 2024.9.23 13:51
Olvasási idő 3:48
Krajnyák Petra

Mi az a Fálun Gong, a Trumpot támogató kínai vallási irányzat, amelybe a Parlament előtt is belefuthatsz?

Mi az a Fálun Gong, a Trumpot támogató kínai vallási irányzat, amelybe a Parlament előtt is belefuthatsz?
Forrás Martin Pope/Getty Images
TÁRSADALOM DONALD TRUMP KÍNA POLITIKA SZEKTA

Illegális szervátültetések, propagandisztikus balett-előadások, légzésgyakorlatok és buddhizmus. Csak néhány téma, ami felmerül a Kínai Népköztársaságban betiltott, ellentmondásos Fálun Gonggal kapcsolatban, mely az USA-ban talált magának menedéket.

Az ellentmondásos Falun Gonggal akár te is találkozhattál már a Parlament előtt, a Keleti Pályaudvar aluljárójában, de Budapest és a világ számos pontján kezedbe nyomhatta egy kék ruhás hívó látványosnak tűnő balett előadásuk szórólapját. A Fálun Dáfá néven is ismert spirituális mozgalom 1992-es alapítása óta több millió követőt vonzott világszerte. A Kínát uraló Kínai Kommunista Párt 1999-ben be is tiltotta az "eretnek szektát". De miért érzi fenyegetőnek az állampárt a békés, kínai gyógyászaton alapuló mozgalmat? Cikkünkben remélhetőleg valamennyi kérdésed megválaszoljuk.

Babonából tudomány

A Falun Gong a tradicionális kínai gyógyászat csikung nevű légzés technikáján alapszik, mely szó szerint annyit tesz: „az életerő energiával dolgozni”. Ezt a önfejlesztő, stresszcsökkentő technikát az 1950-es években fejlesztették ki annak ellenére, hogy a kommunista párt ellenezve a „babonaság“ gyakorlását még be is tiltotta a csikungot a kulturális forradalom idején.

LOS ANGELES, Kalifornia - OKTÓBER 15.: A Fálun Gong, más néven Fálun Dáfá spirituális csoport tagjai részt vesznek egy csendes tüntetésen a kínai konzulátus előtt 2015. október 15-én Los Angelesben, Kaliforniában.
A Fálun Gong, más néven Fálun Dáfá rengeteg csendes tüntetést szervez. Forrás Keipher McKennie/Getty Images

A csikung a 70-es évek kedvező körülményei között újult erőre kapott. A pártpolitika az ideológia terjesztés helyett a tudományos és gazdasági fejlődésre koncentrált, ezzel egy időben állítólag felfedezték a csikung energia materiális létezésének bizonyítékait is. Egyik pillanatról a másikra a csikung egy államilag jóváhagyott tudomány lett. A következő 20 évben a csikung több száz millió követőre tett szert Kínában, számos iskolája is létrejött élükön karizmatikus vezetőkkel. A kínai politikusok a „kínai tudomány” megalapításának eszközét látták benne, míg az átlag embert az egészségügyi pozitívumok mellett a spirituális, természetfeletti aspektusok vonzották.

Li Hongcsi

1992-ben Li Hongcsi alapította meg a Falun Gongot („a Dharma diszciplinája“) azt ígérve, hogy követőiben elhelyezi a Tan kerekét, ezzel megtisztítva testüket egy másik dimenzióban és megszabadítva őket a testi aggályoktól.
Li Hongcsi Forrás falundafa.org

1992-ben Li Hongcsi alapította meg a Falun Gongot („a Dharma diszciplinája“) azt ígérve, hogy követőiben elhelyezi a Tan Kerekét, ezzel megtisztítva testüket egy másik dimenzióban és megszabadítva őket a testi aggályoktól.

A Tan Kereke a „Dharma” szanszkrit szó fordítása. Azt jelképezi, hogy Buddha tanítása egy szekér forgó kerekéhez hasonlóan széles körben, vég nélkül terjed tovább.

A tanításai az őszinteség, jószívűség és tolerancia értékeit hangsúlyozzák, és követői ezeket az alapelveket igyekeznek megvalósítani mindennapi életük során. Li az önkultiválás magasabb fokát ígérte és kezdetben nagyon igyekezett megcáfolni, hogy a csikung szélhámosság lenne. Ingyen tartott órákat az érdeklődőknek és könyveiben hirdette tanításait, 1995-ben pedig már egy országos szervezetet tudhatott magáénak. A statisztikák igen változatos eredményeket produkálnak, követői számát ebben az időszakban 2 és 60 millió közé teszik. A hatalmas médiareprezentáció politikai összetűzést ígért Linek, aki 1995-ben az USA-ba emigrált azelőtt, hogy a retorzió kezdetét vehette volna. Távozása alapjaiban változtatta meg a mozgalmat.

A Mester

Li a New York államban fekvő Deerpark város közelében hozta létre egyre dagadó bázisát, mely 2020-ra több buddhista templommal és iskolákkal is rendelkezett. A Dragon Springs névre keresztelt komplexumban található a Shen Yun balettakadémia is, ahol a gyönyörű, fiatal táncosok a légies mozdulatok elsajátításával garantáltan helyet szereznek a mennybe. A Sen Jün előadásai ártatlannak tűnnek, de valójában az új hívek bevonzására, a kínaellenes propaganda és a szekta finanszírozására szolgálnak.

