2024.9.3 12:33
Olvasási idő 1:53
Krajnyák Petra

A 80-es évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába

A 80-es évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába
Forrás GETTY IMAGES
DIVAT DIVAT POPKULTÚRA ZENE

Új cikksorozatunkban sorra vesszük a múlt és jelenkor igazi divatdiktárorait. Cikkünkben a 80-es évek divatikonjait mutatjuk be, akiknek emlékezetes szettjeit évek, sőt évtizedek múlva is emlegetjük.

Boy George

Boy George (polgári nevén George O'Dowd) a '80-as évek brit popzenéjének arca volt. A Culture Club énekeseként nagyban hozzájárult a New Romantic mozgalomhoz, az pedig aligha szorul magyarázatra, hogy egyedi öltözködési stílusa hogyan járult hozzá popkulturális státuszához. A korszak nagy hatású alakja maradt. A raszta tincsek, a különleges kalapok, a draget idéző smink és a nagy kabátok voltak a védjegyei, amelyek megkülönböztették őt valamennyi popzenésztől.

Boy George (polgári nevén George Alan O'Dowd) angol zenész, énekes-dalszerző. Az 1980-as évek egyik legnagyobb pop-ikonja, leginkább a Culture Club együttes énekeseként ismert. Boy George (polgári nevén George Alan O'Dowd) angol zenész, énekes-dalszerző. Az 1980-as évek egyik legnagyobb pop-ikonja, leginkább a Culture Club együttes énekeseként ismert. Boy George (polgári nevén George Alan O'Dowd) angol zenész, énekes-dalszerző. Az 1980-as évek egyik legnagyobb pop-ikonja, leginkább a Culture Club együttes énekeseként ismert. Boy George (polgári nevén George Alan O'Dowd) angol zenész, énekes-dalszerző. Az 1980-as évek egyik legnagyobb pop-ikonja, leginkább a Culture Club együttes énekeseként ismert.
Galéria megtekintése
(7)

Jane Fonda

Fonda a szó minden értelmében ikon és okkal tekint rá több generáció példaképként. Politikai és környezetvédő aktivista, feminista, az LMBTQ+ jogok szószólója, író, fitness edző és színésznő. Bárhol fordult meg, mindig a nagy, széles vállú blézerek, hatalmas fülbevalók, derékövek és a sportruházat bajnokaként jelent meg. De valamennyi csodás megjelenésénél fontosabb, milyen állhatatos harcot vív ma is az emberi jogokért.

Lady Jayne Seymour Fonda (New York, 1937. december 21.–) kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő. Az 1980-as éveket a Kilenctől ötig (1980) című filmmel kezdte. 1981-ben régi nagy álma vált valóra, amikor apjával együtt dolgozhatott. Az aranytó (1981), bár kiváló film lett (Katharine Hepburn is játszott benne) mégsem rendezte apa és lánya sokszor feszült viszonyát. Henry Fonda a filmbeli alakításáért Oscar-díjat kapott, amit apja súlyos betegsége miatt Jane vett át. Az 1980-as években az Ágnes, az isten báránya (1985) című alkotásban aratta utolsó jelentős sikerét, majd az 1990-es évek elején Ted Turnerrel kötött házassága után bejelentette visszavonulását.Lady Jayne Seymour Fonda (New York, 1937. december 21.–) kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő. Az 1980-as éveket a Kilenctől ötig (1980) című filmmel kezdte. 1981-ben régi nagy álma vált valóra, amikor apjával együtt dolgozhatott. Az aranytó (1981), bár kiváló film lett (Katharine Hepburn is játszott benne) mégsem rendezte apa és lánya sokszor feszült viszonyát. Henry Fonda a filmbeli alakításáért Oscar-díjat kapott, amit apja súlyos betegsége miatt Jane vett át. Az 1980-as években az Ágnes, az isten báránya (1985) című alkotásban aratta utolsó jelentős sikerét, majd az 1990-es évek elején Ted Turnerrel kötött házassága után bejelentette visszavonulását.Lady Jayne Seymour Fonda (New York, 1937. december 21.–) kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő. Az 1980-as éveket a Kilenctől ötig (1980) című filmmel kezdte. 1981-ben régi nagy álma vált valóra, amikor apjával együtt dolgozhatott. Az aranytó (1981), bár kiváló film lett (Katharine Hepburn is játszott benne) mégsem rendezte apa és lánya sokszor feszült viszonyát. Henry Fonda a filmbeli alakításáért Oscar-díjat kapott, amit apja súlyos betegsége miatt Jane vett át. Az 1980-as években az Ágnes, az isten báránya (1985) című alkotásban aratta utolsó jelentős sikerét, majd az 1990-es évek elején Ted Turnerrel kötött házassága után bejelentette visszavonulását.Lady Jayne Seymour Fonda (New York, 1937. december 21.–) kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő. Az 1980-as éveket a Kilenctől ötig (1980) című filmmel kezdte. 1981-ben régi nagy álma vált valóra, amikor apjával együtt dolgozhatott. Az aranytó (1981), bár kiváló film lett (Katharine Hepburn is játszott benne) mégsem rendezte apa és lánya sokszor feszült viszonyát. Henry Fonda a filmbeli alakításáért Oscar-díjat kapott, amit apja súlyos betegsége miatt Jane vett át. Az 1980-as években az Ágnes, az isten báránya (1985) című alkotásban aratta utolsó jelentős sikerét, majd az 1990-es évek elején Ted Turnerrel kötött házassága után bejelentette visszavonulását.
Galéria megtekintése
(11)

