2024.7.30 13:42
Olvasási idő 5:00
Szabó Anna

Lehet, hogy azért nem fogysz le, mert ragaszkodsz a súlyodhoz? – Bemutatjuk a pszichoszomatikus edzést

SPORT JÓGA PSZICHOSZOMATIKUS EDZÉS SPORT

Biohacking, soft hiking, pilates, hibrid edzéstervek, HIIT és még hosszan sorolhatnánk, hogy milyen fitnesztrendeket öntenek a nyakunkba megállás nélkül 2024-ben. A pszichoszomatikus edzéstől viszont egyáltalán nem hangos az internet.

Magyarországon aligha lehet hallani a szomatikus vagy pszichoszomatikus edzésről, pedig más országokban biztosan nagyot megy ez az irányzat, hiszen nem telik el úgy nap, hogy ne ugrana be legalább két olyan reklám a barátaim Instagram-sztorijai közé, ami szomatikus edzésterveket kínáló külföldi appokat mutat be. Ezek általában olyasmiket hirdetnek, hogy „három hét után végre ki tudtam sírni magam, és azonnal elkezdtem megszabadulni a hasi zsírtól”, vagy hogy „hajolj előre nyújtott lábakkal, kulcsold össze a kezeidet a nyakadon, és ritmusosan hajlítgasd felváltva a térdeidet, hogy megszabadulj minden dühtől”. Na persze, gondoltam első blikkre.

Aztán a huszadik ilyen hirdetés után már elgondolkodtam. Való igaz, hogy az összes ősi alapokon nyugvó irányzat, ami a test jóllétével foglalkozik, a lelket és az elmét sem hagyja ki a számításaiból – gondoljunk csak az akupunktúrára vagy a jógára. De akár az is eszembe juthatott volna rögtön, hogy ha nem járnék rendszeresen manuálterápiára, az ágyból is alig tudnék kikelni. De akkor mit is tud pontosan a pszichoszomatikus edzés?

Nem edzésterv, inkább szemlélet

A témában Hámori Blanka edzőt, coachot kérdeztem meg, aki rögtön kijavított, hogy itt tulajdonképpen nem egy edzéstípusról vagy fitneszágazatról van szó, hanem egy szemléletről, ami a testet és a lelket nem külön-külön, hanem kerek egészként vizsgálja. Ez logikus, hiszen a  test mindig hírt ad a pszichés állapotunkról is: egy probléma megmutatkozhat izom- vagy ízületi fájdalmak, rugalmatlanság vagy erőtlenség formájában, de akár úgy is, hogy megbetegszünk.

Mi a pszichoszomatikus edzés?
Nemcsak azért fájhat valami, mert lesérültél, az okokat a lelkedben is érdemes keresni. Forrás GETTY IMAGES

Ha tehát valaki a pszichoszomatikus szemlélet alapján szeretne formálódni, és emiatt felkeres egy szakembert, akkor nem egy szokványos állapotfelmérésen esik át először egy személyi edzővel – vagyis nem csak azon. Az alapvető fittséget mérő tesztek és egészségügyi kérdőívek mellett egy különböző életterületeket érintő kérdéssort is kap.

Kiemelt tartalom
Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni 2024.8.23 12:12

Ezek alapján aztán az edzővel, coach-csal meghatározhatja a céljait, amelyek szintén nem az alakformálásra, a kondícióra korlátozódnak. Hanem ezek mellett bejönnek a képbe az életében jelentkező elakadások, életcélok, konfliktusok is, legyen szó munkáról, magánéletről vagy bármilyen területről. Sőt: ha az embernek van valamilyen konkrét, meglévő egészségügyi problémája – például egy térdben jelentkező fájdalom –, akkor az is feljegyzésre kerül. Végül az összes információt összevetik, és megnézik, hogy hol, milyen összefüggések lelhetőek fel, azaz: mely érzéseknek mely tünetekhez lehet köze.

@mahataylor what is Psychosomatic Bodywork #selfcaretools#PsychosomaticMassage#selftalk#emtions#Psychosomatic#mentalhealthmatters#reparenting#ReasonForBooking#lmt#massage#massagetherapy#atlantageorgia♬ original sound - Maha Taylor

 

Éppen ezért az ezzel foglalkozó szakértők nem csupán a testhez értenek. Amellett, hogy edzői vagy gyógytornászi végzettséggel rendelkeznek, coach-ok, pszichológusok vagy mentálhigiénés szakemberek is. Már csak azért is nagyon fontos, hogy ilyen emberhez forduljunk, mert igen nagy károkat tud okozni valaki, aki csak a sötétben tapogatózik.