A démoni és apokaliptikus részleteket is tartalmazó Csuan Falun című könyve kötelező olvasmány lett, követői a "szent szövegek" folytonos olvasásával sajátíthatták el a technikákat és mélyíthették el kapcsolatukat Li Mesterrel. A legtöbb követő Kínában továbbra is azt hitte, hogy a gyakorlatuk teljesen legális, mivel a kormányon belüli viták a szervezetről nem vezettek eredményre. Ennek megfelelően, amikor a média kritikával illette őket, a Fálun Gong követői békés tüntetéseket szerveztek az újságok és televízióállomások irodái elé. 1999. április 25-én egy nagyszabású és előre be nem jelentett demonstrációra került sor, melyen mintegy 10 000 Fálun Gong-követő (egyes források szerint 20 000) tiltakozott a kommunista párt pekingi központja előtt.

A Fálun Gong, más néven Fálun Dáfá rengeteg csendes tüntetést szervez, melyeken gyakran a követőkkel szemben alkalmazott kínzási módszereket is eljátsszák.
A Fálun Gong, más néven Fálun Dáfá rengeteg csendes tüntetést szervez, melyeken gyakran a követőkkel szemben alkalmazott kínzási módszereket is eljátsszák. Forrás David Lodge/FilmMagic/Getty Images

Tilalom

A tüntetés után az állampárt az 1989-es Tienanmen téri diáktüntetések óta a legnagyobb állambiztonságot veszélyeztető tényezőnek minősítette a mozgalmat és széleskörű médiahadjáratot indított a szervezet ellen, melyet még abban az évben „eretnek szektaként” betiltottak. A Fálun Gong hívei szerint 2000 fő halt meg az 1999-es üldöztetések alatt.

LONDON, ANGOLORSZÁG - Május 11.: A Fálun Gong tüntetői az üldöztetésüket hangsúlyozó táblákkal 2024. május 11-én Londonban, Angliában. A Fálun Gong a kínai nagykövetségtől a Trafalgar térre vonult, hogy tiltakozzon a Kínai Kommunista Párt által a gyakorlók ellen folytatott üldözés ellen.
A Fálun Gong tüntetői. Forrás Martin Pope/Getty Images

A Fálun Gong népszerűsége azonban továbbra is töretlen a kínai diaszpórában, kiváltképp Észak-Amerikában. A nyugati médiában egészen 2001-ig a vallásszabadság és erőszakmentesség harcosaiként jelent meg a szervezet. Ez év januárjában ugyanis a szervezet több állítólagos tagja nyilvánosan felgyújtotta magát. Miután nemzetközi szinten is szektának nyilvánították, a Fálun Gong létrehozta saját platformjait, például az Epoch Times újságot, melynek még a Telex is bedőlt pár éve.

Szervkereskedelem

A Falun Gong az elmúlt évtizedekben megannyi súlyos kritikával illette a kínai állampártot. Az egyik legsúlyosabb vád szerint a kínai börtönökben még mindig szisztematikusan operálnak ki szerveket halott foglyokból. A bebörtönzött vallási és etnikai kisebbségeket, köztük ujgurokat, tibetieket, földalatti keresztényeket és a betiltott Fálun Gong spirituális mozgalom gyakorlóit pedig állításuk szerint titokban kivégzik szerveikért.

LOS ANGELES, Kalifornia - OKTÓBER 15.: A Fálun Gong, más néven Fálun Dáfá spirituális csoport tagjai részt vesznek egy csendes tüntetésen a kínai konzulátus előtt 2015. október 15-én Los Angelesben, Kaliforniában.
A Fálun Gong, más néven Fálun Dáfá rengeteg csendes tüntetést szervez. Forrás Keipher McKennie/Getty Images

A David Kilgour volt kanadai törvényhozó, David Matas emberi jogi ügyvéd és Ethan Gutmann újságíró készített 2016-os jelentés szerint a kínai kórházak által nyilvánosan közölt adatok és az országszerte elvégzett szervátültetések számának hivatalos adatai között hatalmas eltérés mutatkozik. Hivatalosan évente 10 ezer legális transzplantációt végeznek, de a jelentés szerint a valódi szám 60 és 100 ezer közé tehető. A Falun Gong a kínai kormányt, a kommunista pártot, az egészségügyi rendszerben dolgozókat és a kórházakat is bűnösnek tartja, ezt tüntetéseiken eljátszott szervátültetésekkel demonstrálják.

Az ellentábor

Nemcsak a Kínai Kommunista Párt veti meg a Fálun Gong tevékenységét. A Hongkongi Gondoskodás a Hongkongi Ifjúsági Gondoskodó Csoportok Egyesülete ugyancsak felemelte hangját a szervezettel szemben, és a „gonosz Fálun Gong szekta kiirtását” támogatja. Az egyesület 52 éves önkéntese, Paul Chan a Reutersnek elmondta, hogy „a rokonai a szárazföldi Kínában hittek a Fálun Gongban, és valamiféle befolyás alá kerültek, emiatt kárt tettek magukban és öngyilkosságot akartak elkövetni”. Hozzátette:

Ez nem egy vallás. Amit a gyógyító erőkről mondanak, az teljesen hamis.

Pro-Trump

Részlet a Who are the Falun Gong? | Foreign Correspondent című videóból.
Részlet a Who are the Falun Gong? | Foreign Correspondent című videóból. Forrás Youtube/ABC News In-depth

A Kína pártállami berendezkedését ellenző szervezet hamar szimpatizálni kezdett Donald Trumppal, aki többször kritizálta a világhatalommá váló Kínát. Az Epoch Times több, mint 2 millió dollárt szánt egy Trumpot dicsőítő, és Hilary Clintont szidalmazó Facebook-kampányra a 2016-os elnökválasztás idején. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!