George Michael

Miután a WHAM!-nak leáldozott és George szólóba kezdett, előkerült a napszemüveg, a fehér póló, a szakadt farmer és a bőrszerkó, és megszületett a stílusikon.

George Michael (London, 1963. június 25. – Goring-on-Thames, Oxfordshire, 2016. december 25.) kétszeres Grammy-díjas görög származású brit énekes és dalszerző, aki az 1980-as években lett népszerű, amikor megalapította a Wham! nevű popduót egykori iskolatársával, Andrew Ridgeley-vel. Olyan világszerte sikeres dalok kötődnek a nevéhez, mint a Last Christmas és a Wake Me Up Before You Go-Go, albumok közül pedig az 1987-ben kiadott Faith,George Michael (London, 1963. június 25. – Goring-on-Thames, Oxfordshire, 2016. december 25.) kétszeres Grammy-díjas görög származású brit énekes és dalszerző, aki az 1980-as években lett népszerű, amikor megalapította a Wham! nevű popduót egykori iskolatársával, Andrew Ridgeley-vel. Olyan világszerte sikeres dalok kötődnek a nevéhez, mint a Last Christmas és a Wake Me Up Before You Go-Go, albumok közül pedig az 1987-ben kiadott Faith,George Michael (London, 1963. június 25. – Goring-on-Thames, Oxfordshire, 2016. december 25.) kétszeres Grammy-díjas görög származású brit énekes és dalszerző, aki az 1980-as években lett népszerű, amikor megalapította a Wham! nevű popduót egykori iskolatársával, Andrew Ridgeley-vel. Olyan világszerte sikeres dalok kötődnek a nevéhez, mint a Last Christmas és a Wake Me Up Before You Go-Go, albumok közül pedig az 1987-ben kiadott Faith,George Michael (London, 1963. június 25. – Goring-on-Thames, Oxfordshire, 2016. december 25.) kétszeres Grammy-díjas görög származású brit énekes és dalszerző, aki az 1980-as években lett népszerű, amikor megalapította a Wham! nevű popduót egykori iskolatársával, Andrew Ridgeley-vel. Olyan világszerte sikeres dalok kötődnek a nevéhez, mint a Last Christmas és a Wake Me Up Before You Go-Go, albumok közül pedig az 1987-ben kiadott Faith,
Galéria megtekintése
(9)

Michael Jackson

A pop királyát a 2019-es gyerekmolesztálási botrány kirobbanása óta kevésbé szívesen emlegetik ikonként. Mielőtt a kétrészes Leaving Neverland című dokumentumfilmben a két szexuálisan bántalmazott férfi nyilvánosság elé állt volna, Jackson szó szerint ragyogott kristályos kesztyűiben, ingjeiben és dzsekijeiben.

A 80-as évek elejére meghatározó alakja lett az amerikai popzenének és popkultúrának. Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV, ami más, addig mellőzött fekete előadók sikerét is elősegítette.A 80-as évek elejére meghatározó alakja lett az amerikai popzenének és popkultúrának. Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV, ami más, addig mellőzött fekete előadók sikerét is elősegítette.A 80-as évek elejére meghatározó alakja lett az amerikai popzenének és popkultúrának. Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV, ami más, addig mellőzött fekete előadók sikerét is elősegítette.A 80-as évek elejére meghatározó alakja lett az amerikai popzenének és popkultúrának. Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV, ami más, addig mellőzött fekete előadók sikerét is elősegítette.
Galéria megtekintése
(12)

Joan Jett

Mielőtt a Joan Jett and the Blackhearts és a The Runways énekesnője letette volna védjegyét a farmer, bandapóló, bőrdzseki isteni triásza mellett, megannyi csillogó, válltöméses és szegecses szettel megajándékozta közönségét. 