Hogy néz ki egy ilyen program?

„Nálam a coaching és személyi edzés is személyre szabott, összehangolt. A fitneszprogram ugyanúgy komplex – vagyis erőt, állóképességet, rugalmasságot is fejlesztünk, ahogy bárki másnál személyi edzésen –, azonban ezt heti egy coaching alkalommal is kiegészítjük, illetve ezen kívül az edzésben kiemelt figyelmet kapnak azok a területek, amik problémásak” – magyarázza Blanka, aki egy példát is hozott. 

Kiemelt tartalom
Meztelen versenyzők, spontán csatlakozó maratonisták és szokatlan versenyszámok – A legőrültebb események az olimpiák történetéből Meztelen versenyzők, spontán csatlakozó maratonisták és szokatlan versenyszámok – A legőrültebb események az olimpiák történetéből 2024.8.9 13:05

Elmondta, hogy ha valaki sarokfájdalommal érkezik hozzá, akkor először megnézi, hogy mely életterületen „nem áll a sarkára” – szó szerint! –, tehát hol nem képes határt húzni vagy határozottan képviselni magát. A coaching alkalmak során ennek a lelki, mentális vonatkozásait járják körbe, míg az edzésekben plusz időt szánnak a talpizmok átmozgatására, masszírozására és nyújtására, valamint a vádli és az achilles nyújtására.

Vagy: ha valaki tartós vállfájdalommal küzd, akkor megnézik, hogy mely kapcsolatában vagy életszerepében van rajta túl sok teher, hol érzi magát kevésnek, hol vállalta túl magát. Közben az edzésprogramban a vállízületet mozgatják át, nyújtják meg alaposabban a megszokottnál, a vállproblémák esetében ugyanis inkább az átmozgatás, mint pihentetés szokott segíteni.

@tanyawallkerwellness Trapped Emotions Cause Chronic Pain. #somaticrelease#somaticpractitioner#trappedemotions#emotionalsuppression#emotionsdothis#truestory#frozenshoulder#chronicpain#healed♬ original sound - tanyawallkerwellness

 

Bármilyen problémával érkeznek tehát hozzá, azzal két szinten foglalkozik. Azt viszont hangsúlyozta, hogy ha valakinek komolyabb egészségügyi panasza is van – például jelentősebb túlsúlya, légzési nehézségei vagy emésztési panaszai –, akkor mindenképp fel kell keresnie egy orvost is konzultáció céljából. Amennyiben gyógyszeres kezelést vagy más beavatkozást is javasolnak, természetesen azt az instrukciót is be kell tartani.

Kiemelt tartalom
A patriotizmustól elvakulva nem látjuk, ki is lehetett a valódi agresszor a Hámori Vs. Helif botrányban A patriotizmustól elvakulva nem látjuk, ki is lehetett a valódi agresszor a Hámori Vs. Helif botrányban 2024.8.7 10:23

A programot pedig érdemes kiegészíteni más mozgásformákkal is, járhatunk táncolni, űzhetünk csapatsportokat, küzdősportokat vagy bármi mást – a fitnesz alapelve épp az, hogy minél színesebb legyen a mozgás-repertoárunk. Emellett szerepet kaphat a mindennapjainkban a légzéstechnika javítása is, mint kiegészítő elem, hiszen ez – csakúgy, mint maga a testmozgás – stresszlevezető, szorongásoldó tulajdonságokkal bír, amire sokunknak szüksége lehet.

Kinek szól a szomatikus szemlélet és mit várhatunk tőle?

„Azoknak ajánlom ezt a szolgáltatást, akik hosszabb ideje küzdenek valamilyen életterülettel és/vagy fizikai problémával, és hajlandóak – ez nagyon fontos! – dupla önmunkával feltárni az okot, majd kezelni a helyzetet” – magyarázza Blanka. Tehát ne arra készüljünk, hogy egyszerű lesz.

Ha viszont nyitottak vagyunk, tényleg elmerülünk a szemléletben, és teszünk is az eredményekért, akkor számíthatunk arra, hogy javul az önismeretünk, hogy rálelünk néhány fontos felismerésre az életünk kapcsán, hogy sínre rakjuk az addig problémás életterületeinket – és még a fizikai állapotunk is javul majd.

@betterme_app

Have you heard about somatic exercises? 🤔 These are a type of movement therapy that involves slow, deliberate movements to increase awareness and control of one's own body. These exercises can help alleviate tension, pain, and other physical discomforts caused by habitual patterns of movement and stress 😮‍💨🥱 Stick with @betterme.health.coaching for more!

♬ KISS A STRANGER - eydrey

Nem úgy élek, ahogy szeretnék, hát fáj a könyököm

Végül Blanka megosztott néhány sikersztorit is, ami lehet, hogy neked is meghozza a kedved ahhoz, hogy kipróbálj egy ilyen programot.

Volt például olyan vendége, aki egy egyszerű, de tartós könyökfájdalommal érkezett hozzá. Mint megtudtam, a pszichoszomatikus tünetek között a könyökprobléma azt jelzi, hogy az ember nem intézheti úgy a dolgait, ahogyan szeretné, nem élheti úgy az életét, ahogyan neki kényelmes lenne. Ebben az esetben az anyaság és a többi életszerep újrakeretezése volt a megoldás, hiszen az illető mindkét szerepében – anyai és professzionális – akadályoztatást élt meg.

Kiemelt tartalom
Elegancia és népi motívumok: ezek lesznek a párizsi olimpia nyitóceremóniájának legizgalmasabb outfitjei Elegancia és népi motívumok: ezek lesznek a párizsi olimpia nyitóceremóniájának legizgalmasabb outfitjei 2024.7.24 11:12

Egy másik esetről is mesélt, amelyben a folyamatos csípőfájdalom mutatott rá arra, hogy az instabilitás, az anyagi bizonytalanság már egy, a mindennapokra és az egészségi állapotra is kiható, maró gondolattá vált. Itt egy szakmai továbblépés volt a megoldás, de közben a piriformis izom nyújtását is beiktatták a napi tornarutinba.

@theworkoutwitch get rid of your cortisol belly ✌🏼 release stress & stored trauma in 30 days 🔗 on profile #cortisolbelly#cortisollevels#cortisolimbalance#stressrelease#stressreliever#weightlosstipsforwomen♬ Vitamins - Qveen Herby

 

Vitán felül áll, hogy a leggyakoribb problémák közé tartozik a túlsúly, a legtöbben emiatt kezdenek el valamilyen mozgásformát. Szerencsére Blankának erről számtalan sikersztorija van. Nem egy vendége volt, akinél nem másra volt szükség, csak arra, hogy feltárják a túlsúly mögött álló pszichés okokat – hiszen gyakran azért nem tudunk lefogyni, mert konkrétan ragaszkodunk a plusz kilókhoz. Van, aki azért, mert egy pajzsként tekint rá, van, akinél családi „örökségről” van szó, van, aki ezzel takargatja a nőiességét. Ha ezt megértjük, elfogadjuk és elkezdünk rajta dolgozni, elkezdhetnek leperegni a kilók.

Mikor, ha nem most?

A test és lélek oda-vissza hat, tehát a fizikai torna, az erősítés és a nyújtás kihat a pszichés állapotunkra. Elég arra gondolni, hogy ha rendbe rakjuk a testtartásunkat, és ahelyett, hogy görnyednénk, kihúzzuk magunkat, máris javul az önbizalmunk. Ha pedig a pszichoszomatikus módszerrel dolgozunk, akkor a belső munka is hatni fog a fizikumukra – a testtartáson például ez is ugyanúgy megmutatkozhat.

Kiemelt tartalom
Hogyan jutott el a foci régen az emberekhez? – A futballközvetítések izgalmas története Hogyan jutott el a foci régen az emberekhez? – A futballközvetítések izgalmas története 2024.7.13 9:41

Ma, amikor egyre gyakoribbak a különböző mentális problémák – vagy legalábbis egyre nyíltabban tudunk ezekről beszélni – valószínűleg nagyobb szükség van erre a szemléletre, mint korábban bármikor. Lehet, hogy több hónapnyi munkát kell belefektetnünk, de ha ettől elmúlik a hátfájdalmunk és még kiegyensúlyozottabbak is leszünk, akkor nem éri meg?

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!