Joan Jett (eredeti nevén Joan Marie Larkin, (Wynnewood, Pennsylvania, 1958. szeptember 22. –) rockénekes, gitáros, dalszerző, lemezproducer és színésznő. Leginkább a Joan Jett and the Blackhearts zenekar frontembereként ismert, valamint a The Runaways nevű, már feloszlott lánybanda egyik tagjaként.Joan Jett (eredeti nevén Joan Marie Larkin, (Wynnewood, Pennsylvania, 1958. szeptember 22. –) rockénekes, gitáros, dalszerző, lemezproducer és színésznő. Leginkább a Joan Jett and the Blackhearts zenekar frontembereként ismert, valamint a The Runaways nevű, már feloszlott lánybanda egyik tagjaként.Joan Jett (eredeti nevén Joan Marie Larkin, (Wynnewood, Pennsylvania, 1958. szeptember 22. –) rockénekes, gitáros, dalszerző, lemezproducer és színésznő. Leginkább a Joan Jett and the Blackhearts zenekar frontembereként ismert, valamint a The Runaways nevű, már feloszlott lánybanda egyik tagjaként.Joan Jett (eredeti nevén Joan Marie Larkin, (Wynnewood, Pennsylvania, 1958. szeptember 22. –) rockénekes, gitáros, dalszerző, lemezproducer és színésznő. Leginkább a Joan Jett and the Blackhearts zenekar frontembereként ismert, valamint a The Runaways nevű, már feloszlott lánybanda egyik tagjaként.
Galéria megtekintése
(11)

Sheena Easton

A 80-as évek manifesztációja: elméletben viselhetetlen összeállításai a valóságban végül mind értelmet nyertek.

Sheena Shirley Easton (született Orr; született 1959. április 27-én) skót énekesnő és színésznő, aki a The Big Time című valóságshow-sorozat egyik epizódjában vált ismertté. A Pop Singer című sorozatban, amely megörökítette próbálkozásait egy lemezszerződés megszerzésére, és végül az EMI kiadóval való szerződéskötését.Sheena Shirley Easton (született Orr; született 1959. április 27-én) skót énekesnő és színésznő, aki a The Big Time című valóságshow-sorozat egyik epizódjában vált ismertté. A Pop Singer című sorozatban, amely megörökítette próbálkozásait egy lemezszerződés megszerzésére, és végül az EMI kiadóval való szerződéskötését.Sheena Shirley Easton (született Orr; született 1959. április 27-én) skót énekesnő és színésznő, aki a The Big Time című valóságshow-sorozat egyik epizódjában vált ismertté. A Pop Singer című sorozatban, amely megörökítette próbálkozásait egy lemezszerződés megszerzésére, és végül az EMI kiadóval való szerződéskötését.Sheena Shirley Easton (született Orr; született 1959. április 27-én) skót énekesnő és színésznő, aki a The Big Time című valóságshow-sorozat egyik epizódjában vált ismertté. A Pop Singer című sorozatban, amely megörökítette próbálkozásait egy lemezszerződés megszerzésére, és végül az EMI kiadóval való szerződéskötését.
Galéria megtekintése
(9)

Lisa Bonet

Nos, volt kitől örökölnie stílusérzékét Zoe Kravitznek. A 80-as években édesanyja, Lisa, a The Cosby Show sztárjaként robbant be a köztudatba, és az évtized meghatározó göndör ikonja lett.

Lilakoi Moon (született Lisa Michelle Bonet; 1967. november 16.), szakmailag Lisa Bonet néven ismert amerikai színésznő. Ő alakította Denise Huxtable-t a The Cosby Show című sitcomban (1984-1992), amellyel széleskörű elismerést és 1986-ban a Primetime Emmy-díjra való jelölést szerzett a kiemelkedő mellékszereplő szerepéért egy vígjátéksorozatban; Denise szerepét az A Different World című spinoff-sorozat első évadában is eljátszotta.Lilakoi Moon (született Lisa Michelle Bonet; 1967. november 16.), szakmailag Lisa Bonet néven ismert amerikai színésznő. Ő alakította Denise Huxtable-t a The Cosby Show című sitcomban (1984-1992), amellyel széleskörű elismerést és 1986-ban a Primetime Emmy-díjra való jelölést szerzett a kiemelkedő mellékszereplő szerepéért egy vígjátéksorozatban; Denise szerepét az A Different World című spinoff-sorozat első évadában is eljátszotta.Lilakoi Moon (született Lisa Michelle Bonet; 1967. november 16.), szakmailag Lisa Bonet néven ismert amerikai színésznő. Ő alakította Denise Huxtable-t a The Cosby Show című sitcomban (1984-1992), amellyel széleskörű elismerést és 1986-ban a Primetime Emmy-díjra való jelölést szerzett a kiemelkedő mellékszereplő szerepéért egy vígjátéksorozatban; Denise szerepét az A Different World című spinoff-sorozat első évadában is eljátszotta.Lilakoi Moon (született Lisa Michelle Bonet; 1967. november 16.), szakmailag Lisa Bonet néven ismert amerikai színésznő. Ő alakította Denise Huxtable-t a The Cosby Show című sitcomban (1984-1992), amellyel széleskörű elismerést és 1986-ban a Primetime Emmy-díjra való jelölést szerzett a kiemelkedő mellékszereplő szerepéért egy vígjátéksorozatban; Denise szerepét az A Different World című spinoff-sorozat első évadában is eljátszotta.
Galéria megtekintése
(4)

Debbie Harry (Blondie)

Debby Harry a 80-as évek leghíresebb szőke ikonja lett a Blondie énekesnőjeként, mely Amerika válasza volt a brit Sex Pistolsra. A hidrogén-peroxiddal kíméletlenül kiszőkített haj általa érte el a kultikus státuszt, így a szakítás utáni frizuraváltások elsődleges inspirációja lett.

Debbie Ann Harry (született Angela Tremble, Miami, Florida, 1945. július 1.) Golden Globe jelölt és Grammy nyertes énekesnő, dalszerző és színésznő, leginkább a Blondie rockegyüttes énekesnőjeként ismert. Szólóban is nagy sikereket ért el, öt albumot jelentetett meg, és 9 millió lemezt adott el világszerte. Az 1990-es évektől a Jazz Passangers tagjaként zenél. Sikeres filmes karriert tudhat maga mögött, több mint 30 filmben és televíziós műsorban szerepelt.Debbie Ann Harry (született Angela Tremble, Miami, Florida, 1945. július 1.) Golden Globe jelölt és Grammy nyertes énekesnő, dalszerző és színésznő, leginkább a Blondie rockegyüttes énekesnőjeként ismert. Szólóban is nagy sikereket ért el, öt albumot jelentetett meg, és 9 millió lemezt adott el világszerte. Az 1990-es évektől a Jazz Passangers tagjaként zenél. Sikeres filmes karriert tudhat maga mögött, több mint 30 filmben és televíziós műsorban szerepelt.Debbie Ann Harry (született Angela Tremble, Miami, Florida, 1945. július 1.) Golden Globe jelölt és Grammy nyertes énekesnő, dalszerző és színésznő, leginkább a Blondie rockegyüttes énekesnőjeként ismert. Szólóban is nagy sikereket ért el, öt albumot jelentetett meg, és 9 millió lemezt adott el világszerte. Az 1990-es évektől a Jazz Passangers tagjaként zenél. Sikeres filmes karriert tudhat maga mögött, több mint 30 filmben és televíziós műsorban szerepelt.Debbie Ann Harry (született Angela Tremble, Miami, Florida, 1945. július 1.) Golden Globe jelölt és Grammy nyertes énekesnő, dalszerző és színésznő, leginkább a Blondie rockegyüttes énekesnőjeként ismert. Szólóban is nagy sikereket ért el, öt albumot jelentetett meg, és 9 millió lemezt adott el világszerte. Az 1990-es évektől a Jazz Passangers tagjaként zenél. Sikeres filmes karriert tudhat maga mögött, több mint 30 filmben és televíziós műsorban szerepelt.
Galéria megtekintése
(9)

Prince

Prince nemcsak a zene arisztokratája, hanem a genderfluid öltözködés királya volt. A feminin és maszkulin ruházat buja egyvelegében, tollboákban, magas nyakú fodros ingekben, szoknyában, szépségpöttyel az arcán.

Prince (Prince Rogers Nelson) Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró, több mint három évtizedig volt meghatározó alakja a popzenének.Prince (Prince Rogers Nelson) Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró, több mint három évtizedig volt meghatározó alakja a popzenének.Prince (Prince Rogers Nelson) Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró, több mint három évtizedig volt meghatározó alakja a popzenének.Prince (Prince Rogers Nelson) Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró, több mint három évtizedig volt meghatározó alakja a popzenének.
Galéria megtekintése
(11)

Madonna

Az olasz-amerikai énekesnő/táncosnő a 80-as évek elején alkotta meg az első védjegyeit. Hatására tömegesen jelentek meg a csipkés ujjatlan kesztyűt, ¾ hosszú fekete leggingset, rara-szoknyát, szépségpöttyöket és statement pólókat viselő fiatalok. 

Különböző társadalmi, politikai, szexuális és vallási témákat magában foglaló művei kritikai elismerést és vitákat váltottak ki, így a modern kor egyik legjobban dokumentált alakja, hatalmas mennyiségű tudományos áttekintéssel és irodalmi munkával, valamint a Madonna tudományos részterülettel, emellett különféle jótékonysági szervezetekben tevékenykedik, mint például a Ray of Light Foundation, vagy a Raising Malawi. Gyakran említik más művészek befolyásolójaként.Különböző társadalmi, politikai, szexuális és vallási témákat magában foglaló művei kritikai elismerést és vitákat váltottak ki, így a modern kor egyik legjobban dokumentált alakja, hatalmas mennyiségű tudományos áttekintéssel és irodalmi munkával, valamint a Madonna tudományos részterülettel, emellett különféle jótékonysági szervezetekben tevékenykedik, mint például a Ray of Light Foundation, vagy a Raising Malawi. Gyakran említik más művészek befolyásolójaként.Különböző társadalmi, politikai, szexuális és vallási témákat magában foglaló művei kritikai elismerést és vitákat váltottak ki, így a modern kor egyik legjobban dokumentált alakja, hatalmas mennyiségű tudományos áttekintéssel és irodalmi munkával, valamint a Madonna tudományos részterülettel, emellett különféle jótékonysági szervezetekben tevékenykedik, mint például a Ray of Light Foundation, vagy a Raising Malawi. Gyakran említik más művészek befolyásolójaként.Különböző társadalmi, politikai, szexuális és vallási témákat magában foglaló művei kritikai elismerést és vitákat váltottak ki, így a modern kor egyik legjobban dokumentált alakja, hatalmas mennyiségű tudományos áttekintéssel és irodalmi munkával, valamint a Madonna tudományos részterülettel, emellett különféle jótékonysági szervezetekben tevékenykedik, mint például a Ray of Light Foundation, vagy a Raising Malawi. Gyakran említik más művészek befolyásolójaként.
Galéria megtekintése
(11)

Cyndi Lauper

Cyndi védjegye a hatalmas nagy vörös haj lett, de bizonyára feltupírozott szőke haját is  mérgező mennyiségű hajlakkal rögzítette. Az énekesnő egymagában megtestesítette a 80-as évekbeli campet a szédítően színes, mintás ruháival.

Cynthia Ann Stephanie "Cyndi" Lauper (New York, New York, 1953. június 22. –) kétszeres Grammy-díjas, emellett Emmy- és Tony-díjas amerikai énekesnő, dalszövegíró, zeneszerző, színésznő, melegjogi aktivista.Cynthia Ann Stephanie "Cyndi" Lauper (New York, New York, 1953. június 22. –) kétszeres Grammy-díjas, emellett Emmy- és Tony-díjas amerikai énekesnő, dalszövegíró, zeneszerző, színésznő, melegjogi aktivista.Cynthia Ann Stephanie "Cyndi" Lauper (New York, New York, 1953. június 22. –) kétszeres Grammy-díjas, emellett Emmy- és Tony-díjas amerikai énekesnő, dalszövegíró, zeneszerző, színésznő, melegjogi aktivista.Cynthia Ann Stephanie "Cyndi" Lauper (New York, New York, 1953. június 22. –) kétszeres Grammy-díjas, emellett Emmy- és Tony-díjas amerikai énekesnő, dalszövegíró, zeneszerző, színésznő, melegjogi aktivista.
Galéria megtekintése
(11)

Iman

Az évtized szupermodelljét manapság inkább David Bowie özvegyeként emlegetik, holott ennél sokkal fontosabb, hogy a szomáliai modell nélkül egyetlen divatbemutató sem valósulhatott meg. Versace, Bob Mackie, Chanel, hogy csak párat említsük az érte epekedő divatházak közül.

Iman Mohamed Abdulmajid, ismertebb nevén Iman, szomáliai modell, színésznő és vállalkozó.Iman Mohamed Abdulmajid, ismertebb nevén Iman, szomáliai modell, színésznő és vállalkozó.Iman Mohamed Abdulmajid, ismertebb nevén Iman, szomáliai modell, színésznő és vállalkozó.Iman Mohamed Abdulmajid, ismertebb nevén Iman, szomáliai modell, színésznő és vállalkozó.
Galéria megtekintése
(13)
